Как да увелича кърмата си?

• 1 476
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте мами! Наскоро станах една щастлива майка, но за жалост кърмата ми текна (ако може да го кажа така) много късно, детето не искаше да засуче, да не говорим, че и за изцеждане събирам много малко, а толкова искам да го кърмя, че няма накъде! Не че нямаше и психологичен фактор с "добрата" ми свекърва - нали ги знаете, винаги много знаят и могат, ама от нея може да се каже, че стана още по-зле. Какви ли не илачи за увеличаване на кърмата пробвах, но за жалост нищо не даде резултат! Не съм се отказала да го кърмя, много ми се иска, но за жалост вече почвам да се отчайвам и отказвам от тази си идея. Зарадвах се в болницата като засука, ама тогава нищо не потече! Ужас! Прибрах се в къщи и ... "Свекито" се намеси! Може би трябва да й благодаря за изгубената възможност! Добре че са хуманизираните млека, иначе Бебчо Калоян ще си остане гладен!

# 1
  • 42°37'41.83N 23°21'53.29E
Зарадвах се в болницата като засука, ама тогава нищо не потече!
А как разбра че нищо не е потекло?  newsm78
На поискване ли кърмиш или се мъчиш да спазаш 3 часовия режим?
Иначе аз едно време пробвах какво ли не докато не открих бирата. Grinning
Не е нужно да е алкохолна, но задължително трябва да съдържа хмел и малц. На мен мъжът ми ми купуваше някаква немска.
До колкото знам и чаят от хмел върши същата работа, но аз лично не съм пробвала.

# 2
Нали знаеш, минава акушерката, опъва зърното и цъка с език! Това е през целия престой, докато бях в болницата! Сега, тъй като Бебчо не се хваща на зърното, цедя се и му давам каквото съм изцедила. Количеството е много малко. Пробвам го да захапе, но не се получава!

# 3
  • Бургас
Не разбрах - детето суче ли добре? Ако е така - първо и най-вече просто го слагай често на гърда.
Каква помпа имаш?
Какво ядеш?
Пиеш ли достатъчно вода?
Спиш ли добре, имаш ли възможност да си почиваш по малко?

Какви начини опита ти?

# 4
  • Варна
  Здравей! И аз изпаднах в такава ситуация, но реших, че някак ще успея да кърмя. Направих следното: закупих много сурови ядки - кашу, бадеми, лешници- и си хапвах на корем. Всяка сутрин по 4-5 лъжици овесени ядки накисвах в една кофичка кисело мляко (може да добавиш сушени плодове, ако не ти допада чистия вкус на овесените ядки), пиех много вода, ама много- трябва буквално да се наливаш. И до ден днешен пия поне по 3 литра. Аз кърмех по график през 3 часа. Ако ми останеше малко свободно време-веднага хващах помпата да стимулирам, в началото не излиза, обаче с упорство всичко става. Ако пък усетиш, че имаш кърма, обаче не ще да излиза, или пък гърдите ти са напрегнати- топло компресче: взимаш един памперс, сипваш 1 чаша вода вътре, пъхаш го в микровълновата да се стопли и обгръщаш гърдата с него. Много бавно изстива, така се отпускат каналчетата и по-лесно кърмата теква  Peace  Успех ти желая  Wink

# 5
Мерси много за инфото, необходимо ми беше! По принцип се старая да пия много вода, ям и сурови ядки, колкото и да не ги харесвам! По едно време пиех коприва, понеже я дават за понижена лактация. Иначе бебо засуква, хваща се но теква много малко, почти на капчици и след около минута се пуска и надава кански рев. Добре че е адаптираното мляко, иначе съм загубена, а за цеденето, изцеждам много малко, около 20 мл от всяка. В началото бях с много запушени канали и това беше ми създало големи проблеми - дори ми се появиха на много места и бучки. То не беше топене в топла вода, то не беше и цедене. Добре, всичко това отшумя, ама от тогава и много малко пускат въобще. И пак повтарям, бебчо като се хване, след две минути се пуска и започва неистово да плаче. За втори път да засуче просто не може да стане и на въпрос. Помпата е на Авент, ръчна, но прави доста стабилен вакуум. А за ядене, ядки, яйца, месо, гледам да ям достатъчно, дори и бабините илачи пробвам. Всичко! Ефект няма! Като заплаче, текват, но да трябва да засуче е голям проблем!

# 6
  • Варна
  Мислила ли си да не би проблема да е в зърната? Затова да не може да захапе добре? Опитвала ли си да стиснеш между пръстите си ареолата, така че да се сплеска и да му е по-лесно да лапне по-голяма част от нея? Или пък защо не пробваш със силиконови зърна? Аз опитах заради разраняванията, обаче не ми се получи, някои майки пък съвсем успешно ги ползват.  fingerscrossed

# 7
  • 42°37'41.83N 23°21'53.29E
Може би няма да е зле да се свържеш с консултант по кърмене  Thinking
Принципно не трябва да се подлъгваш за количеството на кърмата ти по изцеденото с помпата. Колкото и да е добър вакуума не може да изцеди толкова, колкото бебето ще си изсуче само.

# 8
Привет  Iliana Dimitrova.Поздравявам те за голямото желание да се кърмите с бебчо и за усилията,които си положила  Hug.Първите месеци могат да са много трудни,ако нямаш нужната информация и подкрепа,които са също толкова важни за добрият старт в кърменето,колкото и поставянето на бебето на гърда.Разбирам,че ти е трудно и че си объркана,но не се притеснявай,с малко реорганизация на кърменето и постоянство нещата могат да си дойдат на мястото.

Споделяш,че си пробвала различни методи за увеличаване на кърмата,но без особен резултат.Най-добре се стимулира лактацията като се поставя бебето възможно най-често на гърдата.Хомеопатията,ядките и другите подобни методи помагат,когато се прилагат с често поставяне на гърдата.Пробвала ли си да предлагаш гърда при най-малкия сигнал за глад?Много майки споделят,че поставянето редовно на гърда,при най-малкия намек за глад от страна на детето помага за бързото увеличаване на количеството кърма.Кърмените бебета на тази възраст имат между 8-12 кърмения в денонощието,а кърмата се определя на принципа търсене-предлагане,колкото повече кърма е премахната,толкова повече ще се произведе на другото хранене.Повечето първо предлагат гърда и след това дохранват.

Контактът кожа с кожа също е много благоприятен и спомага за по-спокойно бебе и по-добро засукване.Може да пробваш да съблечеш сина си само по памперс и да го поставиш на гърдите си или да си вземете душ или вана заедно.

Пишеш,че синът ти пуска гърдата скоро след засукване и плаче.Често,когато децата са гладни доста не могат да засучат добре гърдата или се изнервят докато слезе млякото.В такива ситуации може да пробваш да приложиш компресия на гърдата,което представлява това:http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683

Цеденето е от голяма полза в такива ситуации.Може да се изцеждаш след всяко хранене за по-добра стимулация.През нощта нивата на пролактина (хормона,отговарящ за производството на кърмата) са най-високи,затова нощните кърмения и цедене са особено важни за поддържането на добро количество мляко.

Това,колко изцеждаш или как излиза млякото не са показателни за това,колко кърма имаш.Много жени не могат да изцедят и капка и кърмят успешно.Най-добрият показател е бебето-ако мокри редовно памперсите и е жизнено и доволно,значи изсуква достатъчно.

Както е предложила  kalei може да се свържеш с консултант по кърмене и да обсъдите ситуацията.Ла Лече Лига имат международен телефон,на който винаги има дежурен консултант:0888/555-385 или може да зададеш въпроса си тук:
http://www.bg-mamma.com/index.php?board=85.0

Успех и ни пиши как сте  Hug

Последна редакция: ср, 17 юли 2013, 23:31 от Sylvana

# 9
По-често кърмене, никакви графици  Peace Давай му гърда когато плаче, преди сън, ако трябва на 15 минути го храни и ще се нормализират нещата.
Аз с първото ми дете в началото се цедях, заради "добри" съвети, но не събирах много и дохранвах, и бебето ми все беше недоволно и ревливо, а и спазвах 3-часов режим  ooooh! по рецепта на педиатрите. На втория месец се ядосах и започнах да го кърмя, лека-полека всичко си дойде на мястото и така 2,2 години. Сега с второто дете не слушам никой и от раждането му захапа и не пуска  Grinning.

# 10
 Здравей Илияна! Приветствам твоето желание да кърмиш, това е най- доброто за детето ти! Това което предизвиква отделянето на кърмата е сукането на детето. Така че много често поставяне детето на гърдата, даже през час. Трябва колкото се може да се абстрахираш от страха да нямаш кърма, защото психичното спокойствие е много важно за изработването на кърма. Пий повече течности. Прави си топли душове на гърдите.Има и помпички за изцеждане на кърма. Ако дохранваш, прави го с лъжичка а не с шише защото детето свиква на по- лесното и отказва да се "труди" да суче. Някой майки мислят , че нямат достатъчно кърма, но най добрия начин да го разберат е наддаването на тегло на детето. Едно дете наддава средно 30 г дневно през първото тримесечие, 25 г второто, 15-20 г през третото. Ако детето мокри добре пелените поне 6 пъти дневно , това също значи, че то е добре оводнявано и нахранено. Не давай вода преди кърмене, то ще има чувството ,че е заситено.Ако даваш вода- това не е нужно по принцип, само ако е много горещо, в никакъв случай не добавяй захар- тя също засища мн. бързо и детето отказва да суче или суче вяло. Увери се също ,че детето е добре захапало гърдата - цялото зърно, и е в конфортно за него положение.

# 11
всичко ще се оправи, кърми много често без график, горещи душове, хапвай - овесени ядки, орехи, варено жито, бира и чай за кърмачки, компресите с памперси ги правех като директно сипвах гореща вода в тях, също за отпушване на канали съм чувала налагане със зелев лист - гарантирано казват отпушвал. В началото е трудно, но с упоритост после става много лесно

# 12
  • Варна
Iliana Dimitrova - сподели с нас, как се развиват нещата при теб? Имате ли напредък с бебо?  Hug

# 13
Iliana можеш да пробваш да приемаш Ricinus Comunis 5 CH - хомеопатичен продукт на Боарон. На мен мн ми помогна - 5 гранулки - 3-4 пъти на ден. Не се отказвай - успех !

# 14
Здравейте, Мами! Благодаря за отговорите! Прочетох всяко мнение поне по няколко пъти и това до някъде ме обнадежди, че може би има още шанс да се справя. Ще пробвам, пробвам и ще продължавам да опитвам всичко, само и само малкото ми момче да може да суче от мен. Дори намерих и телефони на доброволци в Пловдив и консултанти по кърмене, които се отзовават на място. Единственото, за което се моля, да не е прекалено късно и да съм изтървала безнадеждно влака.  Sad Много е потискащо да имаш желание, да опитваш какво ли не, пък да не стават нещата така както ти се искат. Още веднъж ви благодаря, извинявам се за късното включване!

Общи условия

Активация на акаунт