В тези първи ЮЛСКИ дни, дъжд от бебчета вали! - тема 34

• 33 573
  • 719
  •   1
Отговори
# 465
  • София
Ох, аман от луди! Слизам сега до магазинчето и една съседка ме среща и веднага след честитушките следват въпросите как съм родила и дали кърмя. Казвам как съм родила и че не кърмя. Следва, цитирам:
- Ама на вас секциумите забраняват ли ви да кърмите?
Щеше ми се да кажа "да " и да приключваме, ама викам, сега тязи ще разпространи разговора из квартала и освен анти-майка, ще ме мислят и за хахо, че говоря глупости. Бях кратка ("Не!"). Тя ми обясни, че всички "секциуми", които познавала, не кърмели и тя мислела, че това е защото "млЕкото се трови от упойките". Казах и, че няма нищо такова, но тя беше категорична, че не съм права, то, ако не било така и тя щяла да иска да роди секциум, че нали нищо не усещаш Shocked, ама заради млекото ходила да се напъва....

# 466
Въпрос към ЛЛЛ- колко горе-долу е нормално да наддава на ден кърмено бебе? Моето човече е наддало са 3-4 дни 55 грама, според временната педиатърка е малко, трябвало 35 грама на ден да наддава и аз почвам да се вкарвам във филми разни (имам много лош опит с кърменето на голямото дете и ми е болна тема това).
Бебето яде на поискване, не мога да сметна колко пъти на ден, различно. Общо взето през деня (от 08.00часа нататък) яде през час, два. Нощем прави две паузи от по 4 часа приблизително. Ака почти във всеки памперс, има 1-2 без ако, пишка си.
Според кантара понякога изяжда 110 грама (не знам колко милилитра са това), друг път 50, но не знам колко прави за денощие, тъй като не го меря всеки път.
След кърмене като се стисна, винаги има още кърма, не блика, но потича.
Благодаря  Simple Smile

Здравей, terpsyhora Hug Чудесно е, че кърмиш на поискване и откликваш на нуждите на бебето ти, когато то пожелае   bouquet

Притеснена си за наддаването на бебето. Това, че с предното кърмене си имала лош опит в никакъв случай не означава, че и сега ще е така. Няма две еднакви бебета и две, протичащи аналогично кърмения на децата ни  Hug

Споделяш, че бебето ти за 3-4 дни е наддало 55 грама. Минималното седмично наддаване на тегло на изключително кърмените бебета в периода 0-3 м.  е в границите  110-200 гр. т. е по мои изчисления всичко е в границите.  Вероятно това е първо мерене в кабинета на педиатъра. Добре е измерванията да стават при еднакви обстоятелства ( без дрехи, със сменен памперс, преди хранене - както се започне с първото теглене, така да е и следващото), за да са коректни резултатите.

Цитирам от тази статия Средно наддаване на тегло при кърмените бебета

Цитат
Възраст на бебето——Средно наддаване на тегло
0-4 месеца—————–170 грама на седмица †
4-6 месеца—————–113-142 грама на седмица
6-12 месеца ‡————-57-113 грама на седмица

† Приемливо е за някои бебета да наддават 113-142 на седмица.

Би могла да следиш за броя напишкани и наакани пелени в денонощие. Ако има 5-6 напишкани и поне 2-3 жълтеникави кашести изхождания, това е показател, че бебето получава достатъчно кърма. Ако бебето е активно , наддава плавно, лигавиците са мокри  (оченца, устенца), има добър тургор на кожата - вероятно кърмата, която приема, покрива хранителните нужди на бебето ти.

Пишеш, че имате 2 паузи по 4 часа за денонощие. Добре е за 24 часа бебето да има поне 8, често и повече кърмения, включително и нощни и само една четири часова пауза. При по-големи паузи организма подава сигнал, че производство на мляко не е необходимо и съответно лактацията не се стимулира. Ако бебето е поспаливо е добре майката да поеме инициативата в събуждането, за да може то да поеме така нужните му калории.

Ако имаш други въпроси, ще се радвам да съм полезна.
Поздрави   bouquet

Последна редакция: нд, 21 юли 2013, 22:45 от Atrakcia

# 467
  • varna
Близначе, Весе, убихте ма  Joy И аз много ви обичам, а дано някой ден се видим с децата на живичко  Hug
Джине, лудите са много тез, очаквай още такива включвания  #Crazy

# 468
Хера, аз имам слабост към варненки  Heart Eyes Най се разбирам с тях, а що форумски приятелки завъдих, и все от Варна. Голямата ми форумска любов, моята прекрасна варненска приятелка я намерих тук  Heart Eyes
Догодина ММ мисли да вземе карта за станцията им във Варна и ако стане, ще обиколя къде -що варненка познавам Wink

Джине, ето защо не ми стига кърмата, та аз съм секциум !  doh Предлагам ти около половин година да не излизаш от вас, така най-сигурно ще избегнеш всякакви тъпнарски въпроси, погледи, възклицания и прочие  Mr. Green Аз ще ти идвам на свиждане. И ще мълча  Mr. Green

Кате, айде дано  Praynig Време ти е, може пък заедно с английското Кате да родите  Thinking

# 469
Честито Сандалка! Живи и здрави и бързо възстановяване! Очакваме те скоро! Форума не е същия без теб !  newsm51

Въпрос към Алдин и Скреч :

Петър е на 26 дни . Роди се 3.000 кг , 48 см., естествено раждане , 11 дни преди термин
 1) На 21-я ден след раждането беше качил едва 220 гр. и беше с 20 грама под рожденото си тегло-2980
Пълни гащите редовно 5-6 пъти на ден. Храним се изцяло само с кърма по 8-9 пъти на ден , като прави 1 пауза от 4 часа . Пие подсладена вода, и чай за колики.
Педиатъра каза, че възможен причинител за малкото наддаване е продължаващата жълтеница. Каза да съм търпелива, до следващата консултация , но аз се притеснявам.
Има ли нехранителна кърма?  Какво е мнението ви по въпроса?

2) Повръща често , на фонтан. Може би по 2-3 пъти на ден . Преди се случваше от преяждане, непосредствено след хранене и затова реших  , да му намаля времето от 7 минути на гърда на 5 мин. /храня го и от двете гърди/. Кърма има бол . В началото е под силна струйка и той едва смогва да преглъща.
Та , след като намалих времето за храна спря да повръща веднага след хранене.... Сега повръща час и половина-два по-късно , обикновено докато спи.... Лошото е , че понякога се задавя и не може да си поеме въздух.... В болницата дори се наложи да му правят аспирация.

След като изчетох всичко налично в нета , предприех следните действия:
Използвам права поза за кърмене.
Започнах да изцеждам по малко количество от гърдата , преди да започна да го храня, тъй като струйката мляко е под голямо напрежение и той едва смогва да гълта. Съответно гълта въздух, който товари стомаха . 
Освен това четох , че първото мляко е по-воднисто и нехранително . Сега предлагам само едната гърда , а другата цедя , за да може да похапне от по-масленото мляко.
Оставям го да яде , колкото иска -обикновено 13-15 мин.
Поставям го да спи на една страна, като го подпирам и от двете страни с възглавници.
Изчаквам го , както обикновено да се оригне по-продължително , около 20-30 мин.
Пропуснах да спомена , че има силни колики и газове. Опитвам се да ги церя с Еспумизан и Колийф , и чай на Хип, ама... ядец.

В болницата ми казаха, че ще се оправи , когато стане на 6 месеца от самосебе си .... Е , добре, ама това задавяне и невъзможност да си поеме въздух ме изплаши вече няколко пъти до смърт ...
Възможно ли е да има непоносимост към кърмата ми ? 

Та от всичките ми брътвежи не знам дали става ясно, но аз всъщност питам защо е качил толкова малко и мога ли да направя още нещо, за да предотвратя този рефлукс?

Предварително благодаря за отделеното време!
Поздрави!

# 470
Здравейте, мили момичета!

Честити бебочета на Сандалка, Глупи, Бори82 и Opice! Да са ви живи и здрави, много да ви радват и по мъъъъничко да ви ядосват  Wink Бързо възстановяване и завръщане вкъщи! Прегръщам ви!  Hug Hug Hug

Сандалка, какво стана с ДарЕна?

За съжаление не съм ви изчела, защото за 3 дена сега влизам и мисля да поспя, защото това мънинкото е решило да яде на 2 часа, та от млеконадоя нищо не остава  ooooh! Едва го нахраних тази вечер. Док каза, че много ядял, ами какво да го направя, той пищи от глад миличкия  Sad

За сведение, Д-то ми още е с шевове  #Cussing out Ни един не е падна... Имам си и бонус хемороид, който мажа с Прокто-гливенол, но файда няма, кисна в леген със смрадлика, пак няма файда. Онази вечер в 3 посред нощ съм ровила в нета за лекарства, които стават за кърмачки... Някой ползвал ли е Цикатридина?
Ако до петък не паднат въжетата, отивам при док да си ги сваля, че ми писна от тях!

Въпрос за бебетета: На Юли му изписаха капки против рахит, по 2 на ден до май месец 2014  #Crazy Не е ли дълъг периода? Отделно на капките пише, че за превенция се дава по 1 капка, а нашата док каза по 2... На вашите мъничета изписаха ли им вече, по колко и до кога?

Хайде чакаме вече Скреч, Хера, Данчето, Мисти и Катето да се запишат с по 1 брой бебе Simple Smile  Peace

Лягам си, че няма време Simple Smile Гуш на всички мами, бебета и тумбачета!  Hug Hug Hug

Последна редакция: нд, 21 юли 2013, 23:40 от girlinblue182

# 471
  • София
Скреч , може ли да се спортува докато се кърми /да тичам например/ ?

Освен че може, също е и препоръчително. Подобряването тонуса на тялото спомага и лактацията. Спортуващите майки по-рядко изпадат и в депресивни състояния.

Сандалка, честита рожба! Чакаме подробен разказ  Sunglasses И би трябвало да се засрамиш, аз бях преди теб с един ден  Crossing Arms

Последна редакция: пн, 22 юли 2013, 01:30 от skrech

# 472
  • София
Хахаха, и аз съм "секциум", затова първият път нямах кърма, а сега дохранвам, виж и Весето е "секциум" и тя "млЕко" няма, права си е жената, ама не съвсем, нямаме, ама не защото упойката ни трови "млекото", ами защото от упойката не тръгва, все пак няма да се оплакваме, я, имаме си бонус, нищо не усещаме, ни от раждане, ни от възстановяване, то тези упойки държат по година и тровят, тровят...Simple Smile))))))))))))))))))

# 473
  • София
Здравей, Aidin, много благодаря за отговора   bouquet

Смятах с колко дохранвам тези дни и излизат около 200 мл. за денонощие. Днес например са 140. Понякога малко повече. Ще пробвам да намалявам с по 30 мл, но така или иначе аз давам само ако тя иска, не настоявам особено, ако не й се яде АМ-то. Иначе наистина и аз допирам биберона до устничките и ако не желае, не го предлагам усилено или да й го натиквам в устата. Държа я доста изправена, а биберона хоризонтално, а и тя си го избутва с езиче когато не го иска вече. Но понякога ми виси на гърдите 1 час, разменям ги неколкократно, но тя накрая доста дълбоко заспива, друг път пък след този 1 час реве от глад и иска още, а очевидно на гърдите ми се нерви, че вече не пускат, тогава дохранвам с повечко АМ, 60 мл., но това е веднъж на 2 дни да кажем. Обикновено правя 30, минимума и тя изяжда 10-15 от тях...Днес обаче направих един гаф, нали все си мисля, че нямам много кърма, та отидох на погача на бебе на приятелка и оставих мъжа ми да я нахрани 1 хранене с АМ, да обаче гърдите ми така се препълниха, че ме заболяха адски и 2-те, 1-та малко повече от другата, нямах никакви бучки, не бяха и особено твърди, но горещи и болезнени целите, звъннах му и ми я докара, като се наяде милата ми поолекна, но продължи да ме боли леко, след час и половина-два пак се събуди и пак яде, поолекна ми още, после след 2-3 часа пак и сега съм горе-долу добре, да не кажа, че почти не ме боли, дали си навредих нещо, много се притесних? А и аз с помпа нищо не изкарвам и вече си представях как няма да мога да се изцедя и всякакви ужасии, но сякаш ми се размина, чудя се все пак дали е нормално толкова да се напълнят гърдите, че да ме заболи толкова силно, но така или иначе спирам с експериментите, толкова ме болеше днес, че я кърмих и 2 пъти навън за първи път и установих, че не е толкова страшно, та вече така ще правя.

Айдин временно няма да може да пише, за това отговарям аз.

За възрастта си е нормално бебенцето да търси да суче и по-често от общоприетите 3 часа (считано от начало на кърмене до начало на следващо, независимо колко дълго суче). А ако заспива твърде бързо или твърде често и така кърменето става по-продължително, по-резултатни варианти за разбуждане са компресията, за която Айдин писа(още щом усетиш, че тръгва да задремва), смяна на гърдите, кърмене бебето по-разсъблечено, навлажняване на лицето с вода и други.
 Пишеш, че ако се събуди скоро след кърмене и дадеш отново да суче, тогава се изнервя, че няма достатъчно мляко. Може да пробваш в такъв случай пак да предложиш да суче, но да започнеш веднага да правиш компресията(ако си успяла вече да я приложиш, намираш ли да има ефект и разбираш ли какво се прави всъщност?). А като усетиш, че няма да мине без дохранване, дохранваш в стила, който сама си открила - така, че бебето да поеме добавка, само ако наистина я иска.

Има и един по-екстремен начин за спиране на добавката и увеличаване на млякото, който няма как да се приложи при всички случаи, но ти прецени дали е вариант при вас, предвид, че има и друго дете.  24 часов кърмачески маратон. Гушвате се с бебето и се отдавате изцяло на почивка, прегръдки и неограничено кърмене. Някой се грижи за това да имаш хапване и пийване (или си приготвяш порции, които да чакат готови в хладилника и само си ги затопляш при нужда), а ти се отдаваш изцяло на бебето. Спите заедно или четеш книга или си на компютъра, но все с гушнато бебе и ако то желае - сучещо. През нощта отново заедно гушнати.

Случката с препълването на гърдите изглежда те е стресирала, но тялото ти все пак е поело напрежението и не са настъпили усложнения. То е свикано да работи в друг режим и тази новост в графика изненадва и него, като то си произвежда зададените количества по инерция. И да, нормално е да се препълнят толкова. Родила си скоро, предполага се, че все още бебето и тялото ти се нагласяват едно към друго. След време подобни паузи няма да дават такъв резултат, като зависи все пак и от режима на бебето, както и от продължителността на паузата. Справила си се с предизвикателството и дори има и полза - открила си, че не е страшно да се кърми навън, което  е голямо облекчение в ежедневието, особено през топлите дни.  Peace

# 474
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Добро утро  Hug

Тази нощ не съм мигнала  Crossing Arms Така ме болеше кръста, че чак ми се повръщаше. Ставах 3 пъти до вц-то и накрая ме подхвана едно разстройство...  ooooh! Добре, че след малко отивам на тонове, поне да видим как е бебката.

# 475
ВЕСТИТЕЛСКА НОВИНА
Данчето на 21.7 стана мама на Тони 3,660 кг 53 см, да й е жив и здрав,  и много да ги радва
Нали вчера беше на преглед оказала се с намалели води, та я оставили и с хапче предизвикали раждане, пише че за 2ч с упойка е родила и нищо не е усетила.
Кате като чета, ти ще си следващата Mr. Green
А аз Хера, жалина, ради оставаме особено първите две, пълната излагация сме вече, а за Скреч не ми се говори, тя ще бие рекордите тук за най-дълго преносила  Mr. Green

# 476
  • Бургас
Честити бебочета на Сандалка, Глупи, Бори82, Opice и Данчето Simple Smile Колко много бебешоци!

Аз съм още тук, все още 2 в 1...ама като вляза и видя че и Мисти не е родила и се успокоявам че няма да остана сама накрая Simple Smile Я се пребройте набързо кои останахме? Хера, Мисти, аз, Миряна, Ради, Жалина, Катето? Други има ли?   А и Скреч, тя май още се мъдри с корема Simple Smile

# 477
Здравейте момичета  Hug

Честито на всички майчета !!! Да са живи и здрави дечицата и безкрайно да ви радват   bouquet

Хайде на останалите бъдещи майчета - скоро да станат настоящи,че и на вас да честитим вече  Hug

Хубав ден  Hug

# 478
Честити бебочета на Сандалка, Глупи, Бори82, Opice и Данчето Simple Smile Колко много бебешоци!

Аз съм още тук, все още 2 в 1...ама като вляза и видя че и Мисти не е родила и се успокоявам че няма да остана сама накрая Simple Smile Я се пребройте набързо кои останахме? Хера, Мисти, аз, Миряна, Ради, Жалина, Катето? Други има ли?   А и Скреч, тя май още се мъдри с корема Simple Smile
Танче, аз бях те отписала, вчера те нямаше да се запишеш и си викам, хайде изпревари ме  Laughing Миряна, Ради и Жалина да си чакат реда моля, моля за тях има време, Скреч не знам какво направи, почвам да си мисля, че са сбъркали термина  newsm78 а Катето май днес ще ражда както е тръгнало. Голям майтап, аз нали чакам Кейт, сега казаха по тв, че още не е родила, ми аз като съм казала нещо, не ме чуват тия хора  Laughing

# 479
  • София
Скреч, благодаря за отговора, малкият е при майка ми и баща ми, така че имам такава възможност, но се колебая, защото след събота, в която всичко си беше ОК с кърменето, вчера дребната иска повече АМ, спи и по-дълго, едва я будя за хранене, яла е само 6 пъти, от тях 3 пъти с АМ, общо 150 мл за деня. Едно обилно изхождане и 1 по-леко но имаше колкото монетка. Освен това или от АМ-то или от Инфакола, акото й е зелено и се чудя дали е нормално това при положение, че има хранения и само на кърма и си ака след тях. Другото е, че след събота, в която беше основно на кърма, е качила за 2 дни 30 грама само, а досега качваше по 40-50 на ден. Ще видя сега ден-два накъде ще вървят нещата, ще я будя още по-често и накрая ще пробвам и с този маратон, харесва ми като идея Simple Smile, може би ще го оставя за събота, че мъжът ми да може да се върти около нас, иначе съм сама вкъщи и малко по-трудно Simple Smile За компресията, правя я понякога като започне да се унася, усещам как започва да гълта по-звучно,ама тя глътне 2 пъти и спре, че нали спи, аз пускам, после след малко пак така, аз пак стискам, пак пускам, не ме притеснява всъщност, че се храни по 1 час, то е ясно, че явно трудно ми тече кърмата, дори и да имам нормално количество, защото не мога да се изцедя нито с помпа, нито на ръка, важното е да яде колкото й е нужно, та малко по малко може пък и да потръгнат нещата, не държа на всяка цена (т.е. на цената на моите нерви и спокойствие и от там тези на детето) да кърмя, но ако се получи ще се радвам много Simple Smile

А, Скреч, между другото видях, че и друга консултантка се е вкл. в нашата тема и си викам, сигурно си отишла да раждаш, ама ти държиш фронта, стискам палци и пожелавам да мине точно така както си го представяш Simple Smile

Ей, Данчееее, честито, браво, Тони от Антон ли идва, в крайна сметка много хубаво име сте измислили, да ви е жив и здрав и да ви радва и слушка, много да се обичкат с бати и да си помагат Simple Smile

Ей, да ви се похваля и моето НОИ-ско слънце изгря Simple Smile))))) Днес имам превод, най-накрая Simple Smile

Последна редакция: пн, 22 юли 2013, 09:48 от iva_angel

Общи условия

Активация на акаунт