Частни училища-информативна тема

• 70 303
  • 955
  •   1
Отговори
# 450
Този минимум се оценява като "отличен" в ДУ и като 3,50 в ЧУ. Личен опит.

Шестица по мат от ДУ = 3,15 в ПЧМГ
Шестица по БЕЛ от ДУ = 4,60 в Света София
Шестица по англ. от ДУ + 5 години курс по англ. в АК = 4,85 в Св.София

Това е нашата равносметка.
За дъщеря ми ще е шокова година. От отличничка ще стане тройкарка с преместването от ДУ в Св.София.
Просто не ми се мисли как ще наваксваме...

# 451

За дъщеря ми ще е шокова година. От отличничка ще стане тройкарка с преместването от ДУ в Св.София.

И нашата статистика е горе-долу същата. Бях в шок като разбрах (по БЕЛ специално). Поне слязох на земята. То това беше и целта!

Не ни приеха, но не съжалявам много, защото аз търсих по-скоро сравнението. За моето дете (пак казвам, само за моето) не толкова знанията са важни, колкото спокойствието, самочувствието, Емоционалния коефициент, ... такова неща. Дори и да не успее с висок резултат по изпити и олимпиади, по-важното е да е щастлива и спокойна (само за моето дете говоря).

# 452
Е, това е черешката на тортата на цялата дискусията. Къде са тези ЧУ,  за които говорите? Или това са нещата, които си фантазирате след като сутрин качите децата си на буса... От първа, втора и трета ръка впечатленията ми са, че в ЧУ (особено в начален и среден курс) учат огромен брой деца с поведенчески, обучителни или др. проблеми.

Деца, които във всяко нормално общинско училище биха били слаби ученици в ЧУ са отличници.

Учители си позволяват да  не си преподават материала и цели учебници остават невзети, тетрадките -  непопълнени, често часове  реално не се взимат, водят се само на хартия.  Контрол, какъвто има в общинските училища ежедневно, там няма.  

В пъти по-лесно се пишат високи оценки и се баламосват родителите колко будни и умни са децата им.

Сертификати и лозунги се развяват щедро, а всъщност нивото на обучение по всичките  "екстри"  - езици, театър, спортове и т.н е минимално. Храната не е такава, каквато си я представяте.

Удобството на all inclusive-а  не го отричам.

# 453
Е, ние сме ги преживели тези неща лично и скоро. Така, че не се емоционирай толкова. Фактите са си факти. Ако искаш да си затваряш очите - ОК. Аз обаче си ги отворих и знам за какво става въпрос. Има изключения, разбира се. Сигурно ти си от тях???

# 454
  • София
Пак е строго индивидуално. Peace Не за цяло училище, понеже всеки учител и в ДУ, и в ЧУ е сам за себе си, тоест той не отговаря за евнтуалните слабости на свой колега, но за конкретен предмет мога да кажа. И то такъв, над който имам сериозни наблюдения. В нашето ОУ учителката по математика  е желязна. Дай боже всекиму такава. Преподава разбираемо, обяснява при неясноти, дава големи домашни, представете си и ги проверява редовно , дава  контролни, а не  скапани тестове за заграждане, тоест от 5 клас ги учи как се разписва задача, санкционира и за малки пропуски, за да се научат. Даде огромно домашно по математика за лятото с нарастваща сложност - цяла учебна тетрадка на издателство, различно от ползваното в клас, 10 теста от учебник и още 30 от сборник. Това прави над 130 страници с условия на задачи. Дежурна е в училище от 1 септември и на добра воля организира преговорни занимания за желаещите, защото както обясни на родителската среща  от МОМН за преговор след началото на учебната година се отпускат само 4-5 учебни часа. На консултациите по математика вика всеки желаещ. Познава много добре  възможностите на децата. На по-слабите помага и пак обяснява, а на отличниците дава допълнителни, усложнени задачи с цел надграждане. Е, при този ентусиазъм , взискателност,  умение и желание да научи децата, зад написаните от нея шестици стоят наистина  шестици. Убедена съм, че отличниците при нея, ако се пробват за ПЧМГ няма да имат 3 и нещо  в никакъв случай. Аз съм ужасна критикарка, все подценявам децата, но си направих една проба днес, която е супер показателна. Много услужлива потребителка, учител по математика, качи преговорни тестове от сборник на Веди за 6 клас. Всеки от тях е с 25 задачи върху целия шестокласен материал.. Попитах потребителката на лични за колко време се очаква да се реши теста от децата. Отговорът беше  час. Следваше и разяснение, че в началото децата не се вместват в това време и да не се притеснявам, с времето добивали тренинг. Избрах произволен тест, дадох го на близначките си и засякох - на 35 тата минута едната беше готова, другата след още две. Работа буквално  като машинки, без грешка и бързо. За това мога да сваля единствено шапка на нещо повече от УЧИТЕЛ в обикновено ДУ. А и моите девойки не са изявени математички. Как ли ще се справят тези с афинитет към предмета? Та 6 на места си е 6.. "У нас" и "навън" са много разтегливи понятия и моагат да се разминават сериозно и в двете посоки. АКо "у нас"  е  средностатистическо ЧУ , а не от най-добрите като тук коментираните , а "навън" е СМГ, какво казваме тогава? Дали пак няма да има съществени разлики в оценките?

Последна редакция: чт, 01 авг 2013, 19:33 от пенсионирана русалка

# 455
Хихии, мисля, че с поста на  veto пак ще почнем отначало дискусията. Simple Smile
В тези теми за частното образование, които следя тук от 2008 г., най-забавното е, че през няколко страници се повтарят тези позиции, чути от трета ръка и всички почваме отначало да си преповтаряме, препотретваме всичко за частните училища... А тъкмо бяхме стигнали до интересни постове. Нищо, пак ще си поупражняваме в дискусии и дебати. Simple Smile

Русалка, много ми беше пак интересно да те чета. И аз съм срещала страхотни учители от ДУ на състезанията по математика. Например, от 104-то ОУ. Възхитена съм от тях и децата ни страшно си паснаха.
Мерси и за информацията на предната страница! Ние май нямаме домашно по мат. и по другите предмети (или поне не знам). Имат да четат единствено задължителната литература.

# 456
По памет - у-щето осигурява минимума от знания, валидни за всички. Този минимум се оценява като "отличен" в ДУ и като 3,50 в ЧУ. Личен опит.

Хайде пак обобщаващи изхвърляния Twisted Evil Значи отличник от произволно ДУ може да се надява само на 3,50 в произволно ЧУ, така ли да те разбирам? Любезно те моля да потвърдиш това твърдение Grinning

# 457

Както сама казваш, става дума не за кой да е отличник от кое да е училище, а за конкретно дете - твоята дъщеря, идваща от конкретно училище. Все си мисля, че един отличник от СМГ може да изкара не 3,15, а може би 3,50 или даже 4,00 в ПЧМГ Joy

# 458
  • София
Тъкмо темата ми доскуча, мислех, че сме изписали всичко, обаче се появиха нови сравнения. Този път направо ме хвърли в недоумение! Съвсем се изхвърлихте! Изобщо няма да се хабя да се занимавам с нелепи обобщения! Ако моето дете отиде  в друго училище и шестицата му стане тройка, направо змии и гущери ще избълвам среещу учителя, който ме е баламосвал.

# 459
Все си мисля, че един отличник от СМГ може да изкара не 3,15, а може би 3,50 или даже 4,00 в ПЧМГ Joy

СМГ е МГ и въобще не е по образователния минимум по математика, както са другите ДУ, така че няма какво да го даваш за пример. Да не говорим, че децата се готвят с години в подготвителните модули на СМГ, преди да влязат в СМГ. И по състезания ходят.

Това все едно изпита да е по музика и да дойде да се състезава дете от Музикалното училище с деца от обикновените ДУ, които разчитат на знанията си само от училище. Кой ще бие?
Или дете от спортно училище, на изпит по физ.възп. с деца от нормално ДУ - същата работа, победителят е известен още преди да е започнал изпитът.

Така че, нека се яви петокласник-отличник от СМГ на изпит по БЕЛ в Св.София, но без да е ходил на уроци и да видим резултата. Или пък по английски.

Последна редакция: чт, 01 авг 2013, 20:52 от Анонимен

# 460
СМГ е МГ и въобще не е по образователния минимум по математика, както са другите ДУ, така че няма какво да го даваш за пример. Да не говорим, че децата се готвят с години в подготвителните модули на СМГ, преди да влязат в СМГ. И по състезания ходят.
СМГ може да е МГ, но си е държавно училище. Не виждам защо трябва да бъде изключвано от сравненията.
Що се отнася до ходенето на уроци, за мен това е достатъчно потвърждение на думите на Черна станция, че става дума за резултатите на конкретно дете. Твърде е възможно друго дете, поставено при същите условия да изкара по-висок резултат.

# 461

Това все едно изпита да е по музика и да дойде да се състезава дете от Музикалното училище с деца от обикновените ДУ, които разчитат на знанията си само от училище. Кой ще бие?
Или дете от спортно училище, на изпит по физ.възп. с деца от нормално ДУ - същата работа, победителят е известен още преди да е започнал изпитът.

Така че, нека се яви петокласник-отличник от СМГ на изпит по БЕЛ в Св.София, но без да е ходил на уроци и да видим резултата. Или пък по английски.

- СМГ е ДУ, а в твърдението не бяха правени уговорки, че важи само за някои обикновени ДУ. Беше силно обобщено. Mr. Green
- Относно петокласника и БЕЛ - все пак СМГ приема от 5 клас. Дай им шанс да се проявят. Нека е седмокласник, а? Обаче седмокласниците в СМГ имат бая висок успех на НВО и няма да изкарат тройки.
- За английския е по-трудно. Почти няма деца в СМГ, които да не учат английски навън, та чист експеримент няма да се получи. Но иначе деца от СМГ редовно печелят първите награди от състезанието на ПОНС в най-високите нива.

# 462
  • София
Жасмин, че защо да не е ходило на уроци по английски? Нали твоето е ходило, при това на курсове в АК и има 4,85? Значи и другото следва да е в това положение, за да има база за сравнение.

# 463
Ама само как се правите на луди и се правите, че не разбирате какво ви казва Жасмин. Лично на мен са ми много гаднички намеците, които й правите де, особено по повод детето. Жената честно си казва какво е положението, и то с едно от елитните Ду.

Черна станция, остави малко великото СМГ. Да говорим за другите ДУ и то точно за 5 клас, откъдето е примера на Жасмин. Струва ми се твърде вероятно, че значим брой деца от ДУ в 5 клас ще изкарат горе-долу същата оценка по математика в ПЧМГ. Да не говорим за езика. Не 4,60, ами пълна двойка ще имат в Света София. Също и по БЕЛ.
Стига с това СМГ, дето го слагаш под път и над път. Жасмин ти говори за 5 клас и то не само за изпит по МАТ.
Към Дидева мога да отправя същите забележки. Заяжданията ви с Жасмин са дребнави.

И да, аз вярвам, че сигурно, примерно, 80% от децата в 5 клас в ДУ, изключая великото СМГ, ще изкарат на изпитите в Св  София сходни оценки с тези на Жасмин. Като по английски ще изкарат значително по-малко, ако не и кръгла двойка.

За математическите гимназии не ми обяснявайте, щото аз самият съм завършил такава. Със златен медал.

# 464
И да, аз вярвам, че сигурно, примерно, 80% от децата в 5 клас в ДУ, изключая великото СМГ, ще изкарат на изпитите в Св  София сходни оценки с тези на Жасмин. Като по английски ще изкарат значително по-малко, ако не и кръгла двойка.
Вярата е хубаво нещо.  Wink
Мисля, че в случая не се отчита фактът, че все пак става дума за изпит. Твърде е възможно дори деца от " Св. София" да не изкарат отличен на същите изпити. За английския  си прав, ако се разчита единствено на училищните познания. Впечатленията ми обаче са, че много голям процент от децата посещават езикови школи, курсове или уроци от ранна възраст.

За математическите гимназии не ми обяснявайте, щото аз самият съм завършил такава. Със златен медал.
И?

Общи условия

Активация на акаунт