Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 2

  • 148 096
  • 738
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 341
Дайте предложение за подходящ съд.

Порцелан,стъкло.

# 256
  • Мнения: X
Дайте предложение за подходящ съд.

Порцелан,стъкло.
Трябва да е с капак и удобен.Такъв разлат съд с капак нямам.Ако имате идея откъде да го закупя -да видя снимка -някое гювече освен.

# 257
  • София
  • Мнения: 24 736
Гъбата задължително я държа в стъклен буркан. Дори и когато почива, пак е в стъклен буркан. Млякото трябва да бъде 2/3 от съда. Гъстотата на кефирената напитка зависи от млакото и от това колко голяма е гъбата, в кой етап е......Една гъба нараства след 20-ден.

# 258
  • Мнения: X
Гъбата задължително я държа в стъклен буркан. Дори и когато почива, пак е в стъклен буркан. Млякото трябва да бъде 2/3 от съда. Гъстотата на кефирената напитка зависи от млакото и от това колко голяма е гъбата, в кой етап е......Една гъба нараства след 20-ден.
При поставяне на същата гъба със същото количество мляко във буркан с винт млякото кефира ми е по-рядък.В кутията от сладолед става като гъсто кисело мляко -отделя и цвик отгоре.

# 259
  • София
  • Мнения: 24 736
Или гъбката е малка или млякото не е добро. Освен това първите наколко напитки няма да са гъсти, постепеено стават нещата.
На първа страница в темата мисля, че има линк с подробно описание. Преди 1-2 страници аз също сложих един линк с много точно и много добре описан целия процес.


П.П. На 15-страница съм сложила линка.
Ето го отново: http://snow4eva.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/12/19/kefir-tibetsk … irena-gyba.457731

# 260
  • Мнения: X
Или гъбката е малка или млякото не е добро. Освен това първите наколко напитки няма да са гъсти, постепеено стават нещата.
На първа страница в темата мисля, че има линк с подробно описание. Преди 1-2 страници аз също сложих един линк с много точно и много добре описан целия процес.


П.П. На 15-страница съм сложила линка.
Ето го отново: http://snow4eva.blog.bg/lichni-dnevnici/2009/12/19/kefir-tibetsk … irena-gyba.457731

1 супена лъжица кефирни зърна са достатъчни за 1 л. мляко. Една кафяна чашка зърна към 2 л мляко произвежда също добре газиран кефир.Моят е малко по-малко от 1 каф чашка -за такова кратко време-беше около 1/2 от обема на чашаката сега е 3/4,че и кусур.
Около една супена прелъпнена лъжица ми е - веря го с чаена пластасова -около 2 и 1/2 е -това ще рече че в 1 л мляко ли да го слагам.
Кефира ми става като гъсто кисело мляко с малко цвик отгоре -при стояне 2 дена в кутия от сладолед.Когато е в буркан с винт е рядък -днес го сложих в мляко Пилос 3,6% в буркан.Ще видя утре резултата.
Преди това беше (в кутията ) с мляко от Лидл от плик 2%. Кой кефир е качествен гъстият или не?
Моят не е рядък ,там пише,че ставал воднист,ако не качествено млякото.

# 261
  • София
  • Мнения: 24 736
Пилос е от Лидл, нали? Това е най-отвратителното мляко. Мисля, че е UHL. Mr. Green Аз само веднъж го купих и ми унищожи гъбата. Никога повече няма да го купувам!  Дори най-обикновеното мляко, във Фантастико и Кауфланд, което е по 0,85лв. прави по-добър кефир от Пилос. Но това е мое мнение.

# 262
  • Мнения: X
Пилос е от Лидл, нали? Това е най-отвратителното мляко. Мисля, че е UHL. Mr. Green Аз само веднъж го купих и ми унищожи гъбата. Никога повече няма да го купувам!  Дори най-обикновеното мляко, във Фантастико и Кауфланд, което е по 0,85лв. прави по-добър кефир от Пилос. Но това е мое мнение.
Има два вида ,Пилос в ЛИДЛ ,UHL  е на стелажи след рафта със сметаната и разните бакпулвери и нишестета ,има и едно още по-евтино пак по същата технолагия.
  Другите са във студената витрина при киселите млека и прясното мляко във торбичка. Има от 3,6% и 1%.
 Това мляко е пастьоризирано и има по-кратък срок на годност.
 Работила съм в склад за хранителни стоки и познавам опаковките и видовете млека.
От онова никога не съм купувала,защото помнех как ни го караха то другия склад където лятото температурата беше 50градуса и му нямаше нищо,както и натуралните сокове ВВВ и тям подобни...
 За момента нямам как да вземам домашно мляко.
Досега гъбката беше в млякото от ЛИДЛ дето е на 0,89 и беше гъст кефира.
 Само днес е с това,но млякото е хубаво -пробвах го на вкус.
Аз съм отраснала с домашни млека,дядовците и бабите ми имаха крави и да речем усещам вкуса.
 Като се омъжих известно време живях на село и там сме били само с домашни млека ,че и до скоро.Но на село вече почти никой не гледа крави,даже и кози и е трудно да се намери мляко.

Последна редакция: вт, 05 ное 2013, 19:15 от Анонимен

# 263
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 24 019
Гъбата ми, любезно дадена ми от Krasi ***, за две седмици е удвоила обема си (моята беше малко, малко повече от 1 ч.л., понеже я разделих с приятелка). Вече е повече от супена лъжица, бих казала малка кафяна чаша запълва. Расте бързо, скоро ще мога да давам на роднини и приятели (а по-късно и тук ще пиша, ако имам свободна).

Живее в обикновено мляко от UHT опаковка. Ще ме прощавате, но далеч не всеки има крава на терасата, мляко от улицата не бих купила, а към това в пликчетата имам големи резерви (най-малкото, се скапва супер бързо, по-бързо от млякото от 'живи' крави. Да, млякото от кутия е претърпяло някаква обработка за дълготрайност. Не, гъбата не умира в него - поне не моята, а аз не съм от суперстарателните хора Simple Smile

Държа я 24-36 часа, според както се сетя. За 36 часа подквасва млякото повече и ми е по-трудно да го прецедя, трябва да ползвам по-едра цедка. Подквасва към 600-700 мл мляко, наливам на око.

Мия я, ако е седяла 36+ часа в млякото, и я мия с малко мляко - слагам я в чашка, сипвам малко прясно мляко (30 мл някъде засега й стигат), разбърквам я внимателно с пръсти в млякото, да се изплакне добре, прецеждам го (добавям го към готовия кефир) и я слагам в чисто мляко. И къщичката й - стъклен буркан - се случва не винаги да измия, веднъж-дваж я пуснах в немит буркан, нищо й няма. Иначе го изплаквам добре с малко преварена вода, да не остават остатъци от мляко по него.

Мисълта ми беше, че и без толкова вторачване и старания гъбата си живее и работи Simple Smile ако беше толкова крехък и деликатен организъм, нямаше да оцелее при полеви номадски условия в тундрата, мисля.

# 264
  • Мнения: X
Гъбата ми, любезно дадена ми от Krasi ***, за две седмици е удвоила обема си (моята беше малко, малко повече от 1 ч.л., понеже я разделих с приятелка). Вече е повече от супена лъжица, бих казала малка кафяна чаша запълва. Расте бързо, скоро ще мога да давам на роднини и приятели (а по-късно и тук ще пиша, ако имам свободна).

Живее в обикновено мляко от UHT опаковка. Ще ме прощавате, но далеч не всеки има крава на терасата, мляко от улицата не бих купила, а към това в пликчетата имам големи резерви (най-малкото, се скапва супер бързо, по-бързо от млякото от 'живи' крави. Да, млякото от кутия е претърпяло някаква обработка за дълготрайност. Не, гъбата не умира в него - поне не моята, а аз не съм от суперстарателните хора Simple Smile

Държа я 24-36 часа, според както се сетя. За 36 часа подквасва млякото повече и ми е по-трудно да го прецедя, трябва да ползвам по-едра цедка. Подквасва към 600-700 мл мляко, наливам на око.

Мия я, ако е седяла 36+ часа в млякото, и я мия с малко мляко - слагам я в чашка, сипвам малко прясно мляко (30 мл някъде засега й стигат), разбърквам я внимателно с пръсти в млякото, да се изплакне добре, прецеждам го (добавям го към готовия кефир) и я слагам в чисто мляко. И къщичката й - стъклен буркан - се случва не винаги да измия, веднъж-дваж я пуснах в немит буркан, нищо й няма. Иначе го изплаквам добре с малко преварена вода, да не остават остатъци от мляко по него.

Мисълта ми беше, че и без толкова вторачване и старания гъбата си живее и работи Simple Smile ако беше толкова крехък и деликатен организъм, нямаше да оцелее при полеви номадски условия в тундрата, мисля.
Ако кефира се ползва за лечение млякото  UHT опаковка,не е  удачен вариант.Замен това вече не е мляко-не мож е мляко да стои в месеци и при високи температури и да не се разваля.При самата обработка са убити и унищожени всички полезни вещества в млякото.
  Млякото в пликче в Лидл засега ми се най-доближава до домашно -разваля се , значи няма консерванти .
 Както по-горе писах израстнала съм с домашно мляко,доскоро само такова ползвахме -консумираме ,просто за даденият момент не мога да намеря такова -не искам да купувам от тези дето го носят пред блоковете.

# 265
  • Мнения: 1 207
 UHT технологията е свързана със загуба или намаление на водноразтворимите витамини – фолиева киселина, витамин В12, В1 и витамин С. Останалите нутриенти обаче се запазват благодарение на факта, че високата температура действа твърде кратко време.
http://organichno.com/index.php/hrana/51--1-/258-true-about-milk

# 266
  • До хладилника, който обичам
  • Мнения: 24 019
Даже и това е малко спорно.


    Calories
    UHT milk contains the same number of calories as pasteurized milk.

    Calcium
    UHT and pasteurized milk contains the same amount of calcium.

    Folate
    UHT milk contains 1 μg of folate per 100 g, while pasteurized milk contains 9 μg.[4]

    Vitamin B12, vitamin C and thiamin
    Some nutritional loss can occur in UHT milk.[5]

"Известна загуба на хранителни вещества" не е като "голяма загуба".
Разбира се, всеки е свободен да купува мляко по свой избор; за мен млякото от пликчета и канички не е по-добро от това по улиците. Въпреки че редовно пробвам различни марки с надежда да намеря някое по-читаво, не мога да намеря такова. Едното разваляне само по себе си за мен не е достатъчен показател за качество.

# 267
  • Мнения: 8
Здравейте,имам тибетска гъба за подаряване!
Пишете на лични ако искате,от София съм

# 268
  • София
  • Мнения: 6 771
Моята гъбка порастна и вече прави по-гъст кефир. Всъщност, за да прецедя се налага леко да го разредя (че ми е и ситна цедката).
Онзи ден майка ми донесе домашно мляко - ами стана като сирене направо, толкова гъсто. Та, моят извод, за гъстотата на кефира е, че зависи и от големината на гъбата, и от маслеността на млякото. Peace

# 269
  • Мнения: X
Моята гъбка порастна и вече прави по-гъст кефир. Всъщност, за да прецедя се налага леко да го разредя (че ми е и ситна цедката).
Онзи ден майка ми донесе домашно мляко - ами стана като сирене направо, толкова гъсто. Та, моят извод, за гъстотата на кефира е, че зависи и от големината на гъбата, и от маслеността на млякото. Peace
Точно така е.
Ама моята гъба се удвои за много кратко време.

Общи условия

Активация на акаунт