Работа, CV-та, HR-и, съвети - 32-ра тема

• 81 632
  • 753
  •   1
Отговори
# 555
АДМИНИСТРАТИВЕН УПРАВИТЕЛ с Висше образование - фармация или медицина е предимство;

Заплата:    700 BGN (Бруто)

Минималният осигурителен праг за търговия с фармацевтични стоки за управленска длъжност е 794 лв.
Не разбирам как тогава средната заплата в града е над 800 лв?

не е незаконно заплатата ти по договор да е под минималния осигурителен праг

# 556
  • UK
Не е ли? За какво са тия минимални прагове тогава?
Иначе, да, по договор може да не си управител, и да не си на 8-часов раб. ден.

# 557
АДМИНИСТРАТИВЕН УПРАВИТЕЛ с Висше образование - фармация или медицина е предимство;

Минималният осигурителен праг за търговия с фармацевтични стоки за управленска длъжност е 794 лв.

Ако в трудовия ти договор е записано, че си управител в съответната професионална област си е напълно незаконно. Друг е въпросът, че за да ти плащат по-малко пишат друго, но тук даже и това не са направили.

# 558

ами за осигурителен доход

тук е хубаво обяснено
Трудовото възнаграждение (ТВ) се договаря между страните по трудовия договор, като размерът на основното ТВ при пълно работно време не може да бъде по-малък от МРЗ, установена за страната.
Минималният осигурителен доход за съответната длъжност, т.н. осигурителен праг, е възможно да не бъде съразмерен с трудовото възнаграждение. Осигурителният праг представлява сума (осигурителен доход), върху който се начисляват дължимите осигурителни вноски.
Това означава, че брутното трудово възнаграждение (договореният размер на основното трудово възнаграждение и допълнителните трудови възнаграждения, ако се дължат такива) може да бъде по-малко от осигурителния праг и работникът или служителят получава това трудово възнаграждение, но осигурителните вноски в този случай се начисляват върху по-големия размер на осигурителния праг (доход).
С оглед гореизложеното, договореният размер на ОРЗ може да бъде по-малък от МОД за съответната длъжност, но не по-малък от МРЗ, установена за страната при работа на пълно работно време.

http://www.mlsp.government.bg/bg/faq/faq.asp?qid=31642

# 559
Наистина добре обяснено Wink На предишната ми месторабота в застраховането ме осигуряваха на 650лв. а основнатата заплата от 2007 беше 350лв. С майчинството нямах актуализация и последните ми плащания на платения отпуск бяха към 240 лв.
В БГ всичко е възможно, ако няма някакъв абсурд вече се учудвам!

# 560
  • Бургас
шефа ми си търси още един офис асистент и след получените стотина св-та , отсявам аз 30, идват момичетата , аз ги черпя кафета , давам им да пушат в кухненската част , да се отпуснат. Той пристига с едни тестове за зрелостници по български език и математика, разпределя ги по едни бюра и ги кани да ги решават ... при което аз изтъпявам , защото аз например всичко подобно съм забравила , защото не ми трябва и никаква логика не намирам от подобни изпити.

Има огромна логика в тези изпити и бих се радвала повече работодатели да ги правят. Има доста неграмотни хора. Преди време работих в една фирма, шефа беше взел една жена за управител в малко произвидство, защото не можеше всеки ден да ходи и тя водеше документацията и управляваше дейността. Беше я взел по препоръка на познат. Ами какво да ви кажа. Такива неща беше писала в едни официални документи, че той се хвана за главата. Оставаме на страна липсващата пунктуация. Такка, че ако шефа ти се е напатил от такива служители е напълно нормално да им дава тестове.

# 561
шефа ми си търси още един офис асистент и след получените стотина св-та , отсявам аз 30, идват момичетата , аз ги черпя кафета , давам им да пушат в кухненската част , да се отпуснат. Той пристига с едни тестове за зрелостници по български език и математика, разпределя ги по едни бюра и ги кани да ги решават ... при което аз изтъпявам , защото аз например всичко подобно съм забравила , защото не ми трябва и никаква логика не намирам от подобни изпити.

Има огромна логика в тези изпити и бих се радвала повече работодатели да ги правят. Има доста неграмотни хора. Преди време работих в една фирма, шефа беше взел една жена за управител в малко произвидство, защото не можеше всеки ден да ходи и тя водеше документацията и управляваше дейността. Беше я взел по препоръка на познат. Ами какво да ви кажа. Такива неща беше писала в едни официални документи, че той се хвана за главата. Оставаме на страна липсващата пунктуация. Такка, че ако шефа ти се е напатил от такива служители е напълно нормално да им дава тестове.

В по-предната ми фирма наред с професионалните интервюта, на края ни даваха един тест да поправим правописните грешки, имаше някакви въпроси от обща култура, като например кой е Лучано Павароти и да напишем свободен текст за молба. Това е напълно достатъчно да видиш, че кандидатът има минимална обща култура и не е някой олигофрен.
Но много зависи за каква работа се явяваш.
Чак задачи по математика ми се вижда малко множко  Crazy
Иначе е много кофти да имаш неграмотен колега. Имала съм такава и е срам за целия офис.

# 562
Някой има ли информация за Инграм Микро?
Интересувам се от Back Office Associate позициите.

Относно задачките на интервю, аз съм попадала на много смислени, да направя превод от български на английски на запитване към фирма контрагент, в което са изложени няколко проблема, задачи за конвертиране на валути, изчисляване на квадратура и подобни свързани с дейността на съответната фирма и ги смятам за много разумни предвид огромния брой кандидати. Но има някои доста абстрактни тестове, които недоумявам каква полза носят за подбора.

# 563

....
Иначе е много кофти да имаш неграмотен колега. Имала съм такава и е срам за целия офис.
На всичкото отгоре се сърди, ако поправяш грешките, докато набираш "документа" на компютър, защото и това не може Sunglasses

# 564

Ако в трудовия ти договор е записано, че си управител в съответната професионална област си е напълно незаконно. Друг е въпросът, че за да ти плащат по-малко пишат друго, но тук даже и това не са направили.

Не, не е незаконно. Незаконно е само да те осигуряват на по-малко от минималния осигурителен доход (пропорционално на отработените часове). Да ти плащат под него не е незаконно, независимо дали си управител или чистач. Незаконно е да ти плащат под МРЗ за отработено пълно работно време.
(Управителите обикновено са на ДУК, а не на трудов договор.)

# 565
  • София
Привет, изгубих дирите на тази тема Simple Smile
Да се похваля - започнах работа преди месец, що-годе по специалността е, но не върви много добре (не мога да вляза в час още).

Не ми стана ясно как стоят нещата с освобождаването преди изтичане на изпитателния срок... В договора се споменават 30 дни преизвестие за двете страни, но още като подавах документи, в администрацията ми казаха, че по всяко време може да бъде прекратен договорът Shocked , след като видях договора и 30те дни се успокоих, но сега се чудя дали "под всяко време" се разбира 30дни или 3 дни?! Четох член  67 ал.1 т.1 и чл. 70, ал.1 - но не видях вариант за внезапно освобождаване (освен ако има спиране на производството).
Не ми се разпитва в работата, за да не предизвиквам съдбата.
Тъй като месец и кусур в книжката няма хич да й отиват, освен ако не започна веднага друго (пак по специалността) - затова се допитвам и до вас, да си правя сметката от сега Praynig

# 566
  • Пловдив
Доколкото знам в периода на изпитателния срок може да се прекрати правоотношението без едномесечно предизвестие.

# 567
Не ми стана ясно как стоят нещата с освобождаването преди изтичане на изпитателния срок... В договора се споменават 30 дни преизвестие за двете страни, но още като подавах документи, в администрацията ми казаха, че по всяко време може да бъде прекратен договорът Shocked , след като видях договора и 30те дни се успокоих, но сега се чудя дали "под всяко време" се разбира 30дни или 3 дни?! Четох член  67 ал.1 т.1 и чл. 70, ал.1 - но не видях вариант за внезапно освобождаване (освен ако има спиране на производството).
Не ми се разпитва в работата, за да не предизвиквам съдбата.
Тъй като месец и кусур в книжката няма хич да й отиват, освен ако не започна веднага друго (пак по специалността) - затова се допитвам и до вас, да си правя сметката от сега Praynig

Прочети следващия член 71, ал. 1.
Това е смисъла на срока за изпитване - да може да бъде прекратен договора по всяко време, без да е нужно предизвестие.
Кое те кара да мислиш, че работодателят ще иска да ти прекрати договора?

# 568
Някой чувал ли е нещо за тази фирма http://www.jobs.bg/f1868446 ?
Пратили са ми мeйл,че са се опитали безуспешно да се свържат с мен по телефона и дали съм на разположение все пак,единствените позвънявания,които съм имала бяха вчера и онзи ден,едното беше в 21.30 ч. ,а другите в 19.30 ч. ,което беше 2 прозвънявания и не успях дори да вдигна.И двете бяха със скрит номер...на първото не отговорих,защото беше  в 21.30 ч.Как мислите да се занимавам ли изобщо нещо странно ми се струва...

# 569
  • София
Привет момичета,
някой да знае нещо или да има отзиви за Мебели Виденов като работодател?
Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт