Имате ли потребност да превъзхождате други хора?

• 28 400
  • 918
  •   1
Отговори
# 780
  • София - Рим и обратно
Ох, аз моите ги забелязвам, защото ми се налага да ги прескачам много често Rolling Eyes.

# 781
Понякога имам нужда да превъзхождам и да мачкам - физически, психически, всякак. Да си играя с хората.
Друг път не искам дори да ме забелязват. Да съм никоя.
Въпрос на настроение.
Или вид шизофрения.
Един Бог знае.

# 782
Ох, аз моите ги забелязвам, защото ми се налага да ги прескачам много често Rolling Eyes.

А аз само прелитам отгоре...

Я си премерете ухажорите.

Нима смяташ, че ги забелязвам всичките, та да им знам и числеността?  Rolling Eyes
то ухажорите се забелязват, нали трябва да ги допуснеш да те ухажват, виж обожателите могат да останат и незабелязани.

А, не е съвсем така с ухажорите. Те си говорят, подаръци предлагат, плачат и т.н., а аз не винаги виждам и чувам...Понякога се налага да ми бъде разказано, за да науча... Абе съдба!

Знам...знам...

# 783
Ази, не е до настроение, по-скоро е до социална интелигентност. Въпросът е, кои битки сме готови да водим. При всеки сблъсък е въпрос на доминиране, ако искаме да победим и тогава щем или не щем, искаме да превъзхождаме.
Дори от професионална гледна точка е добре да "превъзхождаш". Аз съм в доста труден бизнес, зает от мъже, а съм дребна. За мен офис облеклото и доста високи обувки са оръжие, което ми помага да ги гледам директно в очите. Нямам желание да превъзхождам съседа, купувайки си по-голям телевизор, но определено искам да се докажа в професионален план, което означава, че трябва да "премина през" доста хора, които се стремят към същото.

# 784
  • София
Ази, не е до настроение, по-скоро е до социална интелигентност. Въпросът е, кои битки сме готови да водим. При всеки сблъсък е въпрос на доминиране, ако искаме да победим и тогава щем или не щем, искаме да превъзхождаме.
Дори от професионална гледна точка е добре да "превъзхождаш". Аз съм в доста труден бизнес, зает от мъже, а съм дребна. За мен офис облеклото и доста високи обувки са оръжие, което ми помага да ги гледам директно в очите. Нямам желание да превъзхождам съседа, купувайки си по-голям телевизор, но определено искам да се докажа в професионален план, което означава, че трябва да "премина през" доста хора, които се стремят към същото.
Аз това го разбирам, защото има логика. Но другото има една социална логика, която ми убягва, защото енергията нужна да трупаш безсмислено превъзходство е несравнимо по- голяма от евентуалните ползи, които са съмнителни от моя гледна точка.

# 785
Целта на битките е различна.
Лично за мен ако тя се изразява просто в доминиране/ превъзходство, то има нещо гнило в онези, които я водят. Личното ми убеждение, е че тук са налице отклонения от приетото за нормално психично здраве. При някои индивиди- на често и за дълго, при други- по- рядко, зависи.

# 786
  • София - Рим и обратно
Аз имам наблюдения, че това "превъзхождане", тип кой има по-голям телевизор/кола/... се проявява при хора, живели в недоимък. С две думи - сиромашко невидяло.

# 787
  • София
А тези, които са разли в доимък си мерят яхтите, компаниите и любовниците.  Laughing То е въпрос на усещане и мислене, не на имане или нямане. Всеки се мери по това, ккоето му е ценно. На мен лично материалните неща не са ми толкова важни, че да се меря с другите. Важни са ми интелектуалните качества и постижения.

# 788
  • София
Навремето снимах една тъпотия за дома (не се изтъквам, даже ме е срам) и снимаме репортаж за бани в един голям магазин. Най- скъпата душ кабина е 12 000 лв и питам купува ли се, а управителя казва, че е много търсена, заради съревнованието в някои среди. Дори имали случаи, при които съседа има такава, а по- скъпа няма, затова другия купува две. Отивам в друг магазин за луксозни мебели, виждам холова гарнитура за 30 000 евро, по случайност знам колко струва оригинално и е не повече от 6 000, което също не е малко, но е много, много по- малко. Питам ги правилно ли помня, те ми казват тихо, че съм права, но да не казвам, защото никой няма да я купи.
Елементарни са тези примери, затова ги давам, но и ми се струва, че се отнасят до много други подобни упражнения, които макар и без намесени пари пак ми изглеждат също толкова безсмислени.
За интерпретациите на чуждото поведение да не говорим, то се изговори достатъчно последните страници, доста хора без да се замислят са уверени в мотиви, които другите често нямат, нито съзнателно, нито несъзнателно.

Аз имам наблюдения, че това "превъзхождане", тип кой има по-голям телевизор/кола/... се проявява при хора, живели в недоимък. С две думи - сиромашко невидяло.
Зависи, има хора, които са имали и така са възпитани просто това да им е ценност.

# 789
Бояна, при хората при които няма професионален стремеж, желанието за доминиране преминава на битово ниво. Сигурно и аз бих искала да се надскачам с размер на телевизор, ако имах време. За сега съм прекалено заета с други битки, за да ме вълнува марката на спалното бельо на съседката. Но истината е, че и професионалните и битовите стремежи са породени от желанието ни да изпъкнем. Поради това не ме кефи подценяването на домакини, хора в обслужването и пр.

# 790
  • София
Бояна, при хората при които няма професионален стремеж, желанието за доминиране преминава на битово ниво. Сигурно и аз бих искала да се надскачам с размер на телевизор, ако имах време. За сега съм прекалено заета с други битки, за да ме вълнува марката на спалното бельо на съседката. Но истината е, че и професионалните и битовите стремежи са породени от желанието ни да изпъкнем. Поради това не ме кефи подценяването на домакини, хора в обслужването и пр.
Никого не подценяваме, аз и разбирам добре социалната роля на тези неща, но вероятно поради разместване на пластовете са размесени социалните знаци и е твърде вероятно самото притежание на скъпа кола вече да се брои за изтъкване, а то да не е, защото за теб не е знак за нищо. (второ лице единствено число- имперсонално)

# 791

Дали е на материална или друга основа- лично за мен винаги има за произход липси някакви- от вещи, от внимание, от свобода, от общуване, от лична реализация и т.н. Те водят до най- големия телевизор, най- хубавата фигура, най- марковите парцалки, най- умното и талантливо гардже, най- ухажваната дама, най- знаещата персона, най- сложния изказ и т.н.- който както е избрал да компенсира.
Въпрос е именно на комплекси и компенсации на тази база- липсата на нещо някога или в момента да се компенсира с друго. Зависи и как е изживяна реалната липса, доколко е тежала на човека, какви поражения му е нанесла, дали, как и кога е била компенсирана, за да се прояви в стремеж към надцакване на околните.

Последна редакция: ср, 29 май 2013, 17:04 от Judy

# 792
На всякъде по света скъпата кола е скъпа и е някакъв символ на просперитет. Разбирам какво казваш и по принцип съм съгласна, че в по-бедните общества "изхвърлянето" е по-осезаемо. Ако задълбаем, пак ще опрем до "средната" класа, която у нас на практика липсва. В пазвитите страни я има и е мнозинство, разликите пак са съществени, но се изразяват в това да си купиш WV или Пежо, например. По-богатите си купуват Мазерати.
В БГ май имаше най-много поръчкови модели на скъпи коли, което за мен е странно, но си го обеснявам с "пубертета" на обществото ни.

# 793
  • София

Дали е на материална или друга основа- лично за мен винаги има за произход липси някакви- от вещи, от внимание, от свобода, от общуване, от лична реализация и т.н. Те водят до най- големия телевизор, най- хубавата фигура, най- марковите парцалки, най- умното и талантливо гардже, най- ухажваната дама и т.н.- който както е избрал да компенсира.
Въпрос е именно на комплекси и компенсации на тази база- липсата на нещо някога или в момента да се компенсира с друго. Зависи и как е изживяна реалната липса, доколко е тежала на човека, какви поражения му е нанесла, дали, как и кога е била компенсирана, за да се прояви в стремеж към надцакване на околните.
Това е така принципно, но има и една друга страна, която се управлява от стереотипите. В твоят свят нещо е знак за превъзходство, престиж, просперитет и ти го проектираш върху света на другите. Разместването на пластове води до странни парадокси и почти всичко може да се брои за знак за превъзходство без да е такъв знак за другата страна и обратното.
Играта на превъзходство съществува и е естествена, но пък това не означава, че се играе непрекъснато, има и друг тип отношения лишени от нея.

# 794
Доколко ще се приеме или отхвърли даден стереотип зависи също от степента на липса и усещането за такава у индивида /не е задължително тя да е осъзната/. Не всеки ползва вещи и други проявления с цел престиж и израз на просперитет. Много субективно е.
А това как другата страна приема моето дупе в новата ми кола си е проблем на насрещната страна, образно казано. Ако аз не целя да покажа класа и превъзходство, а тя ми е просто постигната цел- в случая комфорт и сигурност, то аз и насрещният не играем една игра.

Общи условия

Активация на акаунт