за толкова пари, толкова работа

• 39 251
  • 995
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Мисълта ми е, че има професии, които са със специфична квалификация, висока квалификация, и практикуването им е свързано с някакви норми. Медицинската сестра и учителят, ако тръгнат да стават продавачки, защото заплатата е по-висока, ще бъдат изгубени като специалисти не само за себе си, а и за обществото. Една сестра може да стане продавачка, ама една продавачка не може да стане сестра, защото не е завършила медицински колеж и няма правоспособност. И човек с такава професия трябва да избира дали да я практикува за малко пари или да се преквалиицира, а често деквалифицира. Това е движение по вертикала, и ако е нагоре е добре, ама за пари човек отива обикновено надолу.

# 91
  • София
Или навън. И имаме недостиг на медицински кадри.

# 92
и как точно по-високата заплата, ще направи от мрънкалката и непукистката по-добра учителка?
Повече ще заобича децата ли? Или повече ще се разгърне в материята, която преподава?
Знам, че има много псевдо учителки, които са избрали професията, заради дългите ваканции, но познавам и такива, които работят с душа и сърце.
Няма нищо лошо в това да искат по-високи заплати. Напротив, те ги заслужават. Мисълта ми е, че дори заплата им да е обидна, това не трябва да се отразява на качеството на работата им.

# 93
Исках да си напиша мнението, но се спрях, защото по тази тема има много верни отговори.
Например:
- Ако имаш малък бизнес и едва креташ и едва плащаш заплати, се ядосваш, че работникът те прецаква.
- Ако ти самият цял ден завинтваш болтове, няма да направиш кариера като завинтвач на по-големи болтове, така че те интересува само заплатата и няма никакво творчество.
- Ако си учител, мед. сестра или от друга нископлатена професия, колкото и да ги обичаш, един ден ще ти писне вечно ти да се раздаваш, а за теб винаги да остава от трите най-дългото.
- Ако си от творческа професия, може работодателят ти да не заслужава да му се раздаваш, и ти да си се развиваш в друго направление в работно време.
И т.н.

Но пазарът на труда в Бг е толкова свит, така нищичко не предлага, че много рядко минава номера с това "като не ти харесва, смени си работата". И като я сменя какво? Пак същото. В Бг сме, с бг манталитет, бг трудови навици, бг работници и бг работодатели. Като самите нас.

# 94
и как точно по-високата заплата, ще направи от мрънкалката и непукистката по-добра учителка?
Повече ще заобича децата ли? Или повече ще се разгърне в материята, която преподава?
Знам, че има много псевдо учителки, които са избрали професията, заради дългите ваканции, но познавам и такива, които работят с душа и сърце.
Няма нищо лошо в това да искат по-високи заплати. Напротив, те ги заслужават. Мисълта ми е, че дори заплата им да е обидна, това не трябва да се отразява на качеството на работата им.
О, да.............и аз познавам учителки , които гледат с друг поглед на професията си в частните училища. Така, че Пини хич не ми говори за "призваният" . Всеки, ама ВСЕКИ работи за пари . Никой не бачка щото от малък си е мечтал да помага на хората или щото няма кво да прави в къщи.

# 95
И на най-кадърния, ако не му плащаш или го правиш на маймуна, пак няма да е ефективен. Човекът или ще се скапе или ще тегли една сочна и ще гледа с две очи къде да се махне.

Ами да се махне - той поне ще има шанс!

А да бе, има. Има, ама друг път. Виж по колко обяви на ден излизат в Jobs, които не са за София  Crossing Arms В темата за търсене на работа момичетата споделят. Като се махнат обявите на фирмите, които пускат всеки ден и всеки месец (неразбираемо защо, но е факт) и махнем сервитьори, бармани и брокери, с цели месеци не се появява обява за квалифицирана работа, а да не говорим за читава такава.

А иначе съм забелязала, че некадърните понякога са по-надъхани за работата и повече си вярват, че са ценен кадър. Имах един колега на времето дето драпаше да се издига, а беше гола вода и в това, което до момента вършеше. Накрая толкова си повярва, че подаде молба за напускане, само защото му отказаха да го назначат на желания пост и си помисли, че някой ще му се моли да остане. Вервайте банкет направихме като се махна  Hug

# 96
пини,за обидна заплата ще получиш "обидно" качество на работа. Другото е фантасмагории.Приказките за призвание не топлят никого.

# 97
ами тогава плащайте на учителите и на медицинските сестри под масата, за да не се чувстват последните обидени и чакайте после тези хора да научат децата ви на нещо в училище или да се грижат с уважение за болните
Драйфа ми се от този морал на работа  Sick

# 98
О, да.............и аз познавам учителки , които гледат с друг поглед на професията си в частните училища. Така, че Пини хич не ми говори за "призваният" . Всеки, ама ВСЕКИ работи за пари . Никой не бачка щото от малък си е мечтал да помага на хората или щото няма кво да прави в къщи.

Ами едно време имах една такава учителка, тя така казваше, че работи за колкото й плащат, ама в частните уроци била много добра  Laughing
В частния сектор, работодателя ти извива ръцете. Еле, в сегашната ситуация, направо удариха шестицата работодателите. В крайна сметка е факт, че в България заплащането е най-ниско и мисля, че не трябва допълнително да си подбиваме цента на труда. Винаги, когато човек има възможност трябва да си търси и иска справедливото заплащане. Максимата "аз лъжа, че работя, той лъже, че ми плаща" е най-порочната практика и никой не е печеливш от нея.

# 99
а ти съгласна ли си да плащаш частни уроци, защото явно някой си е свършил работата в час посредствено?

# 100
750 лв е обидна заплата за провинцията за учител? 50 дни отпуска, 6-часов работен ден. Хайде, моля! Имам в семейството педагози. Не може да стартираш с 5 часа седмично, без трудов стаж и 1000 лв заплата. Говоря само и конкретно за учителската професия. Това, че педагогика и сродните специалности влизат от кол и въже, няма да го подхващам. За мен също това е призвание и много исках да стана учителка - отказаха ме не ниската заплата или агресивните деца, а това, че не се преподаваше, а оценките се подаряваха. И пак се и преписваше. Накрая и аз съм на пазара на труда, и те са на пазара на труда - при неясни условия кой кого и как конкурира.

# 101
  • София
аз никога не бих наела за частен учител човек, който в редовните часове е нехаен или некадърен. Откъде да го знам дали наистина става, а и току-виж решил, че точно с моето дете не му е интересно или мотивиращо да работи! аз и на частно не бих отишла при лекар, който в държавния кабинет е нехаен, пък ако ще да ме убеждава цял ден колко е добър в частния.

# 102
а ти съгласна ли си да плащаш частни уроци, защото явно някой си е свършил работата в час посредствено?

Разбира се, че не. Но това беше в далечните години, когато никой не е допускал, че един ден и в училищата ще се говори за конкуренция по между им. По мое мнение сега и там е голямо драпане за висок рейтинг, защото нали вече са на делегирани бюджети, което ще рече, че едно училище, колкото повече ученици привлече, толкова по-голям бюджет ще има и съответно по-големи заплати. В големите училища съм чувала заплатите на учителите стигат и до 1000 лв+ 13 заплата.

# 103
и те доволни ли са и по-добро или е качеството на образованието в тези училища?

# 104
аз никога не бих наела за частен учител човек, който в редовните часове е нехаен или некадърен. Откъде да го знам дали наистина става, а и току-виж решил, че точно с моето дете не му е интересно или мотивиращо да работи! аз и на частно не бих отишла при лекар, който в държавния кабинет е нехаен, пък ако ще да ме убеждава цял ден колко е добър в частния.

Аааа, на частния пазар се котираше много добре въпросната учителка. Даже разправяха, че не можели да се вредят. И като дойде на работа, изморена от час- мага и познай как преподава. Ама такива бяха времената тогава. Сега е друго или поне така си мисля, щото имам познати, които пак дънят в несвяст частните уроци.

Общи условия

Активация на акаунт