Имате ли потребност да превъзхождате други хора?

• 28 386
  • 918
  •   1
Отговори
# 60
Ами ако човек няма нужда да се развива? Лошо ли е? Има ли универсално по- ценни стремежи?
Без такива! Хората трябва да са на въртележката, да се сравняват, да са недоволни и да мислят, че с още малко усилие и ще са на върха. Но никога да не са доволни и щастливи в покой.
Хамстерите във въртележката са другаде. Едно от нещата, които най-много харесвам тук, е - да го нарека например така- "ориенталското" ни спокойствие и неебателност. Нещо, което за съжаление все по-масово губим, взрени в чужди модели и амбиции.

# 61
Аз съм сноб. Давам си сметка, че по отношение на образование превъзхождам голяма част от населението. Харесва ми да зная, че доходите ми са по-високи от на Х, У, Z. Най-ми харесва обаче да сравнявам себе си със себе си. Откъде съм тръгнала и къде съм стигнала, съвсем сама, без ничия помощ, само с труд и упоритост, и малко късмет.

За протокола, майка ми е родена в Каспичан, по стечение на обстоятелствата.  Joy Беше с висше образование, пак за протокола.   Mr. Green
А дядо ми е бил студент на сина на Христо Ботев.

# 62
  • n/a
Джиз, покоят винаги е накрая. Имаш потребност,
не се и съмнявам, да си доволна и щастлива в по-
кой, но светът не е така устроен. Животът се кре-
пи върху движението. И точно това е много добре
казано в цялата мисъл, от която си взела само края ...
Ами ако човек няма нужда да се развива? Лошо ли е? Има ли универсално по- ценни стремежи?
Без такива! Хората трябва да са на въртележката, да се сравняват, да са недоволни и да мислят, че с още малко усилие и ще са на върха. Но никога да не са доволни и щастливи в покой.

# 63

newsm78

# 64
Аха. Обаче, аз освен, че имам такава потребност, често съм и в позиция да живея така.
Не говоря за движението на ежедневието, а онова другото-доказването в различните сфери и драпането за напред и нагоре...Т.е. аз не съм недоволна, не живея в недоволство и не полагам усилия да съм на върха.
Кой връх, апропо? Thinking

# 65
  • Варна
Потребност? Не. Естествено ми се получава.

не съм чела темата още.

# 66
  • София
Темата е много интересна. Ще я следя.
Аз от малка съм научена да се сравнявам с другите. Постоянно. Майка ми постоянно ни сравняваше с другите деца и един с друг, винаги гледаше другите как са - как живеят, какво образование имат, в какъв дом живеят, каква им е заплатата, какви са семейните им отношения и ни сравняваше. Това беше ежедневие. В университета постоянно гледах другите, сравнявах се, виждах, че съм "по-долу" по някакви измислени признаци и това ме смазваше. И сега още не мога да се отърся от този навик да гледам и мисля кой какво е постигнал на моята възраст, а аз как нищо не съм направила. Майка ми продължава да подклажда огъня, а аз се комплексирам, комплексирам, комплексирам... Confused

# 67
  • n/a
Джиз, наистина ли не искаш нищо по-добро
за себе си, за децата от това, което е в мо-
мента? Съвсем нищо? По-хубави книги, по-
добро училище, да им отделяш повече или
по-качествено време? Да отидеш до Луна-
та, например? Не? Не е възможно да няма
поне едно нещо, от което да си недоволна
и да не искаш да е по-различно.

# 68
Аз съм сноб. Давам си сметка, че по отношение на образование превъзхождам голяма част от населението.
...

Ама верно си сноб:) Ботев няма син. Възможно е да имаш предвид Димитър, който е от първия брак на Венета и няма никаква родословна връзка с поета. Дори не може да се каже, че той има пръст в отглеждането и възпитанието му - Христо Ботев умира 10 месеца, след като се жени, и 1 месец след раждането на единственото си дете - Иванка.

# 69
  То е ясно, че има предвид Димитър Рашев, но той, човека, беше гимназиален учител май, макар и в най добрите гимназии. Зачудих се над думата "студент".

# 70
Пощадете я, де!

# 71
Не съм сигурна, че е бил само гимназиален учител, защитава докторска степен в Брюксел - кой го знае къде е преподавал. Да се чете трябва още Grinning Например тук, ще седна и аз да се доограмотя като си довърша работата.

Касита, спирам, ама как да се въздържиш, кажи ми Simple Smile Поднасям извинения за офтопика.

# 72
  • София
Джиз, наистина ли не искаш нищо по-добро
за себе си, за децата от това, което е в мо-
мента? Съвсем нищо? По-хубави книги, по-
добро училище, да им отделяш повече или
по-качествено време? Да отидеш до Луна-
та, например? Не? Не е възможно да няма
поне едно нещо, от което да си недоволна
и да не искаш да е по-различно.
Едно е да се състезаваш, друго да си в депресия и да не искаш нищо. Постиженията на другите ме интересуват дотолкова, доколкото се радвам за тях ако са ми близки и тези постижения са им важни.

# 73
А ако постиженията на другите ти действат като отправна точка, нима е лошо?

# 74
  • София
А ако постиженията на другите ти действат като отправна точка, нима е лошо?
То нищо не е лошо, разни хора разни потребности.
Аз не мога да си представя как постиженията на другите могат да са отправна точка лично за мен. За други може и да работи.

Общи условия

Активация на акаунт