Наясно ли са протестиращите срещу кого и срещу какво протестират?

• 34 378
  • 995
  •   1
Отговори
# 480
Няма нужда да е нещо невиждано досега. Идеята за нов избор идва от това, че когато дадена партия допусне наистина сериозни грешки и покаже, че не смята мнението на хората за важно, за коректив, то тази партия (или тези партии) трябва да си вървят. Би трябвало когато има недопустими грешки - да се наказват. Дали ще са ГЕРБ или БСП - ако стъпят накриво, трябва да си ходят. Така, който и да дойде на власт, ако хората ясно изразяват недоволство или съгласие, а не примирение, ще има някакъв баланс между работа и... простотии. Ясно е, че политици, които не крадат и си вършат работата е утопия, но пък не е утопия да крадеш, пък поне ''нещо'' да свършиш. Там ни е проблемът - ние просто се ''съгласяваме'' с това, което ни предлагат, а то е нищо.
В този смисъл ''ново'' за мен е партия, която е добре позабравена стара или напълно нова такава. Когато говорим за шанс, няма нужда  да сме крайни - дава се шанс да се справят, сгазят ли лука в самото начало, какво да очакваме за напред? И ГЕРБ имаха своя шанс, и БСП. Разликата е, че при ГЕРБ твърде дълго търпяхме грешки, а БСП дойдоха на власт, когато на хората вече започна да им писва.

# 481
  • В тъмната гора.
За Пеевски беше ясно, той още на следващия ден беше махнат. Но останалите 28 дни какво се случва? Нали протестът вече не е за Пеевски?

Ти май не разбра въпроса ми. Питам ако не бяха реагирали другите вие какво щяхте да направите? Да си замълчите може би?

# 482
  • София
Е, да, щото в забравените и незабравените партии, че и в новите, не се въртят едни и същи!

# 483
Пропуснала си най-важната част, Андариел! Simple Smile
Който и да дойде, най-вероятно ще краде, ще е като ''другите''. Супермен не очаквам да дойде.
Точно там идва нашата роля.

# 484
  • София
За Пеевски беше ясно, той още на следващия ден беше махнат. Но останалите 28 дни какво се случва? Нали протестът вече не е за Пеевски?

Ти май не разбра въпроса ми. Питам ако не бяха реагирали другите вие какво щяхте да направите? Да си замълчите може би?

Дори не го знаех този кой е. Така че няма как да отговоря какво бих направила.

Ок, приеми, че аз съм един обикновен избирател, тип 4овца" и ще гласувам за когото ми кажеш. Сега ми кажи за кого да гласувам!

# 485
Ако сега мисля така, както навремето, когато бях на 20, значи нищо не съм научила през последните двайсет години.
И какво точно научи? Че каквото и да става, трябва да се мълчи и да се търпи? И се опитваш и нас да ни научиш на същото, понеже си разбрала, че това е правилното решение. О, сериозно ли?!

Сто пъти се каза, че не протестираме срещу партия с цел едни да бъдат заменени с други, че да продължаваш да питаш черен или бял е крокодилът, т.е. кои са имената.
Протестираме срещу решения. Искаме който и да е овластен да ги взема, да е наясно, че го гледат и че глупости няма да се допускат. Опа, чакай, това го казах около сто пъти вече.
Кое е толкова трудно да се вдене? Аз лично смятам, че и прегрешавали в миналото имена са в състояние да вземат добри и качествени за държавата решения, ако върху тях се упражнява редовен и безкомпромисен граждански контрол. И също така смятам, че и най-свестният може да изнаглее, ако му се покаже, че всяко негово решение ще бъде прието с овчедушие и безразличие.
Ако и сега не съм успяла да го обясня ясно, значи ти просто всячески се бориш срещу проумяването на тази идея, не че ти е толкова трудна за осмисляне.

# 486
Точно това са въпросите, на които никой не иска да отговори. Първата седмица от протеста как да е, втората също - хората са в еуфория, неориентирани, трябва напрежението да се излее. Обаче става вече почти месец, а дотук не чух никой от протестиращите да каже кой трябва да поеме властта. Само али-бали "да си изчистят кочината", "да подадат оставка", "нов морал"... Нито излъчват свой политически субект, нито приемат вече съществуващ, и така си продължават разходките.На мен това ми говори едно - всъщност протестиращите не искат всичко ново, а са готови и на старото, стига да се пусне на химическо чистене. Нещо като единият да иска развод, но не подава заявление в съда, другият да не се изнася, обаче всъщност първият да дава и послание "ако се промениш, може да продължаваме заедно".
Повечето протестиращи са целия електорат на ДСБ и СДС и малко ГЕРБ и наистина не искат БСП. Искат Герб и СДС-тата да управляват, но не го казват, защото ще отвратят от себе си хората, които яростно протестираха срещу Герб през февруари. Досега по-лошо управление от това на Герб не е имало, според мен е сравнимо с управлението на Жан през 1997г. Като се има в предвид че основната членска маса на Герб е директно прескочила от БСп, управленските кадри, вкл. ББ са директно свързани със старата номенклатура не виждам как някой, който нарича себе си антикомунист може и да си помисли да подкрепи Герб. Ако говорим за дсб И сдс те пропуснаха момента да се декомунизират и след поредица от усери, като вотът на доверие на Филип Димитров ,приватизацията проведена  от Иван Костов, кризата със сестрите в Либия, те също отвратиха масата хора от себе си. В момента всички тези партии са многото лица на една формация, известна ни от миналото. И е права да ви пита Luss кого точно искате. Това е причината хората да не гласуват . Говори се за морал-много интересно е да искаш морал от престъпници като скачаш по площада, танцуваш и надуваш вувузели.
България е една фалирала и съсипана страна и положението е толкова печално по села и паланки, че хората като видят някой със скъпи дрехи, колело,смартфон и куче на каишка да се шматка по жълтите павета и да говори за морал няма как да му повярват че е искрен. И не само това, но и му обясняват на бедняка че е тъп и непродуктивен. Всички говорят за дясно, център, център-дясно и пр. , но истината е че няма лява партия, истинска лява партия, която да разбере проблемите на 90 % от хората.

# 487
  • София
Алана, аз добре разбирам, но не съм съгласна. И на теб ще ти напомня, че "разбирам" и "проумявам" е различно от "съгласявам се" и "приемам за правилно".

Ти в момента ми слагаш мисли и думи в клавиатурата, някакви свободни съчинения правиш. Каквото имам за казване, аз го казвам. И на теб ще ти предложа същото - приеми, че съм тази овца, която нищо не знае и от нищо не разбира. Кажи ми, на следващите избори за кого да гласувам?

# 488
  • В тъмната гора.

Ок, приеми, че аз съм един обикновен избирател, тип 4овца" и ще гласувам за когото ми кажеш. Сега ми кажи за кого да гласувам!

А и още нещо....
Ако хванеш мъжа си пред изневяра, гол в леглото с друга без още да го е.......и после той ти каже, че било грешка, все едно нищо не се е случило, ти ще му простиш ли и ще му се довериш ли!?
Такова е положението и с Пеевски...и продължаващите вече 30 днипротести на  неповярвали в непорочността на настоящата власт, които  не са склонни да дадат шанс на кабинета след тази "изневяра". Това е въпрос на достойнство...

# 489
  • София
каква непорочност, бе! Моите въпроси винаги тук са били едни и същи - ако предположим, че още утре има оставка, какво се случва в дъ дей афтър тумороу? Аз като една овца за кого да гласувам? Ей това да ми каже някой!

# 490
Именно. Ако всички бяхме като теб, каквито ни съветваш да бъдем, Пеевски щеше да е шеф на слятото ДАНС и ГДБОП. Всички служби в полза на мафията, а ние дори нямаше да знаем какво става.
Министрите до един свързани със скандални сделки или нарушения. Френският безработен и той ни лук ял, ни лук мирисал, защото няма кой копче да му каже. Волен - шеф на комисията за борба с корупцията и парламентарната етика. Идва Путин и ни казва какви точно заеми му е изгодно да сключим, като вместо пари ни дава продукция на своите заводи на цена, която сам си е определил, а ние трябва да връщаме това със скандално висока лихва.
Трайте, братя и сестри, понеже няма кой по-добър да дойде, трайте и само някой да е гъкнал!
Това ли е представата ти за най-добрия развой на събитията? Честно?

# 491
  • В тъмната гора.
каква непорочност, бе! Моите въпроси винаги тук са били едни и същи - ако предположим, че още утре има оставка, какво се случва в дъ дей афтър тумороу? Аз като една овца за кого да гласувам? Ей това да ми каже някой!

Ако искаш пак гласувай за същите, ако искаш за новите обединения, ако искаш за новите партии...вече три се образуваха...

# 492
  • София
добре де, стига с това траене! Нали ти казах - аз съм овцата! Сега ми кажи за кого да гласувам на следващите избори!

Хайде, Мишел, кажи ми кои са тези различните? Пак бягаш от въпроса.

# 493
Ако сега мисля така, както навремето, когато бях на 20, значи нищо не съм научила през последните двайсет години.
И какво точно научи? Че каквото и да става, трябва да се мълчи и да се търпи? И се опитваш и нас да ни научиш на същото, понеже си разбрала, че това е правилното решение. О, сериозно ли?!

Сто пъти се каза, че не протестираме срещу партия с цел едни да бъдат заменени с други, че да продължаваш да питаш черен или бял е крокодилът, т.е. кои са имената.
Протестираме срещу решения. Искаме който и да е овластен да ги взема, да е наясно, че го гледат и че глупости няма да се допускат. Опа, чакай, това го казах около сто пъти вече.
Кое е толкова трудно да се вдене? Аз лично смятам, че и прегрешавали в миналото имена са в състояние да вземат добри и качествени за държавата решения, ако върху тях се упражнява редовен и безкомпромисен граждански контрол. И също така смятам, че и най-свестният може да изнаглее, ако му се покаже, че всяко негово решение ще бъде прието с овчедушие и безразличие.
Ако и сега не съм успяла да го обясня ясно, значи ти просто всячески се бориш срещу проумяването на тази идея, не че ти е толкова трудна за осмисляне.
Ама чакай малко,
И аз ще дам пример. Имаме един рецидивист крадец. Като излезе рецидивиста да краде излиза и обществото и почва да скача и да вика "Не кради!" Ама той си краде пак, и хората пак викат и докъде стигаме?
Затвори няма ли-има, но за кокошкарите, а останалите престъпници само ще ги порицаваме публично на площада. Санкцията за тях каква е? Оставката ли е санкция? И като подадат оставка с един нов изборен закон вкарваме другия крадец дето е подал оставка преди това.
И за Пеевски-добре-махнахте го. Но откъде сте сигурни че ББ е по-различен от него? И Путин щял да дойде. Ми като дойде Путин и иска нещо тогава излезте бе? Къде бяхте когато Иван Костов даде Нефтохима на Лукойл?

# 494
Алана, аз добре разбирам, но не съм съгласна. И на теб ще ти напомня, че "разбирам" и "проумявам" е различно от "съгласявам се" и "приемам за правилно".

Ти в момента ми слагаш мисли и думи в клавиатурата, някакви свободни съчинения правиш. Каквото имам за казване, аз го казвам. И на теб ще ти предложа същото - приеми, че съм тази овца, която нищо не знае и от нищо не разбира. Кажи ми, на следващите избори за кого да гласувам?

Това към мен ли е било?  Grinning Не съм разбрала!  Peace
Не е въпросът толкова в това за кого ще гласуваш, а в това дали ще изразяваш мнението си. Т.е. въпросът е в контрола. Защо не можем да изкажем ясно и точно какво ни притеснява, а го правим тихо и примирено на масата вкъщи? Няма смисъл. Точно това писах в предишния си пост - няма значение името и цвета на партията, стига да си върши работата и да не допуска недопустими грешки. Трябва да има баланс - нека си крадат, не могат иначе, но и да знаят, че няма да е за дълго, ако не слушат хората.

Защо има опити за манипулация - ако БСП паднат, ГЕРБ идват? Щом си срещу БСП, значи си за ГЕРБ, това е мантрата на трите партии - БСП, АТАКА и ДПС. Не би трябвало да е успешна...

Общи условия

Активация на акаунт