В тези първи ЮЛСКИ дни, дъжд от бебчета вали! - тема 34

• 33 594
  • 719
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Петя е така те искам усмихната, спокойна и радостна. Hug Hug Hug
Разбира се, че ще ходим по градинки. Охо, то тепърва започват нашите разходки.
Инфакол и аз давам на Лазар, ама май го запече, от снощи не е акал. Малко ме притеснява.

Езък Близначе, че бях в болницата та не можах да дойда на изписването на Боян, щях да си хапна агнешко. От както родих такъв апетит имам  Crazy, всичко ми се яде и от нищо не ми става лошо. Направо не мога да повярвам, все още се замислям преди да сложа нещо в устата дали няма да ми прилошее после Sick. Аз може да не качих през бременността килограми, но сега ще си наваксам. За сега съм -10 кг. от тези на които забременях.

Много сте тихи, да не ражда някоя?

# 376
  • Бургас
Много сте тихи, да не ражда някоя?

не съм аз Simple Smile

# 377
Весе ,тука сме.Да се отчета и аз .
Скучно ми е ,топло ми е ....време не минава.
Отивам да чета дали било смешно раждането ,някаква такава тема имаше.

# 378
  • София
ВЪПРОС КЪМ ЛЛЛ СКРЕЧ ИЛИ АЙДИН
Оф,тая кърма!!!Със зор изкарвам 120 мл,и то след голям период НЕцедене.Нощес в 4ч. изпомпах 125 мл,сутринта в 6ч - едва 60мл,към 10ч. нямаше 60 милилитра,следобяд в 14ч изпомпах 90  милилитра и сега пак 120 милилитра.Ужас!Не давам да детето да суче,защото съм АДСКИ разранена.Стига ли му кърмата?

**Baby**, предвид че първите седмици от живота на бебето могат да бъдат без каквато и да е рутина, докато се нагласят нещата, ще попитам отново какво е положението при вас в момента, за да съм наясно горе-долу какво се случва. Има и въпроси, на които няма отговор от самото начало и нямам реална представа как стоят нещата при вас. Колко изцеждания имаш общо за денонощие (аз преброих 5, но не знам ще има ли още до сутринта)? Бебето в момента колко пъти се храни в денонощие? Само с изцедена кърма ли се храни или има и друга добавка? Ползва ли залъгалка сега и ползвало ли е докато кърмеше от гърда? Други течности като вода, чай, глюкоза приема ли и ако да, в какви количества?

По-големите количества мляко след голяма пауза некърмене са временно явление. В дългосрочен план млякото намалява, ако се правят големи паузи. При по-често изцеждане млякото, което си изцедила наведнъж е по-малко, но обикновено до няколко дни на редовна стимулация се забелязва увеличение (общо събрано количество за цялото денонощие).
 За увеличаване млякото при изцеждане - по-често цедене по възможност; изцеждане и на двете гърди всеки път; смяна на гърдите по няколко пъти в рамките на едно изцеждане; топли компреси и релакс за 10тина минути преди изцеждането. Ако успяваш, може също да поставиш бебето в скута си, за да може тялото ти хормонално да реагира по-добре и да спуска млякото по-лесно.

Зърната как се разраниха, докато беше със силиконовите протектори или бебето е сучело "на голо"? За по-бързо зарастване помагат размазването на кърма и оставянето така да засъхне на въздух, без да измиваш гърдите след кърмене; излагане на слабо слънце за по няколко минути няколко пъти на ден; оставяне зърната на въздух (ако можеш да ходиш без бельо). Ако ползваш подплънки за кърмачки, честа смяна, за да не стоят на влажно зърната. Бельото да е от естествени материи по възможност.

# 379
  • София, св. Троица
ллл
айдин: трудно ми е да преценя дали има недостиг на кърма-в различните часове на кърмене в едни случаи стига ,в други дохранвам. вчера засякох на  везнаита че е изпиил 60 мл и не му стигна ,искаше още и плачеше.давам му да суче и еот двете гърди,като понякога заспива на едната ,но смятам че добре засмуква,макар и че  е ленив и се налага да го разбуждам.днес на двете нощни хранения го дохраних-в 12 часа изпи 60 мл,в 4- 30 мл.сутринта се събуди в 8 и му стигна  и дори изцедих 40 мл.имам и затруднение-не знам как да го уригвам и как да му помогна да спре да хълца?

Здравей venito85 ,
Прекрасно е, че предлагаш и двете гърди. Така бебето има възможност да окаже по-ефективна и честа стимулация, което да покаже на твоя организъм, че има нужда от повече мляко. В същото време получава и по-голямо количество кърма. Добра идея е в такава ситуация е да се опиташ да се увериш, че първата гърда е добре изсукана преди да предложиш втората. Добър вариант може да е прилагането на -   компресия, на гърдата а ето и клип на компресия за по-нагледно, преди да предложиш втората гърда.
Чудесно си се ориентирала да го разбуждаш и да го караш да суче ефективно преди да се унесъл съвсем.
Би ли споделила малко повече за организацията на вашето на кърмене - колко кърмения имате за денонощие? При колко от тях се налага дохранване? Предлагаш ли залъгалка, вода, чай или други течности различни от АМ и Кърма?
Ако е удобно да попитам колко кг. се е родило бебето и колко е наддал до сега, измерено от най-ниското тегло?
Как усещаш гърдите си преди и след кърмене? Само плачът след кърмене ли те навежда на мисълта че има нужда от добавка или забелязваш и други признаци?
Може би информацията която споделих с iva_angel, също би представлявала интерес за теб http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=729197.msg25716279#msg25716279

Тегленето преди и след кърмене не дава адекватна информация за количеството кърма, което бебето приема за денонощие, тъй като бебетата могат да изсукват различно количество всеки път и това е естествено - никой от нас възрастните не се храни с точни количества всеки път Peace Теглене веднъж на няколко дни или теглене веднъж на седмица би дало по реална представа за наддаването. Разбира се един добър показател са пелените - щом нещо излиза, значи преди това е влязло. Едно изключително кърмено бебе (без даване на вода, АМ, сок или друго) обичайно има около 5-6 напишкани пелени и от тях поне 3-4 наакани през първите 6 седмици.
Относно оригването - не винаги е нужно да се оригва - поняога просто няма какво. Можеш да опиташ да вдигнеш на рамо, така че стомахчето да се опре в рамото ти. Можеш също така да галиш по коремчето, както и да го държиш гушнат и изправен по-дълго време, понякога и леко друскане помага. Можеш да експериментираш и намериш вашия начин за оригване.

Надявам се информацията да ти е била полезна. Ще очаквам отговора ти.

bouquet

# 380
  • София
Данчето и Танчето са тук! Hug

Сандалка от нощес съм я замислила, нищо, че малката има други планове. Hug

И Мисти се покри. Hug

Качих няколко снимки в Снимка бг.

# 381
  • София
Сандалче, Скреч, благодаря ви много! Цяла нощ съм като зомби  Cry , помислих, че ще почна да бълнувам от Т. Вчера преди да легна ММ ме накисна яко в оцет, аз изцедих гърдата, после й сложих лед направо ( много добре ми беше с леда). Като че ли малко облекчи, но Т си я поддържах 39,5 почти цяла нощ. Сега в момента се чувствам добре, ама току що я измерих и е 38,5  Cry . Притеснявам ме единствено това, че ако ида на лекар да не ми дадат някакви антибиотици и да се разделя с кърменето  Sad . Вчера само за това мислех  Sad . Днес ММ пак е на работа, но ако не се пооправя ще го викам да ме кара до МД. Ох, мерси много за съветите. Скреч, аз няма как да си направя топъл компрес, защото с тази Т имам чувството че може да експлодирам. Нямаше момент да съм я свалила за да си го направя. Ставам за сега, ще се опитам да поспя още малко ( то с този главобол какво спане не знам.)
Поне малкото мишле си спинка сладко, сладко, та не ме занимава с нищо, само кърмене и памперсче  Heart Eyes

siqna_si, дори да ти предпишат антибиотик, повечето са съвместими с кърменето. Обикновено е нужно само да кажеш, че желанието ти е да продължиш да кърмиш и искаш подходящ антибиотик. Разни трагични мисли може да ти минават през главата, но вероятно защото тъкмо ти си подложена на този стрес. Има и много по-тежки случаи, при които кърменето си продължава с пълна пара, а редките случаи, в които се налага временно прекъсване, то е само временно за кратък период. Съвсем наясно съм, че лекарите могат дори с една дума да съсипят и настроението ти и кърменето изобщо, но ти винаги имаш алтернатива и това може да ти дава сила - можеш да се консултираш и с друг лекар, а може също да обсъдим диагнозата и лечението, при което да предложим варианти, които отново да бъдат обсъдени с лекаря, докато се намери решение, което задоволява и теб, без да се пренебрегва лечението.
 За топлия компрес, явно добре се ориентираш по сигналите на собственото си тяло. Да, не е рядкост, когато има инфекция топлото да предизвиква засилване на болките и в такъв случай топлото не е вариант, въпреки традиционните препоръки. Ако, както споменаваш, болката при засукване даже се усилва, нищо чудно облекчение да получиш тъкмо с един студен компрес точно в този момент. Защото все пак важно е и ти как се чувстваш.
 Поне бебенцето ти влиза в положение и съдейства, като кротува  Hug

Пожелавам предприетите мерки да си свършат работата  Peace

# 382
  • София
Имам въпрос към консултантите
Бебнцето ми е на 8 дена с лека жълтеница и много трудно се буди за кърмене.
Опитах техниките за събуждане - кога имат успех, кога не, но се старая.
Това което искам да попитам е свързано с поста на skrech

- ако върти глава сякаш търси гърдата, но не успява да я намери, НЕ гони устата с гърда, а просто поддържай статично, докато бебето самО я открие. В противен случай се получава "бягаща мишена" и бебето повече се обърква.
 - ако клати глава напред-назад, като кълвач, удобна за него може да е такава поза, в която ти си леко и удобно полегнала назад, а то лежи върху теб по корем, а главата му е към гърдата ти. С това движение на главата то може да се самонастани върху зърното.
 - опити за кърмене когато бебето е в полусън (когато започва да се разбужда, но не е напълно будно, а само премлясква, прави сукателни движения с уста, мърда с очички под клепачите, мърда с ръчички). Гушкаш го в поза за кърмене и със свободен достъп до гърдата, без да го натискаш и буташ към нея, но достатъчно близо, че ако то реши, да засуче (например със зърно опряно в нослето).

Ако не се опитам аз да сложа гърда в устата на бебето, то прави няколко опита и се отказва и започва да плаче и да си върти главата точно на обратната страна, ако пък случайно успее то захапва с твърде малко отворена уста и няма как да продължим така, защото е ясно колко е силна болката и колко е неефективно сукането, какво мога да правя в този случай?

Честито бебенце, mechence!

Понякога бебенцата имат нужда от помощ и не може да се разчита съвсем сами да се справят, особено ако са под влияние на упойки (от раждането) или с жълтеница, ниско тегло, понижен мускулен тонус и подобни. Важно е да не се насилва да суче, а да му се подсигурява удобна поза и добър достъп до гърдата. Това, че ти ще го "закачиш" на гърда, а не то самО не е проблем (освен ако бебето реагира негативно де). Остава препоръката само за ненасилването.
 Това движение, за което пиша, то е едно постоянно въртене наляво-надясно, като бебето се отърква от зърното, но сякаш не го намира. Обаче то точно така се ориентира в обстановката. И ако майката започне също да движи зърното в стремеж да налучка устните, тогава по-трудно бебето го открива.
 Би могла да пробваш вариант да държиш бебето гушнато в поза "кръстосана люлка" (ето тук има кратко обяснение как се подхваща - http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=403 ), да подадеш зърното към нослето на бебето, като леко го докосваш. Когато бебето отвори достатъчно широко уста, тогава с китката си избутваш плещите му към себе си, за да го "закачиш".
 А може удобна да се окаже и тази поза: http://lalechebg.com/2011/01/biological-nurturing/

Ако продължаваш да изпитваш затруднения, пиши. Обичайно в първите дни и седмици както майката се учи да кърми, така и бебето се учи да суче, макар да се е родило с рефлексите и инстинктите. Всеки ден може да е различен от предишния, но с практиката задобряват уменията му.

Успех желая!

# 383
  • varna
И аз не съм, тука съм си  Laughing Бебата, дето ходих да я видя, е супер сладка и мамата е много щастлива, защото за голямата й щерка нямаше кърма, а сега се кърмят като по учебник. Направо им завидях.
Портокалчо, добре звучиш  Hug

# 384
И аз съм тук Simple Smile Ходихме да вземем сестра ми с племенника та поне Марти да поиграе.

Довечера има мач на ЦСКА и Локомотив, та мъжа ми каза че след мача ще стане Simple Smile Да видим

Портокалчо, звучиш чудесно.

Хера, ще стане и с теб, стига да го вярваш и да си упорита Simple Smile

# 385
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
И аз съм тук  Laughing

Ще ходя след малко на гости. Ще се събираме всички приятелчета от детството, че не сме се виждали от 2 години, тамън малко да поразтоварим  Simple Smile
А още по-щастлива съм, защото утре Марти се прибира от морето  Heart Eyes Нямам търпение да го намачкам.

# 386
  • София
Portokalcho, mnogo se radvam za vas, mnogo!
Vese, ti sushto zvuchish super, bravo!
Bliznache, taka mi se priade agneshko, ako znaeh, i az stiah da doida da te izpisha.
Vmesto da se radvam, che utre si otivame vkushti, az se pritesniavam sega kakvo ste stane sus Snejeto i izobshto kakvo ste stava utre.......

# 387
ллл
айдин:детето е изписано 3250.роди се 3550.4дена след изписването сме върнали кг от раждането.купих си везна и правя контролни измервания-преди и след кърмене,засичам около 60-80 мл на хранене.достатъчно ли е за бебе на 10 дни?спрях дохранването и водата от един ден-доста е лакомо и иска още и още,и по-трудно го приспивам-обикновенно на гърда.прави много големи паузи -през деня 3 часа ,от 12 до 4 нощем си спи.понеже четох в библиотеката че за увеличаване на лактацията е необходимо хранене на два часа,не знам дали е редно да го будя за да го храня или да го оставя на поискване ,като ни се събират 6 хранения.днес например го храних в 12 нощес,в 4,в 8,в 11,в 15,в 18,предполагам довечера пак ще се събуди към 10.иначе  кърменето ни е някъде към час- два за да успея да го приспя,като сменям гърдите и правя малки паузи да уригне,а и той все още  е ленив и заспива.утре мисля да го изведа за малко ,ама се притеснявам ако се разплаче за кърма как ще го храня навън като яде по сто часа.за цеденето също искам да попитам-налага ли се и да цедя ли между две кърмения като има такъв ссериозен интервал или само след всяко ханене за стимулация?иначе памперсите ги пълни доволно.

Последна редакция: сб, 20 юли 2013, 19:06 от venito85

# 388
  • София
И днес бях на запис, отново всичко е наред, само че щерката реши да заспи по средата. Наложи се да се разхождам половин час, да я подмамвам със сладолед и пак да ми правят запис. И пак се оказа, че нещо не ѝ се танцува, само се разхълца. Обаче ѝ намерихме цаката. Обърнах се на другата страна и като се разрипа, доказа ни, че не ѝ тясно.
 Мисти, то е рисковано и по-рано да илзезе, ама никой не го задържа, ако тръгне по рано, даже зорлем ги вадят по странни усмотрения. Аз се следя редовно, даже вчера бях на обстоен преглед с ехограф - нещо, което нямаше да ми правят в патология. Щом изследванията не показват бебето да се тормози, няма причина да се насилва, само защото е минала датата на без друго неточния термин (аз не знам точната дата на зачеването). Изчакване може да има до 2 седмици, ако не е първо бебе. Ако изследванията са притеснителни или минат двете седмици, тогава вече няма да съм спокойна да чакам.

Моята свекърва ми звъня преди два дена да ми обяснява как се ражда, какви са симптомите за раждане и прочие  ooooh! Ама в най-големи подробности - падала тапата, после водите и после почвали контракциите. Рекох да я секна и викам :"При мен не изтичат водите предварително", а тя:"А, да, може, може. Нормално е, нищо притеснително няма, случва се. И тапата също така - може да падне от веднъж, може на части, няма да се притесняваш." Следва дълъг разказ за нейните индуцирани раждания от пълна липса на родова дейност, съответно разни там ужасии, усложнения, драми, завършва с :'ама ти лесно ги раждаш, при тебе няма да е така". И щом усетиш, че започва раждането (изрежда отново симптомите, за да съм наясно), веднага да звъннеш.

И си припомних второто ми раждане. Аз съм с истински родилни контракции и очаквам до часове да родя (второ дете при това, но сигналите са очебийни и дори първо да беше, няма как да се сбърка какво се случва). Тя звъни да провери какво става, ММ ѝ дава отчет, а тя иска да говори с мен по телефона. Насилвам се да я изслушам в най-неподходящия момент, а тя ме пита нещата, на които вече е получила отговор. И заключва :"Значи подготви се да си готова, че сигурно скоро ще родиш"  #Silly

# 389
  • София
Джина, а стига де! Още ли не си е включила телефона? А на чичо Сашо ли беше, не може ли да му звъннете? Обадете се и човешки се разберете, да не се правят такива драми. В края на краищата утре ви е прекрасен ден и не бива нищо да ви го разваля.

Общи условия

Активация на акаунт