Частни училища-информативна тема

• 70 449
  • 955
  •   1
Отговори
# 690
Ако правилно разбирам, предучилищните групи в някои училища се допълват с нови деца и така стават училищните класове. На практика може да се окаже, че отивайки в 1-ви клас той ще попадне в клас, в който повечето деца се познават. Всички училища ли са на този принцип с предучилищните групи? Има ли училища, които нямат предучилищни групи?

Проблемът е и друг - дали ще се класирате за тези 4 бройки в клас, или общо 16 за училището. Иначе, повечето ЧУ, за които се сещам, започват от ПУК. Само Питагор прави изключение, и то специално за тази година, предната е имало ПУК. В другите има ПУК и после децата от там запълват и първите класове. Остават единични бройки (ако въобще има), за които апетитите са големи. А и не само това - детето ще се чувства зле, в някои от ЧУ се учи много засилено чужд език от ПУК и после дете, което не е учило езика, трудно ще се ориспособи в 1 клас (ФЛ например, но и немските училища). Така че си помислете добре и разпитайте. И ние бяхме в много добра градина, в която дори бяхме влезли с изпит (на итал.лицей), но я напуснахме, за да отидем в ПУК в ЧУ.

# 691
- Кои училища с немски бихте препоръчали? Някои има ли лични впечатления освен от Увекинд, (моите са с давност от 4 години) и от друго частно или държавно (простете тази част от въпроса е извън темата)  училище с немски?  За мен също е важно да има българска диплома, така че училището към посолството съм изключила като вариант. Напълно бих приела такъв вариант, ако имам готови пари и за двете си деца до завършване на университета. За съжаление, случаят не е такъв...

Вчера посетихме Увекинд, но става въпрос за градината, не за училището. Изобщо не сме впечатлени с жена ми и представата, която получихме, е по-скоро отрицателна. За училища с немски много съм се интересувал. Единият от критериите, които гледам, е все пак НВО, макар че има много хора тук, които яростно го отричат. По този критерий безспорен първенец е Веда, І място на НВО в 4 клас, и то вече втора поредна година, и ІV място на НВО в 7 клас. Мисля, че нивото на преподаване по предметите е отлично, имат много проекти, по които работят, получават много добра общообразователна подготовка. Имат извънкласни дейности - спортове, шах, плуване, народни танци. От 5 клас учат и английски. За немско училище са ми фаворит, но може и да съм малко пристрастен от гледна точка на това, че са ми в квартала и за мен това също е един голям плюс. На вас може да са ви страшно неудобни като локация, макар че имат и транспорт.

Посетил съм и Ерих Кестнер, ама пак детската градина само, но разпитах и за училището. Това, което видях, ми хареса, видях част от урок по немски на ПУК, хареса ми какво знаят децата за възрастта си. Обаче никак не ми харесват класациите им на НВО и на матурите в 12 клас, особено пък по математика винаги се явява само по 1 ученик и винаги има тройка. Някак си като усещане ми е, че във Веда обучението е по-добро, но нямам личен опит с дете, учило в тези училища - моето е малко.

За Увекинд - резултатите им на НВО също не ми харесват, а  и градината им не ми харесва,  за училището нямам никаква представа - вие кажете, като сте учили 4 години там. Сайтът им е прекрасен и отзивите във форума за тях са много добри, та се бях настроил, че е много хубаво и очаквах доста повече, но както и да е.

За другите места, на които съм бил с немски - Германи и Киндероазе - са само градини, така че няма да ви пиша за тях.

Като обща забележка да Ви кажа на края, че не съм доволен от нивото по немски, което се достига в което и да било от тях. Разбрах, че в 7 клас стигат В1. За мен това е много неудовлетворително. За съжаление се оказа, че няма нито градина, нито училище, където детето да научи немски както искам аз. В1 може да се постигне и с курсове и то преди 7 клас. Аз исках детето да научи да говори немски горе-долу еднакво с българския, е няма такова училище, хеле пък такава градина, установих след проучване вече половин година.

# 692
В Българско школо имаше ли ПУК тази година?

Мецане, за толкова години аз лично се надявам, че започват да говорят до известна степен свободно, независимо дали става въпрос за немски или английски.
Тези сертификати са ми малко хикс.
Скрит текст:
Аз завърших английска навремето. Имаше традиция някои деца след подготве да се явяват като частни ученици по немски и накрая можеше да се излезе с двойна диплома. Аз се явих за първите три години(подготве, 8ми и 9ти). По-късно се наложи да зарежа немския и да уча френски и да ползвам английски. След време обаче реших да замина за Германия и се наложи да ходя на курсове в Гьоте. Попреговорих граматика и се класирах за В1. После не можах да ходя на курса за В2, но учих вкъщи и се класирах за С1, за да се явя на Тест Даф. Мисълта ми е, че според мен на тестове изкарвах повече отколкото са били знанията ми. Бях добила усет за езика. Като заминах за Германия, първия месец ми беше трудно да разбирам какво ми говорят на лекциите  Mr. Green Та искам да кажа, че като започват от малки, би трябвало да добият усет за езика и след това много лесно и бързо да надградят. Поне така се надявам, пък ще видим  Crazy

# 693
  • София
Да, Българско школо има ПУК тази година.

# 694
Аз завърших английска навремето. Имаше традиция някои деца след подготве да се явяват като частни ученици по немски и накрая можеше да се излезе с двойна диплома. Аз се явих за първите три години(подготве, 8ми и 9ти). По-късно се наложи да зарежа немския и да уча френски и да ползвам английски. След време обаче реших да замина за Германия и се наложи да ходя на курсове в Гьоте. Попреговорих граматика и се класирах за В1. После не можах да ходя на курса за В2, но учих вкъщи и се класирах за С1, за да се явя на Тест Даф. Мисълта ми е, че според мен на тестове изкарвах повече отколкото са били знанията ми. Бях добила усет за езика. Като заминах за Германия, първия месец ми беше трудно да разбирам какво ми говорят на лекциите  Mr. Green Та искам да кажа, че като започват от малки, би трябвало да добият усет за езика и след това много лесно и бързо да надградят. Поне така се надявам, пък ще видим  Crazy[/spoiler]

Еми знам ли, наистина май е така, аз решавах тестове в Интернета, които показаха, че съм на С1 по английски. Пък ако слушам новини или гледам филм, разбирам много малко. Да чета, да, мога без речник, ама със слушането съм много зле. С1 съм друг път, ако това е ниво за университет. Не си представям сега да мога да слушам лекции като студент на английски и да вземам изпити на наглийски. Така че тези тестове верно не показват съвсем точно.

# 695
Татко Мецан, няма как реалните тестове да са без да има слушане, четене с разбиране, писане и говорене. Най-вероятно си правил само "четене с разбиране". И може четенето с разбиране да ти е С1, но на другите компоненти може би ще паднеш. Това е по Европейската езикова рамка и оценката е комплексна. "Слушане"-то минава за лесните компоненти. Но за всеки човек е различно. На мен "слушането" ми е слаб компонент по всички езици, но пък с писане и с "четене с разбиране" доста дръпвам нагоре.

# 696
Аз исках детето да научи да говори немски горе-долу еднакво с българския, е няма такова училище, хеле пък такава градина, установих след проучване вече половин година.

Трудна работа. Едва ли има такова училище - за да се получи, трябва този език да е единствения начин на комуникация на детето (да няма българчета  #Crazy). Ако искаш това - трябва да се преместите в друга държава. Naughty

(И пак има риск. Много близко дете учи така, но френски. И изведнъж вечер вкъщи вкарва руски думи. С русначето установили, че могат да си говорят "тайно"  Laughing)

# 697
  • София
Здравейте,
понеже сме на етеп избиране на училище за детето обиколихме няколко и ще споделя накратко впечатлинията си:
1. Света София- ами не ме впечатлиха кой знае колко. Сградата им е доста захабена. Имат хубава храна за децата /за мене това е важно/ и ги спукват от учене. Накрая излизаш с добър английски и още някакъв език, но със саби познания по него/няма и как да са по-силно при условие, че го учат мисля беше по 2ч седмично/.
2. Дорис Тенеди - хареса ми сградата, това че имат униформа, имат мъничък басейн, учат засилено езици. Накрая може да излезеш с 4 езика. не ми хареса това, че имат по 1паралелка от всеки клас и децата достигат до 24. Имат и някаква лавка, в която твърдяха, че предлагат само прясно изпечени закуски- но виждайки сокчетата в кутийки и вафлите Белвита...Но хайде да кажем това може да се избегне като не даваш пари на детето или контролираш.Сградат им е  доста хубава и новичка.
3. Св.Георги. -сградата на ПУК и 1ви клас е много приятна къща в Драгалевци. После отиват в Лозенец, но доколкото разбрах имат идеи да търсят нещо  подходящо и да ги съберат на едно място /докато тяхната собствена сграда в Княжево стане готова/. да си призна ми хареса почти всичко- учат по бг и англ. система така че накрая могат да вземат и бг и англ.диплома. това е от тази година. Сега са получили лиценза си за англ. образование /другото такова училище е в Плодвив/.Единственото училище, което ни показа учебниците по които учат, и ни дадоха и програмата на ПУК и 1ви клас. Иначе повечето неща са ни познати, защото детето е в градинат им.
Ами това са накратко впечатленията ни.
Ако някой се интересува за нещо конкретно може да пита:)

# 698
Мецане, и за мен слушането с разбиране е един от най-трудните компоненти, когато езикът се учи в друга среда. Говоренето също. Граматика и четене с разбиране се усвояват сравнително бързо, особено ако човек е учил и други езици.
Сетих се, че в училището към Немското посолство със сигурност ще научи немски така, както искаш ти. Обаче трябва да запишеш детето в Киндероазе в детска градина.

А вярно ли е, че във Френския лицей часовете на малките не са по 40мин, а астрономически час и 20мин? Как издържат децата концентрирани?
Гледах им програмата и някои от учебниците. Имат всеки ден по 1 час математика. Още в ПУК се научават да четат на френски. В първи клас вече имат текстове от по 10-15 изречения, учат граматика и т.н.
Биборана, за мен това не е нищо лошо децата да научават думи и от други езици. Още по-добре, че са усвоени на игра с приятелче.
По-големите деца от Лицея говорят  напълно свободно френски.

# 699
Сетих се, че в училището към Немското посолство със сигурност ще научи немски така, както искаш ти.

Искаше ми се да е така, но май не е - Русалката беше дала примери за деца, които са били там и не са научили нищо особено, и после са се прехвърлили в немски гимназия.

За френския да - във Виктор Юго научават, познавам един татко, голям шеф във френска фирма, на когото и трите деца са там, обаче за съжаление с немски просто няма такова училище, дето да го научат. Или ако има, нека някой ми го каже, щото от тези дето ги знам, ни в едно не научават - имам предвид до 7 клас. В гимназиите ясно, че вече научават - в НЕГ, 73-то и във Веда и Ерих Кестнер. И пак не научават да го говорят като роден.

За говоренето, говоря си аз /английски/ щот съм перде и не се притеснявам дали няма да кажа "дай иннъ гаща плява на мойту магари дъ гу идеш цяла нощ" Joy Е, не чак така де, но важното е да ме разбират. Но за слушането - филм ли е, почти нищо не разбирам, а на СNN примерно на новините хващам в най-добрия случай половината на това, което казват, а понякога и по-малко. А като говоря с жив човек, разбирам всичко. Кошмар ми е, когато ми говори устройство - телевизор, радио, или разговор по телефона.

# 700
Мацане, можеш пък до 7 клас да запишеш детето с англ. и после в Немската. Така си осигуряваш два важни езика на високо ниво.

# 701
  • Sf
Здравейте,
понеже сме на етеп избиране на училище за детето обиколихме няколко и ще споделя накратко впечатлинията си:
1. Света София- ами не ме впечатлиха кой знае колко. Сградата им е доста захабена. Имат хубава храна за децата /за мене това е важно/ и ги спукват от учене. Накрая излизаш с добър английски и още някакъв език, но със саби познания по него/няма и как да са по-силно при условие, че го учат мисля беше по 2ч седмично/.
===
3. Св.Георги. -сградата на ПУК и 1ви клас е много приятна къща в Драгалевци. После отиват в Лозенец, но доколкото разбрах имат идеи да търсят нещо  подходящо и да ги съберат на едно място /докато тяхната собствена сграда в Княжево стане готова/. да си призна ми хареса почти всичко- учат по бг и англ. система така че накрая могат да вземат и бг и англ.диплома. това е от тази година. Сега са получили лиценза си за англ. образование /другото такова училище е в Плодвив/.Единственото училище, което ни показа учебниците по които учат, и ни дадоха и програмата на ПУК и 1ви клас. Иначе повечето неща са ни познати, защото детето е в градинат им.
Ами това са накратко впечатленията ни.
Ако някой се интересува за нещо конкретно може да пита:)

В Света София щом ги спукват от учене, как така по втория език ще са слаби познанията? Те ли ти го казаха, че са слаби или как реши?

Английска диплома - това каква точно диплома е? Сикст форм или коя? И за какво точно ви трябва една такава диплома, след като с българска и сертификат за език се влиза във всеки английски университет? А със същата английска диплома може и да не ви приемат безплатно в Шотландия или Уелс?

# 702
Странно е това за училището към Посолството. Нали учат всички предмети на немски? От детската градина им говорят на немски, така че поне разговорно би трябвало да научават.
Мецане, според мен не е нужно детето да го научава като роден още до 7ми клас. Ако смяташ да го пращаш в немско говоряща страна, така или иначе ще го научи. Ние живяхме 8 години в Германия и пак не говоря немски като роден. За щерката пък да не говорим.

# 703
Mrs. Lovett,  предполагам, че от у-щето сами са им го казали. Имат три основни предмета в Св.Сф., на които държат изключително много - английски, БЕЛ, мат. По другите също се учи стабилно, разбира се, но си преследват тези три предмета на високо ниво.

Вторият език е от 5 клас - руски и немски и е по 2 часа на седмица. Аз винаги съм искала да е повече, но и съм доста амбициозен родител. Дори и не е задължителен този втори език и децата могат да избират - руски, немски или спорт. Не, че нямат доста часове по спорт, но винаги си има желание и за още.

Моят син е с втори език - руски. Баба му, рускиня и преподавател по руски, го определи като средно ниво (от начинаещо, средно, напреднали). Аз си мислех, че моят руски е по-добър, но мъжът ми (двуезичен) само се смее с "моя руски). Каза, че детето е с далеч по-правилен руски. Иначе отдавна говори на руски, чете и разбира. Няма проблем с разбирането на филми, песни, новини и дори без проблеми решава задачи на руски.
Ако ме питат мен, всички деца сигурно трябва да са на високо ниво не по 2, а по 3, 4 чужди езика до 7 клас (моят засега е с три чужди езика към 7 клас) , но добре, че има и по-умерени хора, да внасят някакъв баланс.  Mr. Green

# 704
Ти колко езика знаеш? Зачудих се просто, заради 4-те чужди езика до 7-ми клас.

Общи условия

Активация на акаунт