ВМ-НВХ, част 60

• 42 913
  • 733
  •   1
Отговори
# 210
Много страшно звучи Sad Но от друга страна един разумен човек би отказал "лечение" с ваксини, лекарства и т.н., насочено точно към намаляване на теглото. Или поне си мисля, че би трябвало... Но лошото е, че хората търсят лесния начин, а така ще може да им бъде предложен "лесен начин", макар и със съмнителен ефект ooooh!

Последна редакция: пн, 08 юли 2013, 17:00 от Cioccolata

# 211
Цитат
Но от друга страна един разумен човек би отказал "лечение" с ваксини, лекарства и т.н., насочено точно към намаляване на теглото...........
Поне половината теми в този подфорум са за отслабване с хапчета.Умишлено търсени и приемани доброволно.
Силно се съмнявам, че здравият разум ще надделее над "лесния разум".

# 212
Цитат
Силно се съмнявам, че здравият разум ще надделее над "лесния разум".

Така е, и аз се съмнявам Peace

# 213
  • SA
Ами някои може и да откажат, но едва ли ще са преобладаващата част. То и сега бариатричната хирургия е в разцвет, хората предпочитат да си отрежат някое черво, стомах, да си направят изкуствено стеснение на хранопровода, вместо да променят навиците си, та какво ли остава за неща като ваксини, или лекарства, които на прьв поглед изглеждат доста по-безобидни.
Лошото е, че чрез всички тези методи на "лечение" у повечето хора се затвьрждава представата, че спокойно могат да си ядат всякакви боклуци, но пият ли си хапчето, всичко ще е наред. А то нищо не е наред. Просто тези хора с метаболитни проблеми са като дойна крава за фармацевтичните фирми - те стават доживотни потребители на лекарства - най-често започват с едно, или две за високо крьвно налягане, по-нататьк им добяват метформин, статини, след време още 1-2 различни медикамента за диабет, аспирин, като започнат коронарните им проблеми - им се прави коронарография с някой и друг стент... и така, лавинообразно се добавят нови неща. Ох, не знам дали не сьм прекалено черногледа, но най-често това е реалността.
Цитат
Поне половината теми в този подфорум са за отслабване с хапчета.Умишлено търсени и приемани доброволно.
Simple Smile Даже има някои потребители, които от 2005 година насам се срещат в почти всяка тема за всевьзможни хапчета, капки, кетони, билки и факта, че не са постигнали никакьв успех не ги обезсьрчава да пробват нови и нови.

# 214
Човек така е направен, че автоматично търси най-простото и бързо решение. Податливи сме и на реклама - в темите за хапчета все ще се появи някой "нов", който е отслабнал за 2 седмици с 10 кг. Колко му е. Laughing Никой не иска да слуша неприятни неща, като например че може да се наложи 20-те излишни килограма и 3 години да ги сваля.  Tired

Да не забравяме и дезинформацията - вчера си купих списание, в него имаше пирамида на здравословното хранене, в основата ѝ - сложили кифли, хляб, зърно, картофи и спагети. Whistling На втори ред - плодове и зеленчуци, на трети - месо, риба и млечни, на върха - шоколад, близалки и зехтин. newsm78 Захаридите (вероятно за въглехидрати става дума) трябвало да са 55% от дневната енергия ( между 245 и 500 грама). Tired Слушаш тези съвети, затлъстяваш и се чудиш "къде сбъркахме", как да не се обърнеш към чудото на хапчета и билки, като уж всичко правиш както трябва.

Последна редакция: пн, 08 юли 2013, 19:00 от негативна

# 215
Негативна, това е американската и изобщо западната хранителна пирамида Wink Само дето винаги наблягат, че трябвало хлябът да е пълнозърнест Rolling Eyes Смята се за установено, че минимумът необходими въглехидрати на човека са 55%, защото въглехидрати = енергия, вкл. за мозъка Rolling Eyes На няколко места вече, вкл. у Том Нотън, чета, че хората си спомнят как до един момент (края на 70-те или някъде през 80-те) е било общоизвестно, че за да отслабнеш, трябва да ограничиш хляба, картофите, ориза. (Сигурно сладкото и без това не е било ежедневие.) Знаело се, че хората напълняват от същите храни, които фермерите дават на свинете за угояване - хляб, царевица. После обаче изведнъж мазнините стават лоши и вредни. Тогава нещо трябва да заеме мястото им и удобни се оказват въглехидратите. Освен това са удобни и защото производителите на царевица в САЩ са заплашвали с протести и явно са били доста силно лоби, защото успяват да си издействат страхотни субсидии за царевицата - така е и до днес между другото. Така въглехидратните храни стават изведнъж препоръчителни и полезни, политически и икономически коректни и удобни, а мазнините стават вредни. Отначало учените реагират с недоверие и предупреждават, че не се знае какъв ефект ще има този експеримент върху здравето на хората. Но възраженията им са отхвърлени и е възприета държавна политика за повишаване на консумацията на въглехидратни храни и намаляване на мазнините, особено животинските. С това започва постепенно повишаване и на нивата на затлъстяване, и на диабет, и на сърдечно-съдови болести, и на рак ooooh! Но тази статистика удобно се игнорира.

# 216
Никога не съм се зачитала в тема за хапчета за отслабване. Сега като споделихте, я дайте някой линк да погледна, че ми стана интересно!
Никога не ми е идвало наум, че мога да опитам хапчета за отслабване. Честно!
Като човек, който е спортувал активно преди години и който сега не отделя време дори за да потича малко ми е напълно ясно, че за да отслабна, най-вече трябва да спортувам и едва на второ място слагам храненето. Принципно: спортът и храната вървят ръка за ръка в днешно време. Набляга се на това: какви упражнения да се правят, какви тренировки, с каква продължителност, как да се храни човек. Хората дават доста пари за инструктори, в което няма нищо лошо.

Истината за мен е някъде може би по средата. Хайде, да кажем с малък наклон към спорта.
Спортувайки, никога не съм се съобразявала какво ям, но като се замисля, явно нещата са ставали някак инстинктивно и съм избягвала доста храни, които по принцип не биха дали нищо полезно на организма, освен моментната наслада.

Видях, че споменавате и храни, които преди сте хапвали, а сега не са ви вкусни, след като дълго време не сте яли. Аз също съм така. Преди години обичах вафли, сухи пасти, разни меденки, не знам си какви боклуци купешки. Не помня откога не съм яла. За последните 20 години нямам спомени. Сигурно съм опитала някъде си нещо си, но спомените ми за такива неща ги няма. Laughing
Последните година, две избягвам и някои шунки от бут, филета от не знам си какво. Нещо ми стана и не ги ям. Луканка, сушеница - за някой празник може да вкуся, но толкова.
Сандвичите ги правя за мен само с кашкавал. Любими са ми. Сега съм наблегнала на хляба с лимец и кашкавалче.

# 217
На няколко места вече, вкл. у Том Нотън, чета, че хората си спомнят как до един момент (края на 70-те или някъде през 80-те) е било общоизвестно, че за да отслабнеш, трябва да ограничиш хляба, картофите, ориза.

Не и в България сякаш... Хлябът е култ за по-възрастните. Баба ми всеки път като я навестявам ме хока как няма да се наям без хляб, как ще се лиша от Б-витамини. Катрофите и ориза също с хляб се похапват. И още вирее мнението, че дебелият е здрав, а слабият - болнав. Всеки път като ми каже, че съм се разхубавила и съм заприличала на човек знам, че нещата са зле. Joy  261uu

Мереленда, безброй са тези теми... тук отслабват с китайски капсули - след всички предупреждения, че съдържат какви ли не отрови; тук пият само кленов сироп вместо храна, а тези са истински стоици - спрели са храната въобще. Няма храна - няма проблем. Оправих линка, имаше проблем.

Последна редакция: пн, 08 юли 2013, 20:16 от негативна

# 218

Мереленда, безброй са тези теми... тук отслабват с китайски капсули - след всички предупреждения, че съдържат какви ли не отрови; тук пият само кленов сироп вместо храна, а тези са истински стоици - спрели са храната въобще. Няма храна - няма проблем.
Shocked

Сега ще погледна. Благодаря!

# 219
  • SA
На мен пьк винаги ми е било странно как някои хора не обичат дадени храни до такава степен, че не искат и да ги помиришат, та камо ли да хапнат от тях. Имам предвид традиционни храни, а не някакви изчанчени ексцентричности от типа на червеи, насекоми,  гнезда от лястовици и тем подобни. Брат ми например никога в сьзнателния си живот не е ял ябьлки, дядо ми домати не ядеше изобщо ( а имаха двор, пьлен с домати през лятото). И много подобни примери всьщност. Аз разбира се имам любими храни и такива, които не ми допадат много, но не се сещам нещо , за което да мога да кажа, че никога не бих могла да хапна, в случай че сьм много гладна и това ми е единствената алтернатива.
Иначе вкусьт ми наистина се промени с времето. Сега тези пакетирани храни като вафли, десертчета, чипсчета, бисквити ми изглеждат просто като едни шарени опаковки, вьрху които дори погледа ми не спира, когато сьм гладна. Не се налага и грам воля да влагам, за да ги избягвам.  Simple Smile Това го казвам , защото е в противоречие с широко застьпваното мнение, че за да отслабне, човек трябва да има силна воля.
За хранителните пирамиди- да, тази сьс зьрнените храни в основата е най-популярната, макар напоследьк да започнаха да се появяват и такива с по-разумна подредба на видовете храни. А е факт, че животните за угояване се хранят предимно сьс зьрно. Винаги сьм се смяла на едни разкази на мьжа ми как в детските му години , баба му се сьревновавала сьс сестра си чие внуче ще е по-пьлничко ( и сьответно по-здраво според тогавашното им виждане). Братовчед му го хранели предимно с някакви кашички от брашно и винаги бил много напред в сьревнованието.  Simple Smile Уви, и сега си е много пьлничьк този човек. А за животинските мазнини - в някоя от книгите на Аткинс бях чела, че по времето, когато са били основна мазнина за готвене - масло, лой, мас ( и маргарините още не са били познати), инфарктите са били толкова рядко срещано явление, че за бьдещите лекари направо било кьсмет, ако видят такьв случай за целия период на обучението си.
Merelenda, че храненето и физическата активност вьрвят рька за рька, когато става вьпрос за отслабване, е абсолютно вярно. Но поне според моите наблюдения, храненето има по-голямо значение, когато става вьпрос за обикновени хора, които не са спортисти. Но голямо значение има и вида на работата всьщност. Едно е да се стои на бюро цял ден, друго е да се копае на полето ( образно казано).  Simple Smile
За темите с хапчета - прегледай само пьрвите две страници с теми в този подфорум и ще откриеш поне десетина теми по този вьпрос.

# 220
Ние сме друг тип култура - тип бедна Laughing Така е например и в Мексико. Затова и сме наблягали традиционно на хляба и на картофите, макар че предполагам, че и сирене, и мляко са се консумирали, и яйца, и месо при всяка възможност, но възможностите не са били толкова много вероятно... А и у нас е било силно влиянието на църквата (т.е. не знам, но предполагам), а православните християни постят - това за разлика от протестантите. Католиците също постят. Освен това и по-нататък в близката история хлябът си е бил средство за наяждане, когато яденето не достига, а и за икономии - как така ще ядеш месо без хляб, нали ще изядеш повече Rolling Eyes Аз съм писала тук - от над 10 години вече не ям готвеното с хляб, само в редки случаи, когато съм била много гладна или просто ми е било вкусно например да си направя сандвич с пържени тиквички и затова съм яла и хляб към тиквичките (но от друга страна си спомням, че тиквичките ги ядяхме без допълнение към тях, най-много със сирене, а не например с месо). И не само аз съм се отучила да ям хляб с готвено, а и цялото семейство. И въпреки това като дойдат на гости баба ми и вуйчо ми, винаги се учудват, че не ядем с хляб. (Отделно съм разказвала как моят вуйчо диабетик дълги години изяждаше сам по 1 хляб на ден - иначе не се нахранва. Сега, откакто е диабетик, е сменил белия с пълнозърнест, но пак си изяжда по няколко филийки на хранене.) И така с хляба.

Но повече Б-витамини има и в пилешките дробчета, и по начало в месото, и в яйцата. Не е само хлябът.

# 221
съжалявам,но всичките тук описани диети ги имаше 70-80 години
протеиновата (Дюкан не е открил топлата вода,а само...триците,но тогава угояваха животните с тях Laughing),тази със сиропа дори,като успешно заместваха кленовият с вишнев такъв и задължително английската сол ooooh!,дори и тази със суровият ориз,но беше само 10-15 зърна,разделното хранене е от преди век,гладуване,плодове,чай,мляко и каквото се сетите
имаше и хапове от аптеката с рецепта,една съседка гълташе
имах късмет с майка постоянно на диета,та познавам диетите и безмисленността им от малка,което ми помогна да нямам нужда от диета Grinning
нямаше само изкуствени подсладители (бяха за диабетици и дори лекарите казваха:не са за отслабване )

# 222
На мен пьк винаги ми е било странно как някои хора не обичат дадени храни до такава степен, че не искат и да ги помиришат, та камо ли да хапнат от тях. Имам предвид традиционни храни, а не някакви изчанчени ексцентричности от типа на червеи, насекоми,  гнезда от лястовици и тем подобни.

Такива случаи в нашето семейство има, ако като деца са консумирали тази храна и след това им е ставало много лошо... Например болно дете яде риба, започва да повръща (не от рибата, а от болестта) и после не хапва риба цял живот. Бях чела някъде и за механизма, с който в мозъка се установява такава асоциация (съответната храна=отрова), но не си спомням източника. Имах такива храни, но се преборих да ги проям. Някои не успяват.

Cioccolata Hug

# 223
Негативна, това е американската и изобщо западната хранителна пирамида Wink Само дето винаги наблягат, че трябвало хлябът да е пълнозърнест Rolling Eyes

Даа само да вметна тук наскоро вървеше нещо като шега из по-здравословно хранещата се част от населението: "Ако искаш да заприличаш на пирамида, следвай стриктно американската хранителна пирамида." Ето го и примера:

Само че като гледам рекламите за храна по БГ ТВ се пляснах по челото. То всичко дето се мъчат да отрекат тук, станало на почит в БГ. Едно от тях е маргарина.

# 224
  • SA
vici75 ,   Hug, точно кьм такова телосложение води тази пирамида.  Simple Smile. Пицата изцяло покрива тези препорьки - тесто, отгоре малко зеленчук, някое парче шунка... чудно! Маргариньт пьк - направо трябва да забранят рекламите с него ( подобно на цигари и алкохол).
tania6, аз пьк си спомням, че в миналото на диабетиците се препорьчваше фруктоза, защото не повишавала крьвната захар. То и днес по аптеките се среща прахообразна фруктоза.

Общи условия

Активация на акаунт