за толкова пари, толкова работа

• 39 266
  • 995
  •   1
Отговори
# 105
А иначе съм забелязала, че некадърните понякога са по-надъхани за работата и повече си вярват, че са ценен кадър. Имах един колега на времето дето драпаше да се издига, а беше гола вода и в това, което до момента вършеше. Накрая толкова си повярва, че подаде молба за напускане, само защото му отказаха да го назначат на желания пост и си помисли, че някой ще му се моли да остане. Вервайте банкет направихме като се махна  Hug
Като цяло висшистите се смятат за незаменими и за манна небесна. Затова и много работодатели започнаха да вземат работещи и можещи без оглед на образованието. Само по себе си едното висше нищо не показва. Не, че нещо, но много висшисти са по-неграмотни от децата в 7 клас, пък искат високи заплати. Simple Smile Нищо чудно, че вече и за София заплатите паднаха до 500 лева и офис асистентите получават по-малко от сервитьорите. Grinning

# 106
и те доволни ли са и по-добро или е качеството на образованието в тези училища?

Ами то за качеството на едно училище, особено ако е прогимназия, се съди по приема след седми клас. Като се види, че повечето от учениците ги приемат в елитните гимназии, значи е по-добро. във всеки град се знаят кои са т.н "по-добри училища" и мамите се редят на денонощни опашки да запишат децата си там. Едно време беше по райониране, където живееш, там учиш, нямаш право на избор.

# 107
А иначе съм забелязала, че некадърните понякога са по-надъхани за работата и повече си вярват, че са ценен кадър. Имах един колега на времето дето драпаше да се издига, а беше гола вода и в това, което до момента вършеше. Накрая толкова си повярва, че подаде молба за напускане, само защото му отказаха да го назначат на желания пост и си помисли, че някой ще му се моли да остане. Вервайте банкет направихме като се махна  Hug
Като цяло висшистите се смятат за незаменими и за манна небесна. Затова и много работодатели започнаха да вземат работещи и можещи без оглед на образованието. Не, че нещо, но много висшисти са по-неграмотни от децата в 7 клас, пък искат високи заплати. Simple Smile Нищо чудно, че вече и за София заплатите паднаха до 500 лева и офис асистентите получават по-малко от сервитьорите. Grinning

В случая всички бяхме висшисти. Професията ми е такава, че трябва да си с висшУ.

# 108
  • London
Според мен човек, който цени труда си не би го предоставял за ''МЕРСИ''. Няма положение в което човек да няма избор, винаги има избор. Като не виждаш оправия в родината се изнасяш и пак намираш своето място под слънцето.

# 109
  • волно калдъръмче
и те доволни ли са и по-добро или е качеството на образованието в тези училища?

Ами то за качеството на едно училище, особено ако е прогимназия, се съди по приема след седми клас. Като се види, че повечето от учениците ги приемат в елитните гимназии, значи е по-добро. във всеки град се знаят кои са т.н "по-добри училища" и мамите се редят на денонощни опашки да запишат децата си там.
В Пловдив има няколко елитни прогимназии. Повечето деца ходят на уроци в 7 клас, а някои и от по-рано. Мамите си го знаят това още при записването за 1 клас  Wink

# 110
@Red_Hot Е аз визирах главно позицията офис асистент и графичен дизайнер, които ако помислим, на практика може да се вършат и от невисшисти. Особено за офис асистент, в 90% от случаите под което се има предвид секретарка и основното изискване е Word и Excel, които хората от прогимназията ги владеят.

# 111
Според мен човек, който цени труда си не би го предоставял за ''МЕРСИ''. Няма положение в което човек да няма избор, винаги има избор. Като не виждаш оправия в родината се изнасяш и пак намираш своето място под слънцето.

Тъй, тъй. Както е тръгнало, скоро не знам кой ще остане в тая България. А не е ли по-добре тук да си подредим къщичката?

# 112
@Red_Hot Е аз визирах главно позицията офис асистент и графичен дизайнер, които ако помислим, на практика може да се вършат и от невисшисти. Особено за офис асистент, в 90% от случаите под което се има предвид секретарка и основното изискване е Word и Excel, които хората от прогимназията ги владеят.

Съгласна съм. И аз не разбирам, защо сега се иска висше за офис асистент и сходните? Едно време това се вършеше от дами със средно и курс по машинопис. Но виж обявите, и за това искат да си с висше, а заплащането ако е 500 лв трябва да се радваш  Crossing Arms

# 113
И аз нямам обяснение, освен, че явно висшето е девалвирало.

# 114
  • София
Да, бе, то така ставало - мяташ бохчата на гръб и отиваш в чужбина! Много хора имат възрастни родители и много други неща извън заплащането на работа, които ги задържат в България! Не може всички да мигрират и да се установят в чужбина, или да живеят чергарски или гурбетчийски живот! То пък, голям келепир, всичките в чужбина все прокопсали! Като гледам, все повече хора, включително с добри професии, живяли дълги години в чужбина, сега се връщат в България, за да се погрижат за родителите си. Има и такива неща в живота, то не е само в парите.

# 115
Освен това никой работодател не иска да се лиши от допълните умения и квалификации на един служител или кандидат, макар и те да не му трябват за конкретната позиция. Разбира се без да ги заплаща.

# 116

Тъй, тъй. Както е тръгнало, скоро не знам кой ще остане в тая България. А не е ли по-добре тук да си подредим къщичката?
Да останеш или да заминеш е въпрос на личен избор. Точно с този морал на работа, обаче и в чужбина не ги чака килим от цветя. Нагледала съм се на недоволни от заплащането си в чужбина. Щом има някой, който печели повече от него, веднага се чувства прецакан и решава, че няма смисъл да работи толкова много.

# 117
Да, бе, то така ставало - мяташ бохчата на гръб и отиваш в чужбина! Много хора имат възрастни родители и много други неща извън заплащането на работа, които ги задържат в България! Не може всички да мигрират и да се установят в чужбина, или да живеят чергарски или гурбетчийски живот! То пък, голям келепир, всичките в чужбина все прокопсали! Като гледам, все повече хора, включително с добри професии, живяли дълги години в чужбина, сега се връщат в България, за да се погрижат за родителите си. Има и такива неща в живота, то не е само в парите.

Peace

В чужбина може да се уредиш на прилична  работа, ако си завършил там и се установил в по-младежките си години. Иначе отиваш на общо основание, години на ред работиш несвойствени неща, дори и в професионалната си област и се надяваш един ден да изгрее слънце и за теб. Да не забравяме, че и по чужбината е криза и както виждате и чувате и те си вардят работните места.

# 118

Да останеш или да заминеш е въпрос на личен избор. Точно с този морал на работа, обаче и в чужбина не ги чака килим от цветя. Нагледала съм се на недоволни от заплащането си в чужбина. Щом има някой, който печели повече от него, веднага се чувства прецакан и решава, че няма смисъл да работи толкова много.

Да не забравяме, че на емигрант от България никой няма да плати заплата, каквато плаща не местен специалист. Имали сме такива предложения, за работа по специалностите си, мисли сме по въпроса, ами не, благодаря. Имаме познати, които останаха без работа и заминаха да работят там като инженери, ами връщат се след два месеца. Едно е на американеца да му плащат 4000 долара заплата+соц. пакет, а на тебе 1500$ и да вършиш черната работа.

# 119
да, в повечето случаи е така, особено ако липсват познания по езика.
Но това е друга тема, не мисля, че човек, който се пести на работа в България, ще започне да се раздава на 100% в чужбина.

По отношение на заплатите, не мога да се съглася, все пак работя извън България и съм убедена, че специалистите са добре платени, независимо от националността си.

Общи условия

Активация на акаунт