Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 2

  • 148 111
  • 738
  •   1
Отговори
# 285
  • TX
  • Мнения: 600
относно съхранението преди бях казвала моят неуспешен опит, направих всико по препоръка : измита с мека вода, изцедена на марля, след това обилно поръсена със сухо мляко и в хладилника на отделението с капак  на вратиката ...и като реших да съживявам ...тръц не се получи , за замразяване знам е се убива. Друг начин в хладилника с мляко като се подменя на 5-6 дни и не се разболява също и с вода, но тогава времето е 4-5 дни. Вее като ми се увеличи гъбата и ми стане много предпочитам да раздавам, а ако се получи така, е си изгубя гъбата знам, е ще се отзове някой да ми даде.

# 286
  • София
  • Мнения: 24 737
yulmana, в хладилника се съхранява, ако почиваш. В хладилника гъбата не се развива, не расте. Може да прави кефир, но става за 3-4 дни.
АБОРИГЕНА, не си я съживила, защото преди да я поръсиш със сухо мляко е трябвало много хубаво да изсъхне на салфетка за 1-2 дни. След това се поръсва със сухото мляко и се слага в плик на хладно, може и в хладилник.

# 287
  • Мнения: X
yulmana, в хладилника се съхранява, ако почиваш. В хладилника гъбата не се развива, не расте. Може да прави кефир, но става за 3-4 дни.
АБОРИГЕНА, не си я съживила, защото преди да я поръсиш със сухо мляко е трябвало много хубаво да изсъхне на салфетка за 1-2 дни. След това се поръсва със сухото мляко и се слага в плик на хладно, може и в хладилник.

Това го знам,нали точно затова е там сложена,просто й сменям по-често млякото.
 Къде написах,че искам да правя кефир в хладилник.
 За този тип изсушаване ,някой беше казал ,че ак е извън хладилник я нападат буболечки.

# 288
  • TX
  • Мнения: 600
yulmana, в хладилника се съхранява, ако почиваш. В хладилника гъбата не се развива, не расте. Може да прави кефир, но става за 3-4 дни.
АБОРИГЕНА, не си я съживила, защото преди да я поръсиш със сухо мляко е трябвало много хубаво да изсъхне на салфетка за 1-2 дни. След това се поръсва със сухото мляко и се слага в плик на хладно, може и в хладилник.

суши се за около 3 дни на марля а отдолу и имаше друга кухненска хартия с цел по-добро попиване, технологията беше спазена на 100% но не се получи

# 289
  • София
  • Мнения: 24 737
Една съфорумка ми каза, че някои сушат люспички от гъбата по техологията нзписна във твоя пост и моя, съхраняват на хладно и след като активират люспите, т.е. гъбките, те нарастват и си стават големи гъби, но трябва време.

# 290
  • Кукуландия
  • Мнения: 108
Здравейте!

Аз кърмя и се чудя дали може да пия кефир... Бях чела, че при бременни не се препоръчва, но за кърмачки не намерих информация   Rolling Eyes

# 291
  • София
  • Мнения: 24 737
Здравейте!

Аз кърмя и се чудя дали може да пия кефир... Бях чела, че при бременни не се препоръчва, но за кърмачки не намерих информация   Rolling Eyes






За кърмене не знам, но не виждам причина, за да не се пие.
Една съфорумка сподели преди време, че през цялата бременност е пила кефира без прекъсване и не е имала проблеми, нито бебчето.

# 292
  • Мнения: 47
Здравейте, момичета!  Днес за първи път пих кефира на гладно и ми се обостри гастрита, изобщо ми стана некомфортно на стомаха. Възможно ли е да е от кефира? Тъй като има сладникъв вкус, който не ми допада най-много, възможно ли е да му слагам малко кисело мляко преди да го консумирам?
Предварително Благодаря!

# 293
  • София
  • Мнения: 24 737
Всяка сутрин пия кефира на гладно и нямам никакви оплаквания. Правя много гъст кефир и не го разреждам с нищо. Знам, че някои сипват вода, за да го разредят.
Пробвай първо по-малки количества и постепенно увеличавай.
Хубаво е и други да споделят как е при тях.

# 294
  • Мнения: 1 207
Всяка сутрин пия кефира на гладно и нямам никакви оплаквания. Правя много гъст кефир и не го разреждам с нищо. Знам, че някои сипват вода, за да го разредят.
Пробвай първо по-малки количества и постепенно увеличавай.
Хубаво е и други да споделят как е при тях.

И аз принципно имам проблеми със стомаха, но с кефир на гладно нямам оплаквания. Напротив идеално ми действа, по-добре от кафе Simple Smile

# 295
  • София
  • Мнения: 24 737
От дълги години имам колит и гастрит. Откакто пия кефира, нямам оплаквания.
Сутрин пия кефира, след 15-20 минути пия топла вода около 250-300 мл. и след около 20 минути - кафе. Скоро ви споделих, че кефира много ме засища и мога да издържа до 2-3 часа следобеда без храна.Даже 2 кг. свалих.

# 296
  • Мнения: 47
Моят кефир стана доста рядък като айрян и сладникав. На какво може да се дължи това? Държа на стайна температура 19-20 градуса. Да не би нещо да бъркам?

# 297
  • София
  • Мнения: 6 771
Моята гъба в началото правеше такъв кефир, след като узря явно, започна да прави по-гъст и кисел (също за гъстотата, а и мисля за растежа на гъбата, значение има и маслеността на млякото).

# 298
  • Мнения: 47
Млякото е от домашен източник. Незнам каква е маслеността му. Ще пробвам и с пастьоризирано да видя какъв кефир ще се получи. Дали на този етап мога да му сложа малко кисело мляко, преди да го изпия, за да ми е по-приятно на вкус? Че сега е много блудкав.

# 299
  • Мнения: 3
Здравейте!
Раздавам кефирени гъби. От Варна съм.

Общи условия

Активация на акаунт