Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - 21

• 37 741
  • 745
  •   1
Отговори
# 630
Различни неща се гледат на всяка фетална морфология. Лекарят ти е трябвало да ти каже навреме и за първата, защото също е важна (за разлика от третата, която може и да се пропусне, ако първите две не показват проблеми). За БХС също ти е казал неверни неща. Първият БХС не те "задължава" да направиш втория, точно обратното - рядко се налага да се прави втори път, ако е направен първи БХС. Изобщо... май не е много в час този лекар...

# 631
  • София
И аз не знаех за първата ФМ и не съм я правила при специалист, но моя док на първата консултация оглежда доста детайлно бебето, така че си мисля, че той я е направил.

# 632
Не всеки гинеколог може да прави фетална морфология, те си специализират, за да правят това изследване, което се състои в детайлно оглеждане на органите на бебето, затова е хубаво да се правят от специалист. БХС се прави 11-13г.с и ако покаже добри резултати, не е нужно да се прави късен скрининг. Аз направих  ранния скрининг и не съм правила след това втори.

# 633
Различни неща се гледат на всяка фетална морфология. Лекарят ти е трябвало да ти каже навреме и за първата, защото също е важна (за разлика от третата, която може и да се пропусне, ако първите две не показват проблеми). За БХС също ти е казал неверни неща. Първият БХС не те "задължава" да направиш втория, точно обратното - рядко се налага да се прави втори път, ако е направен първи БХС. Изобщо... май не е много в час този лекар...

Да, но по принцип не е ли обвързано с развитието (по-напредналото) и големината на плода? Не сравнявам бебето с болест, но да вземем един пример за това като принцип.. При болестите не е сигурно дали могат да се открият в начален стадии, поради липсата на симптоматика или както при антителата - изисква се време, за да бъде открито достатъчно количество антитела, за да се определи съществуването или не на дадена болест в организма.....но в по-късен етап няма начин да не си проличат, според стадия им на развитие... Разбира се, не прекалено късен. Ако говорим за органите на плода, те трябва да са достатъчно големи и развити, за да бъде направено това изследване не прекалено късно, а в рамките на времето, в което ще могат да бъдат взети мерки или да се подготви самата майка и израждащите.

Извън тази тема. Лекарят ми е Людмил Люцканов. Другия, който също евентуално смятах да избера е със същата репутация като Люцканов. Чух само доволни майки от тях. Имат такт, говорят с теб, информират те какво трябва и не трябва, и прочие. Внимателни са. Записва си всичко. Даде си телефона, ако се случи нещо до следващия преглед или имам въпроси да му звъня. Досега никой друг не е давал контакт, което според мен не е добре. Една гинеколожка, когато я питах за прекалено много качените кг.-ми в първия триместър, дори ми каза, че не знаела какво да ми каже, с какво да се храня, просто да съм яла по-малко. Та, тогава реших да я сменя. Дори не ме беше информирала за ФМ и скринингите и дали са по здравна каса или не.

Последна редакция: нд, 04 авг 2013, 02:36 от Bimba-Timba

# 634
Тук мисля, че е обяснено доста добре.

# 635
  • София
Различни неща се гледат на всяка фетална морфология. Лекарят ти е трябвало да ти каже навреме и за първата, защото също е важна (за разлика от третата, която може и да се пропусне, ако първите две не показват проблеми).

За мен и трите ФМ са важни. При първите две ФМ за малкото ми дете всичко беше идеално. При третата се откри аномалия в единия уретер. Състояние, което, ако не се следи, може да доведе до загуба на бъбрек...

Правила съм и трите ФМ при един и същи специалист. Наблюдаващата ме АГ нищо не беше видяла, дори след като насочих вниманието й към проблема.

# 636
  • На брега на морето
Свестни лекари има и във Варна, и се чудя защо изобщо си ходила в МД?
Да не се информира човек в днешно време, при наличието на толкова информация, която е свободна си е направо лекомислено според мен.
Как да не съм се информирала, изчетох целия нет Simple Smile Кои ли не лекари обиколих, уж все добри, имам опит, за това впечатлението ми е такова. Балев е в отпуск, за това се записах при Яков на преглед, а за него четох много добри коментари. Мен ме възмути това, че не ми даде снимка, забравил бил да пусне да се записва. Той каза, че не сме правили ФМ, защото било рано, а трябваше в началото да ми го каже, преди прегледа. Знам, че има и много доволни от този лекар, аз не искам да го оплювам, а просто да изкажа моето разочарование.
ivaneliq_q, предложи някой "свестен" лекар.

soho doll, аз нямам лекар. След месец ще сменям града и сега ходя на прегледи на частно.
А за БХС ... много четох и за него, и като че ли се отказах да го правя. Поне ранния.

И един въпрос: възможно ли е да ти кажат, че ще имаш момче, а после да се окаже момиче? За обратното знам, че се бъркат често.

Ако имаш предвид за специалист, който да ти направи ФМ, би могла да избереш д-р Цонев, д-р Давидков, д-р Славчев, д-р Кеновска, все водещи имена в тази насока, необяснимо за мен е защо си избрала именно Яков.
Ако става дума за ЖК отново мога да изброявам имена от които би могла да останеш доволна.
Идеята не е за ходиш при всички и да си изредила всички лекари в града, а да намериш някой от който да си доволна.
Странно ми звучат коментарите ти относно лекарите, наскоро беше писала и за разочарование от друг лекар. Защо изобщо постоянно ходиш по лекари аз не мога да разбера?

# 637
Цитат
Идеята не е за ходиш при всички и да си изредила всички лекари в града, а да намериш някой от който да си доволна.
И как да намеря някой, от който съм доволна, без да отида лично??
Цитат
Защо изобщо постоянно ходиш по лекари аз не мога да разбера?
Не ходя по-често от вас, просто вие ходите при един, а аз при различни, защото от никой не съм останала доволна.
Цитат
необяснимо за мен е защо си избрала именно Яков.
Казах за Яков, четох няколко теми за него и имаше много положителни коментари.

# 638
  • На брега на морето
Странни разсъждения имаш, по тази логика докато си намериш лекаря, от който да си "уж"доволна можеш да минеш през всички аг-та в града?
Всъщност проблемът си е твой. Ако беше чела малко повече, щеше да си наясно кой може да ти направи, и как точно се прави ФМ.

# 639
Здравейте, имам един въпрос , някоя карала ли е летният вирус (повръщане и разстройство) в по-големите месеци? От баткото се заразихме всички - бабата, таткото и аз , таткото влезе с него в болницата , детето е добре вече, пие пробиотик , но ужасната болка и температура и повръщане минава уж за 24 ч , обаче държи явно здраво самият вирус! Ето вече седмица по-късно се престраших да не ям само препекан хляб и картофи и пак започна разстроийството и гаденето, дано само не се повтори целият ужас се моля, доктора ми беше изписал гентамицин , смекта ,  хидратини , пак ли да ги почвам , ужас само на диета ли да съм??? Ако има някой прекарал тоя вирус да пише, че в чуддо се видяхме , вече се чудя какво да правя???

# 640
  • Варна
Здравейте, имам един въпрос , някоя карала ли е летният вирус (повръщане и разстройство) в по-големите месеци? От баткото се заразихме всички - бабата, таткото и аз , таткото влезе с него в болницата , детето е добре вече, пие пробиотик , но ужасната болка и температура и повръщане минава уж за 24 ч , обаче държи явно здраво самият вирус! Ето вече седмица по-късно се престраших да не ям само препекан хляб и картофи и пак започна разстроийството и гаденето, дано само не се повтори целият ужас се моля, доктора ми беше изписал гентамицин , смекта ,  хидратини , пак ли да ги почвам , ужас само на диета ли да съм??? Ако има някой прекарал тоя вирус да пише, че в чуддо се видяхме , вече се чудя какво да правя???

А ти пробиотици пиеш ли?

# 641
Здравейте, имам един въпрос , някоя карала ли е летният вирус (повръщане и разстройство) в по-големите месеци? От баткото се заразихме всички - бабата, таткото и аз , таткото влезе с него в болницата , детето е добре вече, пие пробиотик , но ужасната болка и температура и повръщане минава уж за 24 ч , обаче държи явно здраво самият вирус! Ето вече седмица по-късно се престраших да не ям само препекан хляб и картофи и пак започна разстроийството и гаденето, дано само не се повтори целият ужас се моля, доктора ми беше изписал гентамицин , смекта ,  хидратини , пак ли да ги почвам , ужас само на диета ли да съм??? Ако има някой прекарал тоя вирус да пише, че в чуддо се видяхме , вече се чудя какво да правя???
А ти пробиотици пиеш ли?
Не не пия не ми е казвал доктора , може ли???

Последна редакция: нд, 04 авг 2013, 17:52 от Botten Mary

# 642
  • Варна
Здравейте, имам един въпрос , някоя карала ли е летният вирус (повръщане и разстройство) в по-големите месеци? От баткото се заразихме всички - бабата, таткото и аз , таткото влезе с него в болницата , детето е добре вече, пие пробиотик , но ужасната болка и температура и повръщане минава уж за 24 ч , обаче държи явно здраво самият вирус! Ето вече седмица по-късно се престраших да не ям само препекан хляб и картофи и пак започна разстроийството и гаденето, дано само не се повтори целият ужас се моля, доктора ми беше изписал гентамицин , смекта ,  хидратини , пак ли да ги почвам , ужас само на диета ли да съм??? Ако има някой прекарал тоя вирус да пише, че в чуддо се видяхме , вече се чудя какво да правя???

А ти пробиотици пиеш ли?

Бих казала, че е задължително след прекаран вирус. Бактериите и лекарствата са убили полезната флора в стомаха ти, трябва да си я възстановиш.

# 643

А ти пробиотици пиеш ли?

Бих казала, че е задължително след прекаран вирус.

Е ще пробвам и с пробиотик  това е някакъв кошмар , мъжът ми и той се възстанови бавно , но трябваше да пие лопедиум, на мен ми казаха , ч не мога да го пия, ще си взема пробиотик дано има ефект!

Последна редакция: нд, 04 авг 2013, 18:17 от Botten Mary

# 644
ivaneliq_q, да, мой си е проблема и влизам тук за съвет , не ми се карай, ако обичаш. Достатъчно съм чела и съм се информирала.
 Ако няма какво да напишеш, по-добре подмини. 3 пъти ти обяснявам едно и също нещо и ти 3 пъти не разбра.

Общи условия

Активация на акаунт