Отговори
# 150
Въпрос към ЛЛЛ и мрънкане... към всички
Бебка е само на кърма, но за 12 дена е качила само 130 грама. Какво да направя, за да качва и да продължа да я кърмя (не искам да давам АМ или глюкоза)?

С бебка се кърмим още от болницата. Там давах и АМ след кърмене, докато кърмата тръгне добре. Вкъщи продължаваме да се кърмим - през 3 часа, от два дни на поискване. Малката се роди на 11 май. Хапва с апетит, суче добре, буди се на около 3 часа. Кърма имам - усещам и по пълните гърди, потича понякога, а и като й видя мутричката омазана с мляко - няма как да е иначе. Обаче.... Ходихме на контролно мерене. Оказа се, че за 9 дена сме наддали само 70 грама. На 12 ден пак се мерихме - още 50 грама отгоре. Не разбирам защо не наддава. Tired Имаме наакани и напишкани памперси поне 7-8, пия чай на Хип за кърма, чувам я да преглъща и си усещам гърдите по-празни след кърмене. Редувам гърдите на едно хранене, друг път давам едната на хранене, после другата. Последно яде в 12 вечерта и се буди в 5 или 6. Лекарката каза да я будя и да я храня не на 3, а на два часа. Не искам да давам АМ или глюкоза. какво да направя, за да наддава?

Привет Филийка и честита дъщеричка!   bouquet

Много е хубаво, че си така мотивирана да кърмиш детенцето си и вярвам, че ще успеете!
 Обичайно новородените имат нужда да сучат много често, около 10-12 пъти в денонощие, включително поне 2-3 кърмения през нощта. Някои бебета в първите дни или седмици могат да сучат дори на всеки час. В резултат на жълтеница или медикаменти и умпойки приемани по време на раждането от майката някои новородени могат да са по-сънливи и да се будят по-рядко за кърмене, а честите и активни кърмения обичайно имат голямо значение за доброто наддаване на бебето. В случай, че бебето прави големи паузи, може да е удачно майката да поеме инициативата и да го буди на по-чести интервали, на  около максимум 2ч-2ч и половина за да суче. Често с добавянето на няколко кърмения за денонощие, бебетата започват да наддават добре.

Даваш ли вода, чай, адаптирано мляко и биберон залъгалка и в какви количества?
 Забелязала ли си дали дъщеричката ти суче активно , да е обхванала широко гърдата, поела и част от ареолата,  да чуваш как преглъща или да виждаш как се мърдат ушенцата и мускулчетата на личицето и докато суче? Колко време траят кърменията?

Понякога с някои дребни промени и стратегии кърменето може да се превърне в едно спокойно приятно и носещо сигурност изживяване. Желая ти много сладки мигове с бебето! Ще се радвам да пишеш!  Hug

# 151
  • Бургас
Oх, Amen, и аз се тревожа с тази жълтеница... на дъщеря ми не са ѝ правили изследвания, но още не ѝ е минала... и аз не знам какво да правя  Confused
Не помня това поствах ли го, тук пише, че може да продължи 2-3 месеца  newsm78: Кърмаческата жълтеница е най-силно изразена на 10-21-я ден, но може да продължи 2-3 месеца. Кърмаческата жълтеница е нормална. Много рядко, ако въобще, се налага преустановяване на кърменето за кратък период от време. Няма абсолютно никакво доказателство, че този вид жълтеница причинява някакъв проблем на бебето. Кърменето не трябва да се спира, “за да се постави диагноза”. Ако бебето се чувства добре само на кърма, няма никаква причина да се спира кърменето или да се дава добавка по тази причина. Мнението, че има нещо нередно, ако бебето има жълтеница идва от предположението, че изкуствено храненото бебе е стандарта, по който се определя как трябва да се развива и кърменто бебе. В този начин на мислене, почти универсален за повечето здравни работници, наистина няма никаква логика. Така, храненото с изкуствено мляко бебе, рядко има жълтеница след първата си седмица и ако то има, смята се, че има нещо нередно. Следователно, бебето с кърмаческа жълтеница е повод за притеснение и “нещо трябва да се направи”. В нашата практика, обаче, се оказва, че повечето изключително кърмени бебета, които са идеално здрави и наддават добре, все още имат жълтеница в 5-6 седмица и дори по-късно. Всъщност въпросът трябва да бъде дали е нормално бебето да няма жълтеница и липсата на жълтеница дали е повод за притеснение? Не спирайте да кърмите ако бебето има “кърмаческа’ жълтеница.

За секциото - поне се успокоих, че и при вас е така, мислех си, че нещо аз не се възстановявам правилно.
При нормалното раждане нямах никаква разлика в корема след това, няколко месеца по-късно изглеждаше все едно изобщо не съм раждала. Без спорт или някакви специални мерки, просто се възстанови перфектно сам. Бях на 27г тогава ако това има значение.
Сега горе, над пъпа се прибра, обаче това долу ме притесняваше така ли трябва да изглежда. Явно с времето се оправят нещата ... или поне така се надявам  Mr. Green

Аз оплаквания от белега нямам, то зависи от доктора, моят е все едно съм се порязала с бръснача Simple Smile Според мен всичко е въпрос на организъм.
Аз всъщност нямам оплаквания от самия белег, изглежда като много тънка линийка, не е червен, почти не се вижда. Проблемът ми е защо стои вдлъбнат и защо стои така коремът точно над него...

# 152
  • насън...
ЛЛЛ

Бу, отново хиляди благодарности... Hug Hug Hug

неудобно ми е вече да ви занимавам, но съм мнг притеснена...ако случайно имате наблюдение за протичане на жълтеницата...правихме изследвания за нивата на билирубина, защото е още жълт, а аз му давам само кърма...общият е 132 (от макс 25), а основният е 5 (тук е в референтните стойности) докторите искат да даваме някакви прахчета, които съдържат урзофалк (за проблеми с жлъчката и камъни в бъбреците го предписват за възрастни) и още неща и др. сеедмица да отидем на видеозон...не знам, но ми се струва прекалено да му давам такива лекарства, но в същото време го има страха от уврежданията...не знам какво да правим... Confused Sad
Преди да отговоря, кажи ми повече - как яде бебето, колко често и по колко (по твоя преценка), как пълни пелените? Как е бебето, уморява ли се лесно и бързо, докато суче, прекарва ли повече време в сън? Лекарите предлагат ли фототерапия, обсъждали ли сте този вариант? Венозно ли взеха кръв за изследването?

хапва добре, според мен...за месец е наддал 1200 гр., съответно + 4 см., лаком е, рядко заспива на гърдата...понякога хапва 10 мин. и заспива, не го будя, след което след 2-3 часа сам си се буди...понякога като хапва 10 мин. и пуска или заспива, оригваме го и го слагаме да спи...в момента, който го поставим в леглото се събужда и започва да реве...тогава пак го слагам на гърда и си дояжда още известно време...често се храни по 15-20 мин...като първите 5 мин. яде по-настървено, после забавя темпото...обичайно ядем по 8 пъти на ден, като паузите са му между 2 и 5 часа...по-дългите са през нощта (решихме след като навърши месец да не го будим за нощни хранения)...но основно през деня са ни на 3 часа храненията, защото излизаме на разходки по време на които спи и гледаме на 3-тия час да сме си вкъщи (все още не съм се престрашила да го храня навън, макар и веднъж вече да го направихме за успокоение че беше нервен нещо) и така си се разбутва от пренасянето до вкъщи и от смяната на пампито...аз и затова попитах за паузите, защото например снощи направи инцидентно 7 часова пауза, минаха 2 часа докато заспи след храненето...доста е неспокоен, но поне не се дере вече така зверски като преди...започне ли да реве яко го слагам на гърда и се кротва (не винаги:))...днес пак малко върна, защото яде през 2 часа, че и през 1,30 (но днес не сме излизали че е кофти времето)...аз пък имам проблеми със зърната...по принцип съм с пословично чувствителни зърна и понякога (да не казвам почти винаги) ме болят и ми е неприятно, затова недолюбвам честите хранения особено..понаучих се да се наместваме и донаместваме, дори и по време на сукането...така, със смяната на ъгъла, малко облекчавам...но това само го споделям и ми е най-малкия проблем...боли ме повече, когато се нахвърли настървено на гърдата, основно по време на нощните хранения, когато се храним на приглушена светлина и съм сънена...сега вече си светваме, за да можем по-добре да се нацелим..Simple Smile))
пелените ги пълни редовно с пишанка, която е бистра на цвят...акито ми е по притеснително...отначало беше кашаво, жълто и с бели частици вътре...сега е рядко, със зелени слузести и ги няма толкова белите работи...и преди и сега като количество не мога да преценя как е, но не е така да препълва пампито...обикновено има 2-3 до 4 такива пампита на денонощие...
лекарите не са предложили фототерапия или нещо друго...кръв взеха от пръстетата на ръката...
в родилно като бяхме измериха нивото на билирубина с нещо като диг. термометър, който опряха в гърдичките му...в деня на изписването беше около 180...сега не знам защо ни мъчат с вземането на кръв като има такива уреди... newsm78
още веднъж благодаря за отделеното внимание...притесняват ме тези високи нива на билирубина... Hug  bouquet
мон, знам го това за кърмаческата жълтеница аз и затова съм шах...ама докторите ме шашкат тука как се мъчи детето, респективно се мъчи/товари черното дробче с тези високи нива...същевременно четох някаква статия на доктор в нета с референти, които посочваха, че на тази възраст до 200 е нормално.....писна ми вече - поредната тема, по която няма общи мнения на специалисти и не са направени изследвания...то като се замисля повечето теми за отглеждане на бебета и деца (не само здравословни) са така...аман от притеснения и чуденки кого да слушаш... Cry

# 153
привет от мен,
последните странички само ви чета.
rаiny, честита ти дъщеричка Ирен     bouquet
да е здраво и усмихнато бебе,
на теб скорошно възстановяване, явно е било кофти при раждането, но отсега нататък ти желая всичко да е наред  Hug

# 154
Ох нямам време да пиша  Mr. Green  по цял ден само с бебчо се занимавам и  1dishes  food002 wash 1ironing hang newsm28   нямам време за нищо друго. 
За мамите с жълтеница не се притеснявайте всичко ще е наред Алекс беше цял месец с нея и както казаха лекарите "много силно изразена"  Confused  Но си му мина от самосебеси.
И да с отчета  миналата седмица бяхме на лекар и сме качили 0,500 кг за 10 дни вкъщи!
 Ходихме и на задължителния очен преглед за недоносените бебчета - УЖАСЕН Е !!!
Първо ни капаха в очите 3 пъти капки - това добре, после идва ужаса, сложиха го да легне и с едни скоби метални му ги сложиха в очите под клепача за да стои отворено окото и после му намазаха самото око вътре с някакво като крем и с един апарат започна да го преглежда като видеозона както са ни гледали ама по малко и така и с двете очи. Няма да ви казвам какъв рев беше аз заедно с него се разплаках ужасно беше  Cry  Хубавото е че всичко е наред и няма проблеми с очичките като на напълно доносено бебенце са
Много се извинявам за дългия пост но трябваше да споделя с някого защото ММ направо избяга от кабинета като видя какво му сложиха.

# 155
  • Бургас
привет от мен,
последните странички само ви чета.

Що така? Добре ли сте?  Hug

syllvi, милата, предполагам какво ти е било на прегледа ... Hug Hug Hug На сина ми като му бяха запушени слъзните канали, ходихме да му правят промивки. Звучи като нещо безобидно, но е подобен кошмар. Бърка се с едни дебели неща /нещо като метална кука/ в кладенчето наътре и се мести нагоре-надолу докато се уцели мястото, после се пръска някакъв р-р вътре ... детето е без упойка, пищи ужасяващо, а аз трябваше да му държа главата да не я мести докато са му забити металните куки / не знам как се казва инструмента/ в очите  Mr. GreenОще изтръпвам като се сетя... и аз ревах мълчаливо заедно с него. Поне обаче имаше ефект процедурата /2 пъти се наложи да го преживеем/ и така си спестихме операцията.
Важното е, че и на Алекс всичко му е наред, много се радвам за вас  Grinning Hug Hug Hug

На Алекс за колко време му мина жълтеницата?

Спокойна нощ на всички  Hug

Последна редакция: чт, 23 май 2013, 23:41 от Мон...

# 156

Привет Филийка и честита дъщеричка!   bouquet

Много е хубаво, че си така мотивирана да кърмиш детенцето си и вярвам, че ще успеете!
 Обичайно новородените имат нужда да сучат много често, около 10-12 пъти в денонощие, включително поне 2-3 кърмения през нощта. Някои бебета в първите дни или седмици могат да сучат дори на всеки час. В резултат на жълтеница или медикаменти и умпойки приемани по време на раждането от майката някои новородени могат да са по-сънливи и да се будят по-рядко за кърмене, а честите и активни кърмения обичайно имат голямо значение за доброто наддаване на бебето. В случай, че бебето прави големи паузи, може да е удачно майката да поеме инициативата и да го буди на по-чести интервали, на  около максимум 2ч-2ч и половина за да суче. Често с добавянето на няколко кърмения за денонощие, бебетата започват да наддават добре.

Даваш ли вода, чай, адаптирано мляко и биберон залъгалка и в какви количества?
 Забелязала ли си дали дъщеричката ти суче активно , да е обхванала широко гърдата, поела и част от ареолата,  да чуваш как преглъща или да виждаш как се мърдат ушенцата и мускулчетата на личицето и докато суче? Колко време траят кърменията?

Понякога с някои дребни промени и стратегии кърменето може да се превърне в едно спокойно приятно и носещо сигурност изживяване. Желая ти много сладки мигове с бебето! Ще се радвам да пишеш!  Hug

ЛЛЛ
Привет отново и благодаря за бързата реакция!   bouquet

Не давам вода, чай, нито адаптирано мляко. Единствено и само се кърмим. Биберон залъгалка се случва да дам само за няколко минути за успокоение. Но като цяло и тя самата не му е фенка. Успокоява се повече като държи палеца на баща си, отколкото като смуче каучук Simple Smile
Докато суче, я чувам да преглъща. Като я сложа на гърда е по-активна, преглъща, сумти, после става по-бавна и спокойна. Ако е сънлива, я гъделичкам или пощипвам на голичко, за да  продължи да суче, а не да ме ползва само за залъгалка. Кърменията са с различна продължителност - от 20 минути до час понякога.

Ще будя на 2 часа и ще давам едната гърда, докато не я изпразни. Ако мога да направя и друго, за да започне да качва по-добре, ще съм благодарна за съвет.

Последна редакция: пт, 24 май 2013, 12:49 от Филийка

# 157
Силви, браво за наддаването  Hug
да бъдем силни, по прегледи, ваксинации, който прави си съпреживяваме с бебенцата  Heart Eyes  Hug
Moн,
какво значи запушени слъзни канали, как сте разбрали,че са такива, какво му е било на бебо?

ние сме добре, ама съм сама с децата и всеки с претенциите, искам да обърна внимание на всеки, нали малката не ходи на градинка сега, гледам да се занимаваме пълноценно.
и да сготвя, изпера, изчистя и тн.
ММ понеделник заминава пак в странство  Crazy
добре, че тия два дни беше тук. днес май ще забягва у роднини на гости с майка си, може да вземе и Мили, чудя се дали да я пускам, че е хладно, ама сигурно ще я пусна, малко разнообразие, пък и като я питах вчера тя искаше да иде, пък дано улучат хубаво време.
като гледам днес с бебо не е за разходки, ако пекне към 11 слънце тогава...  newsm78

как сте другите?

п.п. и честит празник на буквите   bouquet

# 158
Честит празник, момичета!
Кажете откъде да си взема изгодно бебефон с камера?

# 159
Здравейте, майчета. Последно време гледам да смогна да изчета какво сте писали, тъй като повечето неща, които ме интересуват сте ги обсъждали.  Откакто сме си вкъщи с бебко през по-голямата част от времето спим, а през другото го кърмя и дохранвам. Кърма почти нямам, мога да изцедя най-много 15-20 мл от двете гърди общо. Пия чай, вода, мляко, но няма ефект. Няма как да го държа гладен и дохранвам. Сигурно и този път няма да ми се получи, дано при вас кърмата е достатъчна!

# 160
На Алекс за колко време му мина жълтеницата?
Ами беше си с нея около 3 седмици и половина и беше толкова жълт ама много като китайче. и после почна до си придобива вид вече и бузките розови и избледня и лицето. Питах лекарите за нея и те казаха че си минава сама нищто по специално не му даваха за нея.  Той си приемаше антибиотици и плазма му вливаха но за инфекцията може и те да са повлияли - незнам.

# 161
  • Бургас

Moн,
какво значи запушени слъзни канали, как сте разбрали,че са такива, какво му е било на бебо?

ние сме добре, ама съм сама с децата и всеки с претенциите, искам да обърна внимание на всеки, нали малката не ходи на градинка сега, гледам да се занимаваме пълноценно.
и да сготвя, изпера, изчистя и тн.

Накратко за слъзните канали: http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=4557

jos, като гледам и колко е малка дъщеря ти как се оправяш сама с двете деца не знам... Или те са много кротки или ти се справяш страхотно. Моят син е голям и пак едва се оправям. Чудя се на моменти, моите деца ли са трудни за гледане /особено Сияна/ или аз не се справям както трябва с нещата ... наистина съм на ръба на психическите и физическите си сили  Mr. Green

Отделно, преди два часа, Сияна се напъваше нещо, поносих я малко, ама май попритиснахме повече коремчето и повърна на фонтан няколко пъти един след друг. Каквото беше изяла, всичко върна... после ѝ дадох малко вода, но пак повърна и накрая заспа гладна. Дано не се повтаря, че съм на тръни сега като се събуди дали ще яде и дали ще повръща пак след това...

Честит 24-ти май на всички  Hug

Добре поне, че училището свърши и синът ми поне бацили от там няма да носи скоро... Mr. Green

siska_ta , а бебето суче ли? Ако да, го слагай на гърдите, може пък да стане работата малко по малко. Ако ли не - живи и здрави, не се тревожи. Аз със сина ми все бях притеснена има ли кърма, да не спре и т.н. Сега не се тормозя така - докато има, супер, ако няма - здраве да е. Правя каквото мога, оттам нататък - каквото стане, живи и здрави да сме  Mr. Green И с АМ децата порастват здрави, силни, умни, красиви и т.н. Wink

# 162
И аз дохранвам,защото не му стига на моя юнак кърмата ми.Но не мисля да се шашкам,колкото кърма има,толкова.А и педиатърката каза и по 5 млгр да изпива пак е нещо.

# 163
  • Бургас
Днес смятам да използвам метода на д-р Карп: http://www.youtube.com/watch?v=UNsHYhiGtOE

Тук е обяснено: http://namama.bg/article-metodut-na-d-r-karp-bebetata-vse-pak-se … -uspokoyavane/162

После ще ви кажа има ли ефект  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 164
Здравейте майски мамчета. Simple Smile Отдавна не съм писала, но сега е моят ред и аз да се похваля. Simple Smile Родих момиченце на 19.05.2013г. в 20.45 - Марина - 2700г., 47см.    smile3504 newsm44

Общи условия

Активация на акаунт