Майчинството счетоводно-55

• 30 266
  • 756
  •   1
Отговори
# 585
  • София-Младост
Благодаря, Шана. Логично е да е така. Това, което ме учуди е,че плащанео за м. юни е направено преди да ми се преведат осигуровките.

И мен това ме учуди, но все пак сигурно ли е че това плащане са 50-те %, подадена ли е навреме декларацията за промяна на обстоятелствата (прил.12), че се връщаш на работа. Да не се окаже, че ти е платено на друго основание. Най-добре провери с ПИК-а в сайта им какво е начислено. Ако се окаже, че ти е платено не това, което трябва ще трябва да се поразправяш с ревизорите им и да връщаш парички, така че по-добре провери възможно най-скоро (че слагат и лихви).
От 01.01.2013 плащането на обезщетенията не е обвързано с плащане на осиг. вноски и подаване на декл.1.
Но Шана е права, провери дали не са ти превели повече пари, за да не се налага да връщаш.

# 586
Аз единствено по този начин си обяснявам тези 120 лева. На вид на документа пише това : Заявление-декл по чл.53 и 54 от КСО, плащане за м.юни и че по случая е започнало плащане, т.е. има и за другите месеци на това основание. А от счетоводството винаги подават документите в срок.

Благодаря ви за бързите отговори!

# 587
Болничните листи (и отпуските) удължават срокът на изпитване, т.е. няма как той да изтече докато си в болничен. Ако наистина смяташ, че работодателят ти няма да те остави по време на майчинството ти, най-сигурно ще е да "започнеш" нова работа (без значение в Плевен или другаде) когато вече ти проличи и да не си създаваш излишни грижи в края на бременността, когато ще трябва да си спокойна и ще имаш много други емоции.

Прекратяването на трудовият договор със срок на изпитване по време на болничен е въпрос, на който можеш да получиш различни отговори. Лично аз не считам подобно действие за законосъобразно, но това не означава, че не се случва. Ако нещо подобно ти се случи трябва да си информирана, че за да бъде прекратено едно трудово правоотношение, трябва заповедта за освобождаване да бъде връчена лично на лицето, срещу подпис, в т.ч. се брои и подпис върху обратна разписка ако заповедта е изпратена с писмо. Неподписана заповед е нищожна, не поражда правни действия и ако си освободена с такава заповед можеш да съдиш работодателя за възстановяване на работа, като тези дела са безплатни. Но дано не ти се налага.
Успех!

Hug ?Благодаря много, опитвам се от сега да имам информация, за да не изпадна в безизходица. Това за неподписаната заповед определено ще ми послужи. Т.е. могат да ме извикат, но не я ли подпиша не влиза в сила!? Дано не ставам нахална, но наистина искам да си изясня всичко, а не след време пак да пиша. Правилно ли разбирам, щом взема болничен срока на изпитание се удължава, т.е. взимам 2 месеца болничен и срокът става от 6м. на 8м. Правилно ли разбирам? И мога ако ме съкратят веднага да "започна" работа? Още не съм намерила човек, който може да ми помогне и за това търся и др. варианти, ако не съм на трудов договор ще взимам мин. обезщетение 1 година, нали така, това ще е смешно, защото аз имам 3 год тр. стаж. Наистина ще се радвам някой да ми даде съвет как да постъпя  Praynig

# 588
  • София
Шана, още одеве прегледах първа страница, но не намерих отговор на въпросите си, затова попитах. Конкретно ме интересува какви права като бременна и след това майка имам в университета. Например знам, че мога да си намаля присъствието, чувала съм и за стипендия за майки, но не ми е ясно кое в какъв размер е и какво трябва да направя аз в случая, за да се възползвам.

# 589
  • Пловдив
Шана, още одеве прегледах първа страница, но не намерих отговор на въпросите си, затова попитах. Конкретно ме интересува какви права като бременна и след това майка имам в университета. Например знам, че мога да си намаля присъствието, чувала съм и за стипендия за майки, но не ми е ясно кое в какъв размер е и какво трябва да направя аз в случая, за да се възползвам.

Всеки университет е устроил различно майките студентки.Ние няма как да знаем условията на всички.Като насока имаш право на стипендия от университета,в който се водиш редовно и помощта за майки студентки.Трябва да се запознаеш с правилника на университета.Един разговор със секретарката,която обслужва специалността ви също ще ти свърши работа

# 590
  • София

Всеки университет е устроил различно майките студентки.Ние няма как да знаем условията на всички.Като насока имаш право на стипендия от университета,в който се водиш редовно и помощта за майки студентки.Трябва да се запознаеш с правилника на университета.Един разговор със секретарката,която обслужва специалността ви също ще ти свърши работа
Мерси за отговора. Не знаех, че във всеки университет е различно.

# 591
В ИУ - Варна имаш право 30 % да отсъстваш  от лекции и упражнения и стипендия за майки с дета до 6 г. възраст....аз бях магистратура, но не бях държавна поръчка, за това нямах право на тази стипендия, но получих еднократната помощ от 2880 лв. но както са казали, във всеки университет е различно.

# 592
  • на последния етаж
Понастоящем кои от дните болничен са за сметка на работодателя и кои - на служителя?

# 593
  • Софиянка в Пазарджик :)
Здравейте,имам няколко въпроса,не зная дали тук точно трябва да попитам...
Бременна съм по трудова книжка имам над 12 месеца трудов стаж и до сега не съм се притеснявала,че няма да мога да вземам майчинство на това основание.Днес обаче реших с ПИК кода да проверя внасяните осигуровки и се оказва че има липси и сега нямам 1година по данни от сайта на ной.
В трудовата книжка за 2008 имам 7месеца и 24 дни-от 11.03месец до 04.11 месец -в сайта на ной
ми излизат данни от 7-ми месец 23-дни в осигуряване,но на осигурителен доход е записано 0.00лв
За 8,9,10 месец са по 130.00лв
и за 11месец са 20 дни в осигуряване и пак 0.00лв
Данни за предните месеци от 3-ти до 6-ти няма.
След това съм работила отново при този работодател през 2009година от 04.06.2009 до 13.10.09 за този период данни въобще не излизат в сайта.По книжка всичко е написано подписано  и подпечатано с печат на фирмата-Какво мога да направя в случая?Книжката ще ми послужи ли като документ удостоверяващ че съм работила през този период във фирмата но не са ми изплатени осигуровките,или е изгубена кауза ?Как се действа в такива случаи?
Много ще съм благодарна ако има някой който да отговори на въпросите ми и да ми даде съвет...
Благодаря ви,предварително   bouquet

# 594
  • София-Младост
Понастоящем кои от дните болничен са за сметка на работодателя и кои - на служителя?
За първите 3 работни дни работодателя плаща 70% от брутното възнаграждение, удържа и начислява осиг. вноски. За останалите дни се плаща само здравна вноска за сметка на работодателя.

# 595
На 15 юли,след като изтегля последното обезщетение от НОИ отивам да ми приключат трудовата книжка.На 6 Август трябва да излезна в майчинство.Времето между 16-17 Юли-6 Август мисля да се водя на работа.Достатъчно ли е за да взема нормално майчинство,не от социалните?

# 596
  • София-Младост
На 15 юли,след като изтегля последното обезщетение от НОИ отивам да ми приключат трудовата книжка.На 6 Август трябва да излезна в майчинство.Времето между 16-17 Юли-6 Август мисля да се водя на работа.Достатъчно ли е за да взема нормално майчинство,не от социалните?
Как ви приключват трудовата книжка на 15 юли,а от 16юли до 6 август се водите на работа... Ако от 06.08. излизате в 45-дневен болничен за бременост и раждане ви съветвам да не прекратявате ТД преди това.

# 597
Когато съобщих,че съм бременна работодателите ми казаха,че не желаят вече да работя при тях.Подадох молба за напускане и се регистрирах на борсата.4 месеца ми плащаха обезщетение за безработица от НОИ и сега на 15ти,когато изтегля последното трябва да отида да ми приключат трудовата книжка-така ми казаха.По-рано питах в темичката дали ще взема майчинство и ми обясниха,че трябва да се водя на работа иначе 100 лв. от социалните.Та това питах сега след като ми приключат ТК в НОИ на 15.07 и от 16.07 познат ме назначи фиктивно на работа до 06.08 докато излезна в болничен достатъчно ли ще бъде за да взема нормално майчинство?

# 598
  • В полите на Пирин планина
Когато съобщих,че съм бременна работодателите ми казаха,че не желаят вече да работя при тях.Подадох молба за напускане и се регистрирах на борсата.4 месеца ми плащаха обезщетение за безработица от НОИ и сега на 15ти,когато изтегля последното трябва да отида да ми приключат трудовата книжка-така ми казаха.По-рано питах в темичката дали ще взема майчинство и ми обясниха,че трябва да се водя на работа иначе 100 лв. от социалните.Та това питах сега след като ми приключат ТК в НОИ на 15.07 и от 16.07 познат ме назначи фиктивно на работа до 06.08 докато излезна в болничен достатъчно ли ще бъде за да взема нормално майчинство?

Достатъчен е и един отработен ден. Ако искаш може и за по-дълъг период.

# 599
В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до 2 г. На 02.07 ми е издаден болничният лист, който се издава 45 дни преди термина. Трябва ли да дам на работодателя и декларация за промяна в обстоятелствата за НОИ? Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт