Раздяла ли е единствения вариант...

• 7 050
  • 46
  •   1
Отговори
# 15
Детето се възпитава само от теб и от бащата - другите трябва да уважават това и да не се бъркат.

Peace абсолютно

Тва пък да наговаряш дете е толкова долно...

# 16
То верно, че резултат може да се постигне с добра комуникация и разбиране ама ... не при всеки действа! И според мен трябва да се съберете и право куме в очи кой кво го боли и сърби да си каже ... а не мъжът ти да става посредник ...ти да си буфер а детето лигоч!  bowuu

# 17
Пробвала, всичко съм казвала в очите, но според нея тя не се меси а само помага защото била по-стара и знаела повече  Tired Как да се разбереш с някой, който си знае само неговото.

# 18
Вариант с мъжа и детето да отидете в града на 500 км има ли? Там има ли къде да живеете, по- лесно ли ще си намерите работа?

# 19
Вариант с мъжа и детето да отидете в града на 500 км има ли? Там има ли къде да живеете, по- лесно ли ще си намерите работа?
Там живее моята баба, той едва ли ще иска там да отиде...аз просто няма къде другаде. За работата той и сега си я има, само аз съм без работа

# 20
Ако почнеш каквато и да е работа ще е спасение ,защото няма да пречкате двете по цял ден в къщи.
Мъжа ти в момента си има достатъчно проблеми ,за да го натоварваш точно сега допълнително с искане да се изнесете или да говори с свсекито.
Трябва сама да се справиш с нея.
За по дребните неща я остави да си властва колкото иска(не издребнявай за всяко нещо),а за по сериозните и кажи ,че уважаваш мнението й ,но все пак ти си майка,ти носиш отговорността и ти трябва да вземеш решение.
Когато видиш,че почва да те ръчка да прави скандали,веднага се оттегли с едно леко .."щом така казваш..."Изключено е в спор да излезеш на глава с нея.
 Покажи й,че те натоварва излишно,покажи ,че си обидена и разстроена когато не се съобразява за елементарни неща, които си я помолила...

# 21
За мен има 2 варианта: или отиваш при баба си и твоя ако не е безнадежден случай ще те последва, или намираш начин да се справиш със свекървата. И аз си имам една такава като твоята, не живеем заедно, но идва често "на гости". Ще ти кажа моя опит пък дано ти помогне. Опитах какво ли не - премълчаване и правене, че не ме обижда отношението й, опит за преодоляване на конфликтите със смях - т.е да погледнем на проблема откъм смешната страна, не да я обиждам, дълги обяснения защо не приемам нейното мнение и защо е по-добре да се постъпи по друг начин, и без кавги не се размина. Ефект - никакъв. Даже прие учтивото ми отношение и опитите за избягване на конфликтите като моя слабост, което и даваше хъс да достига до все по-големи висоти в обидите и опитите да се налага. Подходът ми към този момент, който дава изключителни резултати е следният: Пълен игнор - не говоря с нея, подминавам я все едно не съществува, най-много да отговоря на някой въпрос с "да" или "не", но рядко  Mr. Green Когато се опитва да налага мнение или да обижда, проговарям с изрази като - "не искам мнение", "аз решавам".
И за да не реши някой, че прекалявам, ще уточня, че не съм конфликтен човек и съм толерантна към хората, но има граници в човешките отношения, които не бива да бъдат прекрачвани. А когато те се прекрачват и по отношение на дете, лично мое мнение е, че няма да съм добър родител, ако не направя нужното , за да защитя детето си  Peace
glupava, дано разрешите проблемите, но трябва и мъжът ти да помогне и най-вече двамата да обсъдите как да продължат нещата занапред  Hug

# 22
Игнор, игнор .... ! Аз също успешно го прилагам!  Peace

# 23
Ако почнеш каквато и да е работа ще е спасение ,защото няма да пречкате двете по цял ден в къщи.

Тя ходи на работа, само аз не. Сега му се сърдят всички и на моя мъж.... Имаме бизнес свързан с шофиране. Моя като не може сега брат му трябваше да кара, съответно му се плаща. Сега обаче се е разсърдил, защото моя се скарал с любимата мама и неще да кара... Безнадежден случай е тука ooooh!

Руми, пробвала съм игнор, пробвала мирно и кротко да си кажа, не става и не става. Категорично отказва да слуша какво казвам аз относно детето. Прави си какво си знае. Пример "Не може детето да пие кола, тя не е за деца" то "Искамммммммм" и пищи, аз повтарям, че не е за деца и не може да пие, а бабата казва "Ела бабе долу, баба ще ти сипе една глътка" Кажете как да не побеснее човек. Не трябвало детето да реве в никакъв случай, защо да си съсипва нервите милото... Няма оправия хора.

# 24
Тази история с колата е до болка позната на всекиго,сигурно.В случая бабата само това може да измисли,понеже ти не можеш да предотвратиш писъците.След като се успокои обсъдете с нея друга тактика.Сигурна съм ,че и тя смята колата за вредна.А утре детето така ще поиска и бира.

Обаче замисли се ,ако беше обратното-бабата му забранява нещо и то реве и се тръшка,ти ще седиш ли безучастна?

# 25
Обаче замисли се ,ако беше обратното-бабата му забранява нещо и то реве и се тръшка,ти ще седиш ли безучастна?
Ще стоя, ако знам, че това което забранява наистина не е добре за него стоя безучастна. В редките случаи когато му се скара за нещо и той дойде на мен да ми се тръшка за същото аз не му го позволявам. Смятам, че така е редно, иначе детето се обърква и незнае кое е правилно и кое не. Обаче в обратния вариант моето забранено е винаги позволено от нея само и само да не реве детето и то се е научило, че като ревне получава всичко ooooh!
А за колата - според нея нищо не трябва да се забранява като храна, защото един ден щял от всичко да опита като невидял. Това е така, ще опита. Ама трябва ли още на 3-4г да го опита?! Освен като ме гледа, че пуша да му дам да си дръпне още от сега, че да опита детето....да не реве ooooh!

# 26
 Сигурна ли си, че не поставяш прекалено много забрани на това дете и не се фиксираш в тях ненужно? Детето ти е само на три и няма какво толкова сериозно да го възпитавате със забрани и не можене.
 Да, детето не бива да пие кола, но тогава у вас въобще не бива да има кола. Не може вие да ядете шоколадови бонбони от кутията, а за детето да е вредно, ако ме разбираш. Сега всичко, което ще му бъде позволено зависи от това, доколко го държиш в обсега му.
 Бабата е права, че детето не трябва да се изнервя за глупости. Помисли си дали винаги това, за което се скандалосвате е важно.
 На мен ми звучи като да имате много по-сериозни проблеми, и здравето на мъжа ти включително и е просто срамота да не можете да намерите компромис за такива неща.

# 27
Да, детето не бива да пие кола, но тогава у вас въобще не бива да има кола.
Не съм много съгласна с това. Да, трябва да възпитаваме с личния си пример, но детето трябва и да се научи, че не всичко, което е достъпно трябва да се опитва. Ами ако в дома има празненство и се внесе ракия примерно - трябва ли да се даде и на детето? Или щом тати кара колата, да даде и на детето да покара? Или възрастните да се откажат да правят  всичко, което не е подходящо и детето да прави. Някой ден детето ще порасне и само ще трябва да си поставя граници, защото на улицата и дрога предлагат, но това не значи, че щом има, трябва да се използва - давам само пример.
glupava имаш едно предимство - свекървата работи, а ти не - т.е прекарваш повече време с детето. Използвай това време да му обясняваш кое е правилно и кое не, защо забраняваш нещо, нека разбере, че го правиш за негово добро. Не просто забранявай, а обяснявай защо и давай алтернатива. Примерно вместо кола, да пие сок.
А игнора, за да действа трябва да е пълен, категоричен и продължителен. Ако единия ден игнорираш, но на следващия смекчиш тона, щото свекървата се прави на разкаяна, няма да стане  Laughing   

# 28
Ами ако в дома има празненство и се внесе ракия примерно - трябва ли да се даде и на детето?

Извинявай, ама тоя пример е доста насилен. Нито едно дете няма да зареве за ракия или да кара колата.
  Не обичам такива теоретични постулати, защото преминаваме в спор заради самия спор, а нещата всъщност са доста прости. Детето на авторката е съвсем малко. То иска кола, защото е сладка, и вероятно не само за колата става дума, а въобще за неща, които бабата му разрешава, вероятно сладкиши , зрънчо-мрънчо и прочие... С толкова малко дете изключително много нерви и безплодни скандали както и изнервяне и ревове на самото дете се спестяват, ако просто не му ги държиш в обсега. Младите майки изключително много се фиксират да не би детето да изяде някоя солета, а от дистанцията на времето тия работи са абсолютно маловажни като повод за скандали, особено в такава комплицирана ситуация, в която хората са.

Помисли си пак, дали всички изисквания и забрани, които поставяш при възпитанието на детето са важни, намали тези, за които решаваш, че са такива и ги отстоявай твърдо, за другите направи компромис - нека бабиерата даде една глътка кола на детето, щом сте допуснали то да знае ,че е вкусна, няма да изпие литър все пак, позволявай да глези детето колкото си иска като баба, нищо няма да му стане, но не и да иззема функциите ти на майка, която решава глобалните неща.
 Това е моят съвет. Все пак с тая жена сте се разбирали, значи и сега можете да се разберете, ако спрете да си ги мерите.

Последна редакция: ср, 26 юни 2013, 12:10 от Iris04

# 29
Аз имам пред мен примери за деца, напиращи и към ракията, и към карането на колата. Първото - ракията - даже му е давано да пробва, че да види колко е гадна, но на детето му се услади, едва я спасяват от него /детето е на 3 години/ hahaha У нас пък пием бира само тайно, щото моя младеж /на 2г. 8мес./ само като я надуши и подивява - и не се задоволява с една глътка, а имам чувството, че цяла чаша ще изпие, ако му дадем  Mr. Green

нека бабиерата даде една глътка кола на детето, щом сте допуснали то да знае ,че е вкусна, няма да изпие литър все пак, позволявай да глези детето колкото си иска като баба, нищо няма да му стане, но не и да иззема функциите ти на майка, която решава глобалните неща.

За това съм абсолютно съгласна! Както и за това, че трябва забраните да се сведат до минимум и да са за наистина важни неща.
Но ми се струва, че авторката протестира именно срещу изземането на функциите й и подронването на авторитета й пред детето. Едно е бабата първа да предложи колата, друго - да го направи след отказа от страна на майката. И не е проблема в колата, а в това, че се показва на детето, че като не става при единия, ще стане при другия.

Общи условия

Активация на акаунт