Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 2

• 147 705
  • 738
  •   1
Отговори
# 390
  • София
chilimura Явно трябва да оставиш гъбата да стои малко повече. Добро решение е и прибирането в хладилник, след като са минали 24ч. Можеш да пробваш, след като я прецедиш да оставиш гъбата 24ч в хладилник. В този период продължава процеса и кефира става по-гъст. В никакъв случай не я разбърквай! Много са факторите, за да се получи идеалната гъстота. Пробвай, с всеки опит резултата ще е все по-добър. Успех!

# 391
Докато гъбата беше малко количество квасех 1 б. от малка лютеница (май е около 250 мл) за 2 дни на стайна температера (20-21гр.) Сега гъбката се размножи и вече става за 1 ден.
Като разбърквам кефирът става по-рядък.

# 392
Здравейте и от мен! Не съм изчела цялата тема, но ние вкъщи сме кефирни маниаци и квасим с литри. В резултат - много гъба ни се намножи! Така, че някой ако иска, мога да изпратя, срещу обещание за добро гледане  ;-, че ни е нещо като домашен любимец  Laughing
А най - хубав кефир става с домашно прясно мляко - директно от кравата ( козата, овцата); отслоява се само каймака след сваряване, защото гъбата се оплита в мазнината. Тези магазински млека може и да ви убият гъбата - те са пълни с антибиотици и всякакви химични гадости; това е една от причините да не става хубав кефир от купешко мляко. Добре е също първите 24ч да стои на топло, стайна температура или завито като кисело мляко. Важно е също да се клати редовно, по този начин гъбата се активира отново. Легендата гласи, че едно време тибетците слагали кожен мях пълен с кефир на входната врата и който влиза първо трябвало да разклати хубаво мяха. Така ставал най - хубавия кефир!   bouquet

# 393
  • Sofia
Здравейте и от мен! Не съм изчела цялата тема, но ние вкъщи сме кефирни маниаци и квасим с литри. В резултат - много гъба ни се намножи! Така, че някой ако иска, мога да изпратя, срещу обещание за добро гледане  ;-, че ни е нещо като домашен любимец  Laughing
Обещавам да я гледаме. Как може да си вземем?

# 394
  • София
chilimura, към всичко казано до тук за гъбата, мога само да добавя: много зависи колко е голяма гъбката и колко милилитра мляко сипваш. Ако гъбката е малка, а ти сипваш в голя, буркан и пълниш догоре, няма как да се получи за 1-2 дни кефир. Прави ми впечатление, че когато за първи път слагаш гъбата в кефир, става след 2-3 зареждания, защото не се знае този, който е дал гъбата как я  съхранявал и гледал и дали преди това не е стояла във вода. Когато гъбата е стояла във вода за да отпочива, след това пак трябват 2-3, дори и 4 зареждания, за да започне да прави хубав кефир. Хубаво е през деня да се разклаща буркана. Относно температурата - не миля, че е от голямо значение. Наште гъбки са на хладно и правят страхотен кефир. Но всичко това сме го писали много пъти на предишни страници. Simple Smile
Успех!

# 395
Нашата гъба прави доста едри зърна и напоследък мн бързо се размножава, но ние квасим по 6л истинско мляко всяка седмица. Забелязала съм, че дребни остават зърната, ако дълго време гъбата е стояла във вода или ако се кваси кофти мляко с нея. А колкото до супер кефир - всеки си има собствен вкус. Ние например, го обичаме по - кисел и резлив и установихме, че най-добре по наш вкус се получава, когато е на топло. Някои хора го обичат по - сладникав и т.н.
Гъба мога да изпратя по куриер. Пишете на лични, който се интересува. В момента мога да изпратя на 2ма или трима души за по литър квасене.

# 396
  • София
А най - хубав кефир става с домашно прясно мляко - директно от кравата ( козата, овцата); отслоява се само каймака след сваряване, защото гъбата се оплита в мазнината. Тези магазински млека може и да ви убият гъбата - те са пълни с антибиотици и всякакви химични гадости; това е една от причините да не става хубав кефир от купешко мляко. Добре е също първите 24ч да стои на топло, стайна температура или завито като кисело мляко. Важно е също да се клати редовно, по този начин гъбата се активира отново. Легендата гласи, че едно време тибетците слагали кожен мях пълен с кефир на входната врата и който влиза първо трябвало да разклати хубаво мяха. Така ставал най - хубавия кефир!   bouquet
най тържествено обещаваме да я гледаме с голяма любов
Ще може ли,моля те,да ни изпратиш?/в софия/

# 397
С нормална големина на тибетската млечна гъба - 2-3 см в диаметър, един буркан среден, пълен с подходящо прясно мляко става на квас за 3 - 4 дни.
След това следва, при желание, престояване на стайна температура, или в хладилник на прецедения квас за още 1 - 2 дни. След това е отличен за пиене.

Какво значи средно голям буркан - 700 - 800 мл.
Какво значи подходящо мляко - около 3 -3,5 % масленост !
Ако е купешко, не всяко става !!!!!!!!!! Относително подходящи са Вирея и Данон.
Знак, че млекото не е хубаво за вкисване от кефирената гъба- образуване на "бял прах" по дъното а буркана - т. е. това е сипаното мляко на прах в "оригиналното4 купешко, уж "100% натурално прясно мляко".

Вкисването - в среда без достъп на въздух.

# 398
Снощи си направих кефир за първи път, и понеже нямам представа какъв е вкусът му....се чудя кефир ли пих, или прокиснало мляко. Все пак стоя извън хладилник цяло денонощие и е нормално да прокисне. Заредих пак, ще видим утре.....

# 399
аз не го слагам в хладилник и си става добре!

# 400
Някой може ли да ми изпрати такава кефирена гъба.Доставката ще си я поема аз Simple Smile От Стара Загора съм.Благодаря ви Simple Smile newsm51

# 401
  • София
Имам гъба за подаряване, бих могла и по Еконт да пратя, само не знам в какво би трябвало да се сложи?
В София сме, може и лична среща, но с децата ми е малко сложно излизането от квартала (Х. Димитър).

# 402
Здравейте, искам да попитам. Може ли от този Кефир да се дава на 3 годишно дете против запек.Благодаря ви за отговора. Може и на л.с.

# 403
Аз давам на 2 годишно  Grinning

# 404
  • София
Това се чудех наскоро, в момента в който захраня с кисело мляко мога ли да давам кефир?

Общи условия

Активация на акаунт