Натурална закваска за хляб или Хляб с квас - ВТОРА ТЕМА

  • 73 740
  • 741
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 3 410
esme_bolger, ти правила ли си го този хляб?
Защото аз мисля че за 330мл вода и 180 гр закваска, 500гр брашно ще е малко.

# 16
  • Мнения: 192
Здравейте - да се запиша и аз с мнение - аз на 800 гр. брашно слагам толкова квас, така че ми се струва малко брашното. А защо е необходима тази сложност с прегъването на плик 100 пъти?

# 17
  • Мнения: 1 352
Втори опит за хляб с квас:




Доволна съм, но някак си вашите ми се струват по-пухкави, а коричките отгоре по-златисти. Втасал е добре, но си тежи, не е като онези въздушните хлябове, месени с мая. Но аз нямам база за сравнение и затова исках да питам вас. Нормално ли е така да е по-твърд и по-тежък хлябът с квас? Вътре седи като мокър.
Иначе на вкус много ми харесва, аз обичам кисели и плътни хлябове. А коричката е просто страхотна.

# 18
  • Там, където мечтите се сбъдват
  • Мнения: 758
и аз се запалих по кваса, първият опит бе неуспешен, защото водата е била доста като четох по-назад в темата и го хвърлих. Вчера сложих, днес имаше балончета и захраних.

# 19
  • Мнения: 307
Забелязали ли сте, че  като слагате повечко брашно във самата квас става по-силен квастта. Има ли нещо такова?

# 20
  • Мнения: 1 352
Аз пак ще питам - как постигате златистата коричка?

# 21
  • Мнения: 3 410
Мариета, ще ти кажа за коричката.
Намери си един керамичен съд, с широк отвор, че да можеш да си вадиш хляба. Става и съд от огнеопорно стъкло, с капак обаче висок.
Та намазваш си тенджерата с олио, втасалото първи път тесто го доомесваш лекичко с 1сл брашно, разстилаш на правоъгълни и сгъваш на плик. След това сгъвката да ти остане отдолу и го дооформяш на топка. Слагаш в тенджерата, захлупваш капака и в студената фурна да си втасва .
На мен ми отнема около 2 часа да е готов за печене. След като е готов включваш фурната на 220 гр без вентилатор и печеш 45 мин. След това махаш капака и печеш 5 мин на 200гр, изключваш фурната и оюе 10 мин на изключена фурна. Ако печеш в йена, температурите тр да са малко по-ниски - примерно 220 в началото, след 25 мин 200 и 5 мин без капак на 180 гр

# 22
  • Там, където мечтите се сбъдват
  • Мнения: 758
аз коричка съм постигала като съм пекла по технолологията Хляб капама на Ердинч, в йенска тенджера, като след първото втасване, овалвам тестото в равни част брашно и грис и после слагам да втасва в печката. Надявам се скоро да споделя резултат и от хляба с квас, днес отчетох, че кваса е спаднал, може би защото вчера го захраних не със 100 грама брашно и 100 вода, а с 50 на 50, захраних сега със 100 на 100 и ще видим какво ще се получи.

# 23
  • Мнения: 1 352
Мариета, ще ти кажа за коричката.
Намери си един керамичен съд, с широк отвор, че да можеш да си вадиш хляба. Става и съд от огнеопорно стъкло, с капак обаче висок.
Та намазваш си тенджерата с олио, втасалото първи път тесто го доомесваш лекичко с 1сл брашно, разстилаш на правоъгълни и сгъваш на плик. След това сгъвката да ти остане отдолу и го дооформяш на топка. Слагаш в тенджерата, захлупваш капака и в студената фурна да си втасва .
На мен ми отнема около 2 часа да е готов за печене. След като е готов включваш фурната на 220 гр без вентилатор и печеш 45 мин. След това махаш капака и печеш 5 мин на 200гр, изключваш фурната и оюе 10 мин на изключена фурна. Ако печеш в йена, температурите тр да са малко по-ниски - примерно 220 в началото, след 25 мин 200 и 5 мин без капак на 180 гр

Благодаря, още днес ще пробвам този вариант.

# 24
  • Мнения: 1 934
Аз правя от половин година хляб с квас, но не хванат от въздуха, а квас с винени дрожди.
http://lamqta.com/maystor-u-doma/vineni-drojdi

Даден ми е на питки сухи, активирам го с вода, захар и ръжено брашно. Първият път трудно се активира, но после вече става все по-лесно. Когато измеся тестото, оставям топче от него колкото голям орех и го слагам в пликче в хладилника. Следващият път активирам него с вода и т.н.

Никога не меря с колко квас замесвам, защото е гъбичка. Винаги му прибавям 500 мл вода и брашно ръжено на око. Оставям го да шупне добре и тогава замесвам тестото. Тестото най-често го оставям цяла нощ или цял ден да набъбва и чак тогава го пека, без да го местя от тавичката.

Единственият ми проблем е, че много лепкаво и пипкаво е да месиш ръчно изцяло ръжено тестото  ooooh!

Не знам дали в темата е казано някъде, но моят квас го държа в стъклен или пластмасов съд и го допирам само с дървена или пластмасова шпатула. Нищо метално ми казаха да не го допира  Peace

Досега не съм правила бял хляб с квас, защото винаги съм свързвала киселия вкус с ръжта  Simple Smile
А и е по-полезно  Peace

Когато ме мързи да се разправям с квас или нямам време, смесвам ръж и типово и с мая правя пак черен хляб. Определено времето е важен фактор в правенето на хляб с квас. Трябва доста повече време.

# 25
  • Мнения: 1 352
Искам да благодаря на mama Tin и estelliana за съветите за златистата коричка!
Резултата от днес е, че хлябът е още по-вкусен от предишния, по-лек, не толкова влажен отвътре и с хрупкава и златиста коричка! Страхотен!!!




това ми беше вечерята, проста, селска, вкусна:

# 26
  • Там, където мечтите се сбъдват
  • Мнения: 758
Marieta, чуден ти е хляба! Аз упорито продължавам да захранвам кваса си, вече 4 ден, той упорито отказва да удвои обема си:), днес отделих част и захраних в отделен буркан с пълнозърнесто брашно и вода.

# 27
  • София
  • Мнения: 7 881
Marieta, чуден ти е хляба! Аз упорито продължавам да захранвам кваса си, вече 4 ден, той упорито отказва да удвои обема си:), днес отделих част и захраних в отделен буркан с пълнозърнесто брашно и вода.

Добавете му малко захар и цвика от кисело мляко.

# 28
  • Мнения: 836
esme_bolger, ти правила ли си го този хляб?
Защото аз мисля че за 330мл вода и 180 гр закваска, 500гр брашно ще е малко.

не, не съм го правила.
видя ми се интересно и за това го пуснах.

ето още нещо интересно
Цитат
 Първото нещо в домакинството, което баба взе изцяло под свои грижи, беше печенето на хляб. Не можеше да търпи, че слугинята се отнасяше с божия дар без каквото и да е уважение, че не благославяше нито нощвите, нито при вадeнето от нощвите, нито при слагането, нито при ваденето от пещта, като че ли тухли имаше в ръцете си. Докато замесваше кваса, баба благославяше нощвите с дървената лопатка за замесване на хляб и тази благословия се повтаряше всякога, когато взимаше тестото в ръце, докато стигнеше хлябът на масата.  
   Никой зяпльо не трябваше да се навира при нея, „за да не й магьоса божия дар", дори Вилмек, когато влизаше в кухнята при печенето на хляб, не забравяше, че трябва да каже „Господ да го благослови!" Когато баба печеше хляб, беше празник за децата. Всеки път се получаваха печени колачета и по една малка питка, пълнена със сливи или ябълки, което по-рано не се правеше....
http://ivaalex.blogspot.cz/2013/04/blog-post_29.html
описан е много интересно процеса на правене на хляба

# 29
  • Там, където мечтите се сбъдват
  • Мнения: 758
Първият хляб с квас у дома вече е налице, даже пробван и харесан много от децата:)


с пълнозърнесата закваска омесих малко хлебче със семена, което втасва, после ще го мушна в хладилника и утре ще го пека Laughing

Общи условия

Активация на акаунт