Италия, 138

• 29 032
  • 737
  •   1
Отговори
# 675
Какво заметресение? Аз нали бях в морето, никакви новини не знам.
Изкарахме си страхотен ден, заедно с едно приятелско семейство. Водата беше неочаквано топла, децата ( 5 на брой) - нормално досадни, всъщност се държаха доста прилично. Само дето Валтер се разболя, май моята понеделнишка болест сега го хвана. Лежи с температура и му е лошо.
А за хлаилниЦИТЕ, да поясня преди да сте си създали някакви илюзии, втория е един мъничък, ама от най-малките, под кухненския плот влиза, но лятото е незаменим, ние пием много вода, и задължително студена, та се включва и той. Зимата си стои изключен. И е на втория етаж, до терасата. Та изобщо не е за изхранване предназначен.

# 676
Всъщност мен майка ми ме попита за подробности, аз не знаех до този момент, но тя вече беше чула заглавие от бг вестник "Силен трус удари Сев. Италия". След което разбрах, че по обяд люшнало със сила 5,2 и епицентър в Тоскана /Масса Каррара/, а в Северна Италия на доста места са го усетили.

Хубавото е, че се е разминало без пострадали и сериозни щети.

# 677
  • в едно миланско село
Деси, стига се оправдава, де  Laughing
и 3 да имаш, и цяла година да ги ползваш, твоя си работа, другите се оказахме големи мързелани, хем не готвим, хем ни празни хладилниците  Twisted Evil, изведнъж усетих как това сигурно и изглежда притеснително на майка ми, въпреки многото години гостуване и яснотата по въпроса, че си угаждаме достатъчно, явно на подсъзнателно ниво нещо не и се връзва  Joy

и аз днес нищо не съм усетила, ама то в моя офис постоянно се клати като ходи някой, та няма как да ми направи впечатление просто.

# 678
Претъпкан хладилник и на мен не ми харесва. Обичам да имам нещата, които ежедневно ползвам, но и да са ми пред очите, а не да трябва всеки ден да пренареждам рафтове, просто за да съм наясно какво има по тях или пък за да не му изтече на нещо срока на годност. Презапасяването /особено пък със свежа храна/ ми е чуждо на природата, но понеже ми харесва да готвя, се старая да имам под ръка необходимия минимум от продукти, които биха ми потрябвали.

Към Тралала, дето се жалваше от онези млекца по ръба на рафта: Изяж ги бе! Какво ще им се церемониш  Laughing
А ако трябва да съм сериозна, съчувствам ти за междупоколенческия конфликт, понеже и аз го преживявам периодично. С майка ми не можем да се разберем, като тръгне да подрежда маса, което, разбира се, се предхожда от едно умуване от какво /напр. най-малко три различни салати/ и по колко да се приготви. Обикновено купите са огромни, така че по средата на нашенския аперитив аз вече не съм в състояние да мисля за основното ястие.
Та така.....

И сега ще отклоня темата от хладилниците, ама искам да споделя един трик, който се оказа много ефикасен при изгаряне.
Снощи пипнах загрятата скара на фурната, докато слагах вътре тавата и се изгорих съвсем добре. Казаха ми веднага да намажа мястото с паста за зъби. Може и да го знаете, но го споделям, понеже го изпитах върху кожата си. Изобщо не ми се надигна мехур, болката беше за кратко време, а днес е само леко зачервено. Просто в рамките на няколко часа намазах два пъти, първия път след изгарянето, втория път - след около час, понеже се къпах и пастата се изми, та трябваше пак да намажа.

Последна редакция: пт, 21 юни 2013, 21:02 от calatea

# 679
Имам позната в Модена, изплашили са се. Особено възрастните хора са много уязвими. Не знам дали сте забелязали, че все като се смени времето и стане изведнъж топло. И мин. година беше така. Дано не повтаря!

Калатеа аз това не съм го чувала, интересно ми е каква е логиката, защото обикновено пастата за зъби по-скоро гори. Хм.  Може би изолира някак изгарянето. Ще питам парамедици ако са чували + за обяснението.

Ние в неделя ще открием сезона на плажа, водата била О.К.

Ние вече няколко дни сме постоянно на климатици вкъщи и спя като пън нощем, още не мога да свикна и едва ставам сутрин.

# 680
Привет от любимия ми град! Grinning Heart Eyes
Пристигнахме, много леко мина. Много сме щастливи отново да сме тук.
Много е интересен паралелът между Швейцария (напуснахме я през Базел), Германия (Карлсруе-Франкфурт-Кьолн) и Холандия, видени през кола. Германия изглежда като някаква изостанала и бедна провинция Laughing, Холандия е най-модерна и жива някак, а Швейцария изглежда някъде по средата като развитие, но е с най-красиви пейзажи.

# 681
O, Барбич, да си изживеете много приятни моменти в любимия ти град, забавлявайте се! И да разкажеш после и със снимков материал!  Wink

Лени, аз снощи съвсем първосигнално послушах съвета и се намазах с паста. Днес се позамислих за логично обяснение и нищо друго не ми дойде наум, освен факта, че в пастата /някои/ слагат  сода бикарбонат, заради абразивното и действие, и ментол за аромат. Содата по принцип съм чувала че се прилага като домашно средство за първа помощ в такива случаи, ама се ползва като разтвор. Което забавя малко нещата. А пастата за зъби просто я мажеш в/у изгореното. Ментолът има охлаждащо действие, може би това е от значение също.
И не на последно място, все пак става въпрос за банално домакинско изгаряне, не за сериозно поражение със свалена кожа и т.н.  Peace

# 682
  • в едно миланско село
Привет от любимия ми град! Grinning Heart Eyes
Пристигнахме, много леко мина. Много сме щастливи отново да сме тук.
Много е интересен паралелът между Швейцария (напуснахме я през Базел), Германия (Карлсруе-Франкфурт-Кьолн) и Холандия, видени през кола. Германия изглежда като някаква изостанала и бедна провинция Laughing, Холандия е най-модерна и жива някак, а Швейцария изглежда някъде по средата като развитие, но е с най-красиви пейзажи.

много примамливо звучи всичко това  Laughing
колата като превозно средство бива преобмислена с предимство към самолета. други неща и с други очи виждаш... по пътя  Sunglasses
всъщност, както има слоу фууд, би трябвало да има и слоу трип (или травлин', да не стават недоразумения  Mr. Green), като и за двете основното не е да си напълниш корема (очите), макар и резултатът да е същият. (само аз разбрах какво казах  Mr. Green)

# 683
слоу трип много хубаво ми прозвуча  Twisted Evil  Mr. Green

Ани, много благородно 'завиждам' най-вече радвам! човекът е човек, когато е на п ъ т!

Калатеа,
сигурно е свързано да...

Аз се качвам да си чета книжката за камерата, че засега не съм схванала особено много и ви пожелавам лека нощ!

# 684
И аз това за пастата за зъби го научих от мъжа ми, който при това е доста непрактичен на битово ниво и доста скептичне към бабешки лекове. Тъй че е учудващо, че знае нещо подобно, и вероятно е популярно средство, така си мисля. Помага наистина, а защо - нямам представа. Обяснението на Калатея звучи логично.

Барбич, Холандия да ти изглежда по-готина от Швейцария... хм, дали не говорят аргументите на сърцето тук?  Laughing

Хм, имаше едно страхотно сравнение между Германия и Швейцария, но сега не го намирам, ке нерви  Laughing.

Фей, съгласна, но не по магистралите!

# 685
По красота на пейзажите ,бих поставила на първо място Австрия  Peace
После Швейцария .Германия наистина остава назад...

Аз постоянно се карам с моя ,че хубавите неща Не се виждат от аутострадата и съм абсолютно убедена в това .

Приятно изкарване на Барба и сем... Hug

Аз тия дни проучвам Алто Адидже ,че е и мн.близко до Австрия /дето мн.ми харесва/.
Някой да е бил там? Rolling Eyes
Не обичам много да ходя на места ,където съм била - т.е. мин .год. Трентино.
Досега никога не ми се е случвало такова дезориентиране ,в края вече на юни ,да не се знае къде ще се кара ваканцията.. ooooh! ooooh!

Последна редакция: пт, 21 юни 2013, 23:42 от fio'

# 686
  • в едно миланско село
отивам и аз да си чета книжката.
току-що ожалих бг-те (ама и чужбинските) ученици, дето носят непосилния товар да четат класическа литература. мистериозна и непонятна.
то напоследък като вляза в Клюкарника, между (не)даряващи органи, одобряващи малолетен труд, немаше как да залипсва и един родителски рев за трудностите на учебната програма. к'ва Одисея като с тоя нет светът ни е село, а изказът ни максимално се определя в едното му полличе версо?

# 687
Клюкарникът стана доста токсичен , както казва една позната няма на кого да говориш. Рядко влизам вече. Онази вечер участвах в няк'ъв безумен спор, доказващ че образователната система не от вчера ражда хора които не могат да схванат съдържание на текст и съвсем си казах 'баста' Rolling Eyes
Не знам дали четохте едно нещо онзи ден, защо МОН скри резултатите на  частните училища след 7клас , оказа се, че от 10 топ-места по успех  в София 8 са на частни училища другите 2 са СМГ и Италиансксия лицей в Горна Баня ( който е към МК), от топ 20 - 13 (!) са  частни с/у 7 държавни.
Това е катастрофа. Confused Аз имах много високо мнение за нашето средно образование , но май давността му е отдавна изтекла.

Последна редакция: сб, 22 юни 2013, 08:20 от lenilaf.

# 688
  • Milano
Фейам, отидох да прочета статията (без коментарите Mr. Green) и не разбрах ти против махането на тези ''класики'' ли си или против родителските мнения, които не прочетох?

Между другото, ако ме питаха и трябваше сега да го уча, щах да гласувам с две ръце да махнат ''Тютюн''.
Никога не съм чела нещо толкова против волята си.

А ''Железният светилник'' ми беше любим.

Както и да е. За вбъдеще ще трябва да ''уча'' Леопарди, Данте и т.н. с детето.

# 689
Барбич, Холандия да ти изглежда по-готина от Швейцария... хм, дали не говорят аргументите на сърцето тук?  Laughing
В Холандия почти всяка сграда е архитектурно преживяване. Складове и цехове покрай магистралите са с модерен, обмислен и пипнат дизайн. Дори магистралните ограждения, парапети, мостове... всичко говори за едно модерно съзнание и самочувствие, а и можене! Да не говорим вече като се навлезе в някоя индустриална зона или бизнес-сгради предградие. Crazy
В Германия, при това Западна, очаквах да видя фабрики, индустрии и бях много учудена, че за 6-7 часа прекосяванене видях ни една. Вероятно грешката е в мен, не съм си научила уроците и не знам къде е индустриалната част на страната, но определено не очаквах едно такова 'нищо' от Германия - хълмисти поляни отляво и отдясно, празни и буренясали, със стотици километри така.
Който е минавал по магистралата Торино-Милано-Венеция, знае, че няма нито един свободен километър от складове, цехове и индустрии.
Съгласна съм, че от магистралите се вижда едно нищо и никога нямаше да ми хрумне да седна да ги анализирам ooooh! Laughing, ако странната "магистрална пустощ" на Г. не ми беше направила такова силно впечатление.

Общи условия

Активация на акаунт