за толкова пари, толкова работа

• 39 326
  • 995
  •   1
Отговори
# 120
  • London
Някой като каже чужбина и си мисли, че там който иде и му постелят веднага. Не се излагайте, в чужбина е много по-трудно да намериш мястото си. Живеем в такова време, че за нас младите няма работа в родината.Хората измират на работното място, а не се пенсионират така са го измислили, а младите висят без работа. После се чудите защо се изнасяме.Всяко поколение си гледа през неговия мироглед, трудно е да разбереш ближния, по-лесно е да го упрекнеш защо се ''изнесъл''. Както и да е не дължа на никого обяснения или оправдания. И аз и много млади хора се чувстваме не с родина майка , а с мащеха , но живеем с това някак си. И вашите деца ще пораснат, тогава може тях да упрекнете, че отиват на гурбет , защото в родината няма хляб за тях....

# 121
да, в повечето случаи е така, особено ако липсват познания по езика.
Но това е друга тема, не мисля, че човек, който се пести на работа в България, ще започне да се раздава на 100% в чужбина.

А, това е другото. Оня ден се смеехме точно с един такъв калпазанин. Той тука стои и лежи, а иначе тръгнал да разправя, че щял да заминава за чужбина, щото там давали мн пари за неговата професия  Joy Успех му желая.

# 122
  • София
Нашите деца са съвсем друго поколение, те не възприемат нещата в смисъла на родината-мащеха и родината-майка. Също и не възприемат нещата като "изнасяне", а просто като щъкане насам-натам по света. Не са обременени нито като моето поколение, нито като твоето. Вярно, зависи и как в семейството се гледа на миграцията. Младите искат да се доказват, което е чудесно.

# 123
добре ето пример,

питат Господин Х на интервю за работа каква заплата очаква, той казва например 1000лв. Започва работа и установява, че колегата У, който върши същата работа като него получава 1500лв.
Виновен ли е колегата или работодателят и това причина ли е да намали качеството на работата си с 1/3, защото за толкова пари, толкова работа?

# 124
  • София
добре ето пример,

питат Господин Х на интервю за работа каква заплата очаква, той казва например 1000лв. Започва работа и установява, че колегата У, който върши същата работа като него получава 1500лв.
Виновен ли е колегата или работодателят и това причина ли е да намали качеството на работата си с 1/3, защото за толкова пари, толкова работа?

Да, работодателят е виновен, след като си е заложил този конфликт, като е скрил нивото на заплащане за позицията.
Коректно е за една и съща позиция да се предлага една и съща заплата.

# 125
  • London
Да много по-лошо е да виснеш на пенсията или заплатата на родителите ти без работа в България. Wink.Познавам доста такива хора и не смятам, че е по-добрия вариант. Не знам колко годишни са децата ти, но аз съм от поколението пресно завършили кадри на които започва тепърва професионалното развитие. Докато си ученик и студент нещата са много мъгливи, но това е временно състояние. Живота като те емне на 23-24 и трябва да се издържаш изцяло сам нещата са съвсем различни.

# 126
добре ето пример,

Да, работодателят е виновен, след като си е заложил този конфликт, като е скрил нивото на заплащане за позицията.

това в чужбина не е така. Може би е  било така през комунизма. Факт е, че тук ти трябва да назовеш заплатата си и да оцениш труда си. Ако успееш да убедиш работодателя, че заслужваш това, което искаш, имаш нова работа. А заплатите на останалите не трябва да те интересуват.
Ето това е първия урок, който кандидат емигрантите трябва да научат  Wink

# 127
добре ето пример,

Да, виновен е работодателят, защото е искал да се изхитри и е успял. А пък, че във фирмата му микроклимата ще е кофти не него ко му пука? И от опит знам, че не, няма да намали заплатите на другите, но в очите му тоя дето се е съгласил за 1000 лв е бунак и ще го мачка. Хич да не се надява, че някога ще му даде колкото на другите. И въпросният сам си е виновен.

# 128
какво мислите за хората, които умишлено избират да бъдат посредствени в работата си, защото не са доволни от това, което получават?
Оправдание ли е това за собствената им некадърност или наистина биха работили по-добре, ако им се увеличи заплатата?
В 90% от случаите с вдигането на заплатата, ще се вдигнат и претенциите - няма угодия. Но пък да не забравяме, че има работодатели, които откровено се гаврят с хората - заплата 300 лв, при сметка за ток 150.

# 129
добре ето пример,

Да, виновен е работодателят, защото е искал да се изхитри и е успял. А пък, че във фирмата му микроклимата ще е кофти не него ко му пука? И от опит знам, че не, няма да намали заплатите на другите, но в очите му тоя дето се е съгласил за 1000 лв е бунак и ще го мачка. Хич да не се надява, че някога ще му даде колкото на другите. И въпросният сам си е виновен.

Е какво е виновен работодателят? Човекът сам си е назовал заплата, така се е оценил и толкова е получил.

# 130
Ами аз съдя пак от моя опит, защото съм имала такъв случай. Човека се беше цанил за половината на това, което получавах другите, а бачкаше, да не кажа, че на края той се оказа най-читавия. И след една година си поиска повишение на заплатата и на работодателя му се падна на глухото ухо. решиха, че са намерили простак, който хем да бачка както трябва, хем да получава два пъти по-малко. И ся си търси нова работа, ама ..... трудна работа.
И на края работодателите мн обичат в такива ситуации да мрънкат, че нямало квалифицирани кадри. Ама не изясняват за како става въпрос  Naughty

# 131
добре ето пример,

Мога да се обзаложа, че колегата е започнал със старт 1000, а по-късно са му повишили заплащането.
Ако е работил достатъчно време на тази, а дори и на друга позиция в организацията това е в реда  на нещата.
И за мен не е нормално новият служител, без опит в тази фирма, да получава еднакво възнаграждение със "старите кучета".Трябва да се докаже и да се бори за това.

# 132
Ами аз съдя пак от моя опит, защото съм имала такъв случай. Човека се беше цанил за половината на това, което получавах другите, а бачкаше, да не кажа, че на края той се оказа най-читавия. И след една година си поиска повишение на заплатата и на работодателя му се падна на глухото ухо. решиха, че са намерили простак, който хем да бачка както трябва, хем да получава два пъти по-малко. И ся си търси нова работа, ама ..... трудна работа.
И на края работодателите мн обичат в такива ситуации да мрънкат, че нямало квалифицирани кадри. Ама не изясняват за како става въпрос  Naughty

Повечето фирми имат заложена заплата за дадена позиция и на интервю задават този въпрос, за да преценят дали биха удовлетворили очакванията на кандидата, сиреч дали могат да си го позволят.
Описваш обаче друг случай, вероятно има и такава, за жалост.

# 133
Зависи как аргументира искането си за повишение на заплатата. Ако каже че иска повече, защото Гошо и Пешо вземат повече, реакцията на работодателя не ме учудва

# 134
добре ето пример,

Мога да се обзаложа, че колегата е започнал със старт 1000, а по-късно са му повишили заплащането.
Ако е работил достатъчно време на тази, а дори и на друга позиция в организацията това е в реда  на нещата.
И за мен не е нормално новият служител, без опит в тази фирма, да получава еднакво възнаграждение със "старите кучета".Трябва да се докаже и да се бори за това.

Цъ.. примера е мн потресаващ, не исках да влизам в подробности. Човекът го назначават за тийм лидер и след няколко месеца му става ясно, че някой от негови подчинени вземат до два пъти повече. Той изкарва няколко успешни проекта, по които работят, вдига нивото на продажбите и т.н.  Достатъчно основания, че човека има положителни професионални успехи и основание за увеличаване на заплатата. Дълбоко се съмнявам, че едва когато подаде молбата за напускане ще седнат да преговарят за заплатата  Thinking, а може и да си потърсят следващия бунак. Работодателят явно разчита, че в момента няма как да намери работа в конкретната професионална работа, защото е специфична, а и не е в София.

Общи условия

Активация на акаунт