ВМ-НВХ, част 60

• 42 893
  • 733
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Аз лично от две години ползвам само хималайска сол и си задържам вода, колкото и от другата.
Така че относно задържането на вода - хималайската си е сол като сол, задържаш си вода ако прекалиш.

# 301
Принципите на действие на хомеопатията не са ли по-различни? newsm78 Както и да е, аз съм убедена в мощното действие на хомеопатията, но също съм убедена, че у нас няма достатъчно добре подготвени класически хомеопати, поради което аз се въздържам от хомеопатия.

За хималайската сол ще взема да потърся повече инфо... И аз я ползвам - по инерция най-вече, защото много нашумя.
Скрит текст:
Броят се на пръсти за съжаление читавите класически хомеопати. Поради многобройните разреждание на изходното вещество, в крайна сметка се получава течност, в която няма дори и молекула от него, а само енергийна памет. Целта е да се стимулира собствената жизнена сила сама да се справи с проблема. Малко лаишки го обясних  Blush
Ще се радвам да споделиш резултати от "проучването"  Hug

# 302
# 303
Ами, Меркола препоръчва горещо хималайската сол, но той, както се вижда, също я продава, така че е ясно защо е толкова положително настроен Laughing Може да се види това клипче: http://products.mercola.com/himalayan-salt/

А в този форум има мнения и "за", и "против": http://paleohacks.com/questions/6011/what-are-the-pros-and-cons- … -vs#axzz2YeEAtD22

Специално за йода Меркола казва, че е потенциално токсичен newsm78

Аз лично засега вероятно ще продължа да я използвам, но ще потърся повече информация и за йода.

Сега се сетих да потърся и в блога на Марк Сисън и наистина се оказва, че е коментирал за хималайската сол: http://www.marksdailyapple.com/hungry-college-student-lipopolysa … id/#axzz2YeTq3VfC Накратко, той я одобрява.

# 304
Както всичко друго, нормално е да има и некачествени или ментета и при хим. сол. Лично съм намирала люспи като слюда, които не се разтварят във вода, а приятелки са намирали камъчета и парченца тухла в марки, продавани по био-магазините.
И вкъщи отдавна ползваме хималайска, преди това готвех с морска сол - просто баща ми правеше така и съм го възприела като правилно. Той също беше твърдо против "Маги" и др подобни преди още да съм чувала за мононатриевия глутамат. Всъщност това е реално най-вредната сол и най-широко използваната напоследък...
Общо взето спокойно мога да си ям салати, яйца, месо и мн. други неща без сол, а когато готвя слагам минимални количества, така че не ме притеснява каква ще е, но пък не смятам, че йодираната е по-полезна от хималайската.
Ама съм й фенка и аз на хималайската сол, щом вкъщи имаме и лампа от нея  Laughing
Иначе еднопроцентов разтвор на хималайска сол използваме много - също се смята, че нормализира РН-то на организма.

# 305
Между другото за солта отдавна се пише, вкл. излязоха официални съобщения, че няма полза от прекомерното й ограничаване, а дори напротив - възможно е да имаме недостиг от нея. И всъщност едно нормално посоляване на храната, без да се стремим нарочно да ограничаваме приема на сол, е съвсем приемливо. А дори чета, че при нисковъглехидратното хранене, заради ниските нива на инсулина, се изхвърлят повече течности и така може да се наруши електролитният баланс, което може пък да доведе до главоболие, умора, замаяност, липса на сили, а включително и запек. Първите 4 са класическите признаци на "нисковъглехидратния грип", но ако продължително време се ограничава приемът на сол, вероятно може да се получи и по-траен недостиг и за по-дълго време да се наблюдава някой от тези 5 признака. Така че някои вече дори започнаха да пият сутрин вода с малко сол и да си солят повече храната, след като години наред са се стремили максимално да ограничават солта. Разбира се, трябва да се пробва и да се види как се отразява. Peace

Чета един шведски блог - на Маргарета Лундстрьом, която е една от най-отдавнашните последователки на НВ-ВМХ в Швеция и редактор на едно от списанията на тази тема. Тя от няколко дни изпива сутрин половин чаша топла вода с половин лъжичка сол, а после и толкова студена вода, колкото й е необходима за утоляване на жаждата от солта. И казва, че не само, че се е отървала от запека, а се е отървала и от дългогодишен рефлукс, заради който доскоро е трябвало да спи полуседнала на специално повдигащо се легло. Сега си спи нормално легнала и няма проблеми. Тя подчертава, че преди това от години е консумирала нарочно много малко сол. Разбира се, само от няколко дни е увеличила солта, но резултатите изглеждат добри до момента.

# 306
Много добре се отразява - от доста време пия сутрин соле(разтвор на хималайска сол)  Laughing
И аз си мислех, че ще ми е от полза, тъй като по принцип не обичам сол.

# 307
А колко сол в колко вода разтваряш и дали топла или студена?

# 308
Ох, не мога да ви изчета... Flutter
Тази сол с вода за какво се пие сега? За рефлукса е помогнала разбрах, за запек, за друго какво?
Ту хималайска ползвам аз, ту обикновена, но аз принципно ям нормално солено. Ако ми сервират безсолно, рядко си посолявам.

# 309
  • Пловдив
Абе каква е тази мода по супер полезните храни?  newsm78 Хората взеха да вярват, че ще живеят вечно, ако консумират годжи бери, хималайска сол и т.н. Нещата не са толкова прости...Магнезий, калции, витамин Д, витамин Ц, желязо, сол, колаген... Ако човек вземе постоянно да мисли тези неща, направо не знам как ще живее нормално. На мен лично и това "еди-колко си мг покриват напълно необходимата дневна доза от еди-какво си". И какво, ако човек не си набавя всеки ден необходимата дневна доза?Ако природата искаше всеки ден да си набавяме необходимата според науката дневна доза от всичко, вероятно щеще да ни направи с вградена система за дозиране, обработка и измерване на приетото и усвоено количество от съответните вещества. Нима здравите животни си набавят всеки ден 100% от препоръчителната дневна доза?А и кой знае кое как се усвоява, как и с какво е свързано и се комбинира?Има изследвания, но на мен резултатите от всички тях ми изглеждат само в сферата на предположенията, понеже няма как да се вземе 1 група, която всеки ден приема 100% от препоръчителната дневна доза, и тя да се сравни с друга група, която не приема всеки ден 100% от препоръчителната дневна доза. За целта 2-те групи трябва да живеят при абсолютно еднакви други условия, което няма как да стане. Следователно такова надеждно клинично изпитване няма как да бъде проведено.
И тези мисли, че тялото ни не функционира перфектно, че черният дроб имал нужда от пречистване, че трябвало периодично да се детоксикираме, че еди-кое си било най-добрата храна, че ако не правим всичко както трябва, ще се разболеем...Ами направо е тровещо всичко това. Да не говорим, че наскоро чух за 1 жена, която се натровила с бразилски орех. Започнали да разследват фирмата на моя позната, която е производителка. Не били открили никакви замърсявания, нищо проблемно. Просто се оказало, че жената изяла 1 кг бразилски орех, понеже била чула, че е много полезен... #Crazy Това опростяване и абсолютизиране направо ми се струва граничещо с психоза...
Лично аз предпочитам да не се кося толкова. Вярвам, че Господ ни е създал перфектни и че като има проблем, тялото дава знаци. Трябва да се вслушваме в тях и тогава да потърсим значението им, за да разберем какво не е наред. В останалите случаи предпочитам да не се тровя толкова, нито да се кося, че не се храня перфектно...Какъв е този странен стремеж към съвършенство някакво - все едно, че ако се придържаме към някаква схема, си гарантираме вечно здраве?!....И самата мисъл, че постоянно трябва да се страхуваме от недостиг, липса, вредности...Ами това не е нормално...
Освен това не трябва да забравяме, че природата ни е направила така, че да се приспособяваме към средата, в която живеем. Вярно, някои по-добре от други. Но като цяло мисля, че понякога мисълта за вредата от дадена храна може да те убие с по-голяма вероятност отколкото няколко залъка от дадената вредна храна...Хората с обсесии, били те и на тема здраве и хранене, със сигурност не са здрави, дори и да нямат никакви видими болежки и болести.
Това ми дойде някак по повод темата за хималайската сол и не можах да се въздържа... Embarassed

# 310
Просто се оказало, че жената изяла 1 кг бразилски орех, понеже била чула, че е много полезен... #Crazy
  Joy На нея сигурно не ѝ е било смешно.
Аз хималайска сол не съм опитвала, освен ако някой не ми е сложил тайно.

# 311
yulinga, в ползите от прием на вит. Д, магнезий, вит. К2 съм се убедила лично Wink Т.е. явно съм имала недостиг, защото имам подобрение от приема им на симптоми, за които не подозирах, че са свързани точно с това. Така че за мен тези добавки имат смисъл. За колагена - там е трудно да се каже, но ще продължа и с него. Коленцата са ми важни Laughing Имай предвид, че аз съм с диагноза гонартроза. За желязото аз лично досега не съм писала и не съм се интересувала особено Embarassed Солта - споделям прочетеното напоследък, защото със сигурност и тя е сред силно демонизираните, наред с холестерола и мазнините, а явно истината е различна. Дали да е хималайска - не знам, може би не е толкова важно. Всичко, което пиша, е с тази цел - споделяне на информация, а не агитация Peace

# 312
А колко сол в колко вода разтваряш и дали топла или студена?
Използвам от големите кристали, слагам няколко в стъклен съд(каничка, може и буркан) и ги заливам с вода. Трябва да престои 24 часа без да се разбърква. Ако всичките кристали са се разтворили, се добавят нови и се изчаква още 24 часа. Когато спрат да се разтварят, разтвора е станал наситен 27 %. Една чаена лъжичка от него се добавя в чаша вода (200-250 мл) и се пие сутрин на гладно, половин час преди хранене. Водата е със стайна температура. Същият разтвор ползваме за миене на зъби(не ползваме паста), за промивка на синусите, слагала съм във ваничката на детето, може да се ползва за гаргари, компреси,  вместо дезодорант(ако някой е ползвал алунит - същото е като ефект).

За мен захарта и бялото брашно са по-опасни от солта, каквато и да е тя  Peace

# 313
  • SA
Привет отново и от мен!  Hug Днес си направихме няколкокилометров преход в една много красива местност. Толкова заредена с енергия се чувствам!  Simple Smile
Скрит текст:
W.A.S.P.,  Heart Eyes
Скрит текст:
Дори и през ум не ми е минавало да се обиждам за каквото и да било! В тази тема всички, които пишат са толкова добронамерени, че даже напротив, различните мнения са ми интересни и полезни. Винаги е добре вьрху даден проблем да може да се гледа от различни гледни точки. А пьк и според мен вижданията на човек могат да се променят с времето, в зависимост от информацията, която получава. Много ми е приятно да си дискутираме разни неща в тази тема и ето, преди малко като видях, че сте изписали няколко страници, докато ме нямаше, потрьпнах пред предстоящото удоволствие да ги изчета.  Simple Smile
Аги, много интересен постинг! Наистина, труда на  Weston A. Price е интересно и полезно четиво. А хубаво е, че може да се чете и онлайн!
mis_val , алкално-киселинното равновесие на тялото се поддьржа в много тесни граници и има доста механизми, които го поддьржат, бьбречното отделяне на кисели, или алкални вещества е само един от тях. Ако искаш, може да си изследваш КАС - ще покаже киселинността на крьвта ти и сьм почти сигурна, че ще е в норма.
Малеее, докато пиша, 7 нови отговора...  Hug
yulinga , точно такова е и моето отношение кьм тези т.нар. супер храни. За добавките от типа на колаген, магнезий и т.н. мисля, че е добре да се пият при наличие на специфичен проблем, както например споделя Шоки. Аз по подобни причини например пия от време на време вит.С. Но далеч не смятам, че всеки трябва да вземе да си изчислява дневните нужди от минерали, витамини и задьлжително да ги приема на таблетки, ако не му достигат. Всьщност тялото притежава удивителни способности да запазва и използва отново ценните за него вещества.
За хималайската сол нямам мнение, защото никога не сьм купувала. За мен си е все сол.
Бразилските орехи мисля са най-богатата на селен храна. А селеньт е изключително токсичен в големи дози. Има селскостопански отрови на основата на селен и са причинители на едни от най-тежките отравяния.

Последна редакция: ср, 10 юли 2013, 18:32 от kameloth

# 314
  • Пловдив
Шоки, но ти си имала някакви проблеми, а аз говоря за общия случай, в който хората просто лудват в стремежа си да се хранят перфектно.  Crazy #Crazy Просто напоследък ставам свидетел на доста такива случаи, включително на случаи, в които родителят налага начина си на хранене абсолютно крайно на детето си...
Тоест не отричам ползата от добавките по принцип, особено при липси, за които вероятно си има съответните симптоми...имах предвид изпадането в крайности, фиксирането на целия живот около храненето и приема на добавки, говоренето как другите ще умрат или ще се разболеят, ако не следват еди-какви си препоръки, самодоволството, че знаеш истината за нещата, а всъщност...просто темата за хималайската сол като нещо безкрайно полезно за разлика от другата сол, която, едва ли не, ни убива, ме накара да споделя тези мисли, които идват при мен напоследък доста честно при срещата с разни хора. А изброените добавки бяха само примерни, не че конкретно отричам ползата от тях... Wink
А и мисълта ми е, че не бива да се абсолютизират нещата и да се опростяват така. Уравнението, както знаем, е доста по-сложно и включва много фактори като гени, начин на живот, световъзприемане, взаимоотношения със себе си, света и другите и т.н. Да се казва, че ако се храниш еди-как си, ще си перфектен, ми се струва абсурдно. А май доста хора взеха да го вярват...
Шоки, това не беше насочено конкретно към теб  Hug (по никакъв начин, извинявай, ако съм те засегнала!)
Аги, благодаря за споделеното!
Кам, красота!

Последна редакция: ср, 10 юли 2013, 18:30 от yulinga

Общи условия

Активация на акаунт