18-то СОУ-информация за прием в първи клас 2013/2014г.

• 23 970
  • 235
  •   1
Отговори
# 150
maria77bg, браво, че си намерила подробната класация! И благодаря! Важна ни е на всички.  bouquet

В тази класация училището е на 16-то място, като преди него са само частни училища и "еврейското". Така че на практика в класацията училището е на ІІ място от държавните и дори на Іво, като се има предвид, че "еврейското" е по-особено, най-малко затова, че задължително се учи иврит.

Така че, до 4 клас излиза, че 18-то училище не само, че е елитно, ами направо е супер - елитно, първенец от държавните училища в София.

Затова лично за мен е учудващо как така в класацията след 7 клас пада до незавидното 70-то място.
Явно в периода 5-7 клас силно се влошават нещата и престава да бъде елитно. Но до 4 клас вече ми е ясно защо е тази истерия за записване в І клас - нещата в началното явно са повече от прекрасни.

Друг момент е доколко все пак е обективно външното оценяване след 4 клас, защото доколкото разбрах, на него квестори няма и съответно учителите могат да подсказват на децата. Друга работа е в 7 клас, където по БЕЛ и МАТ има квестори от други училища, които следели наистина строго да не се преписва и подсказва.

Така че лично за мен класацията след 7ми клас е доста по-обективна, все пак.

# 151
На външното оценяване в 4 клас квесторите не са от други места, но са преподаватели на други класове, а в самото училище има вътрешна борба кой клас ще е на първо място по успех, така че много-много не подсказват. Познавам деца били тази година 4 клас в 18-то никое не се е похвалило от външна помощ. До 4 клас училището наистина е много добро, но после е както във всички общински училища, голяма дупка е 5-7 клас. И няма родител, който в 7 клас да не дава пари за курсове.

# 152
И няма родител, който в 7 клас да не дава пари за курсове.

Eй това отвсякъде го чувам и чета и е просто ужасяващо. Добре, че ни е далеч 7-ми клас и дано дотогава от МОН и от училищата се вземат в ръце, щото това на нищо не прилича. Всички да ходят на курсове, е просто чудовищно. Вчера си нямах работа и реших тестовете за 7 клас, еми те са си само от учебния материал, не виждам изобщо за къв бяс трябва да се ходи на курсове, ако си учи детето. Дори задачите от втори модул по МАТ - най-трудната беше геометричната задача, нищо особено като знания или извънземно не се искаше - да знаеш, че сборът от ъглите на триъгълник е 180 о и да знаеш признаците за еднаквост на триъгълници беше достатъчно. А това дори не се учи в 7ми клас, а много по-рано. Останалите задачи бяха просто фасулски. И да ти трябват частни уроци за това?????

За 18-то добре ще е щом директорката е толкова свястна, разтропана и т.н., да вземе да предприеме мерки спрямо обучението в прогимназиалния курс, защото разликата е фрапираща. Другите училища като гледам, горе-долу на което място са си били в 4 клас, около това място се въртят и в 7ми. Такава фрапираща  разлика - да си най-добрия до 4 клас и да паднеш 70-ти след 7ми клас, няма при нито едно друго училище.

# 153

С това не мога да се съглася.Има ,особено такива които просто нямат средства или не желаят да плащат за допълнителни уроци.Не винаги средствата отделени за подготовка са пропорционални на резултатите.

# 154
http://danybon.com/index.php/education/maturi/1003-rezultati-clasacia-sofia-2013 а тази класация каква е? Аз се обърках вече...

# 155
Тази е за НВО след 7 клас, а има класация и след матурите в 12 клас.  Laughing

С това не мога да се съглася.Има ,особено такива които просто нямат средства или не желаят да плащат за допълнителни уроци.Не винаги средствата отделени за подготовка са пропорционални на резултатите.

Ами влез в седмокласната тема и питай колко от децата с бал над 34 са се готвили без курсове и частни уроци.

# 156

Да, и в нея /12 клас/ 18-то училище е също сред отличниците, на 12 място е от 195 училища. Прекрасно начално училище, много добра гимназия и голяма дупка в 5-7 клас. Това показват резултатите относно училището.

# 157

Ами влез в седмокласната тема и питай колко от децата с бал над 34 са се готвили без курсове и частни уроци.
Не съм излизала от там-писах по лични наблюдения.

Последна редакция: ср, 19 юни 2013, 07:54 от Фран Джонсън

# 158
  • София
Не съм съгласна за базата на училището - родителите събират пари за ремонт на класните стаи.

Фасадата е много зле. Една майка миналата година се възмущаваше, че не може да направи една хубава снимка на детето си от първия учебен ден и да я покаже на роднините си, защото ще я е срам, като я питат къде го е записала да учи?! ooooh!

# 159
  • София

Да, и в нея /12 клас/ 18-то училище е също сред отличниците, на 12 място е от 195 училища. Прекрасно начално училище, много добра гимназия и голяма дупка в 5-7 клас. Това показват резултатите относно училището.

Чудя се защо ли е така, при положение, че учителите са едни и същи, изключая началните.  За мен фасадата не е от най-важните неща в едно училище, стреснах се само първия път, след това свикнах с гледката ....

# 160
За 4 години не са ми искали пари за нищо друго освен за учебни помагала. Стаите на начален курс всичките са ремонтирани (за големите не знам) и нищо не сме правили. Фасадата от към двора е много зле, но не мисля, че това е най-важното. Който иска да се снима има централен вход, който става за показване.

emy_emy И аз много се чудя от 1 до 7 клас децата са едни и същи (има прием след 8 и там вече са други деца) как така след 4 клас са супер подготвени, а след 7 отиват към средата на класацията. Стигам до извода, че щом децата са константата в случая то причината за спада са учителите.

Последна редакция: ср, 19 юни 2013, 09:00 от mimsun

# 161
Абе константа са, ама влизат в пубертета.

# 162
НЕ само влизат в пубертета. В начален курс има 2-3 учители водиш и взимаш детето и контактуваш с тях ежедневно. Тоест връзката родител - учител е постоянна и когато и двете страни натискат детето учи. После учители  много ти ги виждаш 4 пъти в годината на родителска среща и естествено връзката се губи, а децата вече са големи и започват да се скатават.

# 163
Така е, но мисля, че със сигурност и качеството на обучението се влошава в 5-7 клас, особено пък от практически първо място в ІV клас да се сринеш на 70то след VІІ клас, няма как само със скатаването на децата да се обясни.

# 164
  • София
Мецане, искам да кажа две неща.
Първо, едно е да си решаваш задачите като възрастен и вкъщи, все едно решаваш кръстословица във влака, и знайки, че нищо не ти зависи от решаването или нерешаването на задачата, и съвсем друго е да си на 13-14, да си на изпит и да знаеш, че всяка точка ти е важна и тя ще те остави под или над чертата на цяла група училища. Така че не е зле да излезеш от кожата и ума на възрастен и да влезеш в ролята на децата, т.е. да влезеш в контекста. Гарантирам, че гледната ти точка и дори емоционално ще усетиш нещата по друг начин.

Второ, то точно заради това хвърчат баловете нагоре, защото особено по математика се падат относително по-лесни задачи за втори модул. И държа да отбележа, за  да няма недоразумение, че тази година задачите бяха по-добри в сравнение с миналата, когато бяха основно от материала за шести клас, нямаше нито една геометрична или някаква по-завързана. То е хубаво да са по маатериала, така и трябва да бъде, но зависи какво качество са - от първи модул заложиха на уловките и това, че децата са под стрес. За втори модул поне се сетиха да сложат геометрична задача. На практика относително лесният втори модул е във вреда именно на отличниците и тези, които са се готвили усилено, защото именно този модул е отсявката на знаещите от незнаещите. Ако вторият модул е по-труден, дори на проверяващите няма да им се налага да се циганят за най-малките подробности и да се чуди човек защо и откъде са отнети точки, като всичко е спазено, а щяха да се концентрират върху съществените грешки, и баловете нямаше да гонят максималните. Формално всички задачи са по материала, но в училище са само маркирани като съществуващи, не е работено реално по тях, а истинската работа по усвояването на определени задачи е именно по курсове и уроци. Именно те решавата стотните и десетите, които ще вкарат детето ти в СМГ и НЕГ. Не е нормално средна оценка от изпитите 5.50 да е на кантар дали детето ще влезе в някоя от най-желаните гимназии, особено за момичетата. Затова и миналата година беше голямото рязане и по математика, и по български, защото заради относително по-лесния втори модул на математиката се накачулиха много отличници на клона и имаше опасност от много шестици (на фона на многото двойки си представи за какво става въпрос), а по български се циганиха за всяка дума и запетайка. Просто вторият модул трябва да е труден, това е, защото ролята му е да отсее кандидатите, а не да направи статистиките на успеваемостта!

Затова, да е живот и здраве, и ти ще се хванеш на хорото, защото вече задачите няма да ти се струват толкова елементарни, защото вече ще мислиш за своето си дете, а не по принцип!

Общи условия

Активация на акаунт