Математици, тук се спрете, моля бързо помогнете и задачата решете!

• 59 304
  • 754
  •   1
Отговори
# 420
Гледам страхотна дискусия се е завихрила, след въпроса ми Simple Smile Проблемът е, че учителката на младежа категорично ни забрани да обясняваме с x и y задачи, но ми дадохте ценни идеи как да подхождам при обяснението на някои трудни задачи   bouquet

# 421
За мен пък най-важното е хлапето да стигне до решението по пътя на неговата си логика, не да му се набива в непорасналата глава някаква матрица и разрешен допинг.

# 422
За мен пък най-важното е хлапето да стигне до решението по пътя на неговата си логика, не да му се набива в непорасналата глава някаква матрица и разрешен допинг.

Ето, това трябва да е краят на днешната емоция . Поспорихме, свалиха се пластовете на вижданията и всеки според детето и своята логика взема градивно решението

Като няма АМС...

# 423

Звучи сухо и заучено тази мисъл. Като лозунг без основи.
Логиката се базира на знания, само с логика... до под кривата круша се стига според мен.

Училището като цяло е непотребно в твоя ред на мисли. Защо да учи наготово измислени и доказани вече материи за да може после на базата на тях да постигне нещо ново, като може сам, по пътя на собствената си логика да направи всичко от А до Я Simple Smile
То и с езиците за програмиране е така, от време на време се пръква по някой, който създава такъв, базиран на собствената му логика, но предполагам, че преди това се е запознал из основи с направеното от другите.

ПС - да използвам поста, че не съм запознат с учебната програма:

Някой знае ли кога се учат теоремите на Талес, Чева, Менелай според учебния план? В кой клас?

Последна редакция: чт, 05 сеп 2013, 19:35 от kodbg

# 424
Някой знае ли кога се учат теоремите на Талес, Чева, Менелай според учебния план? В кой клас?
Май съм ги мяркала в учебника за 9 клас, използван в нашата МГ.

# 425
  • София
Талес, Менелай и Чева се учат в ПП, 9 клас. В ЗП се учи само Талес.

# 426
kodbg, сори но нищо не разбрах. Зле съм не само с математиката  Simple Smile
Но на 8-годишно не бих натрапвала неизвестни, системи уравнения и т.н.

А ако можеш да мислиш логично, просто го можеш. Матричните знания са съвсем друга бира.
Обожавам задачите с логика. Бай Иван отглеждал зайци и кокошки. Имали сто глави и 320 крака. Колко зайци и колко кокошки имал бай Иван? И без системи уравнения.
Иначе всички владеем висшата математика  Laughing и имаме деца международни състезатели  Whistling

Последна редакция: чт, 05 сеп 2013, 19:54 от Dincho

# 427
  • София

Аз пък съм съгласна с Динчо. Познавам постовете й от няколко години и мисля, че разбирам, какво е искала да каже.
Много важно е детето наистина да схване логиката на решението, защо е така? Някой беше писал, че формулите по Комбинаторика са едва ли не полезни при малките.
Не съм съгласна, че едно дете трябва да научава купища формули и алгоритми, без да знае откъде идват и защо са така.
Ако успее обаче да направи задачата не с n условия, а да я сведе до по-елементарна задача, например с по-малко условия и схване "логиката", ще успее и с по-голямата и сериозна задача.
Че аз в 10 клас никога не пускам формулите за комбинаторно смятане, без да съм направила малка задача и децата да я разберат. От разбиране на частния случай следва разбиране и на по-общия случай.
Иначе за задачата с топчета най-хубавото решение поне за мен е това на Xixibg. Надявам се той да не ми се разсърди, че споделям една негова тайна, но Xixibg е бивш състезател по математика, а не е обяснил задачата с формули и алгоритми, а лесно и достъпно Simple Smile

# 428
Матричните знания са съвсем друга бира.
Дефинирай матрични знания?
Всички знания, до които не си стигнал на база на собствен опит / логика ли трябва да означава това?

kodbg, сори но нищо не разбрах.
Напротив, убеден съм, че всичко си разбрала, просто твоето виждане не съвпада с моето (няма лошо разбира се) и затова вкарваш неопределена величина - "не разбрах" Simple Smile

ПС - Вчера детето здраво се поти върху "матрични знания" за домашно - опити за доказателство на теоремите, за които питах кога се включват в програмата по-горе. Не по моя идея, а по задание на учител, който убеден съм всички тук безкрайно уважават. Според мен, страхотна тренировка, според теб - грешка.
На фона на това, дискусия за неизвестно и прехвърляне от другата страна с обратен знак във 2-ри клас звучи... странно.

Последна редакция: чт, 05 сеп 2013, 20:13 от kodbg

# 429
  • София
kodbg, май наистина не разбра идеята на Динчо:)
Как да решим задачата с кокошките и зайците на един четвъртокласник Simple Smile

# 430
kodbg, определено не разбрах.
Да, не харесвам набиването в канчето на стандартни знания без детето да знае откъде са се взели. Преди три години се ужасих къде съм пратила сина си (подготовка за кандидатстване след 7 клас). Не по математика, а по български, но все пак .... Искам да знае как и защо се появяват уравненията, не само защото така каза  kodbg

Идея за зайците и кокошките, без системи уравнения имаш ли  newsm78

ganis, благодаря   bouquet

Я дайте някоя задача, че забихме в теорията  Laughing

# 431
  • София
Динчо, само кажи за кой клас искаш и веднага поствам Simple Smile

# 432
Благодаря Ганис   bouquet

Няма значение - давай нещо.

# 433
С наближаване на учебната година, май страстите отново се нажежиха,а?
Ganis, драго ми е да те срещна!  bouquet
Може ли да ми помогнете с една задачка, като стана дума за комбинаторика: В числото 9876543210 зачерквали цифри( от 1 до9), така че оставащото число се дели на 3. Колко такива различни числа може да се получат?

# 434
Задача, която ме накара да се замисля и да забравя за детския начин на обясняване.
От читанката на Златилов 3-4клас.

Трябва да се боядисат 9 класни стаи в един от двата цвята бял или жълт.
По колко начина може да стане това?

Хайде сега с дърво на избора... измъчих се.

После му обясних, принципа на умножението от комбинаториката и всичко потръгна.
Поговорихме с примери как се отчита дали има повторения, дали реда е от значение и как се отразява при пресмятането и воала, сега тези задачи са любими.

Това не е ли материал от по високите класове 10-11?
Защо е сложен чак там?! Твърде сложен ли е? Защо авторите на състезанията не са го съобразили? Защо тогава трябва да се съобразявам като родител с учебния план?

Говоря за състезателна математика 4клас нагоре, за деца с повишен интерес и желание за победа. За недостиг на време. Примерно 30 задачи за 60 или 75мин. При такива изисквания подготовката ще включва всички методи, които един ученик е в състояние да разбере, независимо в кой клас се изучават.

Общи условия

Активация на акаунт