Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота! ! Тема 28

• 92 168
  • 947
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Това вече звучи интересно - от кое точно място на цервикалния канал се взима прицелната биопсия, така че да е сигурен резултата? Защото ако не е прицелна, то другото си е точно кюретаж....

Аз  не съм  онкогинеколог ,за да ти кажа  от "кое  точно място " се  взима  ,но е факт  ,че  това се прави ! Доколкото знам само  биопсия  (не  абразио) взимат от началото на канала . Имам лични познати  ,на които  Дянкова и Ганчева са  взимали  биопсия  именно от канала в  кабинетите  си в амбулаторни  условия . Ако  те  интересува  можеш  да  отидеш  да  се консултираш  лично ,щом не вярваш!

А  и  тук в темата преди  време  са писали не  едно  и две  момичета ,на които е взимана биопсия  амбулаторно  от  СС.

Що  се  отнася до това дали  въпросната биопсия  е прицелна ще ти кажа  ,че в канала  видимост  няма (освен с  хистероскоп), така  ,че  нито  абразиото  ,нито биопсията   може да се нарекат прицелни ! Прицелна биопсия  се нарича , когато  се  взима  от  РVСУ под  колпоскопски контрол !

Надявам се да съм била  достатъчно  ясна !

И  ако  обичаш,  пиши си  коментарите  без  да цитираш  всеки мой  пост ! ( Не  разбирам  и защо е този  "крещящ" червен  текст ?  Shocked)  Както  вече казах , отдавна спрях  да  анализирам твоя  случай.

Елч, Жу,- всичко ще  бъде наред!  Peace Hug

# 256
  • Wolwedans
На мен са ми вземали биопсия от канала, но аз съм раждала 2 пъти нормално и имам доста изразена лацерация (неправилно заздравяло разкъсване) на маточната шийка. Взеха ми 2 блокчета по време на колпоскопията- едно от канала и едно от порциото (на 2-то държах аз, доктора не видя колпоскопски атипизъм и не искаше, но аз настоях въпреки това). Същия ден направих и сепарирано пробно абразио- остъргаха ми както цервикалния канал, така и маточната кухина за по-сигурно, пак по мое настояване. Резултата от порциото беше-  псевдоерозио с възпалителен характер, а от канала- част от цервикален полип, абразио на цервикалния канал- фрагменти от цервикален полип, маточно абразио- ендометриум в късна секреторна фаза. Не се споменаваше CIN или атипизъм при описанието на клетките. За това ме оставиха с шийка...
Причината да се стигне до тези манипулации беше една злополучна цитонамазка, която я гледа един патоанатом в болницата, в която работя- PAP V, нискодиференциран карцином на маточната шийка! Няма смисъл да ви описвам какво преживах докато чаках да излязат резултатите. Все пак съм лекар и съм наясно какво означава да ви напишат такъв резултат САМО на цитонамазка, реших, че съм пътник.... Както и да е .... След като излезе хистологията вчзех "злополучната" цитонамазка и всички материали ги занесох при 4-ма различни патолози. Всички потвърдиха хистологията, че няма дисплазия, а само възпаление, а на същата тази цитонамазка ми написаха- IIIA.
Tова относно патолозите....
В медицината 2 и 2 не е 4.
Всеки пациент е индивидуален, именно в това се крие разковничето да бъдеш добър лекар.
Не е правилно както да неглижираш симптомите, така и да хипердиагностицираш. И 2-те са еднакво вредни! И 2-те са трудни, но е по-трудно и отговорно да кажеш на някого, че е здрав или че може да изчака. За това е редно да си се подкрепил с нужните доказателства с методите на съвременната медицина.
Доста вредни са и лекарите, които хипердиагностицират- например една конизация, особено ако е с бримка продължава максимум 30 мин., здравната каса плаща малко под 500 лева- болницата е "щастлива", доктора взема 400 лева за избор на екип за 30 мин работа и също е щастлив, пациента вече няма проблем- проблема е изрязан и е щастлив, патолога пише на хистологията CIN 1-2 и всичко е супер.
Да си добър лекар е наистина благородство, да можеш да избягаш от комерсиализацията, да можеш да помагаш чрез знания и умения, да се ангажираш с проблемите на пациента, но да останеш максимално обективен, да запазиш човешкото в себе си, но да реагираш като машина- точно и правилно... Извинявам се за лиричното отклонение
Не се карайте момичета! Всеки гледа от собствената си камбанарийка и всички сте прави! Няма правила! Всеки пациент е индивидуален, не може да се обобщава. За това в медицината всички творящи наука говорят само за проценти....

# 257
Димяни, поздрави и прегръдки момиче! Бързо възстановяване. Много се радвам за добрите резултати, мислих те!
На всички останали момичета кураж, воля и позитивно мислене.
Ще продължа и със моя случай. Бях конизирана преди 6 месеца с хистологична диагноза ca in situ - чисти резекционни линии. На 27 години съм, още нераждала. Първата ми цитонамазка на 3 месеца след конизацията беше II група, след още три месеца II b група. Гинеколога при колпоскопски преглед забеляза бели петънца по резекционните линии. Взе ми биопсия, резултата излезе възпалителен процес, а си имах леко бяло течение. Изписа ми антибиотик и вагинални глобули. Днес бях на преглед след терапията. Каза ми, че нямам възпаление, но тези петънца си стоели и ми предложи да не се чудим всеки три месеца какво става да се обгорят. Извърши процедурата. Продължавам да си пия изопринозина. След три месеца съм отново при него за цитонамазка и ако всичко тогава се окаже ОК, ми  предложи да се виждаме на 6 м и да започваме опити за бебеправене. На 20.06 имам час за преглед, за още едно мнение при д-р Христамян в Пловдив. Трудно записах час за него, обадих се преди месец и половина. Не са ми правени тестове за HPV и типизиране. Но за да стигна до тук няма как да не съм носител. И се питам трябва ли да ги направя след конизацията? Вие какво ще ме посъветвате? Пожелавам на всички само хубави резултати. newsm51 newsm51 newsm51

# 258
Не е правилно както да неглижираш симптомите, така и да хипердиагностицираш. И 2-те са еднакво вредни! И 2-те са трудни, но е по-трудно и отговорно да кажеш на някого, че е здрав или че може да изчака. За това е редно да си се подкрепил с нужните доказателства с методите на съвременната медицина.
Доста вредни са и лекарите, които хипердиагностицират- например една конизация, особено ако е с бримка продължава максимум 30 мин., здравната каса плаща малко под 500 лева- болницата е "щастлива", доктора взема 400 лева за избор на екип за 30 мин работа и също е щастлив, пациента вече няма проблем- проблема е изрязан и е щастлив, патолога пише на хистологията CIN 1-2 и всичко е супер.
Да си добър лекар е наистина благородство, да можеш да избягаш от комерсиализацията, да можеш да помагаш чрез знания и умения, да се ангажираш с проблемите на пациента, но да останеш максимално обективен, да запазиш човешкото в себе си, но да реагираш като машина- точно и правилно... Извинявам се за лиричното отклонение
Не се карайте момичета! Всеки гледа от собствената си камбанарийка и всички сте прави! Няма правила! Всеки пациент е индивидуален, не може да се обобщава. За това в медицината всички творящи наука говорят само за проценти....

Али, чудесно казано.
Нещо подобно мислех да напиша и аз, но не успях да го формулирам така добре.

Джесика, абсолютно   bouquet

Последна редакция: сб, 01 юни 2013, 17:09 от Lemy

# 259
Ally_t,отскоро съм в темета,но ми изключително приятно да чета коментарите ти .

Благодаря и на всички останали,че тук се коментира само по темата-кратко,точно и ясно!

# 260
Извинявам, се имах един стар резлутат от една моя биопсия , преди - е да не казвам колко години,но все пак имате ли представа какво ще значи - "наблюдават се промени под формата на възпалителна ектопия ". Благодаря...  Hug Hug

# 261
Ally_t, благодаря за професионално-човешкия поглед върху нещата! Много добре формулирано, ясно и точно. На мен лично ми подейства успокоително Mr. Green

# 262
  • София
Здравейте!

Ето и моите притеснения:май месец няколко дни имах нещо като розово зацапване ,което забелязвах само при ходене до тоалетна,а също и леки бодежи ниско долу от време на време,след това ми дойде цикъла и след като отмина пак започна това леко зацапапване(от вчера),според вас има ли нещо притеснително и може ли да е симптом за нещо лошо,записала съм си час за преглед но питам и вас,ако някой е имал подобен случей да сподели.

За последно съм правила цитонамазка преди 6 месеца,беше ПАП 2 и винаги е била такава,имам раничка,която е горена 2008 при д-р Ралчева и винаги ми акзват че заради нея резултата е втора група.Преди да родя цикъла ми беше нередовен заради хормонални проблеми,а и съм с поликисточзни яйчници но след като родих стана редовен и нямам проблеми с него,обаче това зацапване сега ме притесни от,какво може да е.Sad

Последна редакция: пн, 03 юни 2013, 12:23 от ninkata80

# 263
За пореден път се убеждавам, че в темата " на Gesika" няма място за мнения, които по някакъв начин не И харесват или са различни от общия тон. Ок, няма нужда да се хабя с повече постове и негативна енергия. Влязох тук след дълго прекъсване, само за да покажа, че не всеки резултат IIIa ( независимо наличието на 45 и 51-ви тип HPV, които според проф. Карагьозов дори не заслужават внимание, но той сигурно се е взел много насериозно и не разбира от HPV) води до дисплазия, карцином, конизация, хистеректомия и т.н. В този случай пиенето на имуностомуланти за моя радост е помогнало.
Това, че в много други случаи се е провалил този вид лечение, не означава, че е безмислен Peace
Обобщаването, че е губене на време (при недоказан все още здравен статус - с или без атипизъм) е както несериозно, така и плашещо момичетата, на които е предписан.  Peace

# 264
ninkata80, причини за зацапването може да има наистина много. Няма как да ти каже някой във форума каква е евентуалната. Знам, че е много неприятно, но единственият ти вариант да разбереш реалната причина, е да изчакаш да мине прегледа при лекаря  Peace За твое успокоение бих казала единствено, че зацапването не е сигурен признак за нещо лошо  Peace

Ally_t, перфектен коментар   bouquet

# 265
http://m.vesti.bg/?tid=4040&oid=5818011

Пускам го по повод на наскорошно мое писание за ЧПВ и това къде може да нанесе "щети".

# 266
  • София
Здравейтеее, писанки глезуранкии! Mr. Green Heart Eyes Heart Eyes

У дома съм, щастлива , че преминах през страшното. ще постна няколко реда от темата за хистеректомията Embarassed
Операцията мина много тежко, с много кръвозагуба, последващи припадъци и тн.. Много трудно се вдигнах на крака, имала съм родилна аномалия за която ще пиша по натам , която е усложнила операцията. Благодаря на БОГА , че се спрях на лекаря си Ковачев, който беше непрекъснато до мен и бдеше. Радвам се , че избрах и трудния път,  наистина в моя случай скалпелната операция е бил добър избор въпреки трудното възстановяване. Имамала съм си рачище бързоразвиващ се се сякаш е бил на 10-на години..Според лекаря всичко сега е ок. но все пак трябва да изчакаме хистологията да си каже тежката дума. 

МНОГО БЛАГОДАРЯ ЗА ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ МИСЛИ , КОИТО МИ ИЗПРАЩАХТЕ , СТРАХОТНИ СТЕ! Heart Eyes

# 267
Кики, радвам се че всичко е приключило добре, въпреки премеждията! Стискам ти палци за хистологията и ти желая само хубави моменти оттук нататък. Grinning

# 268
  • София
Мила Кики, Слава Богу, че всичко е вече минало.  Hug Дай Боже да се разминеш с най-лекото последващо лечение и скоро да забравиш тези премеждия. Звучиш добре и много позитивно.  Heart Eyes Бързо възстановяване и се радвай на семейството си.  Hug Hug Hug

# 269
  • Wolwedans
Kiki, бързо възстановяване, колкото и тежко да е било, дано всичко да е изрязано и да забравиш, че си минала през това премеждие! Дано хистологията да покаже, че рака е хванат навреме и всичко е отстранено! Стискам палци! Ти си боец и заслужаваш уважение! Hug

Общи условия

Активация на акаунт