ВМ-НВХ, част 60

  • 42 237
  • 733
  •   1
Отговори
# 585
  • София
  • Мнения: 10 858
Ето ново участие на Милко в БНТ:

http://bnt.bg/bg/news/view/104690/letni_dieti_s_maznini_na_milko_georgiev

Просто е уникален! Фенка съм му!

# 586
  • Мнения: 20 887
И аз много му се кефя на Милко. Simple Smile

# 587
  • Мнения: 6 425
Ами, не знам за тахана newsm78 Аз отскоро го ям. Моят изглежда по този начин, само че е друг производител: https://www.google.se/search?gs_rn=19&gs_ri=psy-ab&tok=e … %252F%3B450%3B347 Този е шведски, така че отново съм склонна да имам доверие, че е произведен по изискванията. А арабите дали не е възможно да слагат и други неща и затова да го правят толкова хомогенен (за да не личи) или да ползват друга технология? newsm78

А иначе да, днес четох етикета на този, който е показала Lemy, и на самия буркан пишеше 7 грама въглехидрати.

Между другото ето тук няколко различни видове тахан: https://www.google.se/search?gs_rn=19&gs_ri=psy-ab&tok=e … %252F%3B454%3B277 Моят е като втория. Сигурно зависи дали зърната са белени или не - ако е тъмен, явно са белени. И отделно можело да бъде суров или от печен сусам. Моят е от печен. Embarassed

Последна редакция: вт, 16 юли 2013, 19:11 от Cioccolata

# 588
  • Мнения: 2 275
ми тогава да кажа за моя тахан Mr. Green
този път е от 50 процента белен и 50 процента небелен сусам
за 100 г
протеини 17,7 г
бъглехидрати 10,2 г
мазнини 49,7 г
разтворими фибри 6,7 г
има 100 процента небелен сусам Heart Eyesи 100 процента белен Sickгорчи
и трите са много финни и хомогенни,както и бадемовото  Thinkingпюре/масло
за от фъстък не съм се заглеждала,но съм убедена,че има и без добавки
съвместимо ли е с нашето хранене?
за фаста ,едно момиче беше само на заквасена сметана(май около 500 г на ден,не помня) няколко дни и имаше поразителен резултат,но не се появи след това да каже как е продължила
с масло и 1-2яйца бих пробвала за ден -два,но със сметаната определено не бих посмяла Mr. Green(майка ми ,на млади години с по килограм кисело мляко на ден,за една седмица ПЛЮС 7 кила Joyсега казва били само 5 кг,страх ме е от лошо наследство)

# 589
  • София
  • Мнения: 10 858
Проблема със сметаната е, че е толкова вкусна, че трудно се спира. Аз вече не я купувам, защото има ли вкъщи не мога да мирясам, акъла ми все в нея  Whistling

До сега не бях никак гладна, но вече започвам да огладнявам леко, а преди малко си изядох пред последната порция масло. Вечер ми е най-трудно по принцип. Едни яйца ми се мотаят из мислите  hahaha

# 590
  • Мнения: 20 887
Cioccolata, мисълта ми беше, че за пълнозърнестият тахан на Балчо, в единият сайт инфото е:
Калории: 560 Kcal,  Общо мазнини:51 g   Въглехидрати: 27 g   Протеини: 22 g

А в другият сайт, пак за същия тахан: Калории 607 Kcal  Общо мазнини 56 g  Въглехидрати 18 g
Протеини 18 g

Не, че е нещо много важно, но върви вярвай на Балчо после..... Simple Smile

# 591
  • Мнения: 6 425
Именно, същото разбрах и аз за тахана на Балчо Peace Явно не може да се вярва конкретно на тази фирма, а предполагам, че и на други български фирми...  Rolling Eyes Затова предпочитам да вярвам на холандците. Не че има чак такова значение - аз тахан ям по една лъжица на ден обикновено, така че не е фатално какви точно са стойностите. Но ако Балчо все пак е голяма фирма (така ми се струва, защото имат доста продукти и продават на много места), има и разни други тахани, поне за мен от неизвестни производители, на които пък хептен не знам дали да вярвам Rolling Eyes И засега май ще си се придържам към холандския тахан - не купувам толкова често все пак, че да се стремя да пестя. Имам го за лукс.

# 592
  • Мнения: 6 425
Отделям в нов пост, защото е интересна информация (от скорошна статия на Марк Сисън) за съчетаването на храните:

1. При нормално количество храна (т.е. не преяждане) няма значение дали се съчетават въглехидрати и мазнини. Като пример дава сладки картофи със зехтин или цедено кисело мляко с горски плодове. Разбира се, количествата въглехидрати също не би трябвало да са прекомерни.
Това го пиша, защото се шири мнението, че плодовете не трябва в никакъв случай да се консумират заедно с мазнинни храни като например сметана или кисело мляко.

2. При консумация на прекомерни количества храна (целенасочено за покачване например на мускулната маса или неусетно на празник) не е добре да се съчетават много въглехидрати с много мазнини. Обяснението е, че организмът гори преимуществено или въглехидрати, или мазнини, но ако му се подават и двете едновременно в достатъчно високи количества, неминуемо ще има складиране на мазнини. Същото важи и за въглехидратните зареждания - в този ден трябва мазнините да са сведени до минимум (т.е. не се яде торта, а се яде например варен ориз без мазнина, хляб без масло, картофи без масло - такива неща). А ако целта е увеличаване на мускулната маса, след тренировка се хапва високобелтъчинно и високовъглехидратно ястие.

3. Канелата намалява покачването на кръвната захар, когато се консумират въглехидрати, и повишава инсулиновата чувствителност. Но все пак канелата не е вълшебна и ако се яде торта с канела, едва ли ще има някакъв ефект от нея Laughing

4. Оцетът (например в салата) преди или по време на въглехидратно хранене понижава гликемичната стойност на ястието, т.е. захарта се покачва по-бавно.

5. Зелените листни зеленчуци и горските плодове неутрализирали вредността на загорено при печенето месо.

Като цяло Марк Сисън отрича разделното хранене като напълно необосновано от биологична гледна точка Sunglasses

Аз обаче се чудя (въпрос към Камелот Hug) върху нещо, което Милко за пореден път казва: че плодовете, понеже се преработвали по-бързо, повличали със себе си всичко останало в стомаха, например месо, ако се хапне плод за десерт веднага след вечерята. Съответно това месо отивало в червата непреработено и там гниело. Такова нещо възможно ли е? newsm78

М. Сисън пише, че ако например дълго време не е консумирано месо, това може отначало да затрудни стомаха, но не и при нормално хранещ се (редовно с месо Laughing) и здрав човек. А и знаем за ензимите за преработка на различни храни, че колкото по-често се консумира дадена храна, толкова повече се произвежда съответният ензим и толкова по-лесна е преработката на тази храна. Така при преход от стандартно към НВ-ВМХ хранене отначало ензимите за преработка на мазнини не са толкова активни, колкото тези за въглехидрати, но постепенно се активизират, защото се увеличава подаването на мазнини.

Марк оборва и твърдението, че въглехидратните храни не можели да се преработват заедно с белтъчинни Laughing

Последно една уговорка: има причини да не се съчетават някои храни, но те са от друго естество, например храните с много фитинова киселина пречат за усвояването на минералите, калцият и магнезият си пречат взаимно, червеното вино (танин) пречи за усвояването на желязото.

Последна редакция: вт, 16 юли 2013, 20:35 от Cioccolata

# 593
  • SA
  • Мнения: 3 349
Ох, фьстьченото масло напоследьк ми е направо слабост. Embarassed Купувам си едно, което е без добавени захар и сол, както и без добавени други мазнини, защото ми направи впечатление, че има и такива с добавено соево масло. По-вкусно ми е от тахана. Лошото е, че лесно се прекалява с него и заради това го купувам на 2-3 седмици ведньж.
ШокиHug на мен сьщо ми е правило впечатление, че Милко почти на всяко интервю обяснява за тези плодове и предполагам, че го е чел някьде. Аз лично не сьм попадала на подобни проучвания. Доколкото имам информация, изпразването на стомаха зависи предимно от обема храна, нейната консистенция и сьстав. Обаче доколко някакьв плод, изяден след основното ядене, може да ускори преминаването на храната кьм дуоденума, не знам. Не ми се струва това влияние поне да е сьществено.
Изгледах интервюто и ми хареса. Само тези сурови яйца защо демонстративно продьлжава да ги пие, не ми е ясно.  newsm78

# 594
  • Мнения: 8 358
в 345 и във befit има много вкусен пълнозърнест сусамов тахан



а 'балчо' ми е голямо менте
фъстъченото им масло има 51% въглехидрати
a в офиса се подмятват едни кутийки със сусамово и ленено брашно
без хранителни данни върху тях

ако знаете , че са безвредни, казвайте да ги прибирам за мъфини   Twisted Evil  Mr. Green

# 595
  • Мнения: 78
Аз не успях да вляза в линка за Милко .
Но по принцип го харесвам , определено е човек който уважава тялото си Simple Smile
ББлагодя на всички които се помолиха за мен и за моето тате .
Че е карцином , карцином е. Но е на комисурата на гласните връзки ( горна комисура )  и макар че е високо дифернциииран е сериозен проблем . Или ларингектомия или лъчетерапия . Но линеен ускорител има само в София .
И сега не знам какво да правя .
Искам да съм овчарка , а не лекар.

# 596
  • В Балкана
  • Мнения: 679
Тони  Hug Стискам палци да се справите!

Няма да си купувам фъстъчена масло.  Naughty
А и никъде не съм видяла такова без добавена захар или олио, или нещо друго.

# 597
  • Мнения: 6 425
Herzen, лененото брашно е вероятно просто смляно ленено семе. То е почти цялото фибри. Няма проблем да се ползва, макар че съм чела, че все пак е по-добре да не се подлага на термична обработка под формата на брашно, защото тогава се окислявали мазнините и ставали вредни (като при пържене с олио). Но ако не е много често, няма проблем, предполагам. А иначе можело да се слагат цели семенца в печива - тогава мазнините се запазвали уж, а не се окислявали newsm78

За сусамово брашно не знам нищо Embarassed Но аз във всички случаи предпочитам да си смилам сама и бадеми, и ленено семе, и лешници, когато ми потрябва такова "брашно", за да е прясно. Сигурно може да се смели и сусам по същия начин. В тези опаковки не е ясно колко са стоели брашната, при какви условия, а и един път в пакет на Балчо (ленено или бадемово брашно беше) намерих някакво парцалче Shocked Така че вече не купувам такива брашна.

Мерси за идеята за тахана. При нас скоро отварят магазин 345, така че ще погледна за този тахан.

Рейнчо, фъстъченото масло, което купих от Пикадили (от биохраните), си спомням, че нямаше нищо добавено newsm78 Ама може и да греша. На мен все пак таханът като че ли повече ми харесва.

Камелот, благодаря!   bouquet Да, Милко си е същият Laughing

Тони, ще се моля да се развият възможно най-благоприятно нещата с татко ти!

# 598
  • Мнения: 20 887
Да ви споделя нещо, в момента пия първото в живота ми кафе без захар Simple Smile Вярно, че забравих да сложа, но ще го изпия така, а това не съм го правила никога. Отдавна си мислех да почна да го пия без захар, но не ми харесва и все го отлагах този момент. От днес може да имам напредък. Simple Smile

# 599
  • Мнения: 6 425
Браво, Lemy! Simple Smile Аз не слагам захар в кафето вече 4 години. Отначало понякога пиех и 3 в 1 освен обикновеното кафе (наскоро разбрах, че едно пакетче имало 12 грама въглехидрати, от които 11 захар Shocked), после преминах на 2 в 1 (в него също има някаква захар), но постепенно си минах само на обикновено кафе и вече дори не мога да си помисля да подслаждам Peace И се чудя как толкова години слагах все повече и повече захар на кафето и все идваше момент, когато не ми беше достатъчно сладко Embarassed Отначало наистина е непривично, малко некомфортно, но ако упорстваш, ще свикнеш. Истинският вкус на кафето се усеща повече Wink

Скрит текст:
А вчера, както си вървях по улицата, ме лъхна отнякъде аромат, който веднага свързах с кремчетата от нишесте, които правеха майка ми и баба ми, когато бяхме деца. И се сетих, че на нишестето понякога му сипвах отгоре и сироп от вишни Rolling Eyes Сега тази мисъл ме ужасява, но тогава го имах за голям лукс.

Общи условия

Активация на акаунт