180-та немска тема. Погледни първа страница и после питай!

• 48 937
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
  • Немция
Нарая, за издаване на Гевербе нямам представа. Опитай се колкото се може по-скоро да вземеш близките ти с теб, за да се 4увстваш по-добре.

Мони, гледане на деца до третата година се с4ита за стаж, а до 10-тата им година се взима под внимание- както то4но се крие зад тази формулировка не ми е известно. Най-добре се обърни към Rentenversicherung-a, към филиал във вашия град.

# 631
  • Някъде там

Мармалад, ние само преведохме актовете за раждане.

Благодаря за споделеното!

# 632
  • Germany
Благодаря момичета! Ще разпитам и проуча и после ще пиша в темата.
Ира, 60 месеца в Германия или по принцип? Щото аз имам над 15г трудов стаж в БГ... Ще го мъча това от линка, но като се има предвид, че с немския сме на "вие" ще отнеме доооста време Simple Smile

# 633
Нарая, за издаване на Гевербе нямам представа. Опитай се колкото се може по-скоро да вземеш близките ти с теб, за да се 4увстваш по-добре.

Мони, гледане на деца до третата година се с4ита за стаж, а до 10-тата им година се взима под внимание- както то4но се крие зад тази формулировка не ми е известно. Най-добре се обърни към Rentenversicherung-a, към филиал във вашия град.

До 3тата година те осигурявта на среданта заплата за Германия, която е 2500 в момента. А 10те години е, че те може да ти се счетат за стаж. Т.е като се пенсионира жената, ако приемрно има само 20 години стаж а не 43 (май толкова някъде беше) и за всяко дете и се полагат по 10 години. Не съм много запозната, но мисля, че е така долу горе.

Naraia финансово ли няма да ти е възможно да вземеш децата или административно? А приятелят ти има възможност да си намери работа на сезонен договор за 6 месеца и тогава не трябва разрешително. След 6 месеца вече няма да трябва разрешително за работа на българи. Успех каквото и да решиш. ДАно успееш да си вземеш децата по/бързо и няма да ти е толкова мъчно.

# 634
Казус: Очила, забравени в съблекалнята в училище и изчезнали безследно. Няколко дни изчакахме, изгубени неща често се намират. Детето търси в коша с намерените неща, пита учителите и в секретариата - нищо.
Въпрос: Да отписвам ли очилата завинаги и да поръчвам нови, или има начин училищната застраховка да покрие разходите?

# 635
Ира, 60 месеца в Германия или по принцип? Щото аз имам над 15г трудов стаж в БГ...

За да получаваш пенсия в Германия, трябва да си плащал 60 месеца вноски тук.
Стажът от България може да се признае и тук с някакви документи, но аз не съм го правила и не знам подробности. Дали признатият стаж от Бг влиза в тия 60м пак не мога да кажа.

Най-добре с всички въпроси по някое време към съответната служба Confused

# 636
  • Germany
Ира, 60 месеца в Германия или по принцип? Щото аз имам над 15г трудов стаж в БГ...

За да получаваш пенсия в Германия, трябва да си плащал 60 месеца вноски тук.
Стажът от България може да се признае и тук с някакви документи, но аз не съм го правила и не знам подробности. Дали признатият стаж от Бг влиза в тия 60м пак не мога да кажа.

Най-добре с всички въпроси по някое време към съответната служба Confused

Така ще направя, като ще се опитам да използвам агентката, дето ни движи в момента нещата, да дойде с мен Simple Smile
Мерси! Simple Smile

# 637
Сбъдваща, питай първо оптиката как се процедира в такива случаи. Щом имате застраховка, те би трябвало да знаят. Ако училището нямат застраховка, ще стане както в нашия случай -  платих новите и пих една студена вода. Още не ми е минал яда.

# 638
Какъв смисъл има да питам оптиката? Очилата са с 2 годишна гаранция за счупвания и забележки всякакви, ама загубване не е техен проблем. Да му се не види.

# 639
Какъв смисъл има да питам оптиката? Очилата са с 2 годишна гаранция за счупвания и забележки всякакви, ама загубване не е техен проблем. Да му се не види.
Moже да не ти трябва нова рецепта. Не знам. Просто разсъждавам на глас.

# 640
Zdraveite.Parvo se izvinqvam kak pi6a,no imam nujda ot pomo6t.Majat mi e siriec i jiveem tuk v Germaniq.S moq se razdelqme(toi iska da se razdelim bez razvod),no imame dete.Vaprosat mi e kakvo 6te stane s neq?Dori neznam kakvo da napi6a...Glavata mi 6te gramne...

# 641
  • Където ми покаже сърцето
kotanata88,ако правилно съм разбрало,то се разделяш със сириец.Моят съвет е развод,вероятно ти по-добре си запозната с религията и обичаите в Сирия.Защити си детето.При развод вероятно ще получаваш и издръжка от него.Нямам опит с разводите и нищо повече не мога да ти кажа.И на финал ще кажа,че това е твоят живот и решение трябва да вземеш сама.

Момичета,аз имам два въпроса към вас:
- кажете от къде мога да си купя ароматизиращ концентрат за ютия.Купувам специалните води за този случай,но излиза малко скъпо с тези малки опаковки.Ароматното масло за ароматните лампи е мазно и няма да стане и за това реших да се допитам до вас.Давайте идеи.
- втората ми питанка е към мамите в Мюнхен.Чувала ли е някоя от вас отзиви за това училище http://aton-schule.de/
Искам да преместя сина от втори клас в частно училище.Пуснах отново формуляри до валдорвските училища.Преглеждах пак училищата Монтесори и този път писах и до тях и така попаднах и на горепосоченото частно училище.
Много ще ми помогнат вашите мнения.Благодаря Ви  bouquet

# 642
Въпрос: Да отписвам ли очилата завинаги и да поръчвам нови, или има начин училищната застраховка да покрие разходите?
Питай в училището (секретарията) дали застраховката поема и очила. Ние плащаме по 1€ гардеробна застраховка, но не знам дали очилата влизат в нея, защото те обикновено не се оставят на закачалката Wink. Те най-добре ще знаят. На нас са ни връщали пари за изчезнала спортна чанта, може и за очила да има нещо.

В какъв смисъл? Ако се разделите като интелигентни и цивилизовани хора и не правите циркове нищо няма да й се случи- всичко зависи от вас възрастните Peace
Със или без развод ти имаш еднакви права - полага ти се издръжка за детето до 18 години (или докато учи), а също и за теб до едно известно време, докато се грижиш за нея. При всички положения ти трябва добър адвокат, той ще ти обясни всичко. Ако нямаш доходи и не можеш да си го позволиш имаш право на Rechtshilfeschein, издава се в Amtsgericht срещу 10€.
Aко нямаш много доверие на бащата и не знаеш какво може да му роди главата най-добре подай ти молба за развод, за по-сигурно. А ако се съмняваш, че е способен да ти извърти някой номер с детето задължително бягай на адвокат и се консултирай какво да предприемеш и как да се държиш.Едно е сигурно- не можеш да му отнемеш родителските права без да имаш основателна причина, така че си отваряй очите на 4. Обикновено не съм човек, който слага хората под общ знаменател заради народност, цвят на кожата, религия и т.н., но всички знаем, че тези народи имат малко странноразвито собственическо чувство над децата си, така че имай си едно на ум, пък дано да излезе човек от него. Успех.

# 643
  • Варна
Момичета, от по-старите ви теми, които прилежно чета Crazy, знам, че в някои провинции (напр. Баден-Вюртемберг) има промяна на режима за преминаване в гимназия след 4-ти клас и записването не е строго обвързано с успеха (както напр. в Бавария).
Има ли някой инфо от опит как стоят нещата по този въпрос за Нордрайн-Вестфален и за Хесен?
(питам тук, защото информацията е доста специфична, в нарочните немски сайтове допускам, че ще е описана на увъртян език и много вероятно пак да не ми стане категорично ясно).

П.С. Обещавам, че ще благодаря сърдечно, ако някой се включи с отговор Flutter

# 644
В Хесен мисля, че пак родителите решават, доколкото прочетох по нета.

Общи условия

Активация на акаунт