Връзки с обществеността или Журналистика в СУ - бакалавър?

• 13 200
  • 35
  •   1
Отговори
# 15
За езика си трябва да почнеш да го учиш като дете, но
това е отделна тема.

Еми значи стигнахме до идеята, че почти не е нужно да се
завършва журналистика.

По отношение на света на пиар дейността- и там не знам
дали ще ти помогнат, иска се отраканост, склонност към
дълъг работен ден и способност да понасяш работа с информация,
която е булшит, не съдържа мъдрост, манипулативна е. Пиарите
са по дефиниция леко омразни хора.

И двете специалност блазнят егото и суетата. Не е хубаво обаче
да се захваща учене заради его и суета.

Мисля, че е хубаво девойката да се замисли за някоя
по-стабилна специалност от филологиите примерно. Или да отложи
кандидатстването с година, да поработи в някоя медиа.

# 16
  • София
И за филологиите има много какво да се пресметне, ако въобще има капацитет да учи такова нещо, за която и да е професия ти трябва да имаш заложби, иначе е само суха теория и никакво бъдеще, и да се съдереш да завършиш нещо, не го ли носиш в себе си после и тия дето не са го завършили ще те изместят.

# 17
А най-хубаво ще е да осъзнае навреме дали има капацитет
за висше образование и ако реши, че няма, да не учи.

# 18
Аз съм "за" Журналистиката.
Остава ми 1 година до завършването на тази специалност в СУ, има от какво да се оплача, но съм на мнение, че ако решиш ще научиш много, благодарение на някои преподаватели.
 Peace

# 19
  • София
Като човек завършил ПР, мога да кажа, че двете са съвсем различни неща.
ПР съвсем не е само манипулации. Това е много широка специалност, която засяга журналистиката и политиката, но стига и до маркетинга и човешките ресурси.
Много е интересно, общо взето, но точно в момента намирането на работа е мисия невъзможна.
Въпреки това, определи си какво искаш и следвай мечтата си.
На мен лично моите преподаватели в НБУ ми дадоха много. Ако ще, и на занаят са ме научили.

# 20
Не мога да повярвам, колко елементарно е възприемането на ВО у нас  Confused

Авторката бих насочила именно към PR, тъй като в тази сфера определено може да има развитие - най-малкото стажовете в големи компании ще й дадат практически опит и ценни контакти. В допълнение е и добре заплатена, когато достигнеш определено ниво, което не е за подценяване.

Журналистика - вече всеки с телефот и компютър е медия. Това се вижда най-ясно от социалните мрежи. Така че, моят избор би бил ВО.

За съжаление смятам, че преподавателите не са на нужното ниво и като цяло обучението в СУ е доста остаряло като подход.

# 21
  • София

Авторката бих насочила именно към PR, тъй като в тази сфера определено може да има развитие - най-малкото стажовете в големи компании ще й дадат практически опит и ценни контакти. В допълнение е и добре заплатена, когато достигнеш определено ниво, което не е за подценяване.

Журналистика - вече всеки с телефот и компютър е медия. Това се вижда най-ясно от социалните мрежи. Така че, моят избор би бил ВО.

За съжаление смятам, че преподавателите не са на нужното ниво и като цяло обучението в СУ е доста остаряло като подход.
Кои преподаватели по-точно не са нужното ниво?

# 22
Нито едно от двете! Този факултет трябва немедлено да се закрие и да бъде трансформиран в такъв за СДК.
Образованието е абсолютно ненужно. 75% от колегите ми са завършили други специалности, а за редакторски позиции държат на такива с филология.
Обучението дава насоки в какви ли не сфери, но реално не научаваш нищо. Дори и за обща култура не ползвам преподаваното ми там.
От специалност журналистика профил "Радио" само си заслужава, защото има къде да се натрупа реален опит, дори и ограничен от учебния процес. Учебното радио-студио е добро.
Профили "Преса" и "Телевизия" са пълна смешка!

И най-важното- като журналист може да работи всеки, но завършилите журналистика само като такива!

# 23

Кои преподаватели по-точно не са нужното ниво?

Само като чуя за Здравко Райков и ме напушва смях...и не само той, но не виждам смисъл да ги обсъждам тук поименно  Peace

# 24
  • София
Аз попитах, защото съм завършила преди 7 години и тогава имаше страхотни преподаватели, както по-напред обсъдихме, разбира се има и такива, които не са баш за тази професия, но понеже генерализира за всички по дифолт и затова ми стана интересно наистина ли всичките не струват и толкова ли никой не е останал.

# 25
А Кафтанджиев, а Бондиков, а безумната дейност на Дерменджиева?!

Аз попитах, защото съм завършила преди 7 години и тогава имаше страхотни преподаватели, както по-напред обсъдихме, разбира се има и такива, които не са баш за тази професия, но понеже генерализира за всички по дифолт и затова ми стана интересно наистина ли всичките не струват и толкова ли никой не е останал.

Имена, моля! Имена!

# 26
  • София
Деси Бошнакова - НБУ!

# 27
  • София
А Кафтанджиев, а Бондиков, а безумната дейност на Дерменджиева?!

Имена, моля! Имена!
Касита - проф. д-р Тодор Петев, за съжаление проф. Марко Семов, който вече няма как да им преподава, проф. Снежана Попова, доц. Весела Табакова.

# 28
Добре и Луливера Кръстева, и Ангов. И Бог да ги прости Веселин Димитров и Елиезер Алфандари.
И? Четири години на пет имена ли да се уповавам да ме направят професионалист?!

Само благодарение на Лъчезар Точев и Таня Симеонова изучих занаята, т.е. университетското радио ми даде началния старт, не ФЖМК. А в радио "Алма Матер" се обучаваха и хора завършили технически специалности, които днес са блестящи журналисти!

# 29
  • София
Знам, че ставам досадна, но в НБУ всеки семестър гостуват като преподаватели действащи успешно професионалисти. Поне по двама на семестър. И водят практики.

Общи условия

Активация на акаунт