Американски колеж - четвърта тема

• 87 013
  • 733
  •   1
Отговори
# 60
Аз да се върна на по-тривиланите неща.
Вече си колекционирам идейки за теми за есета. Ако някой нещо си спомня като готина тема, по която е разсъждавало детето му, ще се радвам да сподели с мен.
Днес съм много доволна от моя младеж. Получих супер свежо есе по тазгодишната тема "Когато пътувам". Щом аз се хилих на воля, значи е добре. Запазил е напълно своя шеговит стил и доста добре се е препредал като персонаж. Договорили сме се през лятото от време на време малко да упражнява есетата, за да си поосвободи повече време през учебната година. С математиката едва ли ще има проблем - той си е блиц-състезател.

# 61
(но да кажем в СМГ, например, е под формата на опорочен прием след 4-ти клас (лятото на 2010, ако не се лъжа), когато на всички стана ясно как се влиза "по втория начин", само директорката по тв плещеше откровени глупости.)

Много правилно -в СМГ публикуваха резултатите с имената на децата и ги хванаха. Може и грешка да беше, но остана съмнението. Това обаче никога не може да се случи в АК, където никой не може да види кой е приет и кой не, защото на таблото има само номера. В интернет съвсем нищо няма. Никой не може и да провери работата на детето си, нито да направи възражение, нито да попита защо толкова, а не друг резултат. Прозрачността е нулева, само излизат едни резултати за приети деца и това е. Бетон работа. И вижте - никой не се оплаква Mr. Green

# 62
Няма и да се оплаче, защото никога не е оставяна и капчица съмнение, че може да се спекулира с резултати или работи. И за езиковите гимназии, поне по наш време се работеше с номера.

Там никога не е имало значение кой на кой е дете, с което друго училище не може да се похвали! И правилата са за всички, пак независимо кой ти е роднина и каква фамилия носиш.

Последна редакция: вт, 02 юли 2013, 16:20 от rosss

# 63
Прозрачността е нулева, само излизат едни резултати за приети деца и това е. Бетон работа.

С тази разлика, че работите се проверяват в чужбина и то от машина, с което се минимализира възможността да бъдат подправени. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=684012.msg24705022#msg24705022
И за да се промъкне някой парашутист, то става на най-високо ниво, ако въобще става. Съмнявам се деканът да допуска подобно нещо, предвид строгостта на наказателните мерки. Точно това отличава АК от другите училища, където наесен най-неочаквано се появяват по 5-6 нови ученика.

# 64
Нали не вярвате, че машина, при това извън БГ,  проверява есето? Wink

# 65
Нали не вярвате, че машина, при това извън БГ,  проверява есето? Wink

Есето дава само 20% от крайния бал и почти не оказва влияние. Момичето с второ по бал есе (18.5) тази година беше в резервите, не успя да се класира. Може после и да е влязло, защото АК покани и първите 10 резерви да се запишат, но ако не беше?

Понеже темата за АК живо ме вълнува, си поиграх да въведа резултатите на всички кандидати тази година в екселски файл (в отделни колони общ бал, есе и тест) и да си пусна филтри. Изясни ми се всичко много бързо - при слаб тест няма есе, което да те спаси (много добри есеисти имаше в резервите), докато при слабо есе - 8% може да си на 10-то място сред приетите, а с есе 5% да си на 33 място сред приетите.

Последна редакция: вт, 02 юли 2013, 16:46 от Анонимен

# 66
Учителите по БЕЛ проверяват есето, без да знаят имена.
Учители, които дори когато знаят имената и проверяват работите на настоящите си ученици, не си позволяват субективна оценка.
Там правилата се спазват и от ученици, и от учители.
Всъшност, когато не носиш или употребяваш забранени предмети и вещества, ако не преписваш или подсказваш в час - проблем нямаш

# 67
Нали не вярвате, че машина, при това извън БГ,  проверява есето? Wink
Учителите в АК се назначават с конкурс и се атестират (реално, не на хартия...) и не се определят часове спорд колко и с какви учители разполагаш, а се назначават учители, според работата която има да се свърши. Т.е. не се търси работа за човека, а човек за работата...
Никой учител няма да си плюе на репутацията и после да не може да си намери работа в що има американско училище по света - добрата характеристика от предишен работодател е задължителна част от документите за кандидатстване за работа.

# 68
Няма и да се оплаче, защото никога не е оставяна и капчица съмнение, че може да се спекулира с резултати или работи. И за езиковите гимназии, поне по наш време се работеше с номера.

Там никога не е имало значение кой на кой е дете, с което друго училище не може да се похвали! И правилата са за всички, пак независимо кой ти е роднина и каква фамилия носиш.

Някъде във форума има постинг (който иска да търси) от родител, чието дете е било прието в АКС, но е било заменено с друго заради далавера. Нещата се видели, имало конфузии, но детето се оттеглило и всичко затихнало. Е, било е преди доста години в мутренските времена, и все пак...
Тестовете може да се проверяват с машина, но никой не може да попречи на директора да обяви, че Пенчо има резултат 61% и е приет. Кой ще ги хване? Кой може да провери? И най-важното, никой никога няма да се усъмни даже. Вярата е голямо нещо.

# 69
Има една огромна разлика между СМГ и АК. Едното е общинско, а другото - частно. Частните училища могат да си подбират децата по какъвто искат принцип, с изпит, без изпит, по прозход, по сини или черни очи.

Ако сте кандидатствали във Френския лицей (дори не е частно училище, но е платено) ще ви направи нещо впечатление. Подборът е по произход на родителите. Никой не е скочил срещу това. Питат ви какви сте, от къде сте (държава), какво работите, какво сте учили, какви езици знаете и други такива. Накрая ви казват дали ви "валидизират" или не кандидатурата.

# 70
  • София
Черна станция, струва ми се, че анонимността е с цел защита на личната информация. Това е първото, което на мен му хрумва.

Чудя се защо на теб ти хрумват съвсем други неща?  newsm78

# 71
  • София
Разбирам неприятните емоции, които са изтърпели децата на Стефан и София. На тази възраст те са още по-чувствителни и отреагират на всяка несправедливост.
Вероятно управата и в 2-та случая се е презастраховала, както в приказката за Хитър Петър, който набил детето преди да отиде със стомната за вода. Така са искали да покажат и на останалите ученици, че са категорични относно спазването на правилника. Дори и най-малкото съмнение за нарушение , че се наказва.

# 72
  • София
Дани,

http://elt.oup.com/catalogue/items/global/skills/effective_acade … mp;selLanguage=en

Би трябвало да има и Level 2 / Level 3:

At level 1, students review the structure of English sentences and learn about the mechanics of writing academic paragraphs. At level 2, they focus on the short essay, and at level 3, they are introduced to longer academic essays.

# 73
ей, какви коментари днес се заръртяха в седмикласната тема за АК  Joy

# 74

Някъде във форума има постинг (който иска да търси) от родител, чието дете е било прието в АКС, но е било заменено с друго заради далавера. Нещата се видели, имало конфузии, но детето се оттеглило и всичко затихнало. Е, било е преди доста години в мутренските времена, и все пак...
Тестовете може да се проверяват с машина, но никой не може да попречи на директора да обяви, че Пенчо има резултат 61% и е приет. Кой ще ги хване? Кой може да провери? И най-важното, никой никога няма да се усъмни даже. Вярата е голямо нещо.

Темата за АК ме е интересувала живо в последните 6-7 години и съм изчела какво ли не. Писала съм си с родители и бивши вече ученици. Къде ли  не съм ровила и чела, че и тийн форуми. Обсъждала съм темата с много родители на бивши ученици на АК. Оказа се, че познавам доста.
Такава информация  за първи път ми попада. Обикновено нещата, които научавах все от някъде се дублираха като информация и потвърждения.
Черна станция, мисля, че някой се е опитал да подведе по някакви причини. Не знам за кой пост става въпрос, но когато нещо е важно за детето ми, не допускам изпуснати детайли. Постът може и да не съм видяла, но поне от толкова информация, която знам , щях поне зрънца на съмнение  да имам, а такива повярвай ми до сега няма

Общи условия

Активация на акаунт