(Био)зеленчукова градина - тема 22

• 83 529
  • 735
  •   1
Отговори
# 630
Цитат
Точно обратното,мравките си отглеждат листните въшки, "доят ги" и ги пазят.
Така ли? Ах тези гадини! Значи и с тях ще трябва да се боря...  ooooh!

# 631
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...
Колорадския бръмбар само една разновидност ли е ? Мутира ли ? Защото преди да тръгна се появи някакъв гол, червен .
След 10- тина дни като отида не зная какво ще намеря.
..

не мутра, има фази на развитие  Hug http://www.agro-consultant.net/zemedelie/rastitelna-zashtita/419 … anni-kartofi.html

# 632
Absurt,за черните въшки по джанката.С крила ли са?
Миналата година в старата градина руска баба ми каза да сваля с водна струя от трънките на земята гадините.Ако имаш приставка на маркуча с малък диаметър или с пръста си затисни,за да увеличиш водното налягане.Пробвай първо на кожата на ръката си.Да усещаш като иглички струята.
Помогна,кожурата им свалих на чернокрилките. Laughing
Понамалих им популацията по културному.Сега се сещам,че най-яки летящи въшки имах в най-големия припек-30-32 градуса.А водата ми бе ледена.Трябва да съм ги шокирала.
Когато видя мравки и проверявам дърво или храст да не сълзят.Замазвам кората.
Амика им разбира на плодните дръвчета,да се изкаже.Амико,колко годишни са прасковките.Греят,греят.На мен българското черноморие винаги ми е миришело на ...праскови.
Тук е лукс да намериш истинска узряла праскова.Купя,оставя ги да омекнат на масата и тогава.
А Лозева давай плодовете на пасифлората. Heart Eyes
Е,не се стискайте,Портокалки такива,пишете рецептата за гаспачо лятна супа.
Таратор,таратор,омръзва.
Мананди да поразкаже за Япония.Всичко. Hug
Швеция да покаже горските плодове.
Липата ухае привечер тук.И дуди берем от черниците.Показах на дъщеря ми как  да постави ръка под плодовете,лекинко да притисне и в дланта и ще легне узрялата черна сладост.Лятно ми е. Laughing

# 633
Имам въпрос - мога ли да използвам контактен и системен фунгицид смесено - в случая говоря за бордолезор разтвор и ридомил голд за доматите? Чудя се дали да не ги напръскам като смеся двата препарата, но ме е страх да не ги повредя нещо.

# 634
  • Варна-София
Калинките ми изгубиха битката с въшките по джанката, ...
Та, ако се сещате какво мога да направя- помогнете! Cry

При мен за зелените листни въшки по джанка и слива работи настойката от доматени колтуци. Сигурно и при теб ще проработи. За да докарам обем ползвам и долните листа на доматите, които опират земята.

За нийма - от фирма Гиза, както ми препоръчаха тук във форума. Магазинът им се оказа на 10 мин. от местоработата ми. Цената е същата, както е обявена в нета - 9 лв за 50 мл.

Сега чакам щерката да къпем котарака със същото масло против бълхи.

За кислородната вода. Първо да кажа, че готовата ми излиза скъпо. Затова си купих перхидрол - което си е 30%-ен концентрат. Смятах и го докарах на 3% - което е равно на купешката кислородна вода. С това пръсках.

Рорик, стискам палци догодина да имаш по-малко гадинки, за да ти се освободи сърцето да поекспериментираш с това-онова.

Елинка, ще потърся едни таблици за смесимост.

Щерката идва-а-а. Ще къпем Чочи-и-и-и.

# 635
Другото, което не знам от какво се получава, е че някои листа на пипера са видимо набръчкани, като под тях не видях да има въшки. Това някакво заболяване ли е?  newsm78

При мен е от паяжинообразуващия акар... Не само са набръчкани, а някои направо нахапани и стоят на жълти точки... Пусках по-рано снимки, ето да видиш какво чудо беше...
http://stelt77.snimka.bg/daily/gradina-2013.744790.30613172.big
Пръскахме ги с химия още в началото, сега продължаваме с чесън (3 глави смачкани за поне 7 часа в 10 л вода - аз слагам в по-малко и доразреждам преди пръскане), като покрай пипера минаваме и доматите, краставици, фасул... По тези всички съм виждала какви поражения прави акара и гледката е потресаваща...

# 636
  • на пъпа на Златията
Aмикааа,
Как ще го къпеш????!!!
Преди 1 час прочетох че се капват 2-3 капки на темето.  newsm78

# 637
  • Варна-София
Рорик, изкъпах го по тази рецепта:
http://giza-perfumes.eu/product_info.php?products_id=357
Ще чакам 1-2 дни и тогава ще кажа за резултата.
Обаче съм склонна да пробвам и с накапване зад врата, че тия животинки като че ли направо пощуряха след къпането и му пуснаха кръв. Горкия Чочи.

Елинка, смесването на бордолезов разтвор и ридомил голд било невъзможно. Това е от една таблица във в-к "Хоби фермер", която си поиграх да препиша.

# 638
От цвят домат до узряване на плода са 35-40 дена. Ха да видим - рядко успявам преди 20 юли.

Тази година записвам всичко в "корабният" дневник, ще видим как ще се получи... Днес забелязах малки доматчета... Имам една подробност обаче, повечето ми места из градината са частично или изцяло сенчести през някоя част на деня, а това оказва влияние вероятно...

Днес един домат видях, че лееееко е порозовял... Твърде бавно ми се вижда узряването, я още кога от цвят са станали доматчета, а иде реч за Рила и Наслада, не някой късен бабешки домат... 35-40 дни, ама друг път...  Laughing

# 639
  • София
Absurt,за черните въшки по джанката.С крила ли са?
Миналата година в старата градина руска баба ми каза да сваля с водна струя от трънките на земята гадините.Ако имаш приставка на маркуча с малък диаметър или с пръста си затисни,за да увеличиш водното налягане.Пробвай първо на кожата на ръката си.Да усещаш като иглички струята.
Помогна,кожурата им свалих на чернокрилките. Laughing

Черните големи въшки бяха върху латинките, насадени под джанката.
Свалих ги с водната струя и после напръсках с р-ра на Амика за доматите. Унищожих ги в рамките на три дни и две пръскания. Бяха направили и почвата на дреб, та пръсках и там.
Но, въшките върху джанката са сиво- зеленикави и в огромно количество. На пластове, размазващи се под пръстите ми.

# 640
  • на пъпа на Златията
 .... Днес един домат видях, че лееееко е порозовял....

Ха аз изядах 2 кг домати "рила" .Садих ги на 20.04., бяха на 3-ти лист. Нооо, ги засуших.Ми поливала съм ги всичко на всичко 5 пъти, последния път в събота. .  Малко са по-дребнички но има зрели. Стелт , пипера ти е 40 см вече. и него толкова съм го поливала.

# 641
.... Днес един домат видях, че лееееко е порозовял....

Ха аз изядах 2 кг домати "рила" .Садих ги на 20.04., бяха на 3-ти лист. Нооо, ги засуших.Ми поливала съм ги всичко на всичко 5 пъти, последния път в събота. .  Малко са по-дребнички но има зрели. Стелт , пипера ти е 40 см вече. и него толкова съм го поливала.

Гледам сега, моите съм ги садила на 02.04, но помня, че още първия ден ги попарих под найлона и едвам оцеляха - все на бели петна им бяха листата... Като добавим и че са на сянка и не съм ги засушавала, то ще дойде доста разлика...
А в подкрепа твърденията на амика ще кажа, че алтернария имам само по листата на доматите, които са под прасковата и които постоянно бяха атакувани от талази въшки, чернокрилки и "падащи ангели"...
При мен пипера расте изключително неравномерно, но поне е навързал добре... И той милият едвам диша от акари и отново по-зле е този на сянка - при него след дъжд съответно се задържа повече вода и като сложим акарите и сянката, съвсем го е закъсал... Но ще има де, само град да няма...  Grinning

Мисля есенното зеле да сложа тези дни... Зная, че е рано (поникна преди 20 дни), но така хубаво се развива в разсада, че ми е жал да го тъпча там в навалицата... Два реда картофи имам без кьорав колорадски бръмбар, но с много алтернария и тях ще ги махам... Останалото зеле ще садя на мястото на луците, които като ги гледам до края на юли я станали за вадене, я не...  Laughing

# 642
не е ли рано за зелето  newsm78 аз миналата година съм записала,че на мястото съм го насадила на 14 август,но не съм записла кога съм садила семе  Rolling Eyes
ама с това време,дето се изместиха сезоните ,се чудя дали да не го садя седмица-две по-късно  newsm78

# 643
не е ли рано за зелето  newsm78 аз миналата година съм записала,че на мястото съм го насадила на 14 август,но не съм записла кога съм садила семе  Rolling Eyes
ама с това време,дето се изместиха сезоните ,се чудя дали да не го садя седмица-две по-късно  newsm78

По миналогодишните записки съм го сяла на 05.06, на 09.06 ми е поникнало, на 15.07 съм го разсадила, на 24.10 съм отрязала първата зелка... Някъде четох, че се разсаждало месец след като поникне... Тази година отново посях на 5, поникна на 9, но го гледам и се чудя дали да не го набода тези дни, докато е хладно, че после ще се гърчи в мъки, докато се хване...   newsm78   А хубавичко се развива разсада... 

# 644
Стелт,от кой сорт ти е зелето?С тънките,бели листа или онова с дебелите тъмнозелени нишки?
На вади или фитирии ще го разсаждаш?
Миналата година в юлските жеги моето "заспа" и потръгна,когато денят се скъси,застудя...
Интересно,че зимният сорт не понечи да хвърля съцветия... newsm78
Да ви питам,който е виждал хвойна в естественна среда:На ярко слънце или полусянка расте най-добре?Влагата забавя ли развитието?
Грехота е да ви занимавам,но знаете ли метод за отводняване,дрениране на терен.Освен повдигнати лехи. Thinking

Общи условия

Активация на акаунт