Наясно ли са протестиращите срещу кого и срещу какво протестират?

• 34 362
  • 995
  •   1
Отговори
# 465
  • София (Възраждане)
Аз не мисля, че има защо да упрекваме Лус. На нейно място вероятно и аз щях да подкрепям своя сънародник. Държа да уточня, че казвам това без грам ирония, абсолютно честна съм Peace

# 466
А няма ли друг начин освен изборите? Освен пак мнооого пари пръснати за бюлетини и др ...

Или протестиращите да финансират Mr. Green Mr. Green Mr. Green
Че ти кой мислиш, че ще ги финансира и ги финансира всеки път?

# 467
  • София
Не харесвам Станишев, ама и Герб не го искам...

А тук не искате да кажете кого виждате като лидер...

Само празни думи, затова става все така...

Февруари свалили Герб .... и.... Герб печели изборите  Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green Mr. Green

Сега ще свалим таз власт... кого ще изберем, а?

Недейте да прехвърляте камъка в градината ми, че не съм българка...

# 468
  • София
А темата въобще не се обсъжда тук...

Наясно:
Срещу Станишев и Орешарски
Срещу БКП

Не наясно:
Кой ще е след тях?
Какво ще стане?

С тези отговори и въпроси за мен темата се изчерпа...

# 469
  • София
Точно това са въпросите, на които никой не иска да отговори. Първата седмица от протеста как да е, втората също - хората са в еуфория, неориентирани, трябва напрежението да се излее. Обаче става вече почти месец, а дотук не чух никой от протестиращите да каже кой трябва да поеме властта. Само али-бали "да си изчистят кочината", "да подадат оставка", "нов морал"... Нито излъчват свой политически субект, нито приемат вече съществуващ, и така си продължават разходките.На мен това ми говори едно - всъщност протестиращите не искат всичко ново, а са готови и на старото, стига да се пусне на химическо чистене. Нещо като единият да иска развод, но не подава заявление в съда, другият да не се изнася, обаче всъщност първият да дава и послание "ако се промениш, може да продължаваме заедно".

# 470
  • 221B Baker Street
А темата въобще не се обсъжда тук...

Наясно:
Срещу Станишев и Орешарски
Срещу БКП

Не наясно:
Кой ще е след тях?
Какво ще стане?

С тези отговори и въпроси за мен темата се изчерпа...

Наистина ли? Обещаваш ли?  Praynig

# 471
  • София
Амин!

# 472
  • 221B Baker Street
Точно това са въпросите, на които никой не иска да отговори. Първата седмица от протеста как да е, втората също - хората са в еуфория, неориентирани, трябва напрежението да се излее. Обаче става вече почти месец, а дотук не чух никой от протестиращите да каже кой трябва да поеме властта. Само али-бали "да си изчистят кочината", "да подадат оставка", "нов морал"... Нито излъчват свой политически субект, нито приемат вече съществуващ, и така си продължават разходките.На мен това ми говори едно - всъщност протестиращите не искат всичко ново, а са готови и на старото, стига да се пусне на химическо чистене. Нещо като единият да иска развод, но не подава заявление в съда, другият да не се изнася, обаче всъщност първият да дава и послание "ако се промениш, може да продължаваме заедно".
Какво значи "Кой трябва да поеме властта?" Очакваш конкретно име ли да се назове? Когато февруарските протести свалиха правителството,имаше ли конкретни имена?

# 473
  • София
Точно за да не стане като през февруарските вече трябва да има имена. Аз го разбирам това нежелание да се позволи някой да яхне протеста, то е логично щом хората искат тотална промяна, но не може това положение да продължава до безкрайност, както се очертава, щом няма и идея за нов политически субект, излъчен от протестиращите. Аз вече питах, какво ще се случи, ако утре има оставка? Как ще се случи точно това "нищо да не е както преди", да се смени системата, като на практика ще се врътне пак същото - даване на мандат и връщане на мандат, разтурване на НС, служебно правителство и наесен пак избори. Няма как при една и съща рецепта, с едни и същи продукти, да очакваш различен резултат.

# 474
Неориентирани. Не, честно, вие сте отчайващи. Разговорът все повече взе да ми прилича на:
- Крокодилът бял ли е или черен?
- Зелен е.
- Ама все пак бял ли е или черен?
- Зелен!
- Ама не можах да разбера по-близо до бялото ли е или по-близо до черното?
- До нито едното от двете.
- Значи ти просто никога не си виждал крокодил, щом не можеш да кажеш дали е бял или черен!

И така нататък. Просто няма смисъл. Всичко ви се каза вече.

А на мен просто ми се струва, че си търсите оправдание за собствената си нерешителност. Хората, които са против протестите не са нито по-бедните, нито по-малко красивите, нито по-старите. Въпрос на характер е. Тези хора живеят с нагласата, че нещата ги прави някой друг. Че те се случват някак си, независимо от тях. Някой друг е отговорен и задължен да ги прави. Много често дори за личните си неуспехи са им виновни обстоятелствата, късмета, някой друг и т.н., но не и тяхното бездействие, апатия и чакане отгоре.

Какво се опитвате да ни убедите? Да не правим нищо, да си траем, да търпим, да бездействаме? Че независимо какви глупости се правят в държавата, ние трябва да мълчим и да ги приемаме, защото по-добро няма как да стане. Само че за съжаление има как да стане по-лошо и то всеки ден става. Обаче не, дай да траем, Нека да вземат още десет милиарда заем, пък може и с 20% лихва, защо не? Щото ние сме длъжни да им го позволим, затова.
Защо сме длъжни да им го позволяваме? А, да. Защото вие сте апатични, примирени и страхливи и всички трябва да бъдем такива. Иначе нещо може да вземе да се промени към по-добро, а това си е страшно.

# 475
Няма как да се ''излъчи'' име. Все пак протестът е за сваляне на правителство, за даване на червен картон на управляващите, а не за избиране на следващ такъв. Няма нужда да се слага рибата в тигана, преди да е уловена. За всичко си има време. Мисля, че е логично (след всичко) да няма твърде много гласове за БСП или за ГЕРБ, за АТАКА и ДПС да не говорим. Даже си мисля, че сега е идеалният момент за избори, защото хората са вече разочаровани от БСП и ГЕРБ и повечето ще се ориентират в друга посока. Проблемът се крие точно в това, че винаги се гласува за едни и същи, защото хората нямат смелост да изберат нещо ''ново''. Сега ми се струва, че повечето са ориентирани в нова посока. Но няма как да се очаква, че ще се назове име, защото не му е времето все още. Протестът е за сваляне, не за избиране - едно име и ще се промени целия смисъл, ще се опорочи.

# 476
Как ще се случи точно това "нищо да не е както преди", да се смени системата, като на практика ще се врътне пак същото.
Мога със сигурност да ти кажа, че няма да се случи отведнъж. Няма да стане като щракане с пръсти.
Този път е дълъг, но започва от първата крачка. Просто няма как да започне директно с последната.
Изумително тъпо е да не правиш нищо, защото то нямало да стане от раз. Ако всички хора мислеха така, никога нищо нямаше да се получава.

# 477
  • София
Алана, няма никаква нерешителност, нито апатичност, поне у мен, иначе нямаше да си губя времето да пиша тук и да задавам въпроси. Аз просто съм се напротестирала навремето и съм направила някои изводи, включително от нещата, които наизлязоха като информация постфактум през последните двайсет години. Двайсет години са всичките ми възрастни години, половината ми живот, бях в достатъчно възрастно състояние, че да помня и да осъзнавам в някаква степен какво се е случило през същите тези двайсет години, направила съм някаква оценка на нещата. Ако сега мисля така, както навремето, когато бях на 20, значи нищо не съм научила през последните двайсет години. Колко пъти трябва да се спъвам в един и същ камък, за да разбера, че трябва да го заобикалям, щом не мога да го преместя? А сега виждам поредната порция хора, която се опитва да бутне камъка по все един и същ начин, както преди двайсет години.

Добре, де, Нес, покажИ ми го това, новото! Назови го, как се казва!  Peace

# 478
  • В тъмната гора.
Аз искам да питам тези, които не подкрепят протестите или не са протестиращи:
Ако не бяха наизлезли другите, вие как щяхте да реагирате на назначението на Пеевски за шеф на ДАНС?

И нека да не се лъжем, че това било просто грешка...цял закон се промени заради Пеевски, било е обмисляно доста преди изборите.

# 479
  • София
За Пеевски беше ясно, той още на следващия ден беше махнат. Но останалите 28 дни какво се случва? Нали протестът вече не е за Пеевски?

Общи условия

Активация на акаунт