Отговори
!

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 20:48 от vladinova

# 1
Е, сори, ама да натъпчете още един ЗИП в и без това безобразната ни училищна програма...  Close
Български празници, обичаи и народни танци и сега ги учим. По физическо тази година учихме 2 хора, по музика още две плюс народен обреден календар и празници, миналата година в 5 клас по литература ни преподаваха също обичаи, песни и прочее. Имаме и клуб ФолкАрт (поне 3-4 мои съученички участват), където пеят и танцуват народни танци... Ето ти една извадка от ученичка в 6 клас, в средно столично училище. Достатъчно си го учим фолклора, къде сега искаш да бъде вкаран и като ЗИП?  Stop

# 2
Защо е нужен този ЗИП-за нова поръчка за учебници и помагала, които да плаща бюджета и  разни капацитети в тази област да блажат хонорари?
Почти към всяко училище и читалище има ансабли за народни песни и танци-който иска ходи.
А обичаите и традициите могат спокойно да се изучават от учебниците по български или по история.

# 3
Защо мислите, че в момента не се изучават?

В учебниците по Околен свят е доста застъпено изучаването на български обичаи и традиции.
Хора се играят и по физическо и по желание на децата ( поне при нас е така - във времето между учебните занимания и занималнята и малка месечна такса, децата учиха танци цяла година).

Мисля, че не сте прегледали всички учебници и това какво е застъпено като материал в тях - тогава щяхте да установите, че вашето искане е реално изпълнено.

# 4
  • Майничка
В гимназиите особено, българските народни танци са част от програмата по ФВС и се вземат предвид при формирането на оценката. Иначе още от втори клас, по спомен, в учебниците са застъпени български обичаи и традиции, по музика се изучават доста народни песни от различните региони.

# 5
В гимназиите особено, българските народни танци са част от програмата по ФВС и се вземат предвид при формирането на оценката. Иначе още от втори клас, по спомен, в учебниците са застъпени български обичаи и традиции, по музика се изучават доста народни песни от различните региони.
В часовете по литература също се изучават празниците и обичаите.

# 6
!

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 20:49 от vladinova

# 7
  • при късмета
ЗИП няма нужда да е, заради "задължителен".Който иска може да ходи, няма училище в което да не е организирано нещо такова.
Някой решил, че трябва да са народни танци, айде набутва се някяк си в програмата.
Църквата се опитва да набута задължително изучаване на религия.
Чудят се какво ненужно да измислят, а по основни предмети те принуждават да опираш до частни уроци.
Ми аз, що не взима за им прокарам китайски, че искам мойто дете да го научи, заемам се  Mr. Green

# 8
Идеята м е всичко това да бъде събрано на едно място . Аз винаги съм ходила на народни танци в извънкласни групи , просто защото съм искала . Не можете да кажете , че на тези неща се залага много нито по История . нито по литература или околен свят . Какво му е лошото на един такъв ЗИП ,  скакво би навредил на вашето дете или на образователната система . Даже се очудвам , че срещнах такова неодобрение !
Ми нека се променят учебниците по история и околен свят вместо да се набутва нов предмет.
Всички си правят експерименти с децата-то не бяха  съкращаване на ваканции, малки матури, вероучения, училище за 4 годишни. Хайде да се спре за малко с промените за 5-6 години, за да се види аджеба има ли нужда от нещо ново или не .

# 9
!!!

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 20:49 от vladinova

# 10
  • Варна
Идеята м е всичко това да бъде събрано на едно място . Аз винаги съм ходила на народни танци в извънкласни групи , просто защото съм искала . Не можете да кажете , че на тези неща се залага много нито по История . нито по литература или околен свят . Какво му е лошото на един такъв ЗИП ,  скакво би навредил на вашето дете или на образователната система . Даже се очудвам , че срещнах такова неодобрение !
Аз пък съм ходила на балет. Пледирам, не, настоявам да стане ЗИП. Какво му е лошото на един такъв ЗИП,  с какво би навредил на вашето дете или на образователната система?

# 11
  • London
Подкрепям , ако трябва някъде да се подпиша електронно давай насам линк. Цялата образователна система е толкова СУХА и остаряла , че не е за приказване. Учителя си разказва урока под носа и всички тъпеят. Къде са новите методики , повече практика не толкова теория...дискусии и тн.

Аз съм и за вероучението , не знам какво стана с него толкова пъти влизаше и излизаше от програмите през годините. Whistling

# 12
  • Варна
Ваше право е да мислите така , но смятам , че децата трябва да могат да танцуват народни танци  ид а са запознати с народните традиции и обичаи , тези неща са толкова обширни , че едва ли са застъпени добре в учебниците по разни предмети . И някак не виждам защо сравнявате това с изучаването на китайски . Българите сме такъв народ , все мрънкащ и в същото време примиряващ се въвеждането на турския и не знам си още какъв език в училище ! Нима за тези предмети няма да трябват учебници и помагала , парите , за които ще доидат от бюджета ни . И трябва да е ЗИП , за да е задължителен за всички , независимо какъв майчин език говорят и каква вяра изповядват . Извинявайте , но живеем  в България все пак !!!
Оф, става все по-зле.
Като живееш в България, поне се научи да пишеш правилно на официалния й език, а не агитирай за някакви измислени и никому ненужни хора.

# 13
  • Пазете Гор
Патриотичният патос е неуместен, пък и се поизтърка от немарлива употреба напоследък.

Изучаване на традиции в училище е оксиморон. Традициите са нещо, което няма нужда да бъде изучавано. Иначе не са традиции, а нескопосани балкантуристки сценки.

В България живеят около милион и половина души, които не са българи, но са пълноправни граждани на страната. Това е факт. Кому е нужно те да заучават в задължителното училище чужди за тях традиции? Справедливо ли е? Да се изучават ли българчетата и някои турски, цигански традиции? И защо? А какво ще правим, ако ние в Трънско имаме едни традиции, а пък варналии - точно обратните?

# 14
Ваше право е да мислите така , но смятам , че децата трябва да могат да танцуват народни танци  ид а са запознати с народните традиции и обичаи , тези неща са толкова обширни , че едва ли са застъпени добре в учебниците по разни предмети .

Защо пък да трябва? Аз не мога и не искам да танцувам нито един народен танц. Нито те, нито обичаите са ми затрябвали. Не мисля, че и на децата ми им трябват. Който иска да си учи неговите на каквото иска или да ги записва на школи.

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 19:52 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт