Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 2

  • 148 124
  • 738
  •   1
Отговори
# 375
  • Мнения: 224
Здравейте и от мен    bouquet
И аз се нареждам на опашката за гъба. От София съм, ако някой предлага, нека да се свърже с мене на лични.

# 376
  • Мнения: 224
Сдобих се и аз с една гъбка. Веднага я сложих в мляко, ще чакам 24 часа и после прецеждам и слагам млякото в хладилника, а гъбката в ново мляко.
Обаче   newsm78  дали някой, който е ползва такава гъба от повече време може да ме просветли какво мляко да използвам. От София съм, баш в центъра живея и нямам възможност да си купувам домашно мляко, което със сигурност е най-хубаво. Та въпроса ми е има ли някакво наблюдение някой, кои марки прясно мляко са най-подходящи.
Също така, ако някой път си намеря домашна мляко, трябва ли да го сваря, преди да го ползвам за гъбата.

# 377
  • Мнения: 2 342
chilimura, кефирът ще си стане и с не варено мляко, но трябва да си сигурна в произхода и качеството му. Аз варя домашното. С купено на Домлян съм правила, виждала съм го във Фантастико. Не е лошо.

# 378
  • Мнения: 87
Правя с мляко на Добрев от специализираните му магазини. Няма грешка.

И аз да се похваля - след първоначалните 3-4 различни опити и свикване с гъбите, вече ми става много добре и гъсто. Номерът, който научих, е да слагам млякото в по-нисък и разлят съд.

Свикнах и с вкуса му. На мен лично по ми харесва, когато не киселее. Смесвам го понякога с мед или с плодове на пюре и става много симпатична плодово-млечна напитка.

# 379
  • Мнения: 38
Използвам синята верея.

# 380
  • Мнения: 0
Здравейте,  някой има ли гъбка за споделяне ?
От София съм

# 381
  • Мнения: 343
Момичета варете задължително млякото, защото е много опасно ако кравата е болна!

# 382
  • Мнения: 0
Скъпи мами и аз търся кефирна гъба. Някой има ли за споделяне от София?

# 383
  • Мнения: 0
За варенето на млякото- трябва да се вари само домашното,другите млека от супермаркета са пастьоризирани и не е необходимо. Друг е въпросът,че вие може да варите и пастьоризираното за по-сигурно.
Може би знаете скъпи момичета,но е много важно гъбата да няма допир до метал,нито купи,нито метални лъжици.

# 384
  • София
  • Мнения: 24 737
Не препоръчвам млякото в пликове от Кауфланд. Отвратително е и не прави кефир.Sad

# 385
  • Мнения: 1 787
Аз не препоръчвам никое мляко  в пликове, което много по-евтино от другите, защото са разредени много с вода. Няма смисъл! А  за хубав кефир си купувайте мляко с висока масленост.

# 386
  • Sofia
  • Мнения: 1 595
Нашата гъба я уморихме, без да искаме. Спа една нощ във вода извън хладилника.
Но дъщерята има непоносимост към лактоза. Интересно, че кефирът и действа добре. Моля, ако някой има за раздаване да ми пише. Ще съм благодарна да получа гъбата.
Става въпрос за София.
ПП С млякото на Била, в кутията, става също хубав кефир.

Последна редакция: сб, 01 фев 2014, 10:09 от Ani Ka

# 387
  • Мнения: 1 273
И аз съм в София - център и търся гъба.

# 388
  • София
  • Мнения: 24 737
Млякото в плик, от Лидл е много хубаво. Не е разредено и прави страхотен кефир. Аз не харесвам кефир направен от млако с голяма масленост. Но това е до предпочитания и вкусове.

# 389
  • Мнения: 224
Пак въпросче   Thinking
Два кефира направих за сега, но нещо не се получават много кефирени. Става следното: прясното мляко си остава с почти същата консистенция, не става значително по-гъсто, а едвам забележимо сгъстява. Вкусът също не е кой знае по-различен, съвсем леко киселее, но като цяло си усещам най-много вкусът на прясното мляко. Забелязах също, че след като махам гъбата от млякото, в което кисне 24 часа, около самата нея има едно такова гъсто образование, което очаквах да е в цялото мляко, а не само по гъбата. Тази малка част от моите опити най-много прилича на кефир.
Правя го със синята верея.
Въпроса ми е дали да не оставям гъбата да кисне за повече от 24 часа (и ако е така дали не трябва след 24 час примерно да прибера млякото с гъбата в хладилник) и дали не трябва да разбърквам честичко, за да може въпросното гъсто образувано по самата гъба, да се разпространи из цялото мляко и да стане по-гъсто и то?
Дългичко стана обяснението ми. Ще очаквам съвети от опитни кефир майстори   Peace

Общи условия

Активация на акаунт