Имате ли потребност да превъзхождате други хора?

• 28 470
  • 918
  •   1
Отговори
# 690
Аз ще ви питам като пълният член отпадне и няма да можем да се дуем с уместната му употреба.
Аз съм чувала съвсем сериозно казано, че използването на много думи не било богат речник, а опит да прикриеш чувството си за малоценност. Та защо правилната употреба на пълен член да не е опит да превъзхождаш?
Не всяко магаре е Марко, но и не може да се отрече наличието на една порода дребни душици, които се опитват да крият незнание и некомпетентност зад купчина термини и сложни изречения.
Ако някой наистина знае и разбира нещо, то би трябвало и да може да го обясни според аудиторията. Нещо като книгите тип как-е-устроен-светът за деца или чудесния въпрос 'как ще обясните на пет годишно какво работите'.  
Ако се изтъпаниш пред хората с неразбираемите си приказки е силно вероятно и да демонстрираш превъзходство.

# 691
  • София
Значи за мен отново има доказателство, че информацията в Интернет е достатъчно ненадеждна, за да се избягва максимално.

Тоя сайт поне дава някакви авторитетни (?) източници, аз затова му се доверявам на него.
Е, Лоана нали писа как е в новия. Аз писах как е в този от 95-та, включително в Тълковния от 1963, с редакторски колектив Андрейчин, Георгиев, Илчев и т.н., няма и намек да са дублети. И тия ги водя за авторитетни източници. Леко е странно това подскачане през годините, 1959-та така, 1963-та онака, после пак така...
Стана ми интересно просто. Няма да се учудя, ако БАН нещо са префасонирали, достатъчно ме дразнят и без тва. Laughing

# 692
  • София
Аз ще ви питам като пълният член отпадне и няма да можем да се дуем с уместната му употреба.
Аз съм чувала съвсем сериозно казано, че използването на много думи не било богат речник, а опит да прикриеш чувството си за малоценност. Та защо правилната употреба на пълен член да не е опит да превъзхождаш?
Не всяко магаре е Марко, но и не може да се отрече наличието на една порода дребни душици, които се опитват да крият незнание и некомпетентност зад купчина термини и сложни изречения.
Ако някой наистина знае и разбира нещо, то би трябвало и да може да го обясни според аудиторията. Нещо като книгите тип как-е-устроен-светът за шестгодишни или чудесния въпрос 'как ще обясните на пет годишно какво работите'.  
Ако се изтъпаниш пред хората с неразбираемите си приказки е силно вероятно и да демонстрираш превъзходство.
А може и да е просто мързел, нищо повече. На човек е най- лесно да пише и говори както мисли, а не да превежда. Ако не си учител на малки деца или ТВ водещ не виждам какъв е зора да превеждаш и да третираш останалите като аудитория, като те са просто произволни други, на които не целиш да се харесаш.
Иначе, да, ако имаш аудитория е редно да се постараеш да се нагодиш спрямо нея.

# 693
За желаещите и любителите на точността- има точна препратка към новите речници в линка.
Аз онлайн нито ги имам /речниците/, нито ще ги разпространявам и да ги имам, с оглед защитата на някои права и възможността да понеса някои отговорности.  Simple Smile

# 694
Аудитория го употребих в широк смисъл, не ограничено до това да бъдеш на екран или в лекционна зала.
Когато участваш в  предполага се доброволен разговор с друг човек или хора някакси от уважение е редно да се съобразяваш с  тях.

# 695
Пропущих я Лоана, но да, тя се мина да си го купи.  Laughing Не мога да се накарам да ги ползвам като дублети и толкоз, пък нека официално са.  Crossing Arms За БАН-ския екип, който отговаря за този речник, не ми се приказва. Откакто ми споделиха вътрешна информация, загубих всякаква надежда.

# 696
  • n/a
Хъм, Ир, аз обаче не пропущих вашия пропуск  Mr. Green
И не, не съм се минала с покупката. Обогатих
се. Всячески. Ей го, мога със законно чувство
на превъзходство да правя бързи справки  Laughing

# 697
  • София - Рим и обратно
Да, ще отпадне пълният член, после ще останат около стотина официално използвани думи, а когато махнат и тях, ще започнем да мучим.

# 698
  • София
За желаещите и любителите на точността- има точна препратка към новите речници в линка.
Аз онлайн нито ги имам /речниците/, нито ще ги разпространявам и да ги имам, с оглед защитата на някои права и възможността да понеса някои отговорности.  Simple Smile
Какви точни препратки? Има посочен един нов речник, другите два са стари, а Лоана писа, че в него не са обозначени като дублети. Thinking

# 699
  • България-Швейцария
'Превъзходствата' на родили над нераждали, героини с нормално vs. лигли със секцио, надянали заветния пръстен над съжителстващите без подпис и подобни обсъдихте ли ги по-напред?
Би ми било интересно да видя докъде са стигнали висотите на овчата мисъл Wink

# 700
  • София
Нямам потребност от подобно нещо. Дори нямам потребност да се сравнявам с другите хора. Според мен темата би трябвало да бъде: "имате ли потребност да се утвърждавате в професионална или друга среда?", защото такава имам Simple Smile Доставя ми удоволствие да работя в екип, да видя как стоя между другите, да давам всичко от себе си в постигането на обща цел и да наблюдавам как собствените ми идеи действат провокативно и се развиват от другите, не рядко в нещо уникално, за което аз самата не съм се сещала. Радва ме това да бъда част от общата енергия в търсенето на някакво решение или развитие, защото само така се постига големия напредък в даден бранш - заедно. Под това се подписвам с две ръце. Simple Smile
И когато екипа е от хора, ориентирани към целта, към майсторството, развитието - всеки негов член се чувства пълноценен. А когато в него има хора, които се стремят към консуматорство (да прецакат, да вземат добри пари, да се изявят на принципа на сравнението) - те действат като пръчка между спиците...

# 701

Днес сигурно съм ти много черна.  Blush А иначе и аз винаги се старая да обърна дефекта в ефект.  Mr. Green Неизменно е обогатяващо, права си.

# 702
  • София
Аудитория го употребих в широк смисъл, не ограничено до това да бъдеш на екран или в лекционна зала.
Когато участваш в  предполага се доброволен разговор с друг човек или хора някакси от уважение е редно да се съобразяваш с  тях.
Ако не допускаш, че хората, с които говориш няма да те разберат, т.е. ги надценяваш, очевидно не е, защото искаш да ги превъзхождаш.
А другият вариант, ако приемем, че осъзнаваш, че са по- тъпи, означава, че си невъзпитан, пак да приписваме мотива за превъзходството остана някаква хипотеза основана на излишна подозрителност към другите и техните зли мотиви.
Според мен.

'Превъзходствата' на родили над нераждали, героини с нормално vs. лигли със секцио, надянали заветния пръстен над съжителстващите без подпис и подобни обсъдихте ли ги по-напред?
Би ми било интересно да видя докъде са стигнали висотите на овчата мисъл Wink
Не сме, загатна се само, но трябва, това е ключово и във форума и на определен тип ежедневно ниво на общуване.

# 703
  • n/a

Днес сигурно съм ти много черна.  Blush А иначе и аз винаги се старая да обърна дефекта в ефект.  Mr. Green Неизменно е обогатяващо, права си.

Ще ти се  Mr. Green
Не си ми.

# 704
Е, това е защото ме превъзхождаш по толкова много начини и можеш да си позволиш щедростта да проявиш снизхождение.  Flutter

Общи условия

Активация на акаунт