Юлката не мъти вече като квачка, а е горда тя кърмачка! - тема 33

• 29 992
  • 741
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Браво, Жалина, и този път не се даде на вълците  smile3532
А какво беше това, дето док ти го даде да пиеш по телефона? Преди да отидеш в Шейново? За задържане ли или обратното?

Скреч, ти как си? Някакви признаци?

Тинтири, а ти?

Луиза, много тъжни неща пишеш... все пак, не е ли редно последната дума да произнесат докторите? Някакви изследвания сигурно се правят, а?

# 511
Сандалке диаспорала е магнезий, ще отърва кожата и тази вечер Simple Smile Доктора знае за драмата с връщането на ММ и гледа да отложи нещата, иначе съм си напълно готова вече  Sunglasses Ама това е - аз от три дена си ходя с разкритието, без тапа, но не знаех - той ми вика ми ти от сряда още си с разкритие  Shocked
Нищо де вече не е интересно - повечето родиха и аз сега да си притеснявам, но искам да си го дочакаме....а ММ нищо не подозира, нищо не му казвам на него, той си мисли, че така стават нещата, но гледам да не го притеснявам, какво може да направи от хиляди километри? Оф, егати драмата с това раждане, братче....но все пак съм егати пича - с разкритие си джиткам по сватбите Mr. Green

# 512
  • София
ЛЛЛ
Въпрос към консултантите,може ли да ми кажете как да позная дали детето се е нахранило и дали му достига кърмата или се налага дохранване.По принцип след кърменето продължава да е неспокойно и да реве.От днес започна да ми слиза кърма,но все още ми се струва не достатъчна ,храня бебето на поискване и го държа на гърдите много време ,днес почти два часа сука и накрая пак плачеше.Имам съмнения че все още не може да засмуква добре и силно за да стигне до задната кърма-да се надявам ли че ще започне по силно да дърпа в следващите дни или може би имам грешка в държането му в поза люлка и не му е удобно да дърпа добре?Ако може да ми кажете и как да го държа спрямо гърдата и на какво разстояние?

Привет, venito85!
 Дали ще може малко повече инфо около началото на кърменето? Кога за първи път постави бебето на гърда; от тогава колко често суче и колко общо кърмения се събират за денонощие; само с кърма от гърда ли се храни от началото? Ако не, с какво и в какви количества е дохранвано? Приема ли вода,чай,глюкоза? Ако да, в какви количества за денонощие? Залъгалка ползва ли?

Едно доносено здраво новородено бебе има нужда да суче по 8-12 пъти в денонощието. Обичайно е да позадремва на гърда, но трябва да има и активно сукане, с което си изсуква нужното му мляко. Може да суче кратко или продължително време в зависимост от уменията му и от силата на струята на млякото. Тези неща се променят с времето.
 Когато се е нахранило, то пуска спокойно гърдата или заспива на нея. Ако мрънка, това не означава непременно, че е гладно. Може да има нужда да се оригне например. А често след оригването някои бебета искат да се донасучат (спрели са само защото въздуха в коремчето ги е притеснявал). Или биха продължили да сучат от другата гърда, където млякото тече по-лесно.

Когато бебето получава достатъчно кърма, то е и добре хидратирано. Признаците, че се храни добре са:
 - памперсите (поне 5-6 пълни напишкани с почти безцветна и без мирис урина, като поне 2-3 от тези памперси са наакани с кашесто ако със светъл жълтеникав и или зеленикав цвят, без неприятна миризма). Напишкните памперси са показател само ако бебето е изключително кърмено, без добавка от други течности или ако те са в незначителни количества;
 - лигавиците на очите и в устата (те са розови и влажни);
 - тургура на кожата (да е мека и еластична. При пощипване на меко място, тя веднага се опъва, не остава притисната. Или след натиск веднага се опъва, не остава вдлъбната);
 - наддаване на тегло и на сантиметри (като се вземе предвид най-ниското тегло, до което е спаднало бебето, а не рожденото му, както и разликата в кантарите);
 - общото състояние на бебето, което педиатъра проследява заедно с теглото и сантиметрите.

Признаци за проблем:
 - някой от горните признаци липсва
 - бебето става вяло, летаргично, започва да спи по-дълго, трудно се събужда,
 - засилва се жълтеницата
 - очите хлътват навътре и се появяват тъмни кръгове около тях
 - очите са сухи, а слюнката в устата е лепкава или дори липсва
 - концентирана урина или намаляване на количеството ѝ, твърди топчести изпражнения.
 - при щипване или притискане кожата не може да се опъне веднага, а остава за кратко прищипана/притисната.

Имаш разни съмнения за позиционирането, за силата на сучене на бебето и дали приема достатъчно мляко. Тези съмнения са съвсем нормални, докато се опознаете с бебето. Не случайно периода на новородено (първите 6 седмици), често се спряга за период на обучение и опознаване   Simple Smile

Пишеш, че след кърмене бебето е неспокойно. Би могла да го изправиш на рамото си и леко да го потупваш по гръбчето, за да се оригне, ако има нужда.

Ако пък заспива твърде бързо на гърда и през повечето време спи, вместо да суче активно, тогава може да са ти от полза разни техники за разбуждане, като масажи на ръчичка,краче, гръбче, навлажняване на лицето с мокра кърпа или ръка, събличане на бебето по памперс, компресия на гърдата.

Компресията на гърдата помага не само за разсънване, но и за подпомагане на бебето да получи по-лесно глътки мляко от гърдата. Ето как се прави:
Скрит текст:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683 и видео: http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=vid-4dayold
  Накратко: когато бебето суче дълбоко и с по-бавни движения на челюстите, го оставяш да си суче. Като започне да движи челюсти бързо-бързо, сякаш дъвче дъвка, без да гълта мляко, (или когато го усетиш, че тръгва да задремва) обхващаш гърдата с цяла длан (палец отгоре, другите пръсти отдолу) - самата гърда, а не отпред при ареолата. Притискаш гърдата между пръстите си силно, но така, че да не боли и държиш притиснато. Получава се налягане, което изтласква мляко към зърното. Ако се получи добре, бебето започва да гълта мляко. Когато спре да движи челюсти, отпускаш. И повтаряш така няколко пъти компресията, като следиш правилото -  притискаш постоянно, докато бебето движи челюсти и отпускаш, като спре да движи челюсти.
 Като спре да приема мляко и с компресия, можеш да повдигнеш бебето да се оригне (ако по принцип се оригва) и предлагаш втората гърда. На нея отново компресия, като отслабне доброто сучене.

Понякога смяна на гърдите по няколко пъти (за едно хранене) дава добър ефект както в разсънването на бебето, така и в стремежа то да получи повече мляко. Просто когато тръгне да се унася или пуска гърдата недоволно, предлагаш другата. После отново първата и така няколко пъти.

Ако бебето ползва залъгалка или шише с биберон, това може да предизвиква по-вяло сучене (суче, но не достатъчно енергично, за да изкара нужното мляко от гърдата). За това, ако има нужда от дохранване, има алтернативни методи, които са за предпочитане пред шишето.

А да се надяваш, че бебето ще започне да суче по-силно е съвсем реално очакване Simple Smile Все пак то става все по-силно и по-умело, защото тренира редовно  Peace

За позиционирането и засукването преди малко отговорих на siqna_si (няколко поста по-нагоре). Погледни и виж дали ти става ясно, и ако има нужда, ще внеса още пояснения. В общи линии правилото е максимално плътна прегръдка, без никакво разстояние между теб и коремчето на бебето. Ето така:
 А също и ти да си стабилно подпряна, за да не се изморяваш, от където пък следва отхлабване на прегръдката и бебето "увисва" на гърдата. Ето статия за основните пози: http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=403

Би било добре всяка майка да знае, че тя може най-добре да отговори на нуждите на бебето си. Съмненията и притесненията са неизбежни, но майчинският инстинкт, с който сме дарени, ни позволява да се ориентираме на къде да поемем. Често това се случва без изобщо да го осъзнаваме, правим го по инерция. Припомняй си, че ти си най-доброто за своето бебе, всеки ден връзката между вас се подсилва и това помага в ежедневното взимане на безобидни или сложни решения.  Hug [/color]

# 513
  • София
Сандалка, цъ. Никакви признаци. А вече като ходя до тоалетната, все се надвам да видя тапата, но не би. На всеки дискомфорт и какво да е неудобство се надявам, че е някакво начало...
 И не ми пожелавай това с водите, нека си седят на място до последно, та после на водна пързалка да се роди госпожицата  Sunglasses
Луйза, изглежда доста си попрочела за вашия проблем. Вероятно си попаднала и на информацията, че истинската лактозна непоносимост, която е доста рядко явление, се установява още в първите дни и признаците са достатъчно тежки, за да не може да останат незабелязани от лекарите и теб. Другия вариант е временна такава непоносимост, която обаче се предизвиква при някакво нараняване на стомашната лигавица. И когато проблема, който предизвиква това нараняване бъде отстранен, а на лигавицата се даде възможност да се възстанови, тогава червата продължават да работят по обичайния начин.
 Надявам се да си спокойна да вземеш решение за храненето, каквото и да е то,  а бебето да расте здраво, обичано и обгрижвано  Hug

# 514
Тази вечер е кошмар. Ема плаче от полунощ, ни сешоари ни нищо не го приспиват  това дете. А в сгъвките отпред, между мунито и крачката забелязах, че има "протрито" и е дин вид раничка вече  Sad

# 515
Луиза честит рожден ден!  smile3510 Да си ни жива и здрава, бебето да не те ядосва, да спи по цяла нощ, че да се наспиваш и ти  Laughing всичко най-най ти желая. Hug
И вземи покажи снимка на бебето в количката  Joy За другото може пък да е от нещо друго, не се отчайвай преди доктор да ти е казал диагноза.
Джина честито ти статус, време беше аз вече забравих отдавна за юнския болничен, иначе да изплащат само частта за юни, за юли ще е по-натам.  Това за раждането у дома нали още преди 5 дена и аз това казвах, че вече ги разбирам, тези дето са ЗА раждането у дома, и аз вече така искам  Crossing Arms
Данчеама ние с теб ще се окажем много "завеяни", я виж Жалина нищо не я боли, пък разбрала, че има контракции през 10 мин, а даже не е раждала, ние ще вземем да родим и няма и да разберем, а уж ни е за втори път  rotfImbo Сигурно номера е бил да идем на някоя чужда сватба, ама те наште познати не искат да се женят  Crossing Arms
Жалина ако още не си родила, дай си контракциите на мен, готова съм с радост да родя аз пък да те оставя теб да си чакаш  Grinning А аз съм си без тапа от една седмица, така че споко, има и такива дето по две седмици изкарват. Сестра ми без тапа и с 2см разкритие изкара 2 седмици, та 4 дни след термина, направи бъбречна криза, и се сетиха да и предизвикат раждане, иначе можеше и още седмица да изкара. Изобщо нашта рода се оказваме железни, може да си бременеем и 10 месеца ако ни оставят  Laughing
Сандалке много си се заинтересувала какво е пила Жалина, не разбра ли, че и твойта като мойта ще е две напред три назад, инат от класа, никакви методи не действат  Laughing
Скреч ти защо си още тук, я марш да си родила до утре Naughty
Иринке има и такива моменти, за които някои от нас вече мечтаят  Grinning няма да е все така, спокойно  Hug
Jingle_Gill хайде заради теб и Гери Добрева, и наште се инатят, чакат си реда, не искат явно да ви изпреварват, вземете и вие тръгвайте и си провлачете краката моля, че вече не се издържа, ние ще стискаме палци.
Днешната тактика е да ги ядосам, да им се накарам едно хубаво и от яд да вземат до довечера да родят  Joy Щом не става с добро...
Кейт не е родила не вярвайте на жълтите вестници, както виждате и аз не съм  Peace

# 516
Аааа не  Naughty Кейт ме чака мене  Crossing Arms Утре ще е големият ден! Аз ви казвам  Mr. Green

Монетка няма да получа ама ми е все тая. Арменец без злато нямало  Mr. Green и без това се учдя какво да ги правя чантите с жълтия метал  Whistling

# 517
Тази вечер е кошмар. Ема плаче от полунощ, ни сешоари ни нищо не го приспиват  това дете. А в сгъвките отпред, между мунито и крачката забелязах, че има "протрито" и е дин вид раничка вече  Sad
Подсякло се е бебето и го боли, нормлано е да плаче. Намажи го с крем против подсичане. Гънките постоянно трябва да се наблюдават. Сашко често се подсичаше точно там. Ако има колики ми препоръчаха чай от копър, а майката преди кърмене да яде стрък от копър, много добър резултат имало.   bouquet
Снощи получих една контракция с болки и реших да засичам, уви заспах на 5-тата минута  Mr. Green

# 518
Добрютроу, Мацки!  Hug
Аз пак не съм спала поради кучешки въпроси. Свързаха се с мен основателките на клуба за мопсове да ме убеждават да върна Маги на развъдчика, че може да има и други болести след време, била помиярче, дори трябвало да се умъртви /наистина навсякъде пише, че кучета с луксация не трябва да се размножават/ и аз като ревнах, цял следобед немога да спра. Не смея да погледна Маги в очите като ми мине мисълта да я оставя. Милото казва да и направим операциите и да си я гледаме /откакто знае за луксацията, той е супер грижовен с нея, сякаш я заобича от раз/. Но аз незнам кое е правилно да направя след разговорите с тези жени. Ами ако наистина се окаже, че има и други болести и историята с Джиджа са повтори? Усещам се как постоянно следя Маги - диша ли, как е, удобно ли и е. От друга страна тя си ми е детенце, дори и само от месец. Сега отивам в друга клиника за второ мнение. Младежа така и така не иска да се ражда поне това да свърша. Явно ще се ражда утре насила. Агнеска все пак ще ходим заедно. Ти кога мислиш да ходиш. В смисъл в колко часа?
Вчера бях на тонове вечерта, дори си бях взела чантата. Е, върнаха ме. Сега чантата е в коридора, но днес и контракции нямам за разлика от вчера, когато има няколоко болезнени. Явно и бебето усеща душевните ми терзания.
Мисля след клиниката с Маги да отида до църквата. Нещо се чувствам празна след всичките тея събития.
Извинете, Мацки за дългия и далечен от вас пост, но просто имам чувството, че ще се пръсна от нелепостите случили ми се напоследък.

# 519
ЧЕСТИТИ НОВИ БЕБЧЕТА. ДА СА ЗДРАВИ И ЩАСТЛИВИ!

Луиза първо ЧРД и второ силно се надявам да си решите проблема и да не е толкова сериозно колкото звучи.

Сандалче ти вярно си садо-мазо. Аз му намерих цаката да спя по корем. Вдигам се по нагоре така че циците да застанат точно на края на възглавницата. Там между нея и леглото има денивелация където застават циците и така не лежиш върху тях, а хем си по корем. Голям кеф  smile3521

А пък мен ме посъветваха че по европейски стандарт изцяло кърмените бебета не трябва да се мажат с лосиони и кремове против подсичане (било доказано че изпражненията на ИЗЦЯЛО КЪРМЕНИТЕ БЕБЕТА създавали от само себе си благоприятна среда за кожата). Е аз спрях да я мажа и (поне засега) съм много доволна. Кожичката й изглежда супер.
Иначе по лицето и на нея й бяха излезнали малки пъпчици, но ми казаха че е съвсем нормално и те минаха от само себе си доста бързо.

Някой ме питаше как така Далийка е по лека от нейното бебе пък тя още не била родила - ами Далия се роди 2170 и почти месец по рано. Нормално е. Но за 20 дни е качила 850 гр и цели 3 см.

Въпроси към ЛЛЛ:
1. Добре ли се движи Далия щом за 20 дни е качила 850 гр и 3 см?

2. Като почна да я кърмя от другата гърда започва да тече. Това представлява ли някакво доказателство че имам достатъчно кърма? Иначе гърдите спряха да самоотделят което ме радва че тези подплънки много ме дразнеха.

3. Далия през нощта ми прави големи интервали и ме оставя да спя - по 3 - 4 че и по 5 часа понякога. Но за сметка на това през деня е много активна и спи малко, буди се често и цока по малко. Понякога и през нощта яде само 5 мин и отнася плувката. Пък след това си спи пак 3 - 4 часа. Явно се е наяла ама знам ли?

4. Понеже я храня на поискване, но както писах тя през деня си иска и през час понякога. Въпроса ми е кога е правилно да предприема мерки и да разредя и дневните й хранения. Едва ли е нормално и след 6 месеца да си иска толкова начесто

5. Ето днес будува от 6 сутрина. Сега спи след като спа от 9.00 до 10.00 когато цокна 5 мин и заспа. Да видим докога. Та въпроса ми е - нормално ли е да будува към 6-8 часа за интервала от 6.00 до 22.00 (а сутрин понякога откарва и до 8.30 ако последно е яла към 4 - 4.30)?

6. Най дългото ни хранене е било около 25 мин и от двете гърди. Нямам идея колко изяжда. Често като изплюе зърно и устата й е пълна с кърма която изтича, защото тя не я е преглътнала. Сега като расте нали си увеличава и дозата и това пропорционално ли е на времето в смисъл:
има нужда от 70 мл и цока 20 мин
има нужда от 100 мл и трябва да цока 25 мин.
Питам защото тя по скоро си съкрати времето за цокане, но имам чувството че сега засмуква доста по силно и издърпва повече мляко т.е. за 5 мин може и да си изсмуква 70мл за които преди са й трябвали 20 мин. Има ли нещо вярно?

Станаха много въпроси и понеже доста ви тормозим ще се радвам да ми отговорите и с по едно изречение
Много ви благодаря предварително.

Последна редакция: нд, 14 юли 2013, 10:42 от rosi.to

# 520
Абе какво се случва днес, 5 поста от сутринта. Да не сте се разраждали всички

Терп, оправяйте се и скорошно прибиране у дома ви желая.
Агнесана, успех и на теб и чакаме новината.
Гери, това с ходенето на църквата е добра идея. Мила измъчи се с тезитревоги. Спо.ед мен направете операциите и си обичайте Маги. Никой не знае какво ти е на душата. Кажи  осле какво са ти казали от другата клиника.

Мисти, аз се глася за утре  , ти готова ли си?

И за мен този болничен е мираж, искам си милионите, че ми писна от сметки и разходи. Всеки ден нещо трябва да сеплаща. Аман.

Ани, разпиши се, жалина и ти  , Джина и ти. Ей все по малко остават пе.одили. хайдееее дечица излизайте, че майките ви ще  полудеят. Хубав и слънчев ден от мен.

Хера и нея забравих, сигурно се пече на плажа. Хайде и тя на отчет. Катенцето и тя. Имаше болки, да не реши да .аждаш без Марти

Данче и аз съм забравила що е то истинска контракция. Ще си раждаме у дома. Отчети се и ти

Последна редакция: нд, 14 юли 2013, 11:25 от Глупи

# 521
  • София
Данче, какъв литератор, прост чиновник съм, дето се вълнува от статуса на болничните Laughing
Гери, и аз мисля, като Глупи- да направите операцията и да си я гледате. Успех!
Луиза, бъди жива и здрава, всичко най-хубаво желая от сърце!  bouquet
Аз мисля, че днес ще набия детето /не това в корема, 6 годишното/. Така ми е залазила по нервите, че вече не издържам #Cussing out

# 522
Глупи аз съм готова от една седмица ама те още съм си 2 в 1  Laughing
Аз пък искам 6-ца от тотото не ща болнични  Crossing Arms една 6-чка и се отказвам от болничните  Laughing
За кучето аз съм на противоположното мнение, щом господ втори път ти дава знак, значи не трябва да гледате куче повече, но все пак аз съм пристрастна.
Джина ако само с боя й се размине добре ще е  Grinning Няма страшно, може пък да ти лази по нервите за добро, така да се ядосаш, че от яд да родиш днес  Laughing Тогава ще я черпиш даже  Laughing

# 523
Луиза, Честит рожден ден мила !!!   bouquet Бъди много здрава, спокойна и щастлива !!!   bouquet
Гери Д., много мъчно м истана...Обаче и аз като теб не бих си дала кученцето....Щом сте решили да си го гледате, значи можете да се справите. Успех, не се тревожи и айде скоро вече да раждаш  Wink

Сандалке, ма ти таз диня до кога мислиш да я отглеждаш? Не узря ли вече?  Mr. Green

Мисти и тя, на вас май ви хареса да бременеете Simple Smile

Жалинче, стискам силно палци, ще видиш как за теб всичко ще се нареди  Hug Достатъчно изстрада, от тук нататък само най-хубавото  Hug

Иришка, мажеш ли я с нещо? Явно е лошо подсечена....Sad Дано по-бързичко ви минава, да не плаче милото....

Скреч, макар че аз нямам въпроси и не питам, благодаря че си толкова всеотдайна и пишеш така подробно ! Чета и намирам много полезни неща  Hug

Аз пак си имам кърма  Mr. Green установих, че нощем производството нараства драстично. Научих Бобо да захапва правилно едната гърда ! Трудно беше, но майка му е с телешки инат  Sunglasses Другата още я захапва грешно, та нея я цедя. Но тя е и по-голяма и по-пълна, а то мързелче клетото....
Но Скреч за едно е права: наистина не можем да знаем колко кърма имаме, даже и най-суперската помпа не може да я изцеди както бебето. Ето аз като цедя -няма, а той като суче - преяжда.
Сега е на разходка навън с баба, тате и какичка а мама блее по интернетите  Mr. Green

Чудя се дали да му давам вода, ощее жълт, тежка жълтеница кара...За сега му давам по-малко, пие по 10 мл и не иска...Ще видим...

# 524
Здравейте,мацки! И аз се точа за утре,че ми писна да се търкалям из къщи,но като се има в предвид,че още съм затапена май няма да е скоро събитието  Tired
По принцип гледам освен със запис да не ви досаждам,че съм пришълка,но прочетох поста на Гери и ми стана много криво.... Е какво,като е не е чист мопс,как така ще ти казват да я приспивате?! Никой не може да ти гарантира ,че ще има по-нататъшни здравословни проблеми! Имах котка,която страдаше от много тежко вродено заболяване,ветеринарите ми казваха да я приспя,че нямало да издржи,само ще се измъчи животинчето... Не я приспах,живя пълноценно три години и можеше да изкара още много,ако не я бяха отровили  CryПрез тези три години аз имах не любимец,а приятел,най-привързаното и любвеобвилно създание! Сякаш знаеше,че всеки ден и е подарък и ми благодареше,че съм и го осигурила...
Всяко същество заслужава да живее!
Ако искаш тегли ми една голяма че се меся,където не ми е работа  Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт