Частни училища-информативна тема

• 70 401
  • 955
  •   1
Отговори
# 660
Ами това с програмата си е информативно, все пак. Жасмин, ще се радвам като минат 2-3 месеца как се чувстват децата и какво мислиш за натоварването.
И аз мисля, че постът беше информативен.
Натоварването на големите ми се струва много голямо. Това си е направо един аботен ден пълна концентрация.

# 661
  • София
Училището към немското посолство въобще нямат намерение да взимат лиценз. Това го е казал самият директор(ка) на една майка, чието детенце е там. Тяхната идея доколкото разбрах е детето да завърши при тях и после навън от БГ да си продължи. Но просто много родители искат да се получи лиценз и се надяват, но едва ли......

Това не е така!  Wink Очаква се да го лицензират всъщност. То функционира от 6 години и е на път да вземе лиценз, доколкото аз имам инфо.  Wink  О, освен това, има една особеност там - възможността директора да разговаря с майка, чието дете е там, е близък до нула.  Laughing Там има интересна и сложна организация на комуникацията между родители и ръководство!

# 662
  • София
Училището към немското посолство въобще нямат намерение да взимат лиценз. Това го е казал самият директор(ка) на една майка, чието детенце е там. Тяхната идея доколкото разбрах е детето да завърши при тях и после навън от БГ да си продължи. Но просто много родители искат да се получи лиценз и се надяват, но едва ли......

Това не е така!  Wink Очаква се да го лицензират всъщност. То функционира от 6 години и е на път да вземе лиценз, доколкото аз имам инфо.  Wink  О, освен това, има една особеност там - възможността директора да разговаря с майка, чието дете е там, е близък до нула.  Laughing Там има интересна и сложна организация на комуникацията между родители и ръководство!
Добре. Аз казвам какво са ми казали на мене пък вие си чакайте лиценза:)

# 663
Здравейте!

Извинявам се за нахлуването, но силно се интересувам от ЧУ Веда и ще се радвам да споделите:

- колко деца са в клас
- каква е таксата на година
- имат ли транспорт

Благодаря предварително   bouquet

# 664
  • София
Има информация за Веда по-назад в темата, потърси постовете на Татко Мецан, той ги беше проучвал. Таксата им е 2900 Е на година, това съм запомнила от прочетеното, но не мога да се сетя дали сме обсъждали какво включва.

# 665
Да, 2900 Е е таксата годишно, за детската градина. Имат транспорт, но той се плаща отделно. В група са по 15-тина деца. Лично съм видял. До 3 годишни са във филиала в Сименс, материалните условия са доста добри, базата е съвсем нова и луксозна. Над 3 години вече са в другата градина, която е бивша държавна и там условията не са нищо особено, бивш соц. Но гледат добре децата. От 3 годишни учат немски. Това, което не ми допадна е, че го учат през българския, а не да им говорят през повечето време на немски. В детската градина няма да научи кой знае колко немски. После от 1 клас имат 20 часа седмично, в 4 клас се явяват на изпитите на Гьоте институт - Фит ин Дойч, за деца, които отговарят на ниво А1 и А2. Градината е доста добра, но ако основната цел е да научи немски, мисля, че няма да научи. Нещичко ще знаят, но не това, което си представях аз, че ще говорят както на български. Таксата включва всичко без транспорт, включва 4 пъти храна /плод в 10 часа/, гледането, немския. Училището е първенец на НВО в 4 клас и е на 4-то място в 7 клас. Все още ми е една от сериозните опции за избор, макар че май напоследък мнението ми отива в друга посока и все повече в полза на държавното:) за справка - вижте другата тема, за частните училища, разсъждения, коментари и пр.Wink

# 666
  • София
По повод лицензите, аз имам следните въпроси:
Защо държите чуждото училище, в което евентуално учи детето ви да е лицензирано към МОН?
Какво ви притеснява в неполучването на БГ диплома?
Мислите ли, че с немска, френска, американска диплома... дето ви ще има по-малко възможности?

Въпросите ми са продиктувани от факта, че нашите три деца няма да получат бг диплома, но мен това не ме притеснява. А може би трябва...?  newsm78

На мен лично ще ми е много по-интересно ако обменяме подобни разсъждения, а не информация, която всеки може да получи от сайта на дадено училище или ако се обади и поговори с директора на въпросното.

# 667
Не знам дали баш аз трябва да отговоря на Иса, защото все още нямам опит с образованието на детето, но мога да маркирам пунктовете, които ме притесняват във връзка с нелицензирано от МОН училище.
Първо, огромната трудност при необходимост да се прехвърли в лицензирано училище. Предполага се, че става въпрос да се даде в нелизенцираното - Дойче шуле, или Френския лицей - още от началното образование. Има няколко случая, в които може да се наложи прехвърляне в българско училище - например, ако изведнъж родителите изгубят възможност да плащат таксата, в тази криза всичко се случва, може бизнесът на родителя изведнъж да тръгне на зле, или да го съкратят от добре платената работа, или не дай Боже да се разболее и вече да не може да изкарва достатъчно пари. Друг случай е, ако на самото дете по някаква причина не му харесва училището и е трагедия за детето да ходи в него. Друг случай е, ако в един момент родителят реши, че образованието по някаква причина не е достатъчно добро. Има и други възможни събития.
Ако настъпи някое от тези събития, прехвърлянето в обикновено българско училище ще е ад. Трябва да се държат приравнителни изпити по всички предмети. Материалът и начинът на учене нямат нищо общо. Ще е страшен зор детето да държи толкова приравнителни, а и къде и кога ще се подготви за тях, и какво ще струва това на него и на родителя.

Друга вероятност е ако изведнъж примерно в 4 или 5 клас се окаже, че детето има изявени наклонности например по музика, или рисуване, и иска да отиде в музикално или художествено училище. Или има супер способности по математика и иска да отиде в МГ. Отново на дневен ред е кошмарът с приравнителните изпити.
И накрая - като завърши, ако по някакви причини все пак се наложи да учи в български ВУЗ. Ще трябва да кандидатства като чужденец, а и съответно да плаща таксата за чужденец. Тоест, при положение, че сме в България, доста много врати му се затварят, ако учи в нелицензирано училище.
Естествено, ако още от 1 клас сте сигурни, че ще имате винаги парите да плащате докрай, и че после със сигурност ще учи в чужбина, в държавата на нелицензираното училище, тогава не е проблем липсата на лиценз.

# 668
  • София
Лично мен би ме притеснило това, че няма лиценз от МОн. Освен да проучите какви са правилата при зачитането на документа от чуждото училище, ако то, разбира се е лицензирано и от другата държава. Изобщо, колко випуска зрелостници са се дипломирали от това училище и какви дипломи са взели също е важен ориестир. Мецан е прав - винаги могат да се случат обстоятелства през всичките 12 години, които да наложат спиране на детето от въпросто оучилище и прехвърлянето му в българско такова. Това са цели 12 години, а много вода изтича, животът всякак може да се обърне. Вярно, че лиценз може и да се изгуби, но при всичките недостатъци на нашенското образование и правила, сто пъти предпочитам лицензирано пред прехвалено, но нелицензирано.

# 669
Присъединявам се към горните две мнения и поради тези причини предпочетох да запиша детето си в лицензирано от министерството училище, макар , че страшно много харесвам училището към немското посолство.

# 670
  • София
Много благодаря за изказаните съображения.  Peace
Може би не знаете, но до 5ти клас не се държат приравнителни изпити и можете да запишете детето директно в лицензирано училище.

# 671
Isa, аз имам диплома за средно образование от немско училище от трета държава (т.е. нито БГ, нито Германия), която диплома се признаваше в Германия (Дойче шуле), но не ми я признаха тук. За да следвам в СУ или МУ, трябваше да държа приравнителни по БЕЛ, история и география (и май още нещо?) за 4 години назад, и се отказах. В крайна сметка следвах в Берлин, но пак си дойдох тука. Това, че нямах друг избор и следвах в Германия, беше добре в крайна сметка, но навремето го изживявах, защото не ми се живееше повече в чужбина.

# 672
  • София
Много благодаря за изказаните съображения.  Peace
Може би не знаете, но до 5ти клас не се държат приравнителни изпити и можете да запишете детето директно в лицензирано училище.
Това сигурно ли е? Познавам 2 деца - на около 8 и 10 год., които учат във Френския лицей и паралелно с това взимат изпити в друго частно училище, лицензирано от МОН, за да имат и българска диплома. Т.е. те са под 5 клас, защо ли го правят тогава? Случайно се запознах с родителите и няма как да попитам сега, не ги виждам често. В случай, че няма нужда от приравнителни изпити, евентуалната причина би могла да бъде почти пълната липса на изучаване на бълг. език във Фр. лицей и желанието на родителите децата да научат български, за друго не се сещам.

# 673
Иса, наистина това вярно ли е?

Мен ме съмнява, защото всички със сигурност знаете за предучилищната -ако детето не е карало задължителната предучилищна в лицензирана градина или училище, то не може да се запише в 1 клас!

Каква е логиката в 1 клас да не може, а в 5 клас да може без приравнителни???
Силно ме съмнява това. Да, българският е едната пречка, но не е само български - програмата коренно се различава, и в ДШ и във ФЛ, от тази на МОН. Едва ли може до 4 клас да си кара в нелицензирано, а в 5 да се запише в лицензирано.
То, ако може наистина така, това много променя нещата, бих го записал в Дойче шуле тогава до 4 клас. Но едва ли е така.

# 674
Мен ме съмнява, защото всички със сигурност знаете за предучилищната -ако детето не е карало задължителната предучилищна в лицензирана градина или училище, то не може да се запише в 1 клас!
Не само може, но и трябва да се запише в първи клас дори да не е карало предучилищна.
 Чл. 7. (1) Училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г.) Училищното обучение започва на 7 години,
навършени в годината на постъпване в първи клас. В първи клас могат да постъпят и
деца, навършили 6 години, ако физическото и умственото им развитие, по преценка на
родителите или настойниците им, позволяват това.

А това е от наредбата за оценяването.
(3) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2005 г., в сила от учебната 2005 - 2006 г.)
Учениците от I до VIII клас не полагат приравнителни изпити освен в
случаите, предвидени в наредбата по § 5 от допълнителните разпоредби на
Закона за народната просвета.
Ето го и

§ 5. (Изм. - ДВ, бр. 36 от 1998 г., изм., бр. 90 от 2002 г.) Документи за завършени
етапи на училищно обучение, степени на образование и професионална квалификация,
издадени от училища на чужди държави, се признават при условия и по ред,
определени с наредба на министъра на образованието, младежта и науката.
Това пък е от въпросната наредба:
Чл. 9. (Доп. - ДВ, бр. 60 от 2005 г., изм. и доп., бр. 32 от 2009 г., изм., бр. 78 от
2011 г. , в сила от 8.11.2011 г.) (1) Лицата, на които е признат завършен клас - I до III
включително, по документи, издадени от училище на чужда държава, не полагат
приравнителни изпити.
 (2) Лицата, на които е признат завършен клас - IV до VIII включително, по
документи, издадени от училище на чужда държава, полагат приравнителен изпит по български език и литератураза последния успешно завършен клас. .

Общи условия

Активация на акаунт