Натурална закваска за хляб или Хляб с квас - ВТОРА ТЕМА

  • 77 301
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 660
Как си измервате количество закваска, което слагате, с електронна везна или с лъжици? И колко трябва да сложа на половин килограм брашно, примерно? Мисля първо да пробвам с обикновена закваска, а после да се опитам да я изсуша.

На око. Wink Обичайно на 500 гр брашно и около 280 мл вода, аз слагам около 150 мл квас. Моят е една идея по-гъст от кексово тесто - просто за мен по-добре работи по-гъстата консистенция.  Peace

lozeva, да не би да е била по-рядка консистенцията ти? Обичайно водата се утаява тогава, или когато по-дълго време е стоял незахранен кваса.

Личният ми опит показва, че колкото по-често го захранвам в началото толкова по-бързо ферментира. Peace

# 181
  • Мнения: 1 101
Ами възможно е да е рядко..
Първия път правих стриктно по рецептата на дядо Хаджия с кимиона..
Втория път направих кашичка с консистенция на боза...знам ли може и да е рядко..

# 182
  • София
  • Мнения: 2 019
lozeva, мисля, че е редичко, или поне аз го правя по-гъсто, но не претендирам, че съм специалист.
Да се отчета с моя опит. Както се похвалих, че са се появили големи балончета, така след като направих поредното захранване всичко изчезна. В същия ден обаче бях решила да замеся хляба. За това сложих буркана в печката на 30 градуса. След 3 часа се появиха малки мехурчета и замесих. Исках малко хлебче за проба и поради тази причина сложих малко брашно. Получи се наполовина ръжен, на половина бял хляб. Втасва пак във фурната около 4 часа и накрая се получи доста приличен хляб. Заради ръженото брашно вкусът му беше особен, но поне не много кисел както очаквах.
Снимах много на бързо 1 , 2

# 183
  • София
  • Мнения: 8 494
Информирам населението, че днес започнах две серии с основа върху отвара от хмел. Една с ръжено и една с пълнозърнесто. Ще ви държа в течение на развоя.

# 184
  • Пловдив
  • Мнения: 480
Привет, ще се пробвам и аз за пръв път. Сдобих се с машина за хляб. Как точно да разбера кога ми е станала готова закваската? Като се появят мехурчета ли? И другия въпрос- кога и по колко добавям от нея към хляб от 1кг?
Благодаря предварително   bouquet

# 185
  • София
  • Мнения: 8 494
Значи аз препоръчвам да изчетете двете части на темата и така ще се ориентирате най-добре.

# 186
  • Юпитер- Сатурн
  • Мнения: 536
Идвам да се похваля. Първия ми опит да направя хляб с квас претърпя пълно фиаско. Но от две седмици съм решила да не се давам и май успях. Правя квас с бяло пшеничено брашно, без други примеси. Днес е третия хляб, който замесих и втаса във форма за кекс. До колкото разбрах при печенето обема е станал троен  Laughing.
Втория опит замесих със зехтин, но нещо не се получи, стана леко клисав, но по - вкусен хляб не бях яла.

Извинявам се ако сте го коментирали, но има ли начин кората да стане по - мека?

# 187
  • София
  • Мнения: 8 494
...

Извинявам се ако сте го коментирали, но има ли начин кората да стане по - мека?

Намалете температурата на печене и печете по дълго. Твърдата кора се получава при първоначална висока температура, където отвън хляба започва да се изпича по бързо от вътрешността и така се препича.

# 188
  • София
  • Мнения: 2 019
Моят хляб също стана с много твърда кора. Пека по един и същи начин всички питки, хлябове, погачи и никога не ми се е получавала толкова твърда кора. След като го извадих от фурната веднага го завих с покривка сгъната на две и кората стана съвсем мекичка.

# 189
  • Юпитер- Сатурн
  • Мнения: 536
Дядо Хаджия и shoshi благодаря Ви.

Ние печем първо на 180 градуса, след 30 минути покриваме и печем на по- слаба температура.След като го извадим от фурната задължително го мажем с масло и покриваме с кърпа, но кората става твърда.

А, ако го печем без вентилатор и на 160-170 градуса?

# 190
  • Мнения: 307
Привет, ще се пробвам и аз за пръв път. Сдобих се с машина за хляб. Как точно да разбера кога ми е станала готова закваската? Като се появят мехурчета ли? И другия въпрос- кога и по колко добавям от нея към хляб от 1кг?
Благодаря предварително   bouquet

Ами поне 1 седмица като го захранваш всеки ден квастта.
А за хлебопекарна най-хубави са пропорциите на Джема
300мл вода олио 500 гр брашно сол захар мая и сега напоследък ми втасва за 4 часа.

Първото месене на програмата за тесто след 1 час пак го пускаш и да оставиш цялата програма няма лошо и печене след 4 часа и ми става като хляба с мая Simple Smile

# 191
  • Пловдив
  • Мнения: 480
 Hug много мерси sinapovaaya. Захващам се засега със закваската  Peace

# 192
  • Мнения: 1 934
А може ли линк към рецептата на Джема за хляб с квас в хлебопекарната, че не мога да открия линк на първа страница  Simple Smile

Понеже сте навътре в технологията, някой прави ли редовно в хлебопекарната и с какви брашна /черни, бели/ го прави?

Защото ми се налага през ден да пускам за човек със здравословно проблеми: оказа се, че е противопоказно при него хляб с мая.

# 193
  • Мнения: 660
Кливия, правя хляб и печива само с квас и всякакви комбинации от брашна, но като цяло рядко пека в машината за хляб. Ако пека там, пускам на програма тесто - при мен е час и половина и след това оставям тестото да си втасва в нея. Наблюдавам го и когато напълни контейнера го пускам на програма само за изпичане. В повечето случаи, обаче, правя питки, или си пека хляба във фурната, като го оставям на 40 С около час и малко за да втасва по-бързичко след това го държа още няколко часа във фурната и когато си удваи обема го пека. Peace

Забелязала съм, че с различни комбинации от брашна тестото втасва за различно време при еднаква стайна температура и горе-долу еднакви условия. Thinking

# 194
  • Мнения: 1 934
Тони, аз никога не съм пекла хляб с квас в машината, а винаги във фурната. Освен това моята машина е ХХL за 1500 гр хляб и аз винаги правя толкова, за да не си играя /дали ще се изпече добре при това условие  Thinking/. Никога не използвам цялостна програма за хляб, а само месене с втасване и после изчаквам още при нужда да довтаса и чак тогава набирам минутите за печене /като теб действам  Simple Smile/

Да дам идея, която наскоро ми хрумна:има и още по-бърз вариант от месене с втасване: избирам програмата за бърз хляб и там месенето е само 10-15 минути, после следва втасването, само че е задължително да се навиете алармата, за да не пропуснете момента да спрете програмата, преди да почне печенето  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт