Отговори
# 450
  • Германия
И аз бих искала да се включа с питане... Четох доста по темата, но търся адекватно и актуално мнение (въпреки, че вашите деца, като попрегледах, са пораснали, но все пак), та: като отидем и ние с детето и го регистрирам там, е ли е изобщо възможно и обективно да се намери място в детска ясла или да си оставя минималните надежди тук? Знам, че чакането както за държавни, така и за частни ясли е по списъци, дълги с километри; знам, че има родители, които още повреме на бременността записват децата си да чакат за ясла; знам, че всичко зависи от квартала, от общината, от късмета. Сигурно немските деца или поне децата, родени в Германия, са с предимство за места, но все пак, колкото и трезво да гледам на нещата, си се надявам... Изобщо, според вас, има ли някакъв шанс?
Чакането и листите са дълги, но може пък да имате късмет. Ето едно българче, ще влезе още през февруари в нашата градина, защото има нужда от Förderung, педиатърката и още някаква от службите са оказали натиск в/у градината и вероятно някое германче ще остане да чака за място до следващото лято. Така че....не погребвай всички надежди  Peace

# 451
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Изобщо, според вас, има ли някакъв шанс?

шанс винаги има. Peace
ако не на ясла, на Tagesmutter Peace

Чудя се в такива случаи дали не може да се допита пациент едно ниво по-нагоре? Thinking

е, в петък вечер само Notaufnahme-то остана, ама няма да го помъкна спящ с тази Т натам... Rolling Eyes а и като ида, ще ми кажат да му дам температуропонижаващо.... Whistling

# 452
Ася, в спешните досега е имало най-адекватни реакции, докато детето беше малко, личната педиатърка се караше с мен по същия начин. И аз вечер го водех в спешното, винаги са ми помагали.

Относно германците в у-щата - общо взето в началните у-ща са 50/50. В гимназиите преобладават - 95%, в реалшулето около 60/40, и в хаупшулето са предимно чужденци. Това за Дени, инфо.  Grinning

Сбъдваща,  Wink  Grinning здрави нерви, спокойно... Laughing

# 453
Добър вечер мили Дами  Hug

гледам има нови попълнения  Laughing. Аз да си кажа - изкарахме прекрасен месец в БГ (да Ви подразня малко  Mr. Green). Някой от семейството не излязоха от морето.  Mr. Green За съжаление куфарите не успяха да поберат всичко,което исках да взема, ноооооооо най - важното : успяхме да пренесем 3 колелета и то без трагедии и ексцесии.

Синът ми започна новата детска градина на 10 мин. пеша е. Много е доволен, харесва му може би защото за сега няма дразнители. Повечето деца са малки има само 4-5 на неговата възраст. Има учителка , която се занимава по немски с него - много готина мацка. Силно се надявам всичко да си остане така както първите ми впечатления.
Малко съм разочарована от мен - забравила съм дооооста думи на немски и в понеделник едвам успях да скалъпя 10 изречения, но пък за компенсация теста ми е без грешка. Което още трудно разбирам как става - да знам граматиката, а да не мога да говоря. Доста сте си поговорили ще се върна назад да почета.  Simple Smile
Пожелавам Ви лека вечер.

# 454
  • Германия
Асе, а ако звъннеш да най-близката детска клиника? Когато съм попадала в спешното и вътре дежурните са я зъболекари, я ортопеди, винаги са звъняли в детската клиника наблизо за консултация дали могат да предпишат определено лекарство на бебе/ дете.
Иначе имах предвид да се пита в касата за качество на обслужване от лекар и прочие. Все някой би трябвало да контролира работата на лекарите в кабинетите им  Thinking

Сбъдваща ако обяви тарифи на първа страница може и да се спаси от екзотични запитвания  newsm43 Сега дано не ме подгони с метлата  Mr. Green

# 455
Сбъдваща, аз в твоята ситуация съзирам пазарна ниша...

Бисе, благодаря! Този принцип ми седи приложим без оглед град и провинция.

Асе, бързо оздравяване преди всичко. Аз бих следяла температурата и ако не спада след компреси, илачи и пр., спи не спи, тръгвам към болницата.

Лека нощ, дами.

Уу, Мартинела, вилкомен цурюк.

# 456
.... Сигурно немските деца или поне децата, родени в Германия, са с предимство за места, но все пак, колкото и трезво да гледам на нещата, си се надявам... Изобщо, според вас, има ли някакъв шанс?

Стига с това предимство по националност в раздаването на местатав градините. ПРедимство има който се запише по-рано и който ходи повече да нахалства. Дали си марсианец или немец няма значение. Хора Германия е демократична държава, отдавна го няма онзи който парадираше, за великата нация.
От 1.8.2013 влезе закон, че всички деца родени преди 1.08.2012 имат право на място в ясла. само, че всеки трябва сам да си го намери  Wink И ако нямаш може да ги съдиш и подобни или ако си намериш частна и ти се занимава пак да ги съдиш да ти платят разликата до държавната. Така, че при достатъчно търсене и ръчкане място се намира. Знам, че това е голям проблем, но ако някой силно желае да намери място го намира.  Wink

# 457

за германия няма как да искам децата ми да вървят назад и да учат с деца на гастербайтери предимно от турция, които не знаят какво правят в училище.

Никой тук (или поне повечето) не иска и не препоръчва подобно нещо. Но не съществуват само 2 полюса.
Ще допълня, че думата 'гастарбайтер" не се ползва в този й смисъл от поне 20 години. А от определена гледна точна май всички тук идваме чужди и предимно по работа.
[/quote]

не знам смисъла при вас какъв е , но като като гледам катуните от турски коли и турци по нашите магистрали...сигурно не са лоши хората, но живеят и мислят много по различно от нас. това имах предвид.

asyalein дано сте по добре днес. такава температура не трябва да се допуска при малки деца, може да направят гърч. притесненията ми с лекарите в чужбина са именно такива - дали ги има там където ще живеем и дали ние ще имаме достъп до навременна и качествена медицинска помощ. в софия това е уредено. дори в токуда срещу заплащане от 25-40 лева те преглеждат веднага на спешен кабинет. има и безплатни кабинети в други болници. т.е. знаеш че ползваш веднага услугите на най-добрите специалисти, а не се влачиш по лични лекари, поликлиники, съмнителни клиники и прочее.

# 458
Пепе, гениално! Почвам да мъдря ценоразписа.

За бързо получаване на градински и ясленски места - може да говорите и с бъдещия работодател - често големите работодатели разполагат със собствени градини/ясли и могат да съдействат за бързо място за новодошъл служител. Точно така ние имахме градинско място от първия ден на пристигането ни, а яслено - след 2 месеца.

Да споделя, че в Бг са се понаучили да работят с немски здравни карти, важното да са от новите - със снимка и със знака за ЕЗОК (кръгче със звезди ) отзад. Приемат ги без офлянкване по болници, читавите лекари и зъболекари, работещи със Здравната каса. Така, че ако някой се подмотва с подмяната на картите, да се стегне и да го направи. Мъжът ми изненадващо се наложи да бъде хоспитализиран - няма да плати и лев. С малката правим вече десето посещение на зъболекар - борим панически страх от бръмкащата машинка - намерих млада зъболекарка със слонски нерви - пак без да платя нищо.

Ася, намирането на читав педиатър е страшен късмет. Нашата е невероятна, и преди съм я хвалила тук, не я сменям за нищо. Това е предимството на по-големия град (в съседство поне) - по-големия избор от всичко, здравеопазване също. Във вашия случай бих отишла в спешното и бих настоявала за тест за бактериална инфекция - упоритите много високи температури обикновено са с бактериален причинител. Успех и бързо да се оправи Тим!

Виртуална, приятелски съвет - преди да дойдете насам, забрави в Бг всичките си предразсъдъци и предварително изградени мнения. Също така извън Бг не си позволявай да коментираш други нации като цяло, особено със снизходителен тон - ще направиш изключително неприятно впечатление.

# 459

Да споделя, че в Бг са се понаучили да работят с немски здравни карти, важното да са от новите - със снимка и със знака за ЕЗОК (кръгче със звезди ) отзад. Приемат ги без офлянкване по болници, читавите лекари и зъболекари, работещи със Здравната каса.

в кой град това? Thinking

благодаря за подкрепата.
Дзвер беше няколко часа с тази Т, после спадна. през цялото време спеше, затова не съм го водила никъде.
тук спешния кабинет за деца е в детската клиника.

Пепе, в момента педиатърът се води един от добрите. в града има недостиг на педиатри, малко от тях взимат нови деца.
незнам кой контролира лекарите, но досега от целия ми сблъсък със здравеопазването тук само по време на раждането случих на нормално отношение.
случвало ми се е да ме карат с линейка в Uniklinik във Франкфурт. 3 часа никой не ме погледна, не ме попита дали искам вода и как съм, не знаех къде съм, за да кажа на мъжа ми да дойде. накрая ми се навикаха защо въобще са ме закарали с линейка там, все едно някой ме е питал... ooooh!

виртуална , в Германия не се ходи за най-малкото нещо на лекар. тук Т до 38.5С не се счита за висока Т. отделно, че ако вдигне само 1 път Т пак не е повод за притеснение, час след 3 поредни дни с Т се ходи на лекар Simple Smile .  сополи, кашлица и подобни си минават сами и т.н.
ако си свикнала в Бг да ходиш за най-малкото нещо на лекар, тук не става. през седмицата в раб. време на педиатрите се ходи при тях и не можеш да идеш ей така в някоя болница. само по празници, почивни дни или в извън работно време има спешни кабинети. при специалисти се ходи след направление от лекар/педиатър.
не съм чувала да има платени приеми.
няма как да си избереш местоживеенето само по наличието на читави педиатри или доболнична помощ. има още много други фактори.

martinelaa , бързо свикване в новата детска градина!

# 460
Ася, в Смолян.

Немската ни педиатърка е достъпна по мобилен по всяко време. Идвала е веднъж и в къщи, в извънработно време, за да спести чакането в спешното. Лично се е обаждала в болница, че ни праща за спешен прием. Направления за специалисти и терапии получавам веднага при поискване, изследвания при нужда също, преценките и са винаги адекватни и разумни. Аз лично не съм от свръхтревожните майки и не притеснявам лекар за дреболии, така че и тя знае, че щом я търсим не е за някоя глупост. Знам, че имаме късмет с нея, но не е невъзможно да се намери читав педиатър в Де. След като се преместихме ни идва малко далече, но не я сменям за никой друг - предпочитам да шофираме 30 минути, но да получим адекватно лечение. Педиатрите в селцето, в което живеем са пълна скръб.

# 461

брей, значи има надежда!
дано не ми се налага да разбера дали и в Пловдив е така, но е добре да знам, че има напредък в тази посока!

# 462
asyalein, Д е н и  благодаря .   bouquet

# 463

в софия това е уредено. дори в токуда срещу заплащане от 25-40 лева те преглеждат веднага на спешен кабинет. има и безплатни кабинети в други болници.
Не случайно ти написах че Бг ще ти се стори като рай.

Относно децата с които ще учи твоето в едно у-ще/клас, не можеш да ги избираш. Има всякакви, в зависимост от квартала в който ще живеете. Може да се падне с 50/50 германчета/чужденци, а може и чужденците да са повече. Тук едно познато дете учи в клас в който има 5 германчета от 25 деца във клас. Но квартала в който живеят е такъв.

# 464
  • The QC to be!!!

в софия това е уредено. дори в токуда срещу заплащане от 25-40 лева те преглеждат веднага на спешен кабинет. има и безплатни кабинети в други болници.
Не случайно ти написах че Бг ще ти се стори като рай.
В Герм. няма ли частни болници където срещу заплаща също ще те прегледат веднага? Всъщтност, това проблем ли е ако се отиде до спешното в която и да е болница в Германия? Ще откажат ли преглед?

Виртуална, живяли ли сте извън Бг. в запанда държава до сега?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт