ГРАДИНАРСТВО - моето хоби! 15

• 85 199
  • 760
  •   1
Отговори
# 90
момичета, да ви питам. Утре ми пристига рустифина. Контейнерна - 1,20м.
Кажете ми дали да я подпирам да расте права или да си я оставя да си се криви???? Thinking

JuliS, нашата Софора, която я засадихме вече висока около 2 м. и малко отгоре, не сме я подпирали. Thinking Мисля, че ако дървото е в голям контейнер, с развит корен и короната му е горе-долу симетрична, не е задължително подпирането.

# 91
момичета, да ви питам. Утре ми пристига рустифина. Контейнерна - 1,20м.
Кажете ми дали да я подпирам да расте права или да си я оставя да си се криви???? Thinking

Тя сама ще ти покаже.Ние есента сложихме  3 по над 1,50м и не сме ги подпирали,сега са ок.

За протокола и аз съм русенкЪ.А градината ми е в Дряновския балкан.

# 92
Преди две седмици боднах няколко рози в почвата с шише отгоре, с отворена капачка. Днес махнах шишетата, за да ги прекопания и ги оставих без шишета вече, защото ме е страх да не изгорят в тази жега. Предполагам не е проблем, че съм ги махнала, нали? Едната има избили листенца. Peace

# 93
Шишета задържат влагата,без която не могат,докато не развият коренова система.Следващите дни ги дават горещи,може би е по-добре да ги оставиш още за известно време.Щом са с отворена капачка все пак им влиза и свеж въздух.

# 94
Аз тези дни съм си у дома. Ако ги поливам по често? Нали няма пък да изгният? Laughing Peace

# 95
Барб , колко годишно е това дърво??? Софората де? Питам за да си направя сметка колко бързо расте.

...А градината ми е в Дряновския балкан.
комшийке здравей Mr. Green

# 96
  • густо майна Филибето
Момичета, благодаря Hug  Полилея е много интересен,с разни релефни цветя и листа, но ММ не искаше да разваля автентичния много потъмнял бронз, а аз исках да е бял и състарен, затова само да покажа го нацапах с вар и тръкнах тук там, по тази причина не ви го показвам отблизо. Но той се оказа най-ефектен в композицията и със сигурност ще е бял.
Barbabeau , мислехме за окабеляването, моята идея беше кабела на полилея да завършва с щепсел, а горе да има монтиран контакт външен, и на една кука да закачаме и откачаме. ММ е решил да слага траф 24 волта, и според него няма проблем да го вали с лед осветление. Аз нищо не разбирам от електротехника и дали нещо той не е пропуснал да помисли.
JuliS, пусни си рус тифината както искаш, моята е на стебло, но си е купена по-големичка. После клоните нагоре се кривят красиво, но това се вижда зимата.
Скрит текст:

# 97
Любознателна, то  си има външни контакти, които издържат на влага.
На нашата къща навсякъде има и си работят добре Simple Smile

# 98
  • густо майна Филибето
Да де, именно,той ще си стои на гредата . Във всеки случай ММ ще го направи както той е решил Grinning

# 99
ММ е решил да слага траф 24 волта, и според него няма проблем да го вали с лед осветление. Аз нищо не разбирам от електротехника и дали нещо той не е пропуснал да помисли.
To и аз не разбирам, само знам, че електричество и вода не е добра идея. Laughing
От друга страна 24 волта е наистина много слаб волтаж, това може да се пипа и с ръце май...
Между другото, съвсем скоро четох някъде, че за градини и изобщо за външно осветление е най-разумно да избираме само ЛЕД лампи, тъй като не излъчват светлина в UV спектъра, която привлича насекомите. Peace

Барб , колко годишно е това дърво??? Софората де? Питам за да си направя сметка колко бързо расте.
Джули, ние купихме дървото преди около 3 месеца, а от разсадника не успяха да ни кажат точно на колко години е, понеже и те са го купили от друг разсадник.
Във всеки случай мисля, че е на не повече от 5 години, съдйки по цената и по това колко е голяма короната.
Обаче трябва да знаеш, че почти всички дървета, които са от типа 'Pendula' (тоест "плачещи", с висяши надолу клони) са ашладисвани (ха сега де, не съм сигурна, че помня думата правилно, поправете ме, ако бъркам). Този висок ствол идва от друго дърво, вероятно от обикновена Софора, която не е с плачеши клони. Новата корона просто е "посадена" отгоре, иначе никога нямаше да стане толкова високо и стройно дърво. Peace

# 100
  • густо майна Филибето
На присадка е точния израз. Peace но ти си го обяснила по-разбираемо Wink

# 101
През последния уикенд се натъкнахме на змии в нашата градина,слепок и смок.преди 2-3 седмици убихме  един смок и тогава сложихме препарат отблъскващ влечугите,но явно не помага.Сега прочетох,че устройствата,които са за къртици и слепи кучета,излъчващи ниско честотни звуци действат и на змиите.Имам едно такова вече в градината с луковичните и се чудя дали да поръчам още едно за другия край на двора.
Вие как се справяте с тези нежелани гости.Много се притеснявам за малкото ми дете и не знам как да я предпазя.

# 102
Елица, при нас смок беше дошъл пред вратата...в обувките...направо цяла седмица ушите ме боляха да се напрягам при всеки шум...
Миналата година котката ни ги носеше - живи. Оставяше ни ги в краката и като загубеше интерес ги оставяше и си тръгваше. По 1,50 парчета мъкнеше. Иначе знам че котките ги ядат. Даже отровни да са / пепелянки/ Но при нас просто ни ги носеше да си играе с тях и да се похвали!

# 103
бррр....
знам,че имат и своите плюсове.този,който аз видях беше смок-мишкар и съм му благодарна,че нямаме мишки,но въпреки това не мога да преодолея страха си. Sick

# 104
бррр....
знам,че имат и своите плюсове.този,който аз видях беше смок-мишкар и съм му благодарна,че нямаме мишки,но въпреки това не мога да преодолея страха си. Sick

А и слепокът не е змия, а вид гущер без крака и изобщо не е отровен. При близка среща никога не би тръгнал да напада, а ще си откъсне опашката (гущерска му работа:)))) и ще избяга.

Има различни неща, които гонят змиите, но всичките са временни. Например да се запали кожа (стари обувки или чанти). Миризмата ще ги отблъсква до следващия дъжд.
Или да си завъдите таралеж. Simple Smile Но тогава пък внимавайте с кърлежите, понеже таралежите имат между бодлите си по много.

Но най-доброто, което можете да направите, е редовно да косите тревата ниска и да обясните на детенцето да не стъпва с боси крака и да не пипа по зашубрачените части на градината.
Ние тук също имаме змии, включително и пепелянки Rolling Eyes и се научих, че единственият начин да не ги срещам е да се съобразявам с евентуалното им присъствие.

Общи условия

Активация на акаунт