Отговори
# 255
  • Бургас

Ако искаш, снимай в някакъв момент, въпреки че описанието ориентира също, разбира се.

Бу, това е прясно производство от днес, вече не е толкова светлозелено като вчера, даже ми изглежда горе долу нормално, но е попило и не се вижда колко е рядко.

Всъщност по-важно за бебето е не колко точно грама е качило, а като се вземат предвид ръста, килограмите и обиколката на главата - в кой персентил за кърмените бебета попада  Grinning тук лекарите не винаги съставят графики за персентилите, но ти би могла и сама да си съставиш, има сайтове онлайн (EN) за това, например.

Знам, че е нахално от моя страна, но днес цял ден пищи и нямам време за нищо, направо ми иде да се гръмна вече. Мога ли да те помоля с оглед на тези данни, да ми кажеш, когато имаш възможност, Сияна в кои персентили попада, че нямах кога да търся из нета.
Това са мерки от вчера: 4830гр, 56 см,  глава - 37,5, гърди 38,5.

Благодаря ти предварително и от сърце   bouquet Heart Eyes Hug

# 256
  • Бургас

Мон, поуспокоих се малко ама все пак не на 100% с това пъпче, ама поне е нддала, мисля, че половин килогрм за 12 дни не е малко нали newsm78

Нищо му няма на пъпчето, и при моите деца така кървяха по малко и сами спряха. Не е проблем, стига да не е силно кръвотечението, ако само зацапва леко на памперса или около пъпчето, няма страшно.  Hug
Първия месец трябвало бебето да наддаде над 700гр ми каза едната лекарка, вие почти сте ги стигнали, идеално е, бъди спокойна.

*ЕлЕм, честито, жив и здрав да ви е  Hug  bouquet

# 257
  • До хладилника, който обичам
За който желае да види в кой персентил му попада бебето понастоящем, може да ползва онлайн калкулатор, в който се вкарват само последните мерки на детето (ръст, тегло, обиколка на главата) и показва бърза справка къде попада бебето в персентили спрямо връстниците си

http://www.childgrowthcalculator.com/ като не забравяте да отметнете да е метрично, а не в инчове и паунди.

За подробна графика се нанасят по месеци данните (ръчно, на хартия):
http://www.who.int/childgrowth/standards/en/
и се гледа спрямо горни-долни граници в кой персентил попада бебето и дали графиката му върви плавно или не.
Ако искате автоматично нанасяне за графика, СЗО има програма, която се инсталира на настолния компютър, но освен ако няма голямо притеснение за наддаването на тегло дълго време, не знам дали си струва човек да се шашка излишно  Crazy

# 258
ЕлЕм, честис син, да наддава добре и успешно да се кърмите  Hug

Привет мамита, най-сетне да се разпиша и аз - нашият син Никола се роди на 16.05. след спешно секцио, вследствие на преносване и моето високо кръвно. Първите няколко дни след изписването не знаех къде се намирам, направо не знаех откъде какво да почна, та докато посвикна си минава време. Четях ви, но все нощем и все от телефона, откъдето ми неудобно да пиша.
Честито от мен и на Монд, и на всички други майчета. Нека бебоците ни растат здрави и щастливи!
А, за храненето - на кърмене и дохранване сме, поради недостиг на кърма (въпреки опитите ми да я подобря като количество някак). Опитваме да имаме режим през 3 часа, не сме на поискване (щото и не знам ако поиска дали въобще ще имам мляко) със сигурност ще имаш, и още повече като слагаш бебо на гърда по-често ще стимулираш лактацията, прочети темата назад какво са писали от ЛЛЛ ако искаш като отговори на въпроси в червенои така. Колики още не съм забелязала, но от днес вече като плаче се дере подобаващо с един силен глас, като че отведнъж му дойде силичка. Утре сме на първата консултация.
Нанинка, четох пишеш за пъпчето - и нашето малко прокървя вчера и онзи ден, но то е щото малкият се беше опишкал здраво и предполагам понамокрил марличката, която слагах върху пъпчетозащо слагаш марля? (а в него има малки остатъчета, които сами изпадат). Не се притеснявай.
Ние много хълцаме, не знам дали при вас е така. Но четох, че не е проблем. нормално е
И имаме проблем с обличането - у нас е направо задушно, но не мога да му отварям много, щото киха. предложение, проветрявай по-често, ако имате две стаи, занеси го в другата, затвори я, проветри и тогава го пренеси пак в креватчето, пък след 10-15 ден навънОбличам го с ританки и блузки с дълго ръкавче или пък само с гащеризонче с дълго ръкавче. Надявам се да му е добре, само дето ръчичките повечето време са студенки. проверявай и пръстите на крачетата, това значи че му е студено
Това засега, вече ще бъда надявам се по-редовна.
Хубава и спокойна вечер на всички  Hug

Монд, честита рожба, да сте здрави и щастливи, и по-малко колики!

Sta-di, така е докато не зарастне пъпчето около 10тина дни някъде или по-малко да не излиза секрет и да се прибере, да не е влажна среда за развитие на гъбички, спирт обаче не 90 а 70 процента.
Бел, как си сега, ей, какво е това чудо с ухото... ако капеш капки капи и в другото ухо да не мине там заразата.

nanina, браво на вас, ето, няма от какво да се притесняваш, видя ли  Hug
само не разбрах какво да мажеш пъпа и защо  newsm78 вит.д след 21 ия ден се почва, аз мисля от утре да давам, по съвет на педи по една капки вигантол

kanye, късно е, прибирайте го още сега, че от плач да не хвръкне още повече навън, малко трябва да му се помогне, а иначе това с времето се израства още повече като вземе бебе да се върти, да му заякнат коремните мускули.
Мон,
с малката не знаехме, защото на втората консултация пъпа й беше под пампи, а и аз не се бях замисляла как трябва да изглежда пъпче на бебе....
Скрит текст:
после като видяхме у дома се зачудихме, пак отидохме при педи, не беше нагоре, просто нямаше кравайче вътре, а си стои кожата така и като плаче отива нагоре или се нахрани... и ту се прибира, ту излиза израстъкът отдолу. но не беше наред.
и слагахме лепенка за пъпче като правехме гънка хоризонтална отгоре, преди всяко къпане махахме, след това слагахме... лудница, а само се зачервяваше кожата под лепенката и резултат временен..
така загубихме около месец..
а и малката наддаваше здраво първите месеци, пак при педи за съвет и тя ни предложи с монета от един лев, не съм ровила в нета, дори и в бгмама май не бях регистрирана тогава, (това не знам в каква връзка го пиша  Crazy
но с лепенка пък и тя израстна вече 5ти 6ти месец пъпчето напълно се прибра.
накрая монета слагахме през няколко дни, но близо 1 месец и нещо слагахме монета от лев.
ако някой не види ефект от лепенката, мога да споделя опит

п.п. сдори за фългия поста ама го пиша на пресекулки за няколко часа  Crazy

# 259
  • Бургас
jos, на мен това с монетата лекарката изобщо не ми го каза, но не пречи пак да попитам и да опитам. Според теб ако се почне направо с монета има по-голям ефект или?
Така или иначе тя сега 3-4 дни ще е с лепенката, която лекарката ѝ сложи вчера, после ще опитам да залепя лепенка и после пак ще му мисля... С монета ми звучи още по-сложно, отколкото залепянето ... или греша  Thinking

# 260
  • София
El em , чеестита рожбичка , да много здрав малкия Никола и много да ви радва . И ние халцаме доста често и тогава малката е като някоя плюшена играчка  Laughing Laughing

утре ще званна на педито , да видим какво ще правим с пъпчето , че като чета Мон , май никак не е лесно с тези лепенки

# 261
ElEm, да ви е жив и здрав Никола.И ние много хълцаме, особено след като се наяде и ако не заспи ами малко я понося се разхълцва.Аз мисля , че добре го обличаш и у нас е задушно и казаха , че може вече и с късо ръкавче и лека завивка.

Жос, мажа пъпа още защото и кърви като се напъва да плаче, снощи имаше бая кръв и се стреснах ама Мон ме успокои.Иначе като казаха , че е пораснала и на см и на килограми се поуспокоих за кърмата.КАзаха обезателно да и спра нощното хранене ама не виждам как ще стане.Как да и давам само вода през нощта като то милото се дере и му се яде.Как да я залъжа в 3 с вода до 6 сутринта.Луда работа

# 262
Здравейте.
Мерси на Бу за линка, аз сега сметнах и на Ида и доколкото разбрах е в златната среда  Grinning Долу май се гледа  Rolling Eyes пишеше, че височината и е подобна на другите бебета на нейната възраст.Това се гледа, нали?  Rolling Eyes Освен самия цвят, с който и е графиката.
Ходих днес при личната. Изследванията от вчера са добре, тя се зачуди даже  newsm78 Каза, че е странно при положение, че по принцип имам проблеми, а сега не се храня и не се чувствам добре да са ми такива добри и нормални резултатите  Laughing Видя ми обрива, каза, че явно някоя от дупчиците е била леко разранена от обици, а аз някак съм я замърсила и от там се е усложнило и сега имам инфекция. Каза да се мажа още 2-3 дни с кремчето от аптекарката, не било проблем за кърменето ако не се прекалява.  Искаше някакви изследвания да ми пуска пак, но крема е антибиотичен и променя резултатите  Rolling Eyes 
Аз се бях уплашила, защото ми беше подуто зад ухото и се стреснах, че някоя скарлатина съм завъдила от някъде си, защото знам, че така започва-обриви по ушите, подуване на лимфни възли.
Но обрива е доста неприятен, цялото ми ухо е подуто и на големи пъпки нагъсто.Имам по лицето червени петна, сърбят ме и ръцете, в косата, корема.Явно голяма инфекция ще да е. Та ще се мажа още 2-3 дни, ще видим как ще се развие и евентуално после на кожен  Rolling Eyes

ЕлЕм, честит ти син, да е жив и здрав.
Jos ти е дала добри съвети.Давай колкото може по-често гърда.Не го чакай 3 часа, ако трябва нека ти увисне на гърдите.Колкото повече даваш, толкова повече кърма ще имаш  Peace Ако сега нямаш достатъчно, а чакаш да минат 3 часа ми се струва, че няма да ти се увеличи  Rolling Eyes Може ако дадеш сега да нямаш много, но самото засукване ще даде сигнал гърдите ти да произведат повече  Simple Smile

# 263
Мон, за мен е по-лесно и с по-голям ефект. нашето педи работи и с хомеопатия. това с монетата е от бабини деветини, не е медицинско, нали се сещаш. от опит споделям, че с монетата се прибра без поразии за кожата, много лесно и нетравмиращо за мен, за нас като родители също, че сложи-махни лепенката при всяко къпане, мокрене..да не попадне евентуално вода отдолу...
Мон, как 4 дни, няма ли да я къпете. то не пречи де, ама и кожата да диша малко.
ох, да не те обърквам де.
монетата пак се държи отгоре с лепенка, но изрязвам квадратче колкото да се захване за кожата. пиша го
Скрит текст:
взема се монета от 1лв сегашни, измива се със спирт, подсушава се и се увива в стерилна марля 2 или 3 слоя  от всички страни. на суха кожа и пъпче се прави. с палец се натиска пъпчето цялото така че да се скрие под обикновеното ниво като се натиска надолу и едновременно с това по часовниковата стрелка надясно да се завие почти цял оборот, 3/4 горе-долу.. стои така натиснато като с другата ръка или друг човек взима монетата, увита в марлята и леко и бързо я слага на мястото на палеца, който натиска, пак леко се притиска монетата надолу, таска че тя да е на нивото на коремчето и отгоре се слага лепенката, така че да фиксира монетата точно в това положение. излишното от лепенката аз лично отрязвах да не зачервява кожата.
не казвам, че всяка кожа ще се зачерви, де.
така сложена лепенката я махах преди всяко къпане, сменях след мокрене.
лепенка се слага от педиатър, така че те са длъжни да го правят. ако се съгласят така монета отдолу да сложат. newsm78 на мен педи ми помага 2 пъти сложи, и се договорихме после ние.
пък и сега ще я слагаш по корем, това също помага за прибирането.

# 264
  • Бургас
Kъпем я, Jos, aма с лепенката  Rolling Eyes Тръпки ме побиват какво става с кожата, аз след секциото бях с една лепенка дето още имам следи от нея ... тези дето трябва да ѝ ги лепя са от подобна материя .. ooooh!
Благодаря ти   bouquet Hug

# 265
Kъпем я, Jos, aма с лепенката  Rolling Eyes Тръпки ме побиват какво става с кожата, аз след секциото бях с една лепенка дето още имам следи от нея ... тези дето трябва да ѝ ги лепя са от подобна материя .. ooooh!
Благодаря ти   bouquet Hug
ох, да, ами затова след монетката съвсем по малко едно крайче оставяхме да стърчи, монетата кръгла, отгоре режехме квадратче от лепенката и така се покриваше с гадната лепенка около 3-4 см 2 площ най-много.
тя лепенката си лепи яко, и ако я държиш 4 дни без да отлепяш може да отлепиш и кожата после  #Crazy сори, ама така си го представям.
ние отлепяхме лепенката при къпане и мокрене за да може да измием пъпчето, да подиша кожата. е, и като бяхме с лепенки само сме оставяли 2-3 дни кожата като се зачерви да подиша, да се възстанови, мажехме с нещо,м същевременно и да е имало ефект от нея в прибирането сме дърпали крачка назад щото като е без лепенка пъпчето пак изскача. и така. кофти. само загуби време според мен.
но, ти си реши, ако понася лепенката добре и има ефект, супер.
но трябва да е там продължително време.
бъди спокойна, с упоритост от твоя страна, всичко ще е ок.
колко рев съм изревала и аз с малката докато слагах тая смотана лепенка, няма да ти разправям.
с монетата се родих, повече уръшмак ( е точна дума е  Mr. Green), ама ми беше по-леко на душата.
Мон, не знам педи какви лепенки ти е казала да взимаш, ще вземеш по-поносимите, с марличка в средата май бяха, ама левче ли струваха едно време ...  newsm78 не помня.
номерът е педи да ти покаже как да завиеш пъпчето навътре, та да се прибере. и да се затвори червото отдолу.  Peace
опитай и с прегъването отгоре и лепенка, ние най-вече заради зачервяването спряхме това, че все прекъсвахме и много ми се плачеше на мен при вида и така... питах педи няма ли друг начин, бях чувала от баба ми едно време - с копче, та я питах и тя ми вика - копче не, ама с монета да  Joy

# 266
*ЕлЕм, Монд, Cigarette , честити мъжки рожби! Hug   bouquet
Монд, мисля че засега каката много добре възприема беба. Баба като ми я върна в понеделник и казахме с тати, че много , много ни е липсвала и много я обичаме. Общо взето откакато съм забременяла я подготвяме за беба. Казах и че откакто беба се е родила не сме пазарували нищо и съм я чакала специално за да ми дава съвети за покупките, за да ми бъде консултант при избора на неща за беба. Днес ходихме на пазар за беба и тя с гордост си даваше мнението. Иначе като беба се разхълца тича и носи шишето с водата, ако се разплаче веднага почва да дрънчи с някоя дрънкалка. Гали я по главичката и изпада в умиление. По градинките се хвали с нея както се хвали с нова дрешка и играчка.  Grinning Едно от любимите и филмчета е Франклин и сестричката му Хариет. Имаме и такава книжка и я знае наизуст. Преди няколко месеца ми каза " Мамо, аз не искам никога да оставам сама", а аз и казах " Никога няма да си сама, нали ще си имаш сестричка да се обичате и помагате". Баба и е казала преди няколко дена, че заради нея аз съм се съгласила на второ дете, за да има един ден някой до себе си, когато мама и тати остареят.
пъпчето, засега не мисля нищо да го правя. Вижда ми се леко изпъкнало отвътре, ама не много.. всичко вече е скрито.не кърви..ох..не знам как да го обясня ..така че ще продължавам със спирт и прахче и така до 5.06..когато сме на първа консултация
проблема с неакането продължава. Днес беше четвърти ден. Пак действахме със съпунче и имаше резултат. Пак беше кашесто, малко по-гъсто от това преди четири дни ( което беше след 2 дена натрупване) Rolling Eyes
Иначе нещо вече нямам време за нищо, гледам да обгрижвам каката. Тя и без това внимателно ме следва по стаите да види какво правя с беба. Както и очаквах с две деца си е голям купон и още се напасваме. Вчера като за първи ден изведохме беба на разходка до Южния парк и каката буташе количката..и понеже и беше трудно да вижда пътя направо ми изправи косите..дупка не подмина..щяхме да отнесе няколко ограждения..а на едно нанадолнище изпусна количката. Crazy и в парка падна лошо, преди това едно дете агресивно я нападна и се сбиха и изобщо..и след тази разходка бях разнебитена Tired Но мислч, че скоро ще влезем в ритъм Simple Smile
kamban4o Hug ще се наредят нещата Hug Господ ще го компенсира твоето момче, продължавай да вярваш в това Hug И Неси ходи на логопед, много и харесва Hug На децата им е много забавно, защото всичко е под формата на игра Hug Късно проговарящите деца са новото поколение деца, казват че по- интелигентните деца, децата Индиго проговарят по-късно..изследват по задълбочено света около тях..натрупват информация и събират впечатления Peace

# 267
Мон, само да добавя, че Сияна може от това да плаче,
знам, че момичетата го приемат по-тежко това пъпче изскочило  Peace
а като се сменя лепенката, по-бавно се прибира пъпчето, но аз предпочитах така, и ми беше спокойно.

# 268
На мен ми прави впечатление, че лепенките всъщност се отлепват по-лесно.Педи като ни лепна и уж беше водоустойчива, но на 3-тия ден вече започна да се отлепва по краищата и само я придърпвах. Една полупрозрачна беше. 

Рени, аз съм ходила на логопед като малка и си спомням, че беше много забавно  Laughing Май бях на 6-7 години. Аз рано съм проговорила и от тогава не могат да ме спрат.Но имах проблем с Р и прекалено бърза мисъл и много информация, която не можех да искажа.Обърквах думите, пропусках букви, срички, много бързо говорех. То докато изкажеш всичкото това, което се ражда в главата ми  Joy  Сега само като се притесня или развълнувам заеквам леко или омешвам буквите.
Сестра ми пък не говореше до 3 годишна възраст, но не е ходила на логопед. Майка ми накрая я накара да говори, оказа се, че си знае думи и всичко, просто не иска и казва само "Ъхъ" за Да или Не. 

На Ида едното оче е зачервено, чудя се дали няма връзка с моя обрив. Капнах малко физиологичен разствор, сестра ми викаше за кърма, но мен ме е страх да и слагам кърма в окото.

# 269
  • Бургас
Мон, само да добавя, че Сияна може от това да плаче,
знам, че момичетата го приемат по-тежко това пъпче изскочило  Peace
а като се сменя лепенката, по-бавно се прибира пъпчето, но аз предпочитах така, и ми беше спокойно.

И аз се чудех дали не ѝ създава някакъв дискомфорт, според лекарите, не го усещала  Mr. Green Дали е така обаче ... Whistling

Ето тази лепенка слагаме.

Преди малко ходихме да я имунизират. Сестрата ѝ смени лепенката, натисна с палец, без да завърта и направихме вертикална гънка /и на предната лепенка гънката беше вертикална, а не хоризонтална/, после залепихме. В долната част на лепенката малко подутичко стои коремчето от сгъването, не знам така ли трябва да е, според нея нямало проблем... Rolling Eyes Имаше обаче видима разлика в пъпа като свалихме първата лепенка. Тя беше стояла 3 дни. Дано имат ефект и следващите. Praynig
Остава да се престраша да ги сменям сама... Rolling Eyes Mr. Green Все не знам колко точно да е гънката и т.н. ooooh!

Бел, и аз съм чувала за кърма в окото, даже на сина ми съм слагала преди като имаше проблем като бебе, не помогна, но и не попречи. И промивай с физ. р-р много често.
А за пъпа, Бел, и Ида ли е с лепенка?

Сияна вече е 5 кила  ooooh! Мериха я с боди, пампрес и чорапки днес, не гола, ама все пак... без тях 4900 е сигурно някъде... Казаха ми непременно да спра нощното хранене... как ще стане акълът ми не го побира. Синът ми също беше на кърма, но от втория месец спря да яде нощем и не ревеше, спеше поне 6 часа без прекъсване, а през другото време пиеше водичка по малко... Тоя звяр сега обаче не издържа така... гони я вълчи глад и това е... не знам какво да правя  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт