180-та немска тема. Погледни първа страница и после питай!

• 48 908
  • 737
  •   1
Отговори
# 75
Зъхи, съжалявам. Опитах се максимално ясно да го напиша, но за съжаление не съм от тези с дар слово. То всъщност и няма нужда да го разбираш. Най-вероятно ще сте със семейна застраховка и вноската за нея се удържа директно от заплатата.

Исках да разясня на Baby*, че максималната здравна вноска зависи от Beitragsbemessungsgrenze-то и от конкретните проценти, които работникът поема (и двете се менят от време на време). В случая на семейство само с един работещ това е таванът и на семейната застраховка, просто защото в Германия членовете на такова семейство могат да се застраховат безплатно към застраховката на работещия.

... но знам, че така е застраховано сем. на комшията ни.
Няма противоречие тук. Просто вноската възлиза на 300 евро в този конкретен случай.

Baby*, конкретен линк нямам. Само изрових актуалните проценти, че не ги знам наизуст. Ето го закона с всички подробности: http://www.gesetze-im-internet.de/sgb_5/index.html.

martinelaa, настоявай за конкретни изследвания. Едно време (като дете) ме лекуваха от синузит с АБ, инхалации, нагревки разни, укрепване на имунната система, че даже и на санаториум ме бяха пратили.

# 76
Добре дошла на Зъхи!
  Аз съм застрахована държавно(одържат ми сумата от заплатата),не са ми искали нито формуляр Е104,нито ЕЗОК.
  Опита ми по държавните институции показва,че нито имат желание да говорят на английски,нито на руски.Искат си немския и това е(напълно ги разбирам и адмирирам позицията им).Много стават милички,като те видят с лош немски да се мъчиш да обясниш и речник в ръка.

# 77
  • Germany
Момичета детето ми е със запушен нос и ненормален цвят хрема от около 3 седмици, хомеопата явно не успява да се справи с положението. Бяхме при него вече 3 пъти. От вчера упорито го боли слепоочието в ляво. Навежда ме на мисълта за синузит. Смятам утре да отида до нормалната лекарка, според Вас какво може да ми предложи за лечение на синузит по здравната каса - инхалатор, нагревки, някаква терапия ?  newsm78

Отидете на лекар да направят снимка и да се види има ли гной в синусите и ако има ще ви дадат антибиотик. Може междувременно да опиташ с компреси с морска сол, ако си фен на бабините рецепти. Загрява се морска сол, увива се в кърпа и се налага на челото и отстрани на носа където са синусите. Какво друго могат да предложат по здравна каса тук, нямам идея..

# 78
Това с морската сол е много ефективно.Прилагала съм го и има почти моментален ефект.

# 79
Moni, аз така с такова налагане с морска сол, такъв проблем си докарах, че едвам ме оправиха.

Не на всеки му действа добре, особено за дете не знам колко е препоръчително.
По-скоро един инахалатор, или да вдишва изпарения от лайка. А най-добре някой да го прегледа.

# 80
  • The QC to be!!!
Синьо мерси много за линка и инфото   bouquet

Аз съм застрахована държавно(одържат ми сумата от заплатата),не са ми искали нито формуляр Е104,нито ЕЗОК.
  Опита ми по държавните институции показва,че нито имат желание да говорят на английски,нито на руски.Искат си немския и това е(напълно ги разбирам и адмирирам позицията им).Много стават милички,като те видят с лош немски да се мъчиш да обясниш и речник в ръка.
А дохода над или под тези 52200 ли е бил при идването? И идвате от държава в ЕС или не?  newsm78

Ако дохода е под този праг, под който е задължително да се отиде на държавана застрахвка, може и да не искат нищо. Не зн. как е в този случай. Но от преди няколко месеца, опита ни беше (доход над този праг), че ни иската Е104 формуляр инак трябваше да платим застраховки със задна дата, нищо, че не сме живяли в Герм. и работили.  Crazy  Обясниха ни от застрахователната, че даже и да искахме да сме към даржавната, пак трябвало да представим този формуляр, заради дохода.  Confused

# 81
  • Germany
Moni, аз така с такова налагане с морска сол, такъв проблем си докарах, че едвам ме оправиха.

Не на всеки му действа добре, особено за дете не знам колко е препоръчително.
По-скоро един инахалатор, или да вдишва изпарения от лайка. А най-добре някой да го прегледа.

Сериозно ли? Моля те, сподели какъв е проблема. Може и на лични. Мъжът ми е със синузит и често го прави това и понеже при него помага аз постоянно го препоръчвам.
Иначе, е ясно че е най добре лекар да го види детето.

# 82
Синьо мерси много за линка и инфото   bouquet

А дохода над или под тези 52200 ли е бил при идването? И идвате от държава в ЕС или не?  newsm78

Ако дохода е под този праг, под който е задължително да се отиде на държавана застрахвка, може и да не искат нищо. Не зн. как е в този случай. Но от преди няколко месеца, опита ни беше (доход над този праг), че ни иската Е104 формуляр инак трябваше да платим застраховки със задна дата, нищо, че не сме живяли в Герм. и работили.  Crazy  Обясниха ни от застрахователната, че даже и да искахме да сме към даржавната, пак трябвало да представим този формуляр, заради дохода.  Confused
Бейби,на половината на този е  EmbarassedИдвам от БГ

# 83
  • The QC to be!!!
broken dreams мерси; няма защо да се червиш обаче.  Peace  Може би за това не ви изискали Е104  Thinking  Макар, че аз никъде до сега не съм намерила официално публикувана информация за това какво се изисква в такъв случай. Нашият опит може и да не е миродавен след като няма информация посочваща какво е необходимо и дали важи за всички застрахователи. На няколко места пише да питаш застрахователите, те ще ти кажат какво им трябва.  Crazy Което значи ли, че други каси може друго да искат?  newsm78 Сетих се, че на нас ни искаха и свидетелство за брак заедно с Е104.  Crazy

Зъхи, за всеки случай, като се стигне до там, преди да тръгнете от Бг. искайте Е104. Във ФаМ няма да имате никакви проблеми да се оправяте с Англ. само. Това не е така като тръгнете по държ. инстанции в околните му градчета и села.

# 84
Много бих се радвала ,ако някой наскоро е купувал ,регистрирал и застраховал кола в ДЕ и ми даде някои насоки.говоря за 1-2 годишна кола,освен цената на колата,кое е следващото голямо финансово перо(предполагам застраховката),още в бг са ми казвали ,че ако нямам застрахователна история тук,първите  години застраховката ще е доста сериозна.Това не го намирам като текст от какво се определя,намирам само рехнери и ми излизат суми от над 1000 евро годишна застраховка за пълно каско  ooooh! . Разгледах сайтовете на  autoscout  ADAC ,но от там не  намирам достатъчно информация,или не знам каква дума като термин да напиша в търсачката.Идеята ми е,че искам да се ориентирам какви разходи завлачва една кола след себе си според марката и двигателя,за да избера към какво да се ориентирам.и например не знам колко струва един човекочас работа при ремонт на wv - opel -mercedes.това,което забелязвам с нашия регион е,че немците карат малки нови немски коли от по-евтините марки,турците карат малко по-стари ,но луксозни лимузини  newsm78 ,но това май си е типично за нашите ширини.МНого благодаря предварително!

ако темата е коментирана по-рано,моля поне ме насочете кога,аз нищо не намерих

# 85
  • anywhere
Да, това с колите е интересно и за мен. Ние имаме 4-годишна фиеста и сигурно с нея ще заминем.

# 86
Biskara , Moni,  благодаря. Да правим с морска сол, и инхалации с лайка. Фен съм на бабините рецепти. Даже с чубрица опитахме. И аз мисля, че трябва снимка, ама много го облъчиха детето за тази година. Исках ако има някой с подобен казус да каже какво изписват Докитата. А пък антибиотик за запушен нос - даже не мога и да си го представя .

# 87
  • DE
Леко съм ви изпуснала, връщам се да чета.

# 88
Здравейте, можете ли да ме посъветвате от къде да си намеря хубава тава с керамично покритие?
На втора тава, купена от тук от Кауфланд и не изобщо не евтина, й пада покритието и вече просто трябва да си взема нещо читаво. Не знам фурната ли е кофти, тавите ли са кофти, но ми писна вече.
Та, моля да ме посъветвата за тава с керамично покритие.
Благодаря!

# 89
Момичета,ако имате нужда от лепенки на Реве,напишете номера.Знам,че го коментирахте преди няколко страници,но бях в България и не успях да се включа.

Общи условия

Активация на акаунт