Искам да сменя личното си име

• 21 147
  • 188
  •   1
Отговори
# 45
От трън, та на глог.

# 46
Когато аз бях на 17 и аз не си харесвах името Simple Smile))

Но ако все пак авторката иска да си смени името, би трябвало да може, щом това я кара да се чуввства зле. Лично аз между Йорданка и Данина не мога да избера, Даниела ми харесва повече. Успех

# 47
  • на брега на морето
Йорданка е старо име и е много хубаво. Има си и празник в църковния календар  Grinning Йорданка Христова дали се срамува от името си? Голяма певица. Красимир Балъков? Голям футболист. Човекът прави името, не обратно.

Данина навява асоциации с киселото мляко, Дани, може и да те спукат от подигравки приятелчетата.

Аз също не харесвах името си, което разни чиновнички изписваха винаги погрешно. Когато почина майка ми (за да не я обидя приживе) понечих да си сменя името, после махнах с ръка - нека си остане както ме е кръстила.

# 48
  • В градината...
Не е задължително съдът да откаже промяната. Може да се намери състав, който да бъде убеден, че са налице "важни обстоятелства" по смисъла на чл. 19 от ЗГР. Зависи от практиката на съда. И изобщо не е задължително делото да се проточи 18 месеца. Така може да е в Сф, където съдът е претоварен, но не и в другите съдилища. Около 3 месеца е оптималният вариант.
Държавната такса е 25лв., като не мисля, че ще се справиш без адвокат. Там вече хонорарите варират.

# 49
  • София

Аз попринцип се представям като Дани.Но когато ми казват Йорданка се смущавам и губя увереност.

Иначе, извън този образ, приятно ти е...Богомил.  Wink

# 50

Сетих се за един разказ ли беше, дето един циганин мразел да му викат
"Мето", затова си сменил името с екзотично, "Прометей", ама пак го
съкратили на Мето.

Ако девойката е Данина и се представя като Дани, ще си мислят, че е
Йорданка. И в двата случая ще й викат на галено еднакво.

# 51
какво значение има , че йорданка христова си харесвала името в случая с момичето тук  newsm78?

тя каза, че губи увереност и това име и носи дискомфорт.

дани, на твое място не бих се поколебала да си сменя името, успех  Hug

# 52

Накратко - няма да стане. Само ще си хвърлите парите за разноски.

Защо да не стане? Присъствах на дело, с което смениха името на една жена от Петранка на Пепа. Доведе двама свидетели, които казаха, че е известна в обществото като Пепа. Съдийката ги пита от кога и от къде я познават, общо взето формалност.

Сега ме накарахте да се замисля с тази смяна, понеже аз не приех на мъжа ми фамилията,завъртяна е. Реших да избегна проблеми с изписването по институции докато детето е малко, обаче мисля един ден ща не ща да я взема, че ми е доста тъпо по границите да ни искат документ за брак.

Съдиш общината и я взимаш. Твоето е по-лесно. Но си е време и разноски. Аз на времето точно заради това не се и поколебах коя да е фамилията ми след брака. Неприятно е, когато трябва да доказваш, че си майка на децата си. Жена на съпруга ми - как да е, ама майка на децата ми....малко в повече идва.
Как така ще съдиш общината? Като не е приела фамилията на мъжа си може да си промени името на общите основания. Общината няма никаква връзка, след като тя като е можела не си е променила името. Наскоро една позната води дело, защото сключила брак в чужбина с чужденец, там не й сменили фамилното име, тя дошла тук и си регистрирала брака в ЕСГРАОН и поискала те да й сменят името, но естествено отказали. Води дело, съпругът й беше свидетел, съдията поиска да свидетелства и майка му, но се размина защото тя си живее в чужбина. Аз писах исковата молба.

Има обаче всякакви мотиви при водене на подобни дела. Например това:
http://rspleven.eu/docs/00634512_06520812.htm

"Твърди, че не харесва собственото си име и желае да го промени на М., т.к. харесва това име и по този начин ще промени кармата и съдбата си в астрологически аспект."  Mr. Green

Последна редакция: нд, 14 юли 2013, 10:43 от Анонимен

# 53
Дано след време авторката напише успяла ли е да си смени името.

Данина е също толкова кофти като Йорданка. Даниела е по-добре.  Peace

# 54
  • на брега на морето
какво значение има , че йорданка христова си харесвала името в случая с момичето тук  newsm78?

Това къде го пише?

# 55
Държавната такса за промяна на име е 15лв.
Чл. 5. По молба за промяна на име се събира такса 15 лв.
Ако ползва адвокат, там е според зависи.
Общината не е ответник, тя е заинтересовано лице. Подалия молбата е Молител. Производството е тип охранително. Ако има подходящ състав, който да си направи труда да прецени всички изложени обстоятелства в молбата, както и да изслуша и прецени правилно свидетелските показания, името най вероятно ще бъде сменено.

За таксите, ето тарифата:
http://www.tita.bg/page/310

Пиша ги тези неща от вчера. Оставам с убеждението, че никой не чете, а само се пише.

ПП Авторката, наеми си адвокат, щом и родителите ти са съгласни няма да има проблем. Делото няма да се проточи кой знае колко. Преди смяната на името минаваше по Бързо Производство, но сега мисля, че вече не е (за това не съм много сигурна). Но, дори и да не е по бързо производство, пак няма да се проточи кой знае колко дълго. Peace

# 56
  • София
Аз харесвам повече Йорданка пред Данина, Даниела или нещо подобно. 
Ако толкова не го харесваш, стани пълнолетна, работи и сама финансирай промяната.
Не бих ангажирала родителите си с това.

# 57
Но, дори и да не е по бързо производство, пак няма да се проточи кой знае колко дълго. Peace

Не е по бързото, но става бързо.  Simple Smile

# 58
Защо пък да чака да става пълнолетна и сама да се оправя, без да ангажира родителите си. Все пак те са и сложили това име, дето се вика имат пръст в цялата работа.

Авторката споделя, че произнасянето на името и и обръщението към нея с него я стресира и я прави неуверена. Ето ти важно обстоятелство. Номера може и да мине. Ако не мине, здраве да е. После пак може да опита.

ПП Да, да, Чек, преди бяха по бързото, ама сега мисля ги махнаха оттам, не ги намирам в члена за бързото. Но, както казваш и ти няма да се точи кой знае колко. Peace

# 59
Името може да се смени, няма проблем. Необходимо е в съда да се доведат един - двама свидетели, които да докажат, че в обществото си известна с това име. Бързо става - стига да не си в София, защото там са претрупани с дела и може да чакаш и година-две.
Моя позната от Руска се преименува на Росица.

Относно новото име - Данина ми звучи доста зле, по-удачно ще е просто Дани  Simple Smile
Успех!

Общи условия

Активация на акаунт