Майчинството счетоводно-55

• 30 154
  • 756
  •   1
Отговори
# 450
Благодаря много за отговора!  bouquet

А как трябва да връча документа - с входящ номер в счетоводството или да го дам на Човешки ресурси?

# 451
  • София
Благодаря ти, Шана

# 452
Здравейте! До 16.06. бях в болничен (третия, който го издава л.л.). Декларацията за остатъка от първите 410 дни е подадена от работодател в НОИ на 22.05.2013
Въпросът ми е, по кое време ще се изплаща това майчинство - като болничните ли ? По кое време на месеца, и мога ли да го видя в сайта на НОИ  с пик кода ?

Нещо в датите е сбъркано  newsm78 Но обезщетението за бременност и раждане след 135-тия ден се получава по същото време, както и болничните преди него.

Благодаря ти, както и на Шана, за бързите отговори!   bouquet

За датите, не знам дали има объркано нещо.. Болничния за остатъка от първите 135 дни ми беше подаден в НОИ на 15.05.2013, като е с продължителност от 23.04.- 16.06.
Декларацията я попълних някъде към 15-16 май, и след това видях в сайта на НОИ, че работодателя ми е подал за мен нов документ  на 22.05., защото към тази дата е актуализиран номера на банковата сметка /т.е. аз не знам какъв документ са подали на 22.05., само виждам, че на тази дата има актуализирана информация от работодател за банковата ми сметка/. Дано ме разбрахте, но искам да кажа, че излиза, че са ми подали декларацията за оставащия период преди да ми изтече последния болничен.
Ами остава да видя дали за периода 16-30 юни ще получа плащане в началото на юли.

# 453
  • вече Пловдив
Благодаря ти много, Шана!  Hug

# 454
Здравейте , имам следните въпроси :
1. Има ли право работодателя да ме уволни , ако съм на безсрочен договор , но със 6 месеца изпитателен срок в негова полза ? Имам дете на 1 и 6 месеца и съм бременна с второ.
2. И ако изляза болничен какво внася работодателя - пълни осигуровки или само някаква част ?

# 455
Здравейте , имам следните въпроси :
1. Има ли право работодателя да ме уволни , ако съм на безсрочен договор , но със 6 месеца изпитателен срок в негова полза ? Имам дете на 1 и 6 месеца и съм бременна с второ. по време на изпитателния срок - да, може.
2. И ако изляза болничен какво внася работодателя - пълни осигуровки или само някаква част ? 20,16 лв. месечно здравни вноски

# 456
  • В полите на Пирин планина
Благодаря много за отговора!  bouquet

А как трябва да връча документа - с входящ номер в счетоводството или да го дам на Човешки ресурси?

Зависи какъв е редът при работодателя ти. Най-сигурният начин е с входящ номер  Peace

# 457
здравейте,да питам нещо с термин 24.10 съм,в момента не съм на работа,намерих фирма която да ме назначи и да си плащам сама осигуровките,смятам от 09.09 че ми е 45-дневният болничен,от коя дата най късно трябва да ме назначат на работа за да вземам 2 години майчинство,имам преди това 2 години и 4 месеца стаж.Колко пари трябва да внасям на работодателя си и този 45 дневен болничен кой го поема?

# 458
Здравейте, мами! Искам да ви попитам ако нямам нужния стаж за майчинство, как ще е по-добре - когато трябва да изляза в 45 дневния отпуск преди термин да се водя някъде на трудов договор или да съм самоосигуряващо се лице, в смисъл има ли разлика за това какво обезщетение ще получавам след това ? И какво ще е това обезщетение всъщност, изобщо не съм запозната... Rolling Eyes

# 459
  • София-Младост
Здравейте, мами! Искам да ви попитам ако нямам нужния стаж за майчинство, как ще е по-добре - когато трябва да изляза в 45 дневния отпуск преди термин да се водя някъде на трудов договор или да съм самоосигуряващо се лице, в смисъл има ли разлика за това какво обезщетение ще получавам след това ? И какво ще е това обезщетение всъщност, изобщо не съм запозната... Rolling Eyes
Трудов договор е по-добре.

# 460
Трудов договор е по-добре.

Каква ще е разликата ако съм на трудов договор?

# 461
  • Burgas,Bulgaria/Crawley, England
Здравейте,

Не знам дали въпросът ми е за тук, но в тази тема винаги съм получавала много компетентни отговори, искрено благодаря за което  Hug,  и затова пак тук търся инфо.

Искам да попитам след колко време се изплащат болничните? На мен още не са ми изплатили болничен издаден на 16-ти май, бях в болничен до 30-ти май, но го предадох на 20-ти същия месец. Започвам да се чудя дали няма нещо нередно, въпреки, че мин. година, когато ползвах за последно всичко беше наред, а не съм си променяла данните оттогава. За колежките от ТРЗ нямам съмнения, че са го предали, работя в голяма компания, колежките ми са много способни  Peace

Освен това си изгубих ПИК кода  Embarassed, дали има някакви административни наказания, знаете ли?

Утре мисля да ходя в НОИ, но искам да съм подготвена горе-долу какво ме очаква, ако някой знае. Дали ще откажат да ми издадат нов ПИК  Rolling Eyes

Благодаря предварително за отделеното време  Hug

# 462
Здравейте,

Не знам дали въпросът ми е за тук, но в тази тема винаги съм получавала много компетентни отговори, искрено благодаря за което  Hug,  и затова пак тук търся инфо.

Искам да попитам след колко време се изплащат болничните? На мен още не са ми изплатили болничен издаден на 16-ти май, бях в болничен до 30-ти май, но го предадох на 20-ти същия месец. Започвам да се чудя дали няма нещо нередно, въпреки, че мин. година, когато ползвах за последно всичко беше наред, а не съм си променяла данните оттогава. За колежките от ТРЗ нямам съмнения, че са го предали, работя в голяма компания, колежките ми са много способни  Peace

Освен това си изгубих ПИК кода  Embarassed, дали има някакви административни наказания, знаете ли?

Утре мисля да ходя в НОИ, но искам да съм подготвена горе-долу какво ме очаква, ако някой знае. Дали ще откажат да ми издадат нов ПИК  Rolling Eyes

Благодаря предварително за отделеното време  Hug

Значи занесла си болничния на 20-ти май, а работодателят има срок най-късно до 15-ти юни да го занесе. Ако е спазил този срок най-вероятно БЛ ти е в НОИ и може би е в процес на обработка. Ако става въпрос за София, мисля, че нещата стават малко по-бавно, поради големия документооборот. Другият вариант е да е върнат за нещо и още да не си получила писмото.
За пик кода няма проблем, отивай утре и си извади нов. Няма да има никакъв проблем, нито глоби. С него ще видиш и кога ти  е подаден и всичко, което те интересува   bouquet  bouquet

# 463
здравейте момичета  Simple Smile

моля за помощ. в момента съм болнични, който поради риск от спонтанен аборт. 180-те дни ми изтичат 5-6 дни преди да може да ми се издаде 45-дневния болнични преди раждане. за тези 5-6 дни мисля да си пусна платена отпуска. това ще повлияе ли на сумата майчинство, която ще получавам 1 год? т.е. това, че ще има прекъсване на болничния от 180 дни и 45-дневния болничен оказва ли влияние върху сумата майчинство първата година?

# 464
здравейте момичета  Simple Smile

моля за помощ. в момента съм болнични, който поради риск от спонтанен аборт. 180-те дни ми изтичат 5-6 дни преди да може да ми се издаде 45-дневния болнични преди раждане. за тези 5-6 дни мисля да си пусна платена отпуска. това ще повлияе ли на сумата майчинство, която ще получавам 1 год? т.е. това, че ще има прекъсване на болничния от 180 дни и 45-дневния болничен оказва ли влияние върху сумата майчинство първата година?

Привет,
спокойно излизай в отпуск, това няма да се отрази на обещетението ти. Обезщетението за бременност и раждане (което започва с 45-дневният болн.лист преди термин) се изчислява на база осигурителният доход 24 месеца назад, без значение дали преди това си била в болничен, отпуск или си била на работа.
При изчисляване на обзещетението за бременност и раждане (до 410дни) за времето, през което си била в болничен за задържане, ще се вземе за база доходът, от който е било изчислено обезщетението. Повече инфо можеш да намериш на стр.1.
Леко раждане!

Общи условия

Активация на акаунт