Частни училища-информативна тема

• 70 437
  • 955
  •   1
Отговори
# 675
Благодаря, Дидева!
Много полезен и точен цитат. Значи до 3 клас включително, няма приравнителни, т.е. в 4 клас може да се запише без приравнителни, а после чак до края на 8 клас приравнителният е само един, и е по БЕЛ. Нали така?

# 676
Благодаря, Дидева!
Много полезен и точен цитат. Значи до 3 клас включително, няма приравнителни, т.е. в 4 клас може да се запише без приравнителни, а после чак до края на 8 клас приравнителният е само един, и е по БЕЛ. Нали така?
И аз така го разбирам. Ето я цялата наредба за признаване на завършените етапи ....
http://www.uacg.bg/filebank/att_5257.pdf
Има доста детайли освен това, което съм цитирала тук.

# 677
При нас имаше такъв случай! Семейство, дипломати с 4 деца от арабски свят във ФЛ, внезапно посолството спря плащането на таксите и те трябваше (чужденци с много слаб български) да се прехвърлят в българско държавно училище! Всичко мина гладко, децата научиха за година български и се приспособиха. Основносто образование в БГ е задължително. Макар че има приравнителни изпити по български до 7 клас, няма начин да се откаже прехвърляне.

# 678
  • София
Има потенциални затруднения да се кандидатства в държавна гимназия след седми клас. Въпреки приравнителните изпити. Криво-ляво и да изкара до седми клас там, после какво се случва?

# 679
Е, това е ако се объркат нещата и се налага местене, само посочвам, че е възможно. Наученото никой няма да им вземе на децата. Едно от децата (ако не и всички, но не знам със сигурност) от горния случай си е в СМГто, т.е. да не го оплакваме, справило се е доста добре "въпреки" чуждата образователна система  Wink.
Даже напротив, голяма маса от така наречените чужди училища в Европа се ползват за начално обучение. Предимството е, че без никакво особено напъване се усвоява един език напълно перфектно до 4 клас и после те си се местят в своите си училища за гимназията, там почва в повечето системи поне френската и немската да не се изкажа неподготвена от 5-6 клас. Едно 50% от децата във ФЛ във Виена са така. Да речем до 4 клас има по 9 паралелки, след това остават 4.

Колкото до дипломата. Факт е, че в чужбина акедемичното образование е доста по-добро, със сигурност мога да посоча повечето икономически и някой технически за които имам наблюдения. Повечето амбициозни деца се насочват към следване в чужбина. За един чуждестранен университет, няма значение с каква точно чужда диплома си, попадаш в квотата на чужденците. Има значение ако си от ФЛ и искаш да следваш във Франция, тогава си пред всички други, защото си пак квота на чужденците, но с френска диплома и биваш предпочетен. Не съм сигура дали сега е така с немската диплома на НЕГ от лайстунг и от посолството на Германия, но може би е подобно.
Ако детето иска да следва в България по принцип, винаги може да държи приравнителни изпити, много по-лесно се случва това от овладяването на език перфектно. Или да започне следване в чужбина и да се прехвърли след първата година (както ние навремето се прехвърляхме от БГ натам, но от университета).
Има много възможности, важна е общата картина на постигнатото.

# 680
  • София
Моля, стига с това "перфектно" относно владеене на език! Няма такова нещо като "перфектно"! Дори хората, на които им е роден език не го знаят перфектно. Може да се говори за добро или много добро ниво, отлично ниво, грамотно ниво, но не и перфектно! Езикът е жива материя и перфектността е някъде в безкрайността. Това съвсем сериозно го пиша, тук сме все образовани хора и е редно да употребяваме точно думите.  Peace

За мен е по-изгодно човек да се състезава с други чужденци, отколкото с хора, на които един език им е роден.

# 681
 Спорът за езиците достатъчно се вихри  в коментарната тема за частното образование. Тази тук е информативна, нека не я разводняваме за пореден път с други неща.

# 682
  • София
Rila, единствено си пропуснала да добавиш, че в този случай децата говорят "чуждия" език без акцент. Това за мен е голям плюс.

Olive, вероятно децата вземат приравнителни, защото е много трудно да не си учил български до 5-6ти клас и после да наваксаш. Така си вървят паралелно училищата. Аз също имам познати с деца, които вземат и БГ изпитите... Обаче нашите деца не са така, въпреки че учат паралелно български, за да са грамотни на родния си език.

# 683
Да се запиша в темата, че много съм изпуснала. Моите младежи вече и двамата са в Света София. Засега - само плюсове пиша на училището.

# 684
Темата не е отчетна!
Няма нужда да се записвате.

# 685
  • София
Здравейте, В последните няколко години влизам все по-рядко  и съм изпуснала много информация по отношение на училищата. Синът ми беше в Увекинд от 1 до 4 клас, от 5 до 7 - в СМГ , сега е в АК. Предстои ми да търся вариант за 1 клас на дъщеря ми. Имам въпроси:
- за Св.София- преди години кандидатствахме там. Синът ми по време на изпита направил забележка на една от учителките, че решението на задачата не е подходящо. Намекнаха ми още когато го взихам след изпита, от разговорът с психоложката разбрах, че се очаква децата да не изрязяват лично мнение, тоест може и да го изразят,но  да не го отстояват активно- пречело на процеса.  Все още ли се работи така? Психоложката същата ли е? Все още ли ицициират среща с родителите при начилието на четворка? Учи ли се друг език, освен английски и на какво ниво? Доволни ли сте от нивото на практикуване на спорт? какви спортове има?
Кои са алтернативите с английки на Света София? (ако изключим Свети Георги, в момента уча ЕМВА в английски университет с такса токлоко дев години в Свети Георги, някак не приемам ценовото сравнение, въпреки, че не искам да повдигам този въпрос като дискусия изобщо. Ако има учещи се, значи има пазар, няма нужда от оценки, това е моето лично възприятие, но съвсем не значи, че осъждам нечии успешен проект...
- Кои училища с немски бихте препоръчали? Някои има ли лични впечатления освен от Увекинд, (моите са с давност от 4 години) и от друго частно или държавно (простете тази част от въпроса е извън темата)  училище с немски?  За мен също е важно да има българска диплома, така че училището към посолството съм изключила като вариант. Напълно бих приела такъв вариант, ако имам готови пари и за двете си деца до завършване на университета. За съжаление, случаят не е такъв...

# 686
Енита, може да проучиш Шилер. Държавно училище е с усилено изучаване на немски, което се заплаща. Влиза се с изпит, така че има подбор. Базата не е кой знае какво.

За Света София спорт имат всеки ден по 1 или 2 учебни часа- физическо, танци и тенис са в ПУК.

# 687
  • София
Енита, може да проучиш Шилер. Държавно училище е с усилено изучаване на немски, което се заплаща. Влиза се с изпит, така че има подбор. Базата не е кой знае какво.

За Света София спорт имат всеки ден по 1 или 2 учебни часа- физическо, танци и тенис са в ПУК.

Благодаря ти, за съжаление този вариант май сме го изпуснали. Кандидатства се още в предучилищна, след това приемат в първи клас само ако има места и изпитът тогава е с немски. Няма как да настигне предучилищната група,  не искам да й причинявам такова натоварване от сега, тя трябва да учи сама всеки ден активно...

# 688
  • София
Здравейте,

От известо време надничам в темата и след този пост на Onna-bugeisha, възникнаха следните въпроси в мен.
В ПУК са 4 класа по 14 деца, от първи клас стават по 18. А дневните им занимания са до към 16 часа. В ПУК имат и сутрешна закуска, а от първи клас имат само плодова, следобедна закуски и обяд.
Ще се радвам ако ми отговорите. Синът ми посещава ЧДГ и в момента е на 5год. Плановете ми бяха да си остане в градината, докато стане на 7 и дойде време за 1-ви клас. Изключително доволна съм от градината, а и той се чувства добре там, така че не ми се искаше да го местя. Ако правилно разбирам, предучилищните групи в някои училища се допълват с нови деца и така стават училищните класове. На практика може да се окаже, че отивайки в 1-ви клас той ще попадне в клас, в който повечето деца се познават. Всички училища ли са на този принцип с предучилищните групи? Има ли училища, които нямат предучилищни групи?

# 689
  • София
Май повечето са така, някои се познават дори от ДГ, защото имат ДГ към училището.
Единствените, за които се сещам, че тази година нямаха ПУК /защото миналата са имали/ е Питагор.
От 6 училища, които проучвах на място, само те нямаха.
Това обаче не е чак такъв проблем според мен, на тази възраст децата са силно адаптивни, по-скоро проблема е дали ще успеете да намерите място - предвид факта, че допълват паралелките само с няколко деца, а кандидатите няма да са малко.

Общи условия

Активация на акаунт