Частни училища-информативна тема

• 70 393
  • 955
  •   1
Отговори
# 390
Жасмин, ако позволиш, по въпросите за немския Русалката е изключително компетентна. Аз пък точно от немския се интересувам изключително много и съм събрал информация от възможно най-много места, включително и от самите училища, три от които съм посетил на място и съм разговарял. Питал съм и много форумци, които са имали допир.
От Русалката страшно много научих, всъщност тя е източника, от който научих най-много. Интересувах се после и сравнявах инфото с други източници. Наистина нещата стоят, както казва тя. За немския държавната НЕГ в момента е най-доброто. Но като гимназия!
До 7 клас най-добри са частните - Веда, Увекинд, Ерих Кестнер, и съвсем различното ДШ, което няма лиценз.

За Френския лицей и ФЕГ обаче си напълно права, както според мен и за АК и АЕГ. Там частните аналози са по-добри, а те ти разправят, че били друга губерния. Да не говорим до 7 клас. Никъде толкова добре не може да се научи английски, както в Света София, Свети Георги. Може би и Дорис тенеди.

Колкото до немския, има и частни гимназии, които дават ДСД сертификат, например Веда, а също и Ерих Кестнер.

# 391
Попитах с какво Увекинд е по-лошо от НЕГ. БЕЛ не ме интересува, нито НВО, това са неща, които нямат тежест навън. В НЕГ взимаш ли IB? С по-добър немски ли излизаш, отколкото от Увекинд?

Нека да се опитам да отгатна, без да имам отношение към НЕГ, защото малкото дете, което ми кандидатства тази година завърши Шилер и решихме в къщи, че ще продължим след Б2 взет там вече в Гьоте институт, насочихме се към различен от немския език - английски и/или френски, в крайна сметка ще учи английски основен...

За Увекинд съм чувал прекрасни неща. И пак, хора всякакви - близки приятели отписаха оттам детето си 3-ти клас и го дадоха в Св. София сега учи английски лятото да навакса,,
За НЕГ няма какво да коментираме, нещата са ясни за там - възможности, преподаватели, лайстунга.
Ами аз имам един простичък отговор - парите. 30 бона в евро срещу грубо 10 бона в лева в най- песимистичния вариант ако плащаш за подготовки за изпити и сертификати по немски за петте години в НЕГ.
Това без Ай-Би-то. С него е повече, в Златарски е около 2 бона годишно, в Увето не знам.
Вече всеки си преценя, дали ще се изчанчи на немските няколко матури и ще вземе добра немска диплома с българска по немски и ще учи доколкото има време и мотивация английски извън НЕГ или ще вземе Ай-Би с който ще кандидатства универсално навсякъде, ще научи добре и немски и английски и това ще му струва 6 пъти повече. Всеки си преценя дали си струва упражнението - за конкретното дете в конкретния момент.

Трудно е да се прецени. Аз имах подобен казус с малката ми щерка сега дали да я дам във френската или в АК, имайки предвид как се развиха нещата с голямата, която сега се дипломира вече и магистратура взе в Холандия, след АК. Ако имаш визия дали детето има визия какво иска да прави, ако си предвидлив родител и си го насочил вече още от 7-ми клас с какво може би ще му е приятно да се занимава, лесно, ама колко са такива....  Трудно е... и не опира въпроса само до парите (ако ги имаш), а до други неща - струва ли си аджеба да дадеш едни пари сега, като може да ги дадеш после, ето това всеки сам за себе си трябва да реши.

# 392
Вече всеки си преценя, дали ще се изчанчи на немските няколко матури и ще вземе добра немска диплома с българска по немски и ще учи доколкото има време и мотивация английски извън НЕГ или ще вземе Ай-Би с който ще кандидатства универсално навсякъде, ще научи добре и немски и английски и това ще му струва 6 пъти повече.

А ако изключим фактора пари, кой е по-добрият вариант за детето и за родителя?

пенсионирана русалка, не знам - ето, трябваше да се поскубем за косите, за да дадеш това инфо. Ами обяснете човешки, трябва ли само с караници.  Simple Smile
Така, като се извадят всички плюсове и минуси, темата става ползотворна.
А не - държавните гимназии са по-добри, защото така!

# 393
Как така Увекинд дават MYP и IB, а не дават немска диплома? Това айби по японски ли е? И какво точно представлява, ако не диплом по немски?

IB  е една вълшебна диплома, дето ако ти я дадат и си хванала бога за шлифера - във всички университети ти постилат червено килимче и те приемат без изпит и прочее Joy

Сега сериозно - не знаеш какво е, а десет пъти написа, че нам кое си училище било супер, защото я предлага Shocked  IB дипломата наистина е уважавана диплома, но само ако е взета с отлични оценки. Но не е вълшебна и не превъзхожда с нещо обикновената диплома. И май е само за англоезично обучение. Измислена е за децата на дипломати и бизнесмени, които за периода на училищното обучение на децата си сменят по 3, 4 или повече училища. Та ако тези деца учат по програмите на всяка страна, в която работят родителите им, ще се побъркат. И затова им е измислена единна система, която могат да следват където и да са. Но тази диплома не ти дава прием по право в никой добър университет. Неслучайно АКС не дава IB диплома за българи - нямат нужда.
Прави ми впечатление, че освен АКС и ААУ се спряга като супер училище. Но някой някъде виждал ли е каквото и да е доказателство за това? Или щом е скъпо значи е супер. А че там учат децата на всички богато чужденци, които са и умни, и средни и глупави, и всякакви, а всички завършват?

# 394
Сега сериозно - не знаеш какво е, а десет пъти написа, че нам кое си училище било супер, защото я предлага Shocked  

Знам само, че е нещо ценно, но не и подробности.
Имам познати с дете от СМГ, което се премести в ААУ за тази диплома. И други, на които се премести пак от СМГ в Златарски за тази диплома. Затова и питам - нали това ни предстои, на мен ми е важно накъде ще поемем и с двете деца в 7 клас. Дъщеря ми си е харесала АК, но ако не я приемат, трябва да имаме готови резервни варианти.

Последна редакция: пт, 02 авг 2013, 01:28 от Анонимен

# 395
  • София
Жасмин, никога в мой пост е нямало довода "защото така". Peace Винаги след някакво мое виждане по даден  въпрос  има и обосновка. Това го прави поне обосновано, ако не универсално и вярно. Докато ти стреляш  малко на халос. Ти си тази, която твърди, че частните езикови са по-добри. ОК, да приемем, че АК влезе в тази категория за сравнение. Тогава безапелационно води пред 1 АЕГ . Къде са обаче другите ЧГ с английски  -  Златарски, Апостолов, Шекспир, Меридиан 22 и още др...Нали и те са в категорията ЕГ, за която говориш?  Много са частните варианти с английски освен АК, но не блестят с нищо особено като представяне.

Последна редакция: чт, 01 авг 2013, 13:23 от пенсионирана русалка

# 396
Черна станция, много ме дразниш понякога.  Mr. Green

Сега сериозно - не знаеш какво е, а десет пъти написа, че нам кое си училище било супер, защото я предлага Shocked  

Знам само, че е нещо ценно, но не и подробности.
Имам познати с дете от СМГ, което се премести в ААУ за тази диплома. И други, на които се премести пак от СМГ в Златарски за тази диплома. Затова и питам - нали това ни предстои, на мен ми е важно накъде ще поемем и с двете деца в 7 клас. Дъщеря ми си е харесала АК, но ако не я приемат, трябва да имаме готови резервни варианти.

Много хора вярват, че тази диплома ще им реши проблемите с вълшебна пръчка и като имат пари се местят. Но ако децата им са били отличници в СМГ са щели да се оправят и без IB диплома. А ако са имали проблеми, то ще имат проблеми и за отлична IB диплома.

# 397
Прави ми впечатление, че освен АКС и ААУ се спряга като супер училище. Но някой някъде виждал ли е каквото и да е доказателство за това? Или щом е скъпо значи е супер. А че там учат децата на всички богато чужденци, които са и умни, и средни и глупави, и всякакви, а всички завършват?

На наши много близки приятели дъщерята завърши ААУ миналата година. Като се отвори сайта им я има на снимката на абсолвентите. Влезе там след 8-ми клас в АК, след два кръга есе и събеседване, на пълна стипендия. Изкара по нейните думи безгрижно учене, но последните две години се занимава с учители и се яви като частен ученик за да вземе и български диплом. Изкара най-високият резултат IB за БГ ако не бъркам, сега следва - завърши първа година математика в Лондон (мисля Кингс колидж).
Ai-Bi то не е лошо нещо, но не е панацея и далеч не е врата за навсякъде, добра възможност е, но пак опираме до вечния проблем - зависи на кого и за къде.

# 398
Добре, ето поставям конкретен въпрос: ако си решил да следваш в Германия, кои са училищата в София (независимо държавни/частни, по МОН, или не), които ще те подготвят най-добре за това?
Но нека ги класираме, от най-добро към най-лошо.

# 399
  • София
Добре, ето поставям конкретен въпрос: ако си решил да следваш в Германия, кои са училищата в София (независимо държавни/частни, по МОН, или не), които ще те подготвят най-добре за това?
Но нека ги класираме, от най-добро към най-лошо.

Не се наемам да класирам, защото ще бъда пак нападната. Но училищата, добри за целта, са  Deutsche Schule, 91 НЕГ, 73  СОУ, 35 СОУ ( с доста резерви), Веда, Ерих Кестнер..

# 400
Не се наемам да класирам, защото ще бъда пак нападната. Но училищата, добри за целта, са  Deutsche Schule, 91 НЕГ, 73  СОУ, 35 СОУ ( с доста резерви), Веда, Ерих Кестнер..

А защо пък да те нападаме - аз те питам за твоята класация. Всеки има право на мнение.

Колкото за английските училища, то има и доста такива държавни с разширено изучаване на английски, които не споменаваме, защото са зле.

А след като вземем само 2 държавни - първа и втора АЕГ, които са най-добрите, е коректно да вземем и най-добрите 2 частни - ААУ и АК. Тук въобще няма съмнение кои водят - естествено, че частните.

За френския език също - взимаме най-доброто частно - Фр.лицей и най-доброто държавно - ФЕГ и сравняваме. Пак води частното.

Испанските и италианските няма как да ги сравним, нямат частен аналог.

Само немските са ми под въпрос, изобщо не съм запозната, затова дай ти класация - двете най-добри държавни - 91НЕГ и 73 и да вземем двете най-добри частни немски, които ти кажи кои са.

# 401
Русалке, надявам се, че така подредени, не представляват класация, а просто изброяване?

Защото аз бих ги класирал, що пък не, примерно в този ред - 91НЕГ,  Дойче шуле, Веда, Ерих Кестнер, 73-то, Увекинд, 35-то.

Дори ако класация е само по целта - следване в Германия, може би бих разменил местата на Дойче шуле и НЕГ, защото първото все пак е чисто немско.
Ако не си съгласна, поправяй, предварително безусловно приемам всичките ти поправки като много по-компетентна от мен. На мен също ще ми е изключително полезна и интересна твоята класация.

Допълнение: за целите на Жасмин по моята класация пак излиза, че частните са по-добри, хе хе.
Едно държавно и едно частно - НЕГ и ДШ, на първо място, следвани от частните Веда и ЕК, и чак след това 73 , друго частно и 35-то.

Честно, не съм целял изобщо да угодя на Жасмин и си направих класацията дори преди да прочета предния й пост. Но ето, според мен излиза, че и при немския частното е по-добро:)

# 402
Жасмин, хайде да ходиш на почивка бе мадам.
Много е тежко в тази жега човек да ти чете купищата....  дай малко почивка и на себе си, и на мен.

Мецане, и на теб едно море, и седмица, две далеч от женски форуми ще ти се отрази ползотворно Simple Smile

# 403
  • София
Пак не съм съгласна с теб, Жасмин. Не може да сравняваш паралелки с английски  в  ДУ, с частни ЕГ. Статут ЕГ се дава на училища, които от 9 клас  имат  ПОНЕ 3 предмета на езика. И щом  в абревиатурата на дадените частни има ЕГ , значи са НАПЪЛНО  сравними с 1 АЕГ и 2 АЕГ. Паралелките в ДУ обаче не са, защото те  преподаване на  предмети на езика нямат, равни са като хорариум часове  с ЕГ само в 8 клас. От девети хич не е все едно дали учиш биология, химия, физика  идр предмети на езика или на бг.  Далеч не е и все тая дали имаш английски преподаватели или не. В 1 АЕГ и 2 АЕГ има, както и в частните ЕГ. В паралелките няма. Те не са  езикови гимназии и не подлежат на сравнение с такива.

Иначе МОЕТО класиране на немските училища е 91 НЕГ, 73 СОУ, Веда, Ерих Кестнер. Надолу не ме касаят. А Deutsche Schule още няма завършен випуск 12 клас, но който иска да учи в Германия, няма как да не успее.  Но лично за себе си не виждам смисъл  да плащам за нещо,  съвсем достижимо  като ниво и без пари. Че да съм и без бг диплома. Никога не се знае как ще те завърти животът. Още повече, че има сериозно движение от училището на посолството към НЕГ. Познавам само аз 3 деца, сигурно има и още. Тоест бих го поставила след другите две частни и преди 35 СОУ. Едното е даже полугерманче. А другите две са с родители, за които плащането на таксите в училището на посолството не е НИКАКЪВ проблем. Значи местенето не се дължи на липса на средства..

Последна редакция: чт, 01 авг 2013, 14:01 от пенсионирана русалка

# 404
Не мога, братче, така се случи, че тази година няма да почивам. Колежките всичките излязоха по майчинство и няма кой да бачка, сам съм в отдела. Пък дето пиша тук, ми излиза през носа и ще стоя и тази вечер до късно да си свърша работата.
Кво да правя, като образованието на детето ми е тема, която живо ме интересува.

Пък според теб излиза, че със Жасмин сме писали глупости, и то многословни глупости, т.е. логорея.
Ми като не ти харесва, не чети. Не е задължително. Мен пък ме интересуват въпросите за немските училища и ми е интересно какво ще отговори Русалката например.

Общи условия

Активация на акаунт