Отговори
# 15
  • Майничка
Ваше право е да мислите така , но смятам , че децата трябва да могат да танцуват народни танци  ид а са запознати с народните традиции и обичаи , тези неща са толкова обширни , че едва ли са застъпени добре в учебниците по разни предмети .

Добре, защо първо не се запознаете с това, какво е застъпено в учебната програма, пък после да обобщавате така? В повечето училища като възможност за ЗИП, че и СИП се дават основните предмети - БЕЛ и математика, защото часовете, особено след 4 клас, не са достатъчни да се упражни преподавания материал.
Ако пък чак толкова държите Вашето дете да изучава задължително това, когато тръгне на училище, съберете единомишленици, поставете въпроса пред училищното настоятелство и е възможно да се осъществи, като СИП.

# 16
По-добре да имат още един час ЗИП български, че като пораснат да не радеят за българщината, пишейки "някои обичай" и "много се очудих". Срамота.
Не одобрявам още задължителни часове за децата. И сега има народни танци във всяко едно училище като школа след часовете, това е напълно удовлетворително. Който желае, отива и се записва. Моят син ходи на шах, защо да не е задължително за всички да тренират шах като ЗИП, знаеш ли колко е полезно? С нищо не би навредило никому.

# 17
!!!

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 20:51 от vladinova

# 18
  • Пазете Гор
Искам да оставя настрана за момент конкретната идея, за да споделя едно свое наблюдение.

У нас традиционно се счита, че ако се случва нещо нежелано (напр. отмирането на традициите, каквото и да значи това), то е достатъчно да се напише някаква хартийка-закон, която:

- да забрани нежеланото, или
- да направи задължителна обратната практика

Това е par excellence чиновнически подход, безполезен и контрапродуктивен.  Въпреки това този подход е предпочитан от гражданите, защото им дава измамната увереност, че някой мисли по проблема им.
Не на последно място им пести конкретни усилия, заменени с подписването на петиция, адресираща проблема някому другиму, но пък даваща насладата за достойно изпълнен дълг.

Едно от децата ми участва в група за български народни танци (въпреки смесения джинс  Wink). Получава им се добре не заради някоя задължителност, а заради старанието и постоянството им, но най-вече заради енергията и вярата на хореографа им.
Точно тия работи са нужни и достатъчни - енергия, вяра и старание. И за традициите, пък и за всичко. А не хартишки, молещи министерството да напише други хартишки.

# 19
Ваше право е да мислите така , но смятам , че децата трябва да могат да танцуват народни танци  ид а са запознати с народните традиции и обичаи , тези неща са толкова обширни , че едва ли са застъпени добре в учебниците по разни предмети . И някак не виждам защо сравнявате това с изучаването на китайски . Българите сме такъв народ , все мрънкащ и в същото време примиряващ се въвеждането на турския и не знам си още какъв език в училище ! Нима за тези предмети няма да трябват учебници и помагала , парите , за които ще доидат от бюджета ни . И трябва да е ЗИП , за да е задължителен за всички , независимо какъв майчин език говорят и каква вяра изповядват . Извинявайте , но живеем  в България все пак !!!
Първо, ЗИП не означава задължителен за всички. Вземи малко да се ограмотиш, преди да правиш подобни предложения.
Второ, доста хора вече са ти го казали - българските народните танци, традиции и обичаи се изучават от децата още от първи клас, като обхватът на материала се разширява с всеки по-горен клас. Изучават се традиции и обичаи и на други етноси.
Що се отнася до въвеждането на турския... Това къде го чу или прочете?

http://www.minedu.government.bg/news-home/2013/13-06-06_info.html

Тъкмо ще разбереш какво е ЗП, ЗИП и СИП.

Последна редакция: пт, 07 юни 2013, 20:41 от Анонимен

# 20
Почти ще кривна  от темата, защото нямам деца, но пък чета, че в училищата под една или друга форма се изучава това, което Владинова иска да "перифразира" в СИП, ЗИП или каквото и да е.

Моята гледна точка- децата в България трябва да изучават българските традииции, песни и танци, за да съхраним обичаите и културата.
Бих подкрепила всяко дете, което се е научило да танцува българско хоро или ръченица, преди Бели денс.

Най-интересните ми моменти в чужбина са свързани с опознаването на културата и традициите на народа, а не с усещането за най-доброто вино в Бурж ал Араб.

# 21
но не виждам защо да е глупаво да се въведе един подобен предмет . И на последно място щом не желаете да се научите и вие и децата ви да изиграете едно българско право хоро или една ръченица , това също си е ваша работа .

Още от 1-ви клас в часовете по ФВС е заложено изучаването на Български народни хора!
"Боряно, Борянке", ръченична стъпка
2-ри клас: "Самоковско", "Седенчица"
.....
8-ми клас: "Свищовско", Пайдушка четворка
справка: http://www.minedu.government.bg/top_menu/general/

Второ, доста хора вече са ти го казали - българските народните танци, традиции и обичаи се изучават от децата още от първи клас, като обхватът на материала се разширява с всеки по-горен клас. Изучават се традиции и обичаи и на други етноси.
  Peace

# 22
  • London
Патриотичният патос е неуместен, пък и се поизтърка от немарлива употреба напоследък.

Изучаване на традиции в училище е оксиморон. Традициите са нещо, което няма нужда да бъде изучавано. Иначе не са традиции, а нескопосани балкантуристки сценки.

В България живеят около милион и половина души, които не са българи, но са пълноправни граждани на страната. Това е факт. Кому е нужно те да заучават в задължителното училище чужди за тях традиции? Справедливо ли е? Да се изучават ли българчетата и някои турски, цигански традиции? И защо? А какво ще правим, ако ние в Трънско имаме едни традиции, а пък варналии - точно обратните?

То , ако всички мислят като теб до 50 години ще се казваме Цигания или Туркистан. Много хубави неща каза австралийския посланик тук в Англия след кошмарното клане на войничето от чернокож ислямист ''Щом са дошли на наша територия ще се съобразяват с нашите правила и ще се нагаждат според нас , не ние според тях'' !!!! Това е положението , като му ида в Турция ще му уча неговите обичаи , но тук все още сме БЪЛГАРИЯ !

# 23
Да не говорим, че по музика изучават националните инструменти и трябва да могат да ги разпознават като видят и чуят. И с неравноделните размери са запознати, но авторката някак си реши, че не можели и едно право хорце да изиграят, може би никога не е ходила на годишен училищен концерт.
пп: темата поема някава безумна посока, ужас. Кои сме ние и кои са те?

# 24
пп: темата поема някава безумна посока, ужас. Кои сме ние и кои са те?
Това си помислих и аз. Говорим за деца, които ходят на училище.

La Catrala, твоето ( твоите) на колко години са?

# 25
То , ако всички мислят като теб до 50 години ще се казваме Цигания или Туркистан. Много хубави неща каза австралийския посланик тук в Англия след кошмарното клане на войничето от чернокож ислямист ''Щом са дошли на наша територия ще се съобразяват с нашите правила и ще се нагаждат според нас , не ние според тях'' !!!! Това е положението , като му ида в Турция ще му уча неговите обичаи , но тук все още сме БЪЛГАРИЯ !

Къде заби пък ти, жено? Щуротии.

# 26
Аз започвам да схващам - авторката е една от афектираните и вбесените, че може да има учебници на турски и е решила да противодейства с изучаване на родните традиции задължително. Шантава работа  Simple Smile

# 27
  • London
Янечек май се правиш на ощипана госпожица.

Аз не знам на колко години съм , но знам , че не бих нахлузила фереджето. Като ви гледам вас господа май , май сте готови за феса. Ти , ако не си знаеш какъв си по народност и нямаш чувство за принадлежност към групата си аз имам.Та кои сме ние и кои са те аз , знам , ти ако не знаеш. И не съм длъжна да си нагаждам учебната програма според малцинствата ясно ли е ? Ако искаш и турски пусни да ти учи детето....  Sick

# 28
  • Варна
Да спомена ли пак за симпатичния доктор от Виена?! Тя май темата натам заби.

# 29
  • Пазете Гор
Почти всички теми са така. Жалко е, макар и предвидимо.

Аз приключих тука.

Общи условия

Активация на акаунт