ВМ-НВХ, част 60

• 42 881
  • 733
  •   1
Отговори
# 180
Страхотен цитат, Асос .
Да ви попитам имам доста рецепти с вкл. 1 с.л. брашно примерно, с какво мога да замествам бялото брашно, за да си готвя по разнообразно.
И днес  се замислих, имате ли представа защо някой човек не харесва определена храна...не е като да е алергичен или нещо друго.
Аз не харесвам толкова много неща, а и нещата които харесвах почвам да ги изключвам едно по едно  Sad , елементарни примери - кисело мляко, спанак, броколи,карфиол, кисело зеле, грах, пъпеш - скоро ме питаха как може да не обичам пъпеш? Това се сещам на първо четене, защо така се получава и имам ли шанс да ги проям тези неща? newsm78

# 181
Страхотен цитат, Асос .
Да ви попитам имам доста рецепти с вкл. 1 с.л. брашно примерно, с какво мога да замествам бялото брашно, за да си готвя по разнообразно.
И днес  се замислих, имате ли представа защо някой човек не харесва определена храна...не е като да е алергичен или нещо друго.
Аз не харесвам толкова много неща, а и нещата които харесвах почвам да ги изключвам едно по едно  Sad , елементарни примери - кисело мляко, спанак, броколи,карфиол, кисело зеле, грах, пъпеш - скоро ме питаха как може да не обичам пъпеш? Това се сещам на първо четене, защо така се получава и имам ли шанс да ги проям тези неща? newsm78

Брашното обикновено не замествам с нищо, избягвам подобни рецепти.  Laughing Но все пак го сменям със смлени бадеми, а ако е за сос - опитай с животинска течна сметана. Често брашното всъщност е евтин заместител на сметаната в оригиналната рецепта. Има много популярни рецепти в БГ, които свъщност изобщо не са с брашно, но кулинарната традиция ги е променила, за да бъдат достъпни за масовия потребител.  Wink

За храните - яж каквото ти харесва. Не се тормози. Аз бях добро прасе преди и всичко ядях, без изключение - пастички, тортички, банички, хляб по много. Сега вече не е така.

И да си излея гнева към българските производители на масло. За пореден път се убедих, че нашите млечни продукти изобщо не са наред и масово качеството е много лошо. Онзи ден си накупих 5 опаковки краве масло 82% от 125гр на Хранинвест (луксозно уж), за да си направя гхи. Беше по лев и нещо паковката и реших, че ще бъде доста изгодно. С него правих баница, която обаче имаше малко странен дъх. Та, днес реших да отделя следобеда да си направя гхито с останалото масло - 4,5 пакетчета, т.е. малко повече от 500гр. Какво се случи ли? Отворих пакетчетата, помирисах ги - миришеха на машинно масло, а на вкус нагарчаха осезаемо. За пръв път ми се случваше да опитвам горчиво масло, което е в срок на годност и има нормален външен вид. Странна работа. Метнах кубчетата в един дълбок тиган и започнах да разтапям. След 20 мин цялото се беше разтопило, но на дъното вместо да започне да се оформят казеиновите топчета, имаше някаква гадна слуз, вероятно суроватка. Сигурно час и половина стоях до котлона и обирах пяната от маслото и чаках да се утаи като хората, за да го прецедя. Еми, не стана. Накрая обрах с една лъжица останалото масло, сложих го в друга тенджерка, наново го метнах на котлона, остатъка от течността се изпари и най-накрая имах чисто и хубаво гхи. Но какво гхи само! Цели 100-на грама от цялата купчина "масло". Значи, това по мои сметки изобщо не е 82% масло, а само около 20%. И това нещо се продава за истинско краве масло, а всъщност е боклук и остатъци.  #2gunfire

Повече българско масло май няма да си купувам.  #Cussing out Досега все си вземах едно немско, от него мин. година си направих гхи, при това мнооооооого по-голямо кол-во от същото кол-во масло. Мин. седмица си взех Президент. Това наистина е най-хубавото масло. Просто е невероятно!

За справка - гхи е пречистено масло. Прави се на слаб огън, става за около 40 минути, като при разтапянето маслото се разделя на лактоза, млечен протеин и чиста мазнина. Лактозата се втечнява и изплува към повърхността и се обира с решетъчна лъжица. А млечния протеин става на топченца и отива на дъното на тенджерата. Когато течността стане бистра, златиста и мирише на орехи, значи е готова. Прецежда се внимателно с нещо по-ситно от цедка, примерно филтър за кафе и е готово. Подходящо е за готвене на всичко, а и става за хора нетолерантни към млечни. Много е приятно на вкус.

# 182
  • Пловдив
Асос, страхотен цитат, благодаря, че сподели! Hug
brilqntina, брашното не го замествам с нищо. Онзи ден, пак в процес на импровизация, установих например, че ако се използва Овче мляко на Бор Чвор с яйце става чудесна пилешка каша, с достатъчно гъст сос (моето не беше точно пилешка каша, но се получи нещо подобно) и без брашно.
При панировка може да се използват кокосови стърготини или сусам например. Ако пък не подхождат, в краен случай можеш да сложиш съвсем малко оризово брашно като безглутенов вариант. Ако не ти е ежедневие, не виждам проблем.
Катарин, забравих да те поздравя за горчицата, страхотно изглежда, дано и аз някой ден се навия да си направя по твоята рецепта! Hug И блогът ти е чудесен и многооо вкусен:-) (макар и нережимен)
И аз мисля, че това, което казва Шоки, не противоречи на казаното от теб.
Човек има следните варианти за хранене:
НВ+БИО
НВ+НЕ БИО
ВВ (високовъгл)+БИО
ВВ+НЕ БИО
Според мен по фактор "за предпочитане" те се нареждат по този начин и всички, които са в тази тема, биха предпочели да се хранят НВ, макар и с не био продукти, отколкото ВВ с био продукти, защото по един или друг начин са се убедили, че ВВ хранене не е подходящо за тях - било защото ги води до някакъв вид зависимост от храната, било защото имат ИР, висок холестерол или други здравословни проблеми. И наистина не си права, повечето пишещи тук търсят подобрение на здравето, а не отслабване. Макар че кой не иска да изглежда добре.  Mr. Green И да, мисля, че всички тук сме съгласни, че непреработената, непакетирана храна, от естествени и чисти източници е най-доброто за нас. Само дето не смятаме, че тази храна трябва да включва много зърнени, ориз и картофи, а повече мръвка, млечни, мазнини и зеленчуци.  Peace
Не спирай да пишеш в темата!Всяко различно мнение винаги е интересно и добре дошло, дори и само за да породи полезна и интересна дискусия.
Аги, абсолютно съм съгласна за маслото!Като бяхме на почивка, много харесах едно масло Дельо войвода. Онзи ден си купих голяма опаковка, ами изобщо не беше хубаво като предния път. А Президент ми е любимо, за съжаление много бързо свършва, понеже и малката си гребе с лъжицата от него.  Mr. Green
Да споделя интересни наблюдения. Онзи ден ходих у майка да й помагам да разтребва. За идеята реших да си пробвам някои дрехи от университета (в които след това никога не съм могла да вляза) и бях в потрес. Стават ми, макар че сега съм с 10 кг по-тежка от онези дни.  #Crazy Това за мен лично показва, че не трябва да се взираме в кантара. Понеже и преди съм била на сегашните си кг, но не съм успявала да се напъхам в нито един от панталоните от младежките години.
Не примирам за следолед, но вчера ми се дояде и реших да си взема Нирвана, която преди обожавах. Познайте - не можах и 1/4 да изям и споделих с половинката и децата. Стори ми е ужасно сладък, и това при положение, че аз не се лишавам съвсем от въглехидрати (2-3 пъти седмично поне хапвам плодове, а и черен шоколад не подминавам  Mr. Green).
Та забелязвам у себе си развиване на непоносимост към много пакетирани храни, които преди съм намирала за изключително вкусни (разни видове сладки, сладолед и други). Но имам още да се превъзпитавам, защото се случва да хапна от тях по навик, когато сме на някакво гости или събиране.  Embarassed Интересно за мен е, че влечението към естествени храни се доразви постепенно, както и отдръпването от пакетираните, без да полагам усилия на волята и без съзнателно да се въздържам да не ям от тях. Това е много насърчително и показва, че вкусовите предпочитания могат да се моделират в зависимост от храната, която основно консумираме.
Относно хормоните в месото и всички останали вредности, мисля по следния начин:
1. Предпочитам да мисля, че се храня с добра и хубава храна, да ям буквално с тази мисъл. Мислите също са от значение и могат да ни тровят много повече от храната.  Wink
2. Предпочитам да мисля, че и да има нещо вредно в храната, моето тяло е напълно способно да се справи с вредностите и да извлече само полезните неща.
3. Гледам да взимам месо от различни източници, същото важи и за млечните продукти. Логиката ми е, че така не допускам в организма ми да се натрупа прекомерно количество от дадена вредност.  Mr. Green

Последна редакция: пн, 08 юли 2013, 07:27 от yulinga

# 183
Асос, цитатът е съвсем на място. Когато е написана книгата, явно хората все още са имали очи да гледат и здрав разум, за да преценяват правилно въздействието от различните храни.

Аги, жалко за маслото... Аз българско по начало купувам само на Родопа Милк или на Добрев - напоследък изключително на Добрев. Иначе си купувам немско. Президент ми се струва прекалено скъп Embarassed

yulinga, много добре написано! Hug С всичко съм съгласна. А и специално за сладоледа и моите наблюдения са същите (макар и от миналата година, защото тази не съм купувала сладолед) - когато сбърках да си купя шоколадов сладолед, какъвто преди много харесвах, съжалих, защото ми беше свръхсладък, а иначе ми остави едно такова усещане за неудовлетворение - сякаш му липсваше нещо. И италиански с вкус на шам фъстък си взех един път - не беше лош, но само толкова. Аз очаквах нещо много прекрасно, а не беше така. От друга страна моите бъркочи от сметана или маскарпоне с овкусители по избор (маково семе, какао, ядки, кокос, тахан, настърган тъмен шоколад - в различни комбинации) ми се струват доста по-удовлетворителни за вкуса ми към настоящия момент Wink

Новата ми мания е маковото семе Laughing

brilqntina, а май вчера и Merelenda спомена нещо такова - за храните, които обичаме и не обичаме: моят опит е, че вкусът се възпитава, стига човек да има достатъчно търпение и да си го постави за цел Peace Съдя по това как моят вкус се промени драматично през последните няколко години. Преди зеленчуците ми бяха меко казано безразлични, дори повечето ми бяха леко неприятни. За салата - само домати. Карфиолът и броколите ми бяха не особено приятни също, зелето, зеленият фасул, тиквички - все безразлични. От чушките - само червени и само в готвен вид, не сурови. Ами, отначало съзнателно си наложих да ям повече зеленчуци, дори си повтарях "И това е храна, и това може да ме засити" (защото преди зеленчуците ги имах за нещо като не добре овкусена вода Laughing). Постепенно (дори доста бързо) свикнах. Зависи как се приготвят, а и донякъде опира до мотивация. Бях разбрала, че са важни и бях решена да ги проям. И сега съм стигнала до такъв етап, че умирам за готвено зеле, а и сурово на салата го ям с удоволствие, макар че сигурно винаги любима ще ми бъде салатата от домати. Карфиол, броколи, зелен фасул, тиквички, чушки, брюкселско зеле, моркови, гъби - вече всичките ги харесвам и не ми омръзват Wink Трябва да си наложа да ям марули (това не съм успяла да го постигна още, но и не съм се заела сериозно - ако се заема, ще се случи Wink). Суров лук едва ли бих прояла, праз лук - нито готвен, нито суров. Чесън - готвен става, ако не е много, а суров в таратор - също, ако не се усеща прекалено много. Вече ям все повече копър, а преди го мразех. Така че е въпрос на привикване, но отначало си трябва да си го поставиш за цел.

Кам, благодаря за разяснението за хормоните! Hug

Последна редакция: пн, 08 юли 2013, 09:30 от Cioccolata

# 184
  • В Балкана
Herzen,  25 мин. въртене на обръч - сутрин на гладно, след кафето, добре ли е за скоростно намаляване обиколки на талия, ханш и шкембе?  Laughing Обръчът е масажиращ - 1.2 кг.

И ... без да съм много нахална, кога ще ми направиш един хороскоп?  Mr. Green

Маслото, което купувам е предимно на Добрев. Когато нямам възможност да отида до магазина, си взимам немско - http://shop24.bg/3090-3906-thickbox/maslo-nemsko-krave-82-250gr.jpg, http://www.rostar-bg.com/uploads/images/img_7693_small.jpg, http://www.welt.de/img/wirtschaft/crop101247001/7608729247-ci3x2 … aft-Wuerzburg.jpg
Президент не помня да съм купувала. Скъпичко ми идва.  Laughing
Два-три пъти съм си купувала от Пикадили - Премия. Според мен бива.

Уффф, как не си изяждате сладоледите не знам!? И аз съм взимала - от любимия, и на мен в началото ми е гаден и сладък, ама пак го изяждам.  ooooh! Лакомия!

# 185
Рейни, ако купя сладолед, и аз ще си го изям, няма да ми даде сърце да го хвърля, освен ако не е наистина ужасен, а едва ли ще бъде чак така Rolling Eyes Затова миналата година, когато купувах, беше по 1 или максимум 2 топки, а не по 3 като преди. Пакетиран изобщо не купих Laughing А и по начало се пазя да купувам такива неща, т.е. опитвам се да упражнявам воля. Знам, че сладоледът не ми утолява жаждата - винаги, дори когато ядях повече сладолед, ми оставаше усещането за много сладост и неутолена жажда, така че в крайна сметка след сладоледа пак ми трябваше вода. Затова - направо вода Wink Или пък цитрусов фреш (по улиците напоследък се среща да правят) - поне жаждата утолява по-добре.

# 186
  • В Балкана
Моята жажда най-добре се утолява от вода.
Сладолед с идеята за разхлаждане не си взимам. Взимам го с идеята за ядене.  Laughing Към 100-тина грама, поне.. И после не само се наливам с вода, ами в повечето случаи изяждам куп боклуци.  ooooh!  Провокира лакомията ми.. За това избягвам да си взимам. Мъча се да упражнява воля като теб.
Тази година ядох вече два пъти. Първия път се спрях само със сладоледа.. Втория път имаше и други работи след това.  ooooh!

# 187

ооооооо докато няма данни, че си отслабнала с обръча, хич не се се прежалвам да въртя  Joy

за много скоростно отслабване спри изобщо да ядеш вечер, най-късно в 14h  Peace

и защото видях, че и калории смяташ, може ли да ми кажеш колко са поотделно
1. кафе, 10гр краве масло, 10гр кокосово масло
2. 2 яйца+25гр масло
3. 100гр домат, 100гр краставица, 100гр сирене, 100мл зехтин

за двете бири няма да питам  Mr. Green

за хороскоп дата, място и час на ЛС, но съм в средата на обучението  hahaha

# 188
Виждам, че говорите за сладолед. Аз не обичам. Simple Smile Но пък съм правила, яла... Случва се в годината да опитам един, два пъти.
Като стана въпрос за храните, които не обичаме - не се и насилвам да ги ям, защото са полезни.
Също има и храни, които обичам, но не ям често - карфиол, броколи, зеле, примерно... обичам ги, ама не знам в годината дали съм яла два пъти. Simple Smile

Та, за сладоледа - купешкия предполагам е вреден. Не знам какво слагат в него.
Аз правих домашен - пълномаслено мляко, сметана с около 50% масленост, яйца, ягоди, лайм и 85 г захар ( мисля, че спокойно може да се пропусне захарта). В този вариант май не е проблем да се хапва!

# 189
Ех, в повечето рецепти за сладолед яйцата са сурови - това ми е причината да не се възползвам. А иначе да, миналата година четох етикети на кутии сладолед, каквито преди съм купувала - общо взето съставките бяха обезмаслено мляко, сухо мляко, глюкоза, глюкозо-фруктозен сироп, захар (т.е. не е само единият вид захар), растителни мазнини, оцветители, аромати - това е купешкият сладолед, а вероятно и сладоледът на Рафи и подобни марки Rolling Eyes Домашният със сигурност е по-качествен, но ме притесняват суровите яйца.

# 190
Вариант за домашен сладолед-500 мл сметана и една консерва подсладено кондензирано мляко.
Разбиват се и се замразяват.
Ако се консумира рядко, защото все пак не е основна храна, смятам, че захарта в кондензираното мляко не е фатална.

# 191
Мен не ме притесняват суровите яйца, но доста хора се притесняват да ги консумират и основателна причина за притесненията им поне аз не открих.
Иначе за сладоледа, ето рецептата, в която яйцата се обработват и не са сурови:
http://vkusenden.blogspot.com/2013/04/blog-post_27.html
Както споменах - може и без захарта. Simple Smile

# 192
  • В Балкана
Как да спра да ям в 14ч.!? То това си е жив глад.  ooooh!  .. Пък и имайки предвид, че първото ми хранене идва към 11 ч... Не виждам достатъчно силна причина да се прежаля.  hahaha  .. Мога да обмисля възможността само при наличието на 7-8 години по-млад, снажен, добре сложен и добър любовник.  Joy Ама пак не е много сигурно.
А след 14ч., може ли бяло вино?

Смятам, щото инак сложно, с моята лакомия.  ooooh!

1. кафе, 10гр краве масло, 10гр кокосово масло - 204 к., П 6%, М 94 %, В 0% (И кафето съм ти го включила в сметката  Heart Eyes)
2. 2 яйца+25гр масло - 362 к., П 17%, М 82%, В 1% (яйцата са по-големички)
3. 100гр домат, 100гр краставица, 100гр сирене, 100мл зехтин - 1145 к., П 6%, М 91%, В 2%
Това последното много вкусно ми изглежда.. Мога да го изям на едно ядене.  Crazy И дано ми стигне.  ooooh!

# 193

о много, много ти благодаря  newsm51

при едно хранене в 11 и едно в 14 влизаш и в интервалното хранене
и защото питаше за бързи резултати и съм го пробвала
а забелязвам, че обема на храната е по-решаващ от калориите
и това с многото ядене не работи при мен

вино пия зимата, сега биричка, но и с алкохол резултата е 2-3 кг за седмица,
само първите 3-4 дни да издържиш
е и само трябва да си измислиш какво да правиш вечер и да няма кой да те изкушава  Heart Eyes Peace

# 194
  • В Балкана
Брейййй 2-3 кила на седмица, заради това си струва да го пробвам.  Laughing
Днес понеделник, дали да не се пробвам за Ден Първи!?  Joy
Ама не за дълго, само седмица, че да не стане обратен ефект - организма да реши, че гладува и после да наваксва и трупа.. И след тази седмица плавно разширение на т.н. прозорец.  Laughing

Не знам, какво ще правя вечер - освен да работя и да пия вино, за друго не се сещам.

Общи условия

Активация на акаунт