КИПЪР

• 120 662
  • 775
  •   1
Отговори
# 570
Аз също мисля, че ако отидете до  Левкара и не продължите до Кикос, ще изгубите. Манастирът е много много хубав! Относно питането за билетите, единичната цена е 1.5 евро, не знам къде и колко ще пътувате, но освен до Протарас и Паралимни, не виждам къде толкова другаде в района и поне аз не бих се занимавала с карти.

# 571
Здравейте, ние сме група от десетина човека и се спряхме на Кипър за почивка тази година. Плануваме да е в началото или средата на октомври. Нахвърляла съм лека програма и бих искала да ви я споделя. Ако имате някакви съвети или предложение ще се радвам да ги споделите!

09.10. Полет София-Пафос 20.00ч-22.00ч кацаме. Автобус или такси до хотел King’s hotel (със закуска 150лв на човек– 3 нощувки) или Valentina Apartments ( без закуска 100лв на човек – 3 нощувки)
10.10. Скалата на Афродита - с градски транспорт.В 17ч разходка в Пафос.
11.10.Venus beach на 1.5км пеш, Манастира в Кикос  . В 17ч разходка в Пафос.
12.10. Ставаме, събираме багажа и тръгваме към 9ч за Паралимни. Два часа с кола. Трансфер 40лв на човек ( може и с автобус )
12.10. Настаняване в Fotoxenia Luxury Apts от 14ч, плаж и разходка в града към 19ч. 100лв на човек – 3нощувки
13.10. Плаж Малама – цял ден. Разходка в Агиа Напа вечерта, с градски транспорт 10км
14.10. Разходка до синята лагуна и плаж. (Трябва да намерим агенция). Разходка в града.
15.10. Можем да отидем в Ларнака в 10ч, там да направим плаж и следобяд на самолета. Трансфер 20лв на човек. Около 15ч трябва да сме на летището. В 16.30ч летим – 28лв билета.

# 572
Записвамсе с три вълшебни дни в Агия Напа в края на юни. Плажовете супер много ми харесваха. Ниси повече. Нищо общо с бг черноморието. Обиколихме и Ларнака. То силно казано обиколихме, защото си е малко градчето.
Възхитена съм от храна. Еле пък от местните мезета. И количество и качество.
Като минус- два часа и поломива закъснение на полета на връщане.

Ще се върна скоро. Тоя  път ще покажа и на дъщеря ми тая красота. Септември де, щото местните казаха че юли и август си става 50 градуса.

# 573
Здравейте!Бяхте ли в Кипър?Разкажете!
Здравейте, ние сме група от десетина човека и се спряхме на Кипър за почивка тази година. Плануваме да е в началото или средата на октомври. Нахвърляла съм лека програма и бих искала да ви я споделя. Ако имате някакви съвети или предложение ще се радвам да ги споделите!

09.10. Полет София-Пафос 20.00ч-22.00ч кацаме. Автобус или такси до хотел King’s hotel (със закуска 150лв на човек– 3 нощувки) или Valentina Apartments ( без закуска 100лв на човек – 3 нощувки)
10.10. Скалата на Афродита - с градски транспорт.В 17ч разходка в Пафос.
11.10.Venus beach на 1.5км пеш, Манастира в Кикос  . В 17ч разходка в Пафос.
12.10. Ставаме, събираме багажа и тръгваме към 9ч за Паралимни. Два часа с кола. Трансфер 40лв на човек ( може и с автобус )
12.10. Настаняване в Fotoxenia Luxury Apts от 14ч, плаж и разходка в града към 19ч. 100лв на човек – 3нощувки
13.10. Плаж Малама – цял ден. Разходка в Агиа Напа вечерта, с градски транспорт 10км
14.10. Разходка до синята лагуна и плаж. (Трябва да намерим агенция). Разходка в града.
15.10. Можем да отидем в Ларнака в 10ч, там да направим плаж и следобяд на самолета. Трансфер 20лв на човек. Около 15ч трябва да сме на летището. В 16.30ч летим – 28лв билета.

# 574
Малко да пораздвижа темата - подходящ ли е Кипър като дестинация за 3-4 дни през март/април? Само за разходка, без плажове, има удобни полети от Варна и да се възползваме.

# 575
Да, подходящ е. Краят на април може и да е доста топло  ( не винаги разбира се)  и да става за плаж

# 576
Тъкмо се върнахме. Бяхме за трети път.
Пътуваме от Варна.
Много ни харесва през февруари да ходим на разходка за 3-4 дни.
Тук всичко е снежно и студено, а в Кипър - зеленина, портокалови и лимонови дръвчета, отрупани с плод.

Тази година обаче отидохме малко по-рано от обичайното и е малко по-студено все още. Температурите достигат до 15-16-17 градуса, но два дни валя слаб дъжд.

Обожаваме го това селце Левкара. Уникално красиво местенце. С тези тесни улички. Винаги си купуваме портокали от местните хора. 2 евро 2 кг.

# 577
Тъкмо се върнахме. Бяхме за трети път.
Пътуваме от Варна.........
Моля, споделете как си организирате пътуването. С коя авиокомпания? Къде кацате и как се придвижвате там? Къде ви е харесало като селище за нощувки? Много искам за септември или октомври да успея нещо да заформя за натам, намерих организирани почивки, но ние изобщо не сме за такива, не искаме в голям хотел, искаме сами да си решаваме кога и какво да ядем, в басейни не влизаме, ако наоколо има море:grinn:

# 578
Antick, сами си организираме всичко.
Пътуваме с Wizzair от Варна. Кацаме в Ларнака и до този момент все там сме нощували.
Ползваме рент-а-кар. Движението е с десен волан и не е много удачно за неопитни шофьори.
Нощуваме в апартаменти от airbnb. Внимателно четете всичко в офертата, защото често в Кипър собствениците държат тока и водата да се плащат отделно и някои си слагат техни си цени за тези услуги.
Специално последния път не останахме доволни от апартамента - беше неотоплен, когато пристигнахме, климатиците бяха стари и неефикасни, а в същото време собственичката си беше сложила някакви измислени цени, по които се наложи да й плати 135 евро за ток за три нощувки. Не ни се губеше време в разправии и затова ги платихме, но според нас беше ужасно некоректно да слага такива надценки.

Когато си с рент-а-кар, спокойно може да се нощува и в Лимассол /Лимесос по тяхному/, който е по-модерен град от Ларнака и по-голям. Някъде на 60-70км е, шофира се по магистрала.
Даже се ядосвахме този път, че не ни дойде на акъла да спим в Лимассол, тъй като в Ларнака вече достатъчно сме били три пъти.

Винаги си правим разходки до Никозия /Лефкозия по тяхному/. Влизането в турската част е само с лична карта. Става бързо и лесно. Веднага се променя атмосферата на по-ориенталска. На нас ни харесва. Задължително хапваме там.
По пътя обратно от Никозия към Ларнака се отбиваме в това селце Лефкара, което се дискутира тук. То е много живописно, с малки тесни, каменни улички. Невероятна атмосфера.

Разгледахме и морския им курор Агия Напа - морето изглежда приятно. Една българка, която работи там, ни каза, че доста духало лятото.

Последния път посетихме Фамагуста - призрачния град, който по време на военните сблъсъци между гърци и турци е бил изоставен. Наистина има доста изоставени сгради, но вече се е съзвел града и си живеят хората, всичко си функционира. Има една интересна крепост за разглеждане, доста голяма. Някаква катедрала, превърната в джамия...
Фамагуста е в турската част и за да се мине с рент-а-кар трябваше да направим застраховка на колата за 15 евро.

Мен ми се струва, че по друго време на годината няма да се впечатлим толкова.
През февруари ни харесва контраста - тук е ледено, голо и сиво, а там всичко тъне в зеленина, портокали и лимони по дърветата. Хубаво хапване.
За ходене на море бих предпочела Гърция.

# 579
В Кипър е чудесно за море през октомври и през май. В Гърция по това време е още/вече студено. Като цяло през пролетта е хубаво за разходка, плажът може да се започне още по Великден, макар водата още да не е идеално топла.
Ако искате на морето да отседнете, препоръчвам Протарас или Паралимни, Агия Напа си е Слънчак. Плажовете и водата в Кипър са много хубави, но пренаселени и прекалено устроени. В турската част е по-добре в това отношение.
Ларнака също има плаж, но пясъкът е като бетон.
Три пъти съм била на море в Кипър и не съм забелязала да е ветровито (за разлика от гръцките острови, където съм всяко лято и се скъсва да духа понякога), което се обяснява с географското разположение на острова, но може би все пак се случва. Единствено сме виждали вятър и вълни в Петра ту Ромио - Скалата на Афродита, където уж излязла от морската пяна Simple Smile Навсякъде другаде е било тава.

Разстоянията са малки и се пътува лесно, но наистина шофиране с десен волан не е съвсем приятно. Обществен транспорт има.
Освен Лефкара, препоръчвам и селцата в планината Троодос - там вали сняг през зимата, а лете е приятна прохлада на фона на адските жеги. В КИПЪР НЕ СЕ ХОДИ ЮЛИ И АВГУСТ! Аз съм ходила и август и умрях Simple Smile
В турската част има какво да се види, добре е, че през последните 15 години нещата се промениха и достъпът стана свободен. Не съм успяла да засека отворена изоставената и разрушена част на Фамагуста - Вароша (курортната зона), която отвориха за достъп сравнително наскоро. Но Старият град, който е откъм турската част, не е изоставен, а дори много интересен, с прекрасна архитектура и сладкарници.
Бела Паис, селото на Лорънс Даръл с Дървото на безделието и рицарската крепост, описано в "Горчивите лимони на Кипър", е супер красиво място.

# 580
Antick, сами си организираме всичко.
Пътуваме с Wizzair от Варна............
Ползваме рент-а-кар. Движението е с десен волан и не е много удачно за неопитни шофьори.
....За ходене на море бих предпочела Гърция.
Хаха, това с десния волан ...беше писано из темата, но сега обърнах по-специално внимание:-)
Аз категорично смених плановете за гръцки острови с такива за Кипър за тази година и ако успея да си взема билети (които горе-долу да са на приемлива цена) пак ще ви питам още неща.
Дали има полети от Бургас? Защото на мен София и Бургас са ми на еднакво разстояние...

# 581
Полети от Бургас, за мое огромно съжаление,  няма 😞. Ние искаме да отидем само за разходка, без плажове и басейни, но полета от Варна пристига късно, има ли нощни автобуси или варианта е само такси?

# 582
Това е разписанието на шатълите
https://kapnosairportshuttle.com/
За градски транспорт не мига да помогна, но такси до Ларнака няма да е повече от 10-15 евро.
Сега е доста студено и доста ветровито.
Разликата в атмосферата на някой гръцки остров и тук е огромна, ако някой има очаквания да е същото, вероятно ще остане разочарован

# 583
И аз бях писала същото преди. Кипър и кипърците са си живи ориенталци, араби. Близки географски, близки по манталитет, архитектура, дори по антропологични показатели. Биха ме линчували, ако чуят, но си е така.

# 584
Кипър е целият сбирщайн на света. На плажа чух всякаква, ама всякаква реч, както всякакви цветове хора.

Общи условия

Активация на акаунт