ВМ-НВХ, част 60

  • 42 315
  • 733
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: 6 425
Еленце, надявам се, че скоро ще се присъединиш пак към нас! И успех междувременно с другите начинания! Hug

Негативна, много интересно ми стана Simple Smile Аз бях за няколко дни в Прага през май, останах очарована от глиганския бут, свинското "колено" и наденичките с горчица и хрян Laughing Кнедлите ги опитах, не ми харесаха и това беше. Трдлото така и не го опитах Laughing Бях чела предварително, че се хранят доста въглехидратно, дори в един сайт пишеше, че кухнята им е като за извършващи тежък физически труд хора. Също пишеше, че не уважават много зеленчуците - нямат ги за храна явно, а за залъгалка. Но ние като туристи имахме избор де Wink Обаче явно си похапват доста въглехидратно. Това не е толкова странно всъщност. И в Швеция си хапват добре картофи, въпреки че едва от 17-и век всъщност има картофи в Швеция. Но хляб се е ял повсеместно, разбира се, а и сега си имат характерни тестени специалитети, макар че от друга страна ядат и доста риба и скариди. Но по начало селската храна, традиционната на много места, си е високовъглехидратна. Въпреки това обаче едва с масовото навлизане на захарта в началото на века започва да се увеличава броят на затлъстелите, диабетиците и т.н.

# 391
  • SA
  • Мнения: 3 350
негативна, за Чехия и аз сьм чела, че е доста нагоре в статистиките за най-затльстели нации. Иначе за децата и младите хора, спорта без сьмнение има голямо значение. На мен тук сьщо ми прави впечатление , че много се спортува. В самите училища спортните занимания са сериозни, всяко училище разполага поне с няколко огромни игрища за спортни занимания - футбол, рьгби, хокей на трева, тенис-кортове и учениците редовно спортуват. Отделно в извьнучилищно време повечето деца ходят допьлнително я на тенис, я на плуване...
Иначе в Южна Африка като цяло се яде много месо от всевьзможни видове. И се отглеждат огромно количество животни. Като пьтуваме, почти навсякьде целогодишно се виждат огромни пасища сьс стада животни - крави, овце, кози, щрауси. Едни сьседи тук ме разсмиваха преди време като разказваха с вьзмущение как ходили на организирана групова екскурзия в Европа ( Белгия, Швейцария, Италия) и навсякьде по хотелите ги хранели с кроасани, хляб, пици и почти никакво месо.  Joy Казваха, че ако трябва да емигрират, по-скоро биха се ориентирали кьм Австралия и Щатите, кьдето месото било на почит като тук.

# 392
  • Мнения: 12 770
Момичета, извинявайте, че ви занимавам пак с моите болести, но понеже много сте чели и знаете, да ви попитам дали сте попадали на някакви алтернативни методи за лечение на възли в щитовидната жлеза?
Всеки метод, за който сте чули, прочели, някой познат е опитал и т.н., моля, споделете ако имате инфо!
Още веднъж се извинявам, че ви занимавам с това. Hug

# 393
  • Мнения: 1 793
Cioccolata, и ние коленото много го тачим с мъжа ми Laughing Не съжалявай за трдлото, препечено козуначено тесто, не е особено вкусно Hug

За зеленчуците е така, те са по корените повече, продават всякакви странни корени и все се каня да придобия храброст и да ги изпробвам. Киселото им зеле си струва да бъде опитано, обикновеното зеле е твърдо като камък и за салати не става (или има някакъв трик). Аз гоня зелката с нож, тя се хлъзга и хвърчат парченца до тавана... Embarassed

Най-страшният въглен тук е бирата Praynig Направо да не отварям темата.

Много си права за въглените и селскостопанската работа... А това със захарта не си е работа, на всички продукти слагат захар, глюкозо-фруктозен сироп и т.н. на поразия. Търся си кечуп, горчица - тц. Ама какво да се сърдя - четох статия как в Америка избират кой вид продукт да пуснат в продукция, събират обикновени хора, карат ги да опитват видовете и всички избират като "най-вкусен" продукт най-сладкия.  Rolling Eyes

   
kameloth, много интересно това за ЮАР. Мислех, че в страните с по-топъл климат предпочитат по-вегетарианска кухня.

# 394
  • Мнения: 6 425
О, да, трдлото знаех предварително какво е, затова и не съм се изкушавала Wink Но си отядох на наденички - лукс, който тук не си позволявам Rolling Eyes И киселото зеле ми хареса - ядох и направо извадено от буркана, и друго с хрян. Абе, хрянът ми стана слабост Embarassed А бирата нямаше как да ме изкуши, аз никога не съм обичала. Но разбрах, че е хубава - особено тъмният Козел.

# 395
  • SA
  • Мнения: 3 350
Еее, то чехите са световно известни с бирата си! Но бира в големи количества май се пие в цял свят ( само в арабските страни не знам как е). Аз я харесвам, но почти сьм я спряла напоследьк, че ми се отразява по-зле и от вьглехидратите.
Като ученичка прекарах един месец в Чехия ( още по соц.време обаче беше това) и си спомням само сладникавия вкус на повечето ястия. И хубавия сладолед.  Simple Smile
Merelenda, аз не сьм попадала на подобни алтернативни лечения за вьзли на щит. жлеза.

Последна редакция: чт, 11 юли 2013, 20:41 от kameloth

# 396
  • Мнения: 6 425
Merelenda, по принцип видях, че има хора и с възли, и с други проблеми на щитовидната жлеза, които се чувстват значително по-добре на палео диета. Струва си да се пробва според мен. Ето няколко линка:
http://robbwolf.com/2012/08/27/reversing-autoimmune-thyroid-disease/
http://paleohacks.com/questions/148227/shrink-thyroid-nodules-or … leo#axzz2Yl2xeQBl
http://www.washingtonian.com/blogs/wellbeing/health/how-a-gluten … anged-my-life.php

Обаче не знам повече Embarassed
 
А аз сега гледам една лекция - на неонатоложка, чийто мъж се разболял още на 50 години от Алцхаймер. Влошил се много за няколко години. Тя попаднала на информация, че при Алцхаймер е налице инсулинова резистентност на мозъка - клетките не получават достатъчно глюкоза по тази причина. Но алтернативно гориво са кетоните, така че кетогенна диета е една възможност. Друга възможност за подобряване на състоянието е прием на по няколко лъжици кокосово масло на ден или направо средноверижни мастни киселини под формата на хранителна добавка - тогава дори не било необходимо да се променя останалото хранене. Много е интересно. Ето линка: http://www.youtube.com/watch?v=feyydeMFWy4

Малко известно е, че средноверижни мастни киселини не се произвеждат в човешкото тяло, а и в природата не са много разпространени. Има ги в кокосовото и палмовото масло, но ги има и в кърмата. Wink Обаче когато се роди бебето, докато тръгне кърмата на майката, нормалният биологичен механизъм бил организмът на бебето да започне да разгражда телесните си мазнини и така да влезе в кетоза и да се храни по този начин. А после, когато тръгне кърмата, ще се храни с кърма. Така че всъщност кетозата е напълно нормално и естествено състояние дори за новородените Wink

Последна редакция: чт, 11 юли 2013, 20:58 от Cioccolata

# 397
  • Мнения: 12 770
Благодаря ви! Hug

# 398
  • Мнения: X
поздрави от слънчева Ситония
наблегнахме вчера на режимната част от гръцката кухня като салата,  винце и гирос
иначе тук масово продават тестени истории, които подминаваме
само палачинките на плоча ще се опитат от синчето
и изяжда и нашия хляб на вечеря

Кокиче, страхотно, много се радвам за постигнатото
само така

относно добавките да си призная, че като бременна сама си
назначих витамини, защото не се хранех и отслабнах
много в началото

а като искат да ме черпят с торти приемам само ако са домашно приготвени
тогава мога да се жертвам за хапка-две, купените ги отказвам
директно с коментара, че не са с истинска захар, масло и яйца

в книгата за режима на един тукашен гуру пише
именно това, да обърнем внимание какво купува
един дебел човек и да си вземем обратното
освен ако не е на режима разбира се
тогава крадем идейки

хайде хубав ден от мен и до скоро

# 399
  • В Балкана
  • Мнения: 679
W'A'S'P', чудесно да си изкарате!  Hug
Гиросът в чиния ли ви го сервират?

И да споделиш, ако може - къде сте вие и имали много хора там.

# 400
  • Мнения: 2 752

А аз сега гледам една лекция - на неонатоложка, чийто мъж се разболял още на 50 години от Алцхаймер. Влошил се много за няколко години. Тя попаднала на информация, че при Алцхаймер е налице инсулинова резистентност на мозъка - клетките не получават достатъчно глюкоза по тази причина. Но алтернативно гориво са кетоните, така че кетогенна диета е една възможност. Друга възможност за подобряване на състоянието е прием на по няколко лъжици кокосово масло на ден или направо средноверижни мастни киселини под формата на хранителна добавка - тогава дори не било необходимо да се променя останалото хранене. Много е интересно. Ето линка: http://www.youtube.com/watch?v=feyydeMFWy4

Малко известно е, че средноверижни мастни киселини не се произвеждат в човешкото тяло, а и в природата не са много разпространени. Има ги в кокосовото и палмовото масло, но ги има и в кърмата. Wink Обаче когато се роди бебето, докато тръгне кърмата на майката, нормалният биологичен механизъм бил организмът на бебето да започне да разгражда телесните си мазнини и така да влезе в кетоза и да се храни по този начин. А после, когато тръгне кърмата, ще се храни с кърма. Така че всъщност кетозата е напълно нормално и естествено състояние дори за новородените Wink
Мисля, че гама-линоленова киселина имаше в кърмата. Четох много за усвояването на есенциалните мастни киселини заради проблемите на щерката и от бебе й давам добавка, въпреки че беше на кърма. Същите добавки  ( http://www.anhira.com/aquasource/produkti-akvasors/superhrani/techno-zlato или  http://www.anhira.com/aquasource/produkti-akvasors/superhrani/emk )  на моята кожа се отразяват перфектно и освен за кожата, действат добре и на мозъка и сърцето - пазят ги.

# 401
  • Мнения: 6 425
Може да има и гама-линоленова, но тази, която е ценната в случая, е лауриновата - тя се среща в по-големи количества само в кърмата, кокосовото и палмовото масло. В обикновеното масло, мляко, сирене има малки количества, но съществени са само в тропическите масла и в кърмата. А точно тя има голямо значение, защото не се складира, т.е. не се напълнява от нея, а веднага се преработва в черния дроб, мастните киселини се използват за енергия, а междувременно се произвеждат кетони, които стават храна за мозъка. А мозъкът в случая е лишен от храна - това означава ИР на мозъка: мозъчните клетки гладуват, защото не могат да получат достатъчно глюкоза. С кетоните тази трудност се преодолява и мозъкът може отново да започне да функционира.

Нищо чудно същото да може да стане със стриктна кетогенна диета както при епилепсията, но ето, че може и само с големи дози кокосово масло.

Тези добавки на Аквасорс не съдържат същата киселина. Гама-линоленовата е вид омега-6. Явно едната ти добавка съдържа омега-6 мастни киселини. Другата очевидно съдържа омега-3. Но лауриновата е наситена мастна киселина за разлика от омега-6 и омега-3, които са полиненаситени. Така че Аквасорс не е в никакъв случай заместител на кокосовото масло Rolling Eyes

Последна редакция: пт, 12 юли 2013, 09:22 от Cioccolata

# 402
  • Мнения: 2 752
Значи трябва да е вярно, че кърмените деца са по-интелигентни  Laughing И като свърши кърмата - минаваме на кокосово масло!

# 403
  • Мнения: 6 425
Кърмата безспорно е най-подходящата храна за децата в първите месеци или дори година от живота им.

# 404
  • Мнения: 2 752
В този ред на мисли - дали коластрата (от крави) е подходяща за възрастни?
Малко съм предубедена към млечните като цяло... Е, изключвам човешкото мляко  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт